تنها ۳روز تا میان‌دوره‌ای سرنوشت‌ساز ۳نوامبر باقی مانده است

شمارش معکوس برای دوئل انتخاباتی

شماره روزنامه: ۶۶۹۵ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۳۰۵۱۶۹ دنیا

دنیای اقتصاد - کسری غفوری : آرایش تبلیغاتی دونالد ترامپ در فاصله سه روز مانده تا انتخابات آمریکا نشان می‌دهد که او پیام نظرسنجی‌ها را به‌خوبی دریافت کرده است. رئیس‌جمهور آمریکا روز پنج‌شنبه (۷ آبان) در جمع هوادارانش در کارولینای جنوبی، این انتخابات را رأی به شخص خود دانست، اما همان روز گردهمایی‌های آخر هفته در کانزاس و آیووا را لغو کرد تا به‌جای حضور در میدان، حدود ۲۰سخنرانی تلفنی برگزار کند. هرچند حزب جمهوری‌خواه استدلال می‌کند که تماس‌های تلفنی امکان ارتباط با رأی‌دهندگان بیشتری را فراهم می‌آورد، اما نقشه انتخاباتی واقعیت دیگری را روایت می‌کند. ایالت کانزاس از سال۱۹۳۲ تاکنون هیچ سناتور دموکراتی را راهی سنا نکرده است،

شمارش معکوس برای دوئل انتخاباتی

با این حال اکنون شخص ترامپ نیز اذعان دارد که رقابت در این ایالت فشرده است. در کارولینای‌جنوبی هم که ترامپ ۲سال پیش با اختلاف چشم‌گیر نزدیک به ۱۸واحد درصد پیروز شده بود، آخرین نظرسنجی‌ها از رقابت شانه به شانه نامزدها برای کرسی سنا حکایت دارد. برآوردهای انتخاباتی حتی از این هم هشداردهنده‌تر است. موسسه «کوک پولیتیکال ریپورت» در تازه‌ترین ارزیابی خود، کفه ترازو را در ۱۲حوزه دیگر مجلس نمایندگان به سود دموکرات‌ها سنگین‌تر دید و پیش‌بینی کرد که این حزب می‌تواند بزرگ‌ترین اکثریت خود را از سال۲۰۰۹ در این مجلس رقم بزند. به این ترتیب، رئیس‌جمهوری که تمام انتخابات را به همه‌پرسی درباره شخص خودش گره زده بود، اکنون در برخی ایالت‌های سرنوشت‌ساز به کارزار تلفنی بسنده کرده و بخش‌هایی از حزب جمهوری‌خواه نیز از این عقب‌نشینی نفس راحتی کشیده‌اند.

البته کناره گرفتن از سفرهای تبلیغاتی به معنای پا پس کشیدن از اصل نبرد نیست. ترامپ به همان اندازه که از حضور در میدان کاسته، آشکارا سرگرم تدارک رقابتی است که ممکن است پس از بسته شدن حوزه‌های رای‌گیری آغاز شود. او پیشاپیش شرط گذاشته که تنها در صورت «صادقانه بودن» نتایج، به آرا تمکین خواهد کرد. وزارت دادگستری دولت او نیز با طرح دعوی قضایی خواستار آن شده که در صورت شکست سناتور فعلی جمهوری‌خواه با اختلاف اندک در ایالت آلاسکا، روند تایید نتایج انتخابات سنا در این ایالت متوقف شود. ترامپ می‌گوید شخصا دستور ثبت این شکایت را صادر کرده و همزمان تحقیقات کیفری مرتبط با این رقابت نیز ابعاد تازه‌ای یافته است. دادستان کل دولت او نیز احتمال اقدامات مشابه در سایر ایالت‌ها را منتفی نمی‌داند. حساسیت این تحرکات زمانی روشن‌تر می‌شود که بدانیم سرنوشت اکثریت سنا احتمالا با اختلاف چند درصدی در شمار معدودی از ایالت‌ها رقم می‌خورد. در آلاسکا، اگر هیچ نامزدی در مرحله نخست به اکثریت مطلق نرسد، نتیجه شمارش نهایی در سازوکار رای‌گیری ترجیحی تا ۱۸نوامبر (۲۷آبان) مشخص نخواهد شد. هرچند بخت دموکرات‌ها برای فتح سنا بیشتر ارزیابی می‌شود، اما پیروزی آنها قطعی نیست و برتری شکننده در ایالتی که شمارش آرای آن به کندی پیش می‌رود، دقیقا همان سناریویی است که کاخ سفید خود را برای به چالش کشیدن آن آماده کرده است. تکلیف مجلس نمایندگان شاید همان شب انتخابات روشن شود، اما سرنوشت سنا ممکن است به راهروهای دادگاه گره بخورد. در همین حال، به گزارش سی‌ان‌ان، ترامپ دیروز جمعه در یک گفت‌وگوی رادیویی حمایت چندان گرمی از راجر مارشال، سناتور جمهوری‌خواه کانزاس، به عمل نیاورد. او بارها ظاهرا این پرسش را مطرح کرد که چرا رقابت در این ایالت تا این اندازه نزدیک شده و به شنوندگان یادآوری کرد که خود او سه بار در این ایالت پیروز شده است. شبکه سی‌ان‌بی‌سی نیز خبر داد که جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور، نشست خبری روز جمعه خود را در مینه‌سوتا بدون ارائه هیچ توضیحی لغو کرده است. 

در تحولی دیگر که می‌تواند آلاسکا را به نخستین میدان رویارویی پس از رأی‌گیری تبدیل کند، شبکه ان‌بی‌سی نیوز گزارش داد که وزارت دادگستری دست‌کم ۳۶مورد احضاریه و درخواست حفظ اسناد برای ستاد انتخاباتی ماری پلتولا، نامزد دموکرات، و همچنین دن جی. سالیوان صادر کرده است. سالیوان معلم بازنشسته‌ای است که با سناتور فعلی جمهوری‌خواه هم‌نام است. این اقدام قضایی پس از آن صورت گرفت که روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی از تلاش ادعایی ستاد پلتولا و تشکیلات ملی حزب دموکرات برای ترغیب این سالیوان دوم به حضور در انتخابات خبر داد. هر دو این موضوع را رد کرده‌اند و به نوشته همین روزنامه، مدیر پیشین کارزار پلتولا نیز که ابتدا اطلاعاتی را در اختیار نیویورک‌تایمز گذاشته بود، بعدتر اظهارات خود را پس گرفته است. پلتولا در واکنش تاکید کرده که هیچ قصدی برای فریب دادن رأی‌دهندگان ندارد، اما جان تون، رهبر اکثریت سنا، این اقدام ادعایی را بی‌سابقه خوانده است. ترامپ نیز در پاسخ به این پرسش که آیا جمهوری‌خواهان در صورت پیروزی پلتولا باید از پذیرش اعتبارنامه او در سنا خودداری کنند، پاسخ را به آینده موکول کرد و گفت باید دید چه پیش می‌آید. در این میان، خبرگزاری آسوشیتدپرس یادآوری کرده است که وزارت دادگستری آمریکا به طور سنتی در هفته‌های منتهی به انتخابات از ورود علنی به تحقیقات علیه نامزدها پرهیز داشته است. 

کارشناسان حقوقی نیز به این خبرگزاری گفته‌اند زمانی که محاکم ایالتی، از جمله دیوان عالی آلاسکا، صلاحیت یک نامزد را تایید می‌کنند، دولت فدرال هیچ جایگاه قانونی برای ابطال یا به چالش کشیدن نتایج ندارد.

تازه‌ترین داده‌های نظرسنجی‌ها نیز به سود دموکرات‌هاست. میانگین نظرسنجی‌های موسسه «ریل‌کلیرپولینگ» نشان می‌دهد که دموکرات‌ها در سطح ملی با ۵۱.۴درصد در برابر ۴۳.۲درصد از جمهوری‌خواهان پیش افتاده‌اند. همچنین نظرسنجی شبکه سی‌ان‌ان که روز پنج‌شنبه منتشر شد، از پیشتازی جیمز تالاریکو، نامزد دموکرات در ایالت تگزاس، با ۴۹درصد در برابر ۴۳ درصد حکایت دارد. شبکه سی‌بی‌اس نیوز نیز خبر داد که تا غروب همان روز ۴۴.۸میلیون آمریکایی رأی خود را به صندوق‌ها انداخته‌اند. 

همزمان، گمانه‌زنی‌ها درباره فردای انتخابات نیز بالا گرفته است. به گزارش فاکس نیوز، کامالا هریس، معاون پیشین رئیس‌جمهور، روز چهارشنبه (۶ آبان) اظهار کرد که حتی در صورت پیروزی دموکرات‌ها در کنگره، کلید زدن پرونده استیضاح تصمیم درستی نخواهد بود. او در عوض از هم‌حزبی‌های خود خواست بر تحقیق و تفحص و پاسخگو کردن دولت متمرکز شوند و با اشاره تلویحی به جنگ آمریکا علیه ایران، سازوکار نظارت و توازن قوا را در برابر «جنگی که هیچ‌کس خواهان آن نیست» احیا کنند. 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن