در همایش موانع توسعه نیروگاهها در تبریز عنوان شد
رفع بحران انرژی با همکاری دولت و بخش خصوصی
دنیای اقتصاد-تبریز: نوید نواده اباذر در نشست همایش «موانع توسعه نیروگاه های صنایع در راستای ماده ۱۶ و تهاتر برای رفع ناترازی» در تبریز، با بیان این که نور خورشید، فاکتور بسیار مهمی در توسه و پیشرفت است، اظهار کرد: در ۲ دهه گذشته به خاطر عدم برنامه ریزی های صحیح، عدم صراحت و صداقت در زمینه انرژی، بخش خصوصی با چالشهای بسیاری مواجه شده است.
وی تاکید کرد: بر اساس برنامههای توسعه ای کشور در دهه های گذشته باید امروز به صادرکننده در زمینه انرژی تبدیل میشدیم ولی هیچ یک از آنها محقق نشده است و حتی درباره انرژیهای پاک نیز در سند چشم انداز توسعه صحبتی انجام نگرفته است و بحرانی که در زمینه ایجاد شده، بحرانی خودساخته و ناشی از عدم آگاهی ها است.
وی با اشاره به طرح های دولت چهاردهم برای تامین کمبود انرژی در کشور، گفت: رئیس جمهور، وظیفه ای را به بخش خصوصی برای ایجاد نیروگاه های خورشیدی محول کرده و اهتمام ویژه دولت چهاردهم، فرصتی بسیار خوبی برای جبران عقب ماندگی چند دهه ای در زمینه انرژی پاک است و وظیفه ما این است که به دولت کمک کنیم و اهتمام بورزیم و از شرایط بحرانی خارج شویم.
نواده اباذر با بیان این که تولیدکنندگان استان برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی، اقناع شده اند، گفت: تنها خواسته ما از دولت این است که به تعهداتش عمل کند و مثل دورانهای گذشته ما را در بحث قیمت گذاری و عدم پرداختها دور نزند و این روند مشکل دار گذشته در دولت جاری حل شود.
وی تاکید کرد: امید ما برای سال آینده به جای اتمام نیروگاه های جدید، مدیریت بهینه تر سوخت است ولی از سال ۱۴۰۵ شاهد افتتاح فاز نخست نیروگاه های خورشیدی استان خواهیم بود و آذربایجان شرقی به عنوان قطب نیروگاه های خورشیدی کشور خواهد بود.
وی با بیان این که برای خروج از بحران کنونی باید بخش دولتی و خصوصی دست به دست هم بدهند، گفت: در سالهای گذشته، دولت بر روی زیرساختهای انرژی از جمله خطوط و پستها سرمایه گذاری نکرده است درحالی که برای خروج از بحران انرژی باید شرکتهای برق منطقه ای سراسر کشور پا به پای بخش خصوصی کار کنند.
رئیس انجمن فولاد آذربایجان افزود: امیدواریم وضعیت کنونی بحران انرژی، تلنگری بر بدنه اقتصادی کشور برای بهینه سازی اقتصاد کلان کشور شود زیرا به خاطر قانونهای بالادستی غلط در امور اقتصادی اکنون بخ رغم توانمندیها مزیت اقتصادی در سطح دنیا نداریم و در بخش فولاد از نظر تولید و کیفیت از ترکیه عقب هستیم.
فولاد آذربایجان، رتبه اول تولید بخش خصوصی کشور
علی نواداد، دبیر انجمن فولاد آذربایجان نیز اظهار کرد: فولاد آذربایجان، رتبه اول تولید بخش خصوصی کشور و رتبه سوم مجموعه تولیدی بخش دولتی و خصوصی کشور را بعد از استانهای اصفهان و خوزستان دارد درحالی که واحدهای فولادی این ۲ استان کاملا دولتی هستند.
وی افزود: ۲۵ تا ۲۷ درصد تولید فولاد کشور با ظرفیت هفت میلیون تن و ۳۰ درصد صادرات فولاد کشور در استان ما است.
وی با بیان این که انجمن فولاد آذربایجان در سطح کشور حرفی برای گفتن دارد، ادامه داد: امسال مشکل ناترازی انرژی در کشور عیان تر دیده شد درحالی که سالهای قبل نیز چنین مشکلی در کشور وجود داشت ولی به آن پرداخت نمی شد اما رئیس جمهور در راستای شفافیت با مردم، این مسئله را بیان کرد و امیدواریم که از امسال برنامه ریزی های دقیق و کاربردی برای رفع ناترازی در سالهای بعدی انجام بدهند.
برق خورشیدی، ارزان ترین برق تولیدی دنیا است
علی پژوهان، مدیرعامل گروه تولیدکننده پنلهای خورشیدی مطرح در سطح کشور نیز اظهار کرد: سال قبل ۸۵ درصد از افزایش مصرف انرژی در دنیا از محل انرژی های تجدیدپذیر بود که عمدتا نیروی خورشیدی و بادی محسوب می شود و مهمترین دلیل این موضوع نیز مسائل زیست محیطی، اقتصادی و مالی است.
وی تاکید کرد: اکنون برق خورشیدی، ارزان ترین برق تولیدی دنیا است و سوخت مصرفی آن بسیار کمتر از نیروگاه های حرارتی است و حتی در برخی کشورها به یک پنجم این هزینه میرسد.
وی با بیان این که بهره گیری از انرژی خورشیدی ۶ سال است که به صورت جدی در سطح دنیا پیگیری می شود، افزود: حکمرانی انرژی در کشور ما در سالهای اخیر به صورت یکجانبه بوده و کسی به وضعیت انرژی در آینده فکر نمیکرد و هزینه نیروگاه های حرارتی نیز رفته رفته افزایش یافته درحالی که بهره وری آن ها درحد ۳۰ درصد بوده است و اتلاف انرژی در شبکه ها به شدت بالا است.
پژوهان با بیان این که اکنون فعالیت نیروگاهای حرارتی، توجیه اقتصادی و حتی منابع خوراکی ندارند، ادامه داد: سال ۲۰۲۳ تولید برق دنیا از نیروگاه های حرارتی هفت درصد کاهش یافته و به تدریج از سرویس خارج شده است.
وی با بیان این که سال قبل ۱۸ تا ۲۰ هزار مگاوات کمبود انرژی داشتیم و این عدد سال بعد به ۲۵ هزار مگاوات هم می رسد، گفت: در پنج ماه اخیر تحرک محسوسی برای احداث نیروگاه خورشیدی و بادی و حمایت دولت از این موضوع دیده میشود و از مهمترین مزایای نیروگاه های خورشیدی می توان به اجرای سریع و در سطوح پایین تولیدی آن اشاره کرد در حالی که ساخت نیروگاه حرارتی زمان زیاد و امکانات فراوانی را می طلبد.
وی با بیان این که احداث نیروگاه خورشیدی نیازمند ارتفاع و نور است، اظهار کرد: ظرفیت بالایی در این خصوص در کشور داریم که باید از آن بهره برد.
این تولیدکننده با بیان این که مهمترین دغدغه تولیدکنندگان در احداث نیروگاه خورشیدی به خصوص در آذربایجان شرقی، عدم تخصیص زمین مناسب است، گفت: سرمایه گذار باید به دنبال زمین مناسب جهت راه اندازی نیروگاه باشد.
وی بیان کرد: به زودی احداث پنج پروژه نیروگاه خورشیدی در آذربایجان شرقی پس از حل مشکل زمین آغاز میشود.
جاوید بنددخت، مدیر یکی از هتلهای تبریز و سرمایه گذار حوزه انرژی نیز گفت: ۲ سال است که در زمینه نیروگاه های خورشیدی تحقیق می کنم و اولین نیروگاه خورشیدی را به اندازه ۳۰ کیلووات در این هتل راه اندازی می کنم.
وی با بیان این که دنیا به سمت آینده بدون کربن پیش می رود و باید ما نیز در این راستا حرکت کنیم، افزود: ما مجبور هستیم که به فکر محیط زیست و سلامتی نسل آینده باشیم.
وی که قرار است نیروگاه خورشیدی ۳۰ مگاوواتی را در تبریز راه اندازی کند، ادامه داد: بر اساس قانون جهانی، تجارت بین کشورها در شرایط یکسان تولیدی انجام می گیرد بنابراین اگر می خواهیم در بازارهای جهانی حضور یابیم باید این شرایط و قوانین را قبول کنیم.
همایش «موانع توسعه نیروگاه های صنایع در راستای ماده ۱۶ و تهاتر جهت رفع ناترازی» با حضور سرمایه گذاران حوزه انرژی، صنعتگران، تولیدکنندگان و مسئولان ذی ربط دولتی در تبریز برگزار می شود.