«دنیایاقتصاد» روند بازارهای مالی را بررسی میکند
کانالیابی بازارها با فشارهای غیر اقتصادی
بازار سهام
معاملات پاییزی بورس
بازار سهام در پنجمین روز معاملاتی فصل پاییز همچنان در مسیر نزولی قرار داشت. بهطوریکه شاخص کل در روز یکشنبه با افت بیش از 8 هزار واحد معادل 67/ 0 درصد همراه بود و با یک پله کاهش دیگر، درمحدوده یک میلیون و 322 هزار واحدی ایستاد. در روزهای ابتدایی مهر ماه سال جاری نماگر اصلی تالار شیشهای در میانه کانال یک میلیون و 300هزار واحدی در نوسان بود که طی معاملات روزهای اخیر بیش از 2 درصد کاهش یافته و به سمت کف کانال یک میلیون و 300 هزار واحدی حرکت کرده است. این محدوده از لحاظ تکنیکالی یک سطح حمایتی مهم محسوب میشود. علاوه براین شاخص هموزن روز گذشته با کاهشی بیش از یک درصد همراه بود. همچنین سرمایهگذاران خرد در این روز مجددا خالص خریدی منفی معادل 277 میلیارد تومان به ثبت رساندند.
بازار سکه
سمت و سوی صعودی سکه
سکه در دومین روز معاملاتی هفته جاری با افزایش قیمت بیش از 2 درصدی همراه شد و به کانال قیمتی جدید صعود کرد. سکه طرح جدید در پی کاهش قیمت جهانی طلا در میانه کانال 14 میلیون تومان در نوسان بود و با سرعت اندکی حرکت میکرد. اما در روزهای اخیر رشد قیمت سکه همسو با مسیر افزایشی دلار در بازار آزاد بوده و از کاهش قیمت جهانی طلا اثرپذیری کمتری داشته است. این مسیر صعودی باعث شد تا بعد از گذشت 60 روز معاملاتی سکه طرح جدید کانال 14 میلیون تومان را از دست بدهد و به ابرکانال 15 میلیون تومان وارد شود. براین اساس هر قطعه مسکوک یاد شده در محدوده قیمتی 15میلیون و420هزار تومان مورد داد و ستد قرار گرفت. علاوه بر این حباب سکه همچنان در سطوح بیش از 2 میلیون و 200 هزار تومان قرار دارد.
بازار طلای جهانی
طلای جهانی در مسیر هدف تورم
معاملات هفته گذشته طلای جهانی با افت و خیزهای چشمگیری همراه بود. بهطوریکه در آخرین روز معاملاتی بازارهای جهانی، هر اونس طلا در محدوده قیمتی 1660 دلار در نوسان بود. این روند نزولی هفتهها است که ادامه دارد. چرا که فدرال رزرو و به تبع آن بیشتر بانکهای جهانی برای کاهش سطح تورم سیاستهای انقباضی اتخاذ کردهاند. این کاهش به گونهای بود که بیش از 12 روز معاملاتی است که طلای جهانی سطح حمایتی مهم خود را از دست داده و به سمت سطوح 1600 دلار در حرکت است. فدرال رزرو اخیرا هشدار داده که از افزایش نرخ بهره که از ماه مارس برای مبارزه با تورم آغاز کرده بود، دست نخواهد کشید چرا که سیاست پولی باید برای مدتی محدودکننده باشد تا اطمینان حاصل شود که تورم در حال بازگشت به سطوح قبلی و هدف 2 درصدی است.
بازار اوراق مسکن
الزام مسکن به ثبات قیمتی
روز یکشنبه تعدادی از اوراق تسهیلات بانک مسکن که در فرابورس مورد معامله قرار میگیرند، مثبت و تعدادی دیگر منفی بودند. به این ترتیب تسه 9912 روز گذشته با افت همراه بود. بهطوری که هر برگ از این اوراق طی روز معاملاتی اخیر با 93/ 0 درصد کاهش معادل بیش از 800 تومان همراه بود. بر این اساس تسه مذکور دادوستدهای خود را در نزدیکی قیمت پایانی 98 هزار تومان خاتمه داد. کارشناسان این حوزه بر این باور هستند که متعادلسازی عرضه و تقاضا یکی از الزامات مهمی است که میتواند تا حدود زیادی بر ثبات قیمت مسکن تاثیرگذار باشد. همچنین اذعان دارند که برای تولید بیشتر واحد مسکونی و افزایش عرضه، عوارض و مالیات و بیمه و ... نیز باید متناسب با شرایط به تعادل برسد تا تاثیر بیشتری بر ثبات قیمت مسکن داشته باشد.
بازار نفت
نفت همچنان زیر 100 دلار
در آخرین روز معاملاتی هفته اخیر بازارهای جهانی، هر بشکه نفت برنت با کاهشی معادل 04/ 2 درصد به قیمت 85 دلار و 14 سنت رسید. همچنین هر بشکه نفت WTI نیز که در هفته اخیر بالای 80 دلار معامله میشد، در روزهای پایانی هفته 14/ 2 درصد افت کرد و در محدوده 79 دلار و 49 سنت معامله شد. این کاهش قیمت در روز جمعه پس از افزایش تورم ایالات متحده در ماه اوت اتفاق افتاد. یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت نفت تصمیمات اوپک پلاس برای میزان تولید است. چرا که 13 عضو کشورهای صادرکننده نفت به رهبری عربستان و 10 متحد آن تحت هدایت و اقدامات سیاسی روسیه قرار دارند که باعث تحرکات قوی در قیمتها میشود. علاوه بر این سرمایهگذاران در انتظار نشست این گروه و نتایج آن هستند که در 5 اکتبر برای نهایی کردن سهمیههای تولید برای نوامبر برگزار میشود.