شماره روزنامه ۶۰۴۷
|

آرشیو اخبار : پربازدیدهای این شماره

  • دنیای اقتصاد: میزان تولید ورق قلع‌اندود فولادمبارکه در سال گذشته به ۲۲۵هزار تن رسید و امسال پیش‌بینی می‌شود تولید این محصول به ۲۱۰ هزار تن برسد، اما در چشم‌انداز ۱۴۰۴ تولید سالانه این محصول در شرکت فولاد مبارکه باید به ۳۰۰ هزار تن افزایش یابد.
  • شرکت آلومینیوم المهدی با در اختیار داشتن بیش از 2هزار نیروی کار رسمی ‌و غیر رسمی، در سال‌های گذشته دچار مشکلات فراوانی شده بود به طوری که مجموع زیان انباشته شرکت تا پایان سال 98 به بیش از 19هزار و 384میلیارد ریال رسیده بود. اما با تملک این شرکت توسط مپنا انتشار صورت‌های مالی سال 99نشان می دهد که این شرکت توانسته با افزایش مقدار فروش و تحقق درآمدهای بالای عملیاتی، سود‌ده شود و مجموع زیان انباشته خود را تا مبلغ 5هزار و 534میلیارد ریال کاهش دهد. با وجود این موضوع این شرکت برای تداوم فعالیت‌های خود با چالش‌های بسیاری روبه‌رو است. طبق گزارش حسابرس، بدهی‌های جاری شرکت حدود 1/ 1برابر دارایی‌های جاری بوده و زیان انباشته بیش از 4/ 3برابر سرمایه ثبت شده است.
  • شرکت مدیریت بین‌المللی همراه جاده ریل دریا، مسوولیت سرمایه‌گذاری برای اجرای اسکله بندر مکانیزه مواد فله معدنی را در استان هرمزگان بر عهده دارد. این شرکت از سال 1396 آغاز به کار کرده و با یک قرارداد BOT با بندر شهید رجایی، زمینی را به متراژ 180 هکتار در غرب شهید رجایی بعد از فاز سوم منتهی به شهرک صنعتی اجاره کرده است. این شرکت مسوولیت انتقال و حمل‌ونقل مکانیزه مواد فله معدنی را در بندر برعهده دارد. از دید کلان، شرکت مدیریت بین‌المللی همراه جاده ریل دریا وظیفه دارد با استفاده از واگن‌های خریداری شده سیکل حمل و نقل شرکت‌های معدنی تابعه را در حوزه‌های بازار، صادرات و واردات در اختیار بگیرد که بیشتر فولاد‌محور است و پس از جذب این محصولات، آنها را تا بندر مواد فله معدنی خود حمل و خدمات بندری هم به آنها ارائه کند. …
  • فولادسازان ایالات‌متحده در حال خرید شرکت‌های جمع‌آوری قراضه و به دنبال تامین باثبات مواد اولیه از خودروهای بلااستفاده، لوله‌های قدیمی‌ و تولید ضایعات برای کارخانه‌های جدید خود هستند. در سال 2021 شرکت نیوکور، بزرگ‌ترین تولید‌کننده فلزات در ایالات‌متحده، شرکت کلیولند-کلیفس و شرکت فولادسازی نورث استار بلواسکوپ متال، بیش از یک‌میلیارد دلار برای واحدهای فرآوری ضایعات فلزی هزینه کردند، زیرا با تکیه بر آنها می‌توانند سالانه ده‌ها میلیون تن به قابلیت تولید خود اضافه کنند. همچنین شرکت متال داینامیکس در سال 2020 یک شرکت جمع‌آوری و تامین قراضه مستقر در مکزیک را برای کمک به تامین مواد اولیه موردنیاز یک کارخانه تازه تکمیل شده خود در جنوب غربی تگزاس خریداری کرد. به گزارش بخش ترجمه شرکت‌ها، به نقل از وال استریت ژورنال،…
  • سرپرست شرکت فرابورس گفت: بازده شرکت‌های پتروشیمی در بورس 5/ 1 برابر بازده کل بوده و نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری در این بخش سود بالایی دارد. به گزارش شانا به نقل از «ایرنا»، میثم فدایی‌ در هم‌اندیشی «بررسی چالش‌های صنعت پتروشیمی و راهکارهای برون‌رفت از آن» با اشاره به اینکه مهم‌ترین مشکل شرکت‌های پتروشیمی در بورس پیش‌بینی‌پذیر نبودن وضع قیمت خوراک و سوخت در بودجه سال ۱۴۰۱ است، افزود: پیش‌بینی‌پذیری قیمت خوراک و سوخت پتروشیمی از مهم‌ترین اولویت‌ها برای فعالان بازار سرمایه است. حجم بالایی از بازار سرمایه را شرکت‌های پتروشیمی تشکیل می‌دهند و افت این شرکت‌ها سبب افت بازار سرمایه می‌شود.
  • دنیای‌اقتصاد: شرکت اصفهان کفریز در سال 1363 تاسیس شد و در ابتدا بیشتر در حوزه آب‌رسانی فعالیت می‌کرد. از سال 1370 به بعد این شرکت در زمینه نفت و گاز وارد شد و از آن زمان به بعد بیشتر در زمینه صنعت نفت و گاز فعالیت کرده و با تولید فلنچ و قطعات دوار فشار قوی، توانسته بسیاری از قطعات مورد نیاز کشور را تولید کند.
  • دنیای‌اقتصاد: قطار پس از انجام عملیات موفق حمل قطار اول در مسیر کریدور ITI (استانبول-تهران-اسلام‌آباد)، حرکت قطار دوم از مورخ ۸ دی از مبدا کشور پاکستان با هماهنگی گمرکات، راه‌آهن و فورواردرهای مسوول در کشورهای ایران، پاکستان و ترکیه انجام شد.
  • هفته اول دی ماه ۱۴۰۰، بیشترین ارزش معامله برای محصولات گروه صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس برای محصول ریفرمیت شرکت پتروشیمی بوعلی‌سینا ثبت ‌شده است.
  • دنیای‌اقتصاد: سامانه‌های حوزه عملیات هوانوردی به سه بخش سامانه‌های کمک ناوبری، سامانه ارتباطی و سامانه‌های نظارتی (سامانه‌های راداری) تقسیم می‌شوند که در بخش سامانه‌های ارتباطی 90درصد از نیازهای موجود را از طریق تولید داخل تامین می‌کنیم و با توجه به توانایی‌های داخل در این حوزه برای تامین سامانه‌های ارتباطی نگرانی نداریم.
  • دنیای‌اقتصاد: هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» پروازهای خود را از مشهد به مقاصد لاهور و کراچی برقرار کرد. با کاهش محدودیت‌های کرونایی و همزمان با برقراری مجدد پروازهای هواپیمایی ملی پاکستان به مشهد مقدس، هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «هما» هم پروازهای خود را بین شهر مشهد و مقاصدی در کشور پاکستان برقرار کرد. گسترش پروازها میان ایران و پاکستان از جمله مواردی بود که در مذاکرات رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی و عبدالرزاق داوود مشاور نخست‌وزیر پاکستان در امور بازرگانی و سرمایه‌گذاری مطرح شده بود.