«زمزمه زمین»؛ عرصهای برای تلاقی دغدغههای محیط زیستی
مریم ساجدی، گردآورنده نمایشگاه گروهی «زمزمه زمین» به ایسنا گفت: تبادل فرهنگیِ بینالمللی، تجربهای گرانقدر است که در جریان آن هر یک از ما یاد میگیریم، دیگران و ارزشهایی را که برای آنها مهم است را بهتر درک کنیم. تبادل فرهنگی، روشی برای یادگیری و به اشتراک گذاشتن دانش و تجارب با افرادی است که زمینهها و دیدگاههای متفاوتی دارند؛ همچنین برای اتصال، غنیسازی و توانمندسازیِ جوامع از اهمیت بالایی برخوردار است و میتواند اشکال مختلفی نیز داشته باشد.
او افزود: یکی از مؤثرترین تبادلات فرهنگی، شرکت در پروژههای هنریِ بینالمللی است که با خلق اشکال جدید بیان هنری، ایجاد شبکههای ارتباطی مؤثر و ترویج احترام به دغدغهها و علایق ما مانند محیطزیست، زندگی را غنیتر میکند.
ساجدی با بیان اینکه موضوع نمایشگاه «زمزمه زمین» محیطزیست است، تصریح کرد: محیطزیست یکی از مهمترین دغدغههای هنرمندان معاصر و مسالهای جهانی است که به یک کشور و منطقه محدود نمیشود و این قابلیت را دارد که بهنوعی یک زبان مشترک جهانی شود. در این میان، کشور فنلاند نیز مانند ایران، طبیعت منحصربهفرد و زیبایی دارد که با زندگی مردم، تاریخ و فرهنگ غنی آنها درهمآمیخته است. هنرمندان فنلاندی بسیار متأثر از طبیعت هستند و همیشه میتوان ردپایی از فرهنگِ دوستدار محیطزیستِ آنها را در آثار هنریشان یافت.
این هنرمند جوان ادامه داد: در نمایشگاه «زمزمه زمین»، آثار هنرمندانی را میبینیم که از طبیعت بهعنوان منبع الهام تأثیر گرفته و از جنبههای بصری محیط اطراف خود استفاده کردهاند، و یا در خلق آثار خود با نگاهی انتقادی به مسائل مهم محیطزیستی پرداختهاند.
ساجدی با بیان اینکه بهعنوان یک هنرمند و گردآورنده، دغدغههای زیستمحیطی داشته و زندگی و تحصیل در فنلاند نیز باعث شده است بهسرعت جذب فرهنگ دوستدار محیطزیست مردم فنلاند شود، گفت: ازآنجاییکه همه میدانیم متأسفانه جهان با بحران محیطزیست مواجه است؛ ازاینرو نمایشگاه «زمزمه زمین» تلاشی بود تا بتوانم نقشی را در گسترش آگاهی در این زمینه ایفا کنم و خوشبختانه طی ارتباط نزدیک با هنرمندان و انتخاب آثار هنریِ مرتبط با این حوزه توانستهام مجموعه ارزشمندی را جمعآوری کنم.
او در مورد انتخاب عنوان این نمایشگاه محیطزیستی افزود: نام این نمایشگاه، «زمزمه زمین» است. گفته میشود که زمزمه زمین حدود ۱۰ هزار برابر کمتر از چیزی است که ما قادر به شنیدن آن باشیم. ازآنجا که من از نزدیک شاهد ارتباط عمیق هنرمندان فنلاندی و مراقبه چندین ساعتۀ آنها در طبیعت غنی فنلاند بودهام، احساس کردم که آنها به صدا و زمزمه زمین گوش فرا میدهند. فکر میکنم اگر همه ما انسانها قادر به شنیدن زمزمه زمین بودیم، قطعاً به مسائل محیطزیست حساسیت بیشتری نشان میدادیم؛ به همین دلیل بود که تعبیر زمزمه زمین را برای عنوان نمایشگاه این هنرمندان برگزیدم.
گردآورنده نمایشگاه گروهی «زمزمه زمین» با اشاره به فرایند انتخاب آثار هنرمندان فنلاندی برای این نمایشگاه، بیان کرد: گالری هنریِ اکنون با همکاری آکادمی هنر هلسینکی و سفارت فنلاند در ایران، از هنرمندان منتخب فنلاندی که در حال تحصیل هستند و یا بهتازگی از آکادمی هنرهای زیبای هلسینکی فارغالتحصیل شده بودند دعوت کرد تا آثار هنری خود را در زمینه هنرهای معاصر به نمایش بگذارند. این نمایشگاه گروهی در شهرهای مختلف فرهنگی ایران همچون اصفهان، تهران، شیراز، کاشان و یزد برگزار میشود که در حال حاضر اولین نمایشگاه در گالری هنر اکنون اصفهان برپاشده است.
ساجدی با بیان اینکه تکنیک مورداستفاده در ۴ مجموعه از آثار ارائه شده در این نمایشگاه، چاپ دستی و تکنیک یک مجموعه نیز عکاسی است، ادامه داد: Annele Lahti, Lauri Lahteenmaki, Miina Aho, Niina Pietarinen and Mira Vornanen, Sofia Vuorenmaa اسامی ۶ هنرمند فنلاندی هستند که آثار آنها در نمایشگاه «زمزمه زمین» ارائه شده است.
او با بیان اینکه ۳۰ اثر در نمایشگاه «زمزمه زمین» از سوی ۶ هنرمند فنلاندی ارائه شده که هرکدام ۵ اثر در این نمایشگاه دارند و ۲ نفر از آنها در همکاری با یکدیگر آثار خود را ارائه دادند، اضافه کرد: ابعاد آثار خلقشده نیز متفاوت است؛ آثار از طول ۲۱ سانتیمتر و عرض ۴۰ سانتیمتر شروع میشود و بزرگترین آثار با طول ۷۰ سانتیمتر و عرض ۵۰ سانتیمتر بر مقوا ترسیم شدهاند؛ ضمن اینکه از آنجا که امکان انتقال اصل آثار به ایران فراهم نبود، آثار هنرمندان فنلاندی بهصورت چاپ و با حفظ کیفیت اصلی در نمایشگاه زمزمه زمین ارائه شدند.