گذر دلار از التهاب

دلار هفته جاری را با نرخ ۱۷۴هزار تومان آغاز کرد؛ ولی با افزایش تنش‌های نظامی این نرخ در روز‌های یکشنبه و دوشنبه افزایش یافت، روز گذشته تبادل آتش در منطقه ادامه پیدا نکرد و به نظر می‌رسد این موضوع برای فعالان بازار ارز به بازگشت به وضعیت آتش‌بس تعبیر شد. بر این اساس بازار ارز نیز روز گذشته آتش‌بس را پذیرفت و به شرایط قبل از تنش در روز‌های اخیر، یعنی نرخ ۱۷۴هزار تومان بازگشت. تا پیش از روز یکشنبه، نرخ دلار در ۱۰روز معاملاتی متوالی در ارقام بین ۱۶۹هزار تومان تا ۱۷۴هزار تومان در نوسان بود. روز گذشته، با وجود اینکه نرخ بسیاری از صرافی‌ها برای فروش اسکناس آمریکایی ۱۷۴هزار تومان بود؛ ولی در برخی معاملات نرخ‌هایی با فاصله هزار تومانی با آن ثبت شد.

بر این اساس، به نظر می‌رسد روند نرخ دلار در روز چهارشنبه می‌تواند نشان‌دهنده جهت حرکت نرخ دلار در باقی روزهای هفته باشد. روز گذشته درحالی‌که کمتر از ۲۴ساعت از زمان تبادل آتش در منطقه گذشته بود، برخی گمانه‌زنی‌ها از ادامه روند مذاکرات بین ایران و آمریکا در روزهای پایانی هفته جاری مطرح شد. در این راستا برخی فعالان بازار توقف روند صعودی دلار را نیز به همین موضوع نسبت داده‌اند. به نظر می‌رسد اگر در روز چهارشنبه این گمانه‌زنی‌ها افزایش یابد، نرخ دلار در میانه نخست کانال ۱۷۰هزار تومان باقی بماند. درحالی‌که در روز سه‌شنبه نرخ اسکناس دلار از محدوده ۱۷۵ هزار تومان عقب‌نشینی کرده بود، ولی نرخ تتر در محدوده ۱۷۵.۵هزار تومان تا ۱۷۷.۹هزار تومان نوسان کرد. نرخ این رمزارز، در شامگاه یکشنبه تا ۱۸۰.۷هزار تومان پیشروی کرد.

 روز سه‌شنبه که دومین روز معاملاتی بازار‌های جهانی بود، نرخ جهانی طلا به بالای ۴۳۰۰دلار بازگشت. طلای جهانی در روز‌های اخیر تحت فشار‌های کاهشی مختلفی قرار گرفت، از یک‌سو احتمال بالا نگه داشتن و حتی افزایش بیشتر نرخ بهره توسط فدرال‌رزرو تقویت شده است. از سوی دیگر بیش از صد روز است که تنگه هرمز به‌عنوان یک مسیر راهبردی در تجارت جهانی، با اختلال مواجه است و چشم‌انداز مشخصی برای زمان بازگشت عبور و مرور از آن به وضعیت قبل از جنگ در ابهام قرار دارد. این موضوع که از کاهش قیمت انرژی جلوگیری می‌کند، به‌عنوان محرک رشد تورم در کشور‌های مختلف جهان شناخته می‌شود. عامل سومی که بر نرخ طلا فشار کاهشی وارد کرده، رشد ارزش بازارهای جایگزین مانند بازار سهام در کشورهای مختلف است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر بازار تکنولوژی با ورود سرمایه قابل‌توجهی مواجه شده است.  برآیند این موضوعات باعث شده است بسیاری از سرمایه‌گذاران ورود به بازار طلا را به تعویق بیندازند و به روشن‌تر شدن چشم‌انداز این بازار موکول کنند. در اواخر هفته جاری قرار است گزارش‌هایی از تورم ایالات متحده مربوط به ماه گذشته میلادی منتشر شود.

در این شرایط نرخ طلا که از ماه مارس تاکنون ارقام پایین‌تر از ۴۴۰۰ دلار به ازای هر اونس را ندیده بود، روز جمعه تا سطح ۴۳۱۳ دلار کاهش یافت. روز دوشنبه با افزایش تنش در خاورمیانه، حتی سطح ۴۳۰۰ دلار را نیز از دست داد و تا ۴۲۸۰ دلار رسید. اما در روز سه‌شنبه، اخبار کاهش تنش بر بازار اثر گذاشت و نرخ این فلز گران‌بها به بالای سطح ۴۳۰۰دلار در معاملات نقدی بازگشت.

 روز سه‌شنبه، نرخ‌های بازار سکه بدون تغییر نسبت به ‌روز دوشنبه بودند. در این روز، سکه طلای طرح جدید در رقم ۱۸۱‌میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، نیم‌سکه ۹۳‌میلیون تومان و ربع‌سکه طلا ۵۲‌میلیون تومان به فروش رسیدند. هر گرم طلای ۱۸عیار نیز با افزایشی پایین‌تر از ۱۰۰ هزار تومان مواجه شد و در رقم ۱۸‌میلیون و ۸۰هزار تومان معامله شد.

 روز گذشته، موعد برگزاری حراج شمش طلا در مرکز مبادله ایران بود. در این مرحله از حراج که دومین حراج خرداد ماه و نهمین مرحله در سال جاری بود، ۶۴ کیلوگرم شمش طلای استاندارد عرضه شد؛ ولی تنها هشت کیلو گرم شمش طلا معامله شد. سال گذشته در حراجی که ششم خرداد ماه برگزار شده بود حجم طلای معامله‌شده نسبت به سایر حراج‌ها پایین‌تر بود. میانگین قیمت هر شمش طلا در حراج روز گذشته (۱۹خرداد)، ۲۳‌میلیارد و ۹۴۱‌میلیون تومان ثبت شد که پایین‌ترین مبلغ از اوایل اردیبهشت ماه سال جاری تاکنون است. بر اساس اعلام مرکز مبادله ایران، با احتساب حراج روز گذشته، حجم کل معاملات شمش طلا در سال جاری به ۵۴۶ کیلوگرم رسید.