ضرورت توسعه اکتشاف

شماره روزنامه: ۶۶۹۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۳۰۵۳۸۹ بازار نفت

مدیر برنامه‌ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت با تاکید بر تداوم فعالیت‌های اکتشافی در حوزه زاگرس گفت: ظرفیت‌های اکتشافی شمال، شمال‌غرب، شمال‌شرق، ایران مرکزی و خلیج‌فارس نیز باید با جدیت بیشتری بررسی و به منابع هیدروژن، هلیوم و منابع هیدروکربوری غیرمتعارف در برنامه‌های اکتشافی توجه شود. فرخ علیخانی در گفت‌وگو با شانا با اشاره به مصوبه‌های هیات‌مدیره شرکت ملی نفت ایران و جایگاه اکتشاف در زنجیره ارزش این شرکت بیان کرد: اکتشاف، نقطه آغاز این زنجیره و مسوولیت مهمی در تامین منابع هیدروکربوری مورد نیاز کشور به عهده دارد. وی شناسایی ذخایر گازی در میدان‌های «پازن» و «تخته» را از نمونه‌های موفق فعالیت‌های اکتشافی برشمرد و تصریح کرد: دستیابی به مجموع حدود ۱۷تریلیون و ۵۰۰‌میلیارد فوت‌مکعب ذخایر گاز در این دو میدان، با وجود شرایط سخت اقتصادی، تحریم‌ها و تنش‌های جهانی، نشان‌دهنده توانمندی کارکنان صنعت نفت در مدیریت اکتشاف است. وی دستیابی به رتبه برتر در کشف ذخایر گاز و میعانات گازی را دستاوردی ارزشمند دانست و گفت: این موفقیت حاصل فعالیت یک مجموعه به‌تنهایی نیست و پیمانکاران داخلی و خارجی و بخش‌های مختلف صنعت نفت در تحقق آن نقش داشته‌اند.

ضرورت توسعه اکتشاف

زاگرس در اولویت اکتشاف

علیخانی با اشاره به ضرورت تعیین اولویت‌های اکتشافی بر اساس مطالعات مهندسی، زمین‌شناسی و ژئوفیزیک گفت: یکی از اولویت‌های اصلی، ادامه و پایش فعالیت‌های اکتشافی در حوزه زاگرس است؛ زیرا ظرفیت‌های هیدروکربوری این منطقه اثبات شده است و توسعه مطالعات در آن می‌تواند به شناسایی منابع جدید منجر شود. وی ادامه داد: در کنار زاگرس، باید به دیگر پهنه‌های کشور ازجمله شمال، شمال‌غرب، شمال‌شرق، ایران مرکزی و خلیج‌فارس نیز توجه شود تا ظرفیت‌های اکتشافی این مناطق با استفاده از مطالعات تخصصی شناسایی و ارزیابی شوند. وی با تاکید بر ضرورت نگاه گسترده‌تر به منابع زیرزمینی کشور افزود: فعالیت‌های اکتشافی نباید تنها به منابع هیدروکربوری متعارف محدود شود و لازم است منابعی مانند هیدروژن و هلیوم و همچنین منابع هیدروکربوری غیرمتعارف نیز در برنامه‌های مطالعاتی و اکتشافی قرار گیرند. علیخانی با اشاره به ماهیت فعالیت‌های اکتشافی و ضرورت حمایت از این فعالیت‌ها در صنعت نفت یادآور شد: نتیجه‌نگرفتن از یک چاه بخشی از ذات اکتشاف است و نباید از موفق‌نبودن یک عملیات حفاری دلسرد شد؛ زیرا هر چاه اطلاعات و شناخت بیشتری از ساختارهای زیرسطحی کشور در اختیار کارشناسان قرار می‌دهد.

هوشمندسازی با استفاده از فناوری‌های نو

وی استفاده از ظرفیت سرمایه انسانی جوان و فناوری‌های روز را از نیازهای آینده فعالیت‌های اکتشافی دانست و گفت: شرکت ملی نفت ایران در مسیر ایجاد ساختارهای مرتبط با تحول دیجیتال قرار دارد و باید از ظرفیت جوانان و ابزارهای هوش مصنوعی برای هوشمندسازی فرایندهای اکتشافی استفاده کرد. وی همچنین توجه به آموزش و توانمندسازی نسل آینده را یکی از اقدام‌های ارزشمند در مدیریت اکتشاف دانست و افزود: حمایت از فعالیت‌های علمی دانش‌آموزان و فراهم‌کردن زمینه برای ادامه این فعالیت‌ها، می‌تواند در شناسایی و پرورش استعدادهای نسل آینده صنعت نفت موثر باشد.

اکتشاف منابع جدید نفت و گاز از ماموریت‌های اصلی شرکت ملی نفت ایران به‌شمار می‌رود و مدیریت اکتشاف این شرکت، مطالعات زمین‌شناسی، ژئوفیزیکی و عملیات حفاری اکتشافی را در پهنه‌های مختلف خشکی و دریایی کشور دنبال می‌کند. زاگرس از مهم‌ترین مناطق دارای ظرفیت هیدروکربوری کشور است در کنار منابع متعارف، مطالعات مربوط به منابع هیدروکربوری غیرمتعارف، از جمله نفت و گاز شیل و هیدرات‌های گازی نیز در برنامه‌های اکتشافی کشور قرار دارد. شناسایی و ارزیابی این منابع و مطالعات تکمیلی برای بررسی امکان بهره‌برداری اقتصادی از این منابع همواره دنبال می‌شود.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن