شماره روزنامه ۶۰۳۲
|

آرشیو اخبار : پربازدیدهای این شماره

  • ارزش معاملات صورت گرفته در بازار فیزیکی بورس کالا به‌صورت مستمر رشد پیدا می‌کند، البته این رشد ارزش به مفهوم رونق واقعی این بازار و در واقع صنایع تکمیلی کشور نبوده و افزایش نرخ ارز نیمایی و به تبع آن بالا رفتن قیمت‌های پایه و در ادامه رقابت‌های قابل توجه برای خرید کالاهای عرضه شده در این بازار عامل اصلی افزایش ارزش معاملات این بازار به‌شمار می‌رود.
  • بازار پلیمرها و به‌طور کلی بازار محصولات پتروشیمیایی با تنش‌های بسیار جدی روبه رو شده است. این تنش‌ها باعث شده است که این روزها اوضاع کلی متعادلی را شاهد نباشیم. شاید از نگاه یک فعال بازار و تولیدکننده، مهم‌ترین اتفاقی که در این بازار درحال خودنمایی است رشد قیمت‌ها و رکوردشکنی‌های متعاقب نرخ است که بعضا با برخی از بازی‌ها امکان ایجاد فضای تنفسی در برابر رشد قیمت‌ها ایجاد شود. اگرچه به‌صورت کلی و در یک روند مستمر این موارد هم چندان به چشم نمی‌آید و بازهم رشد قیمت‌های کلی را شاهد هستیم. از طرف دیگر درکنار افزایش قیمت‌های پایه بحث رقابت‌های قیمتی در بورس کالا را باید درنظر گرفت که بر این رشد نرخ‌ها دامن می‌زند. اما اگر بازار محصولات پتروشیمیایی را به‌عنوان یک موجود در نظر بگیریم نوسان نرخ یکی از ویژگی‌های مهم…
  • در معاملات روز دوشنبه 21 مهرماه جاری، شمش و مقاطع فولاد از سوی خصوصی‌ها بدون نوسان نرخ پیشنهاد شد. تولید کنندگان به علت چند نرخی بودن محصولات در بازار آزاد برای اعلام نرخ‌های جدید با تردید مواجهند از این رو اغلب قیمت‌های پیشنهادی خود را توافقی اعلام می‌کنند.
  • شایعه بحث اعمال سقف مجاز رشد قیمت‌ها برای معاملات مصنوعات فولادی در بورس کالا مدتی است که مورد بحث قرار گرفته و حتی در شبکه‌های اجتماعی صورت‌جلسات متفاوت و بعضا متناقضی مخابره می‌شود. شایعات از اعمال قیمت پایه 75 درصد فوب با نرخ نیمایی حکایت دارد آن هم در شرایطی که سقف مجاز رشد قیمت‌ها رقمی برابر با نرخ صادراتی لحاظ شده است. این شایعه اگرچه از سوی برخی منابع آگاه مورد تایید قرار گرفته اما در اجرایی شدن آن تردیدهای جدی وجود دارد زیرا از یک سو خلاف قوانین بازار سرمایه است و از سوی دیگر از سمت بخش‌های مختلف صنعتی حتی با پیگیری وزارت صمت نیز اجرای آن در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و اجرایی شدن آن را نمی‌توان با قطعیت بیان کرد.
  • نویسنده: Alison Green مترجم: مریم مرادخانی
    مشاور عزیز، همیشه می‌گویند وقتی برای «مصاحبه برای کسب اطلاعات» (Informational Interview) با کسی قرار می‌گذاری، باید پیشنهاد دهید که او را به یک قهوه میهمان کنید یا اگر محل قرار را او تعیین می‌کند، برایش یک نوشیدنی داغ ببرید. اینکه پیشنهاد را قبول کند یا نه، مهم نیست. این یک حرکت کوچک است که حسن نیت ما را نشان می‌دهد و یک جورهایی از او بابت اینکه وقت گذاشته تشکر می‌کنیم. اما حالا که به‌خاطر کرونا، خیلی‌ها قرنطینه‌اند یا رفت و آمدهایشان محدود شده چه کار باید کرد؟
  • نویسنده: Jurgen Appelo مترجم: مریم رضایی
    تصور کنید درحال ساختن یک باشگاه ورزشی با تجهیزات عالی و تکنولوژی‌های پیشرفته هستید. حتی قرار است این باشگاه یک دستگاه سنجش سلامت قلب داشته باشد که با هوش مصنوعی کار می‌کند. مردم شهر شما به شدت از این اتفاق هیجان‌زده هستند، چون مشابه چنین چیزی را تاکنون درآن منطقه نداشته‌اند. تعدادی از آنها پیش‌‌پیش ثبت‌نام کرده‌اند! اما وقتی کار باشگاه تکمیل می‌شود، درها باز می‌شوند، پرداختی‌ها آغاز می‌شود... سر و کله هیچ کس پیدا نمی‌شود. بله، آنهایی که ثبت‌نام کرده‌اند پول عضویت خود را می‌پردازند، شاید چون حس می‌کنند باید به باشگاه بروند یا شاید بخشی از یک اتفاق جدید بودن به آنها حس خوب و به‌روز بودن می‌دهد، اما سالن‌های شما عمدتا خالی است. بیشتر تجهیزاتی که به‌کار برده‌اید، بی‌استفاده مانده‌اند و دستگاه جدید اسبا‌ب‌بازی…
  • بودجه، برنامه مالی دولت است. در هر برنامه باید مشخص شود چه کاری باید با چه هزینه‌ای و در چه زمانی انجام شود. بودجه که یکی از انواع برنامه‌هاست، پیش‌بینی یک‌ساله درآمدها و هزینه‌های دولت است؛ یعنی دخل و خرج. دولت برای یک سال پیش‌بینی و یک بار برای تمام سال در مجلس تصویب می‌شود. بخشنامه بودجه حاوی سیاست‌ها و خط‌مشی‌های راهنما در تهیه و تنظیم بودجه دستگاه‌های اجرایی است.
  • علی حسین صمدی استاد اقتصاد دانشگاه شیراز
    بخشنامه بودجه سال 1400، دوم مهر امسال منتشر شد. درباره زمان انتشار و محتوای این سند می‌توان به دو نکته بسیار مهم اشاره کرد:
  • مهدی نادری پژوهشگر اندیشکده سیاست گذاری اقتصادی تهران
    ابلاغ بخشنامه بودجه سال 1400 بهانه‌ای شد تا در این مقاله به بررسی و آسیب‌شناسی انتشار این سند مهم در نظام بودجه‌ریزی کشور پرداخته شود. بخشنامه بودجه اولین سند و یکی از مهم‌ترین اسناد قابل انتشار در مراحل مختلف بودجه‌ریزی کشورهاست. این سند با افق چندساله به‌دنبال سامان دادن اهداف سیاسی بی‌شمار و گاه متناقض است؛ تا بتوان موارد دارای اولویت را از میان آنها شناسایی و به برنامه‌های مشخص و بودجه‌ریزی متناسب با آن تبدیل کرد. با فرض اینکه بخشنامه بودجه معادل بیانیه پیش‌بودجه در استانداردهای بین‌المللی است، در این یادداشت ضمن پرداختن به اهمیت تدوین و انتشار آن، به آسیب‌شناسی آن از سه بعد 1- فرآیند ارائه 2- کیفیت محتوا 3- زمان ارائه پرداخته شده است.