یون؛ متهم به شورش

ماموران پلیس که برخی از آنها نردبان و قیچی سیم برقی به همراه داشتند، قبل از آن نیز به زحمت توانسته بودند از میان جمعیت حامیان یون که در نزدیکی محل اقامتگاه او تجمع کرده‌اند، عبور کنند. این دومین اقدام کره‌جنوبی برای دستگیری یون سوک‌یول بود. اولین اقدام آنها در روز ۱۴دی به‌دلیل مقاومت ماموران امنیتی ریاست‌جمهوری (پی‌اس‌اس) و حامیان وی شکست خورده بود.

وکلای یون سوک‌یول استدلال کرده‌اند که اقدام برای دستگیری او غیرقانونی است و هدف از آن، تحقیر وی در اجتماع است. پلیس اعلام کرد که روز چهارشنبه ۳هزار و ۲۰۰مامور را برای اجرای حکم دستگیری یون به اقامتگاه او اعزام شده بودند. همان زمان نیز صدها نفر از حامیان رئیس‌جمهور تعلیق‌شده کره‌جنوبی و اعضای حزب اودر دمای زیر صفر تجمع کرده بودند.

چوی سانگ موک، رئیس‌جمهور موقت کره‌جنوبی روز چهارشنبه در بیانیه‌ای گفت: «همان‌طور که بارها بر لزوم پیشگیری از درگیری‌ فیزیکی میان نهادهای حکومتی تاکید کرده‌ام. اگر حادثه ناگواری رخ دهد، مسببان آن را پاسخگو خواهم ساخت. اقدام یون سوک یول در اعلام وضعیت حکومت نظامی، مردم کره‌جنوبی را شوکه کرد و یکی از مهم‌ترین دموکراسی‌های شرق آسیا را به بحران سیاسی کشاند. پارلمان کره‌جنوبی بعدا به استیضاح و تعلیق یون سوک‌یول رای داد و دادگاه نیز به‌دلیل عدم پاسخ او به سه بار احضار، برای رئیس‌جمهور تعلیق‌شده حکم بازداشت صادر کرد. وکلای یون گفته‌اند که حکم بازداشت او غیرقانونی است؛ چراکه یک دادگاه غیرمرتبط آن را صادر کرده و تیمی که برای تحقیق علیه او تشکیل شده، هیچ مجوز قانونی برای انجام این کار نداشته است. با این حال پس از آنکه بیش از ۳۰۰۰افسر پلیس مصمم به دستگیری او در ساعات اولیه روز چهارشنبه به محل اقامتش رفتند، او موافقت کرد که برای بازجویی با آنها همراه شود. یون در بیانیه‌ای با اشاره به اداره تحقیقات فساد برای مقامات عالی رتبه (CIO) که ریاست تحقیقات کیفری را بر عهده دارد، گفت: «تصمیم گرفتم به تحقیقات اداره تحقیقات فساد برای مقامات عالی‌رتبه پاسخ دهم – به‌رغم اینکه یک تحقیق غیرقانونی است، اما تصمیم گرفتم که از خونریزی‌های نامطلوب جلوگیری کنم.»

یک دادستان، یون را با ماشینش از خانه‌اش در منطقه مجلل معروف به بورلی‌هیلز سئول تا دفاتر تحقیقات فساد اداری برای مقامات عالی‌رتبه همراهی کرد؛ جایی که او را از یک ورودی پشتی هدایت کردند تا او با رسانه‌ها برخورد حضوری نداشته باشد.

مقامات اکنون ۴۸ساعت فرصت دارند تا یون را مورد بازجویی قرار دهند و پس از آن باید حکمی برای بازداشت او تا ۲۰ روز یا آزادی او بگیرند. یک مقام عالی تحقیقات فساد اداری گفت: «با این حال، یون از گفت‌وگو امتناع می‌کند و موافقت نکرده است که مصاحبه با بازجویان به صورت ویدئویی ضبط شود.»

اداره تحقیقات فساد اداری اعلام کرد که هیچ اطلاعاتی درباره دلیل امتناع یون از صحبت کردن ندارد. وکلای یون می‌گویند که حکم بازداشت غیرقانونی است؛ زیرا توسط دادگاهی در حوزه قضایی دیگر صادر شده است و تیمی که برای تحقیق از او تشکیل شده، هیچ اختیار قانونی برای انجام این کار ندارد. حکم بازرسی یون در محل سکونتش که رونوشتی از آن توسط رویترز مشاهده شد، از یون به‌عنوان «سرکرده شورش» یاد می‌شود.