دنیای اقتصاد آنلاین: سامانه جامع تجارت به فعالان اقتصادی توصیه کرد تا با توجه به اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت، از روش برات مدتدار از محل سامانه نیما یا همان تخصیص اعتباری استفاده کنند.
دنیای اقتصاد آنلاین: صادرات صنعتی ایران همچنان محدود به چند کشور و چند گروه کالایی است؛ گواه آن هم، آمار ۶ ماهه تجارت خارجی امسال است که نشان میدهد بسیاری از صنایع ایرانی، حتی سهم چندانی از سبد صادرات به کشورهای همسایه و ۱۰ شریک اول تجاری هم ندارند.
بهرغم اقدامات انجامشده برای کاهش ناترازی در صنعت برق، چالشهای اقتصادی و سیاسی موجود نیز بر فضای کسب و کار تأثیرگذار بوده و به رشد پایین در بخش صنعت منجر شده است. با این حال وزارت صمت اقداماتی را در راستای کاهش این ناترازیها انجام داده است. وزارت صمت در جوابیهای نسبت به گزارش «دنیای اقتصاد» با عنوان «پایان باز بیبرقی صنعت» واکنش نشان داد که در ادامه عینا آمده است:
دنیای اقتصاد:
تورم تولیدکننده بخش معدن در مهرماه سالجاری، ۲۳۴۴واحد اعلام شده که از کاهش تورم ماهانه و سالانه حکایت دارد. با وجود این، تورم نقطه به نقطه بخش معدن در اولین ماه پاییز روند افزایشی داشته است. مرکز آمار ایران طی گزارشی، تورم تولیدکننده بخش معدن در مهرماه سالجاری را منتشر کرد که براساس آن، قیمت تولیدکننده بخش معدن در مهرماه ۱۴۰۳ (۲۳۴۴.۱) اعلام شد که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۰.۹درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۸.۷درصد و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۲۷.۸درصد افزایش داشته است.
دنیایاقتصاد: بررسی تعرفههای جدید و مقایسه آن با تعرفههای پیشین (قبل از مهر ۱۴۰۳) در ماههای غیرگرم نشان میدهد که میزان رشد تعرفهها بهجز دو مورد، در محدوده ۳۸درصدی است.
دنیایاقتصاد: کمیسیون انرژی مجلس در هفته جاری با دعوت از مسوولان حوزه نیرو و انرژی به بررسی علل قطعی برق در روزهای اخیر میپردازد.کمیسیون انرژی مجلس در هفته جاری با دعوت از مسوولان حوزه نیرو و انرژی به بررسی علل قطعی برق خاموشیهای اخیر میپردازد. همچنین، روز سهشنبه وزیر نفت به منظور پاسخگویی به سوالات نمایندگان در کمیسیون انرژی حاضر میشود. کمیته برق کمیسیون نیز روز دوشنبه به بررسی آخرین وضعیت و ظرفیت تولید برق حرارتی کشور و اقدامات وزارت نیرو برای افزایش راندمان تولید برق خواهد پرداخت. کمیسیون کشاورزی روز یکشنبه، ۴آذرماه، پس از ارائه گزارش اعضای کمیسیون کشاورزی در کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، به بررسی لوایح مختلف میپردازد. یکی از لوایح مهم، «حفاظت از رودخانهها و کاهش خطرات سیل» است. همچنین، ارزیابی اثرات زیستمحیطی فرامرزی الحاقی به کنوانسیون چارچوب حفاظت از محیطزیست دریایی دریای خزر مورد بحث قرار خواهد گرفت.
دنیایاقتصاد:
پدیده همزمانی کمبود و مازاد نیروی انسانی در اقتصاد ایران و حضور مهاجران غیرماهر یکی از مشکلات بازار کار است که در کمیسیون مالیات، کار و تامین اجتماعی اتاق ایران بررسی شد.
دنیای اقتصاد آنلاین: افزایش انتظارات تورمی و کاهش محدودیت انرژی صنایع تکمیلی در میانه پاییز، زمینهساز رونق معاملات فولاد کشور شده؛ به نحوی که در آبانماه امسال، ۷۹ درصد عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس کالای ایران با متوسط قیمتی برابر ۲۳ هزار و ۸۰۰ تومان مورد معامله قرار گرفت.
دنیای اقتصاد آنلاین: یک عضو هیات نمایندگان اتاق تهران معتقد است تمرکز بر حل مشکلات اقتصاد کلان در کوتاهمدت امکانپذیر نیست. به جای آن، باید به اصلاحات داخلی و حل مشکلات ناشی از مدیریتهای ناکارآمد پرداخته شود
دنیای اقتصاد آنلاین: فلزات آهنی و غیرآهنی سومین هفته از ماه نوامبر را با کاهش قیمت به پایان رساندند؛ صعود شاخص دلار آمریکا با امیدواری نسبت به سیاستهای اقتصادی ترامپ عامل اصلی این صعود و تضعیف قیمت فلزات بود. به این ترتیب در هفته اخیر منتهی به روز جمعه ۲۲ نوامبر مس در معاملات آتی کامکس آمریکا کاهشی ۰.۵۶ درصدی داشت؛ شاخص قیمت فلزات لندن افتی ۰.۲ درصدی و میلگرد فولادی در بازار داخلی چین کاهشی ۱.۲ درصدی را به ثبت رساند.
دنیای اقتصاد -سیدامیررضا انگجی :
برآمدن گفتمان توسعه صنعتی در تاریخ اقتصادی هر کشوری وجود داشتهاست. زمانیکه ایالاتمتحده یک اقتصاد وابسته به کشاورزی بود بحثهای حمایت از صنعت و تبدیلشدن آمریکا به یک اقتصاد صنعتی توسط الکساندر همیلتون و سایر گروههای سیاسی در آمریکای اواخر قرن هجدهم صورتگرفت. در آمریکایلاتین اوایل قرن بیستم و همینطور در شرق آسیا، بحث چگونه صنعتیشدن و غلبه بر چالشهای آن زمانی بحث روز بودند، بااینحال همانطور که آتول کولی، اقتصاددان توسعه میگوید؛ اگر صنعتیشدن برای کشورهای اوایل قرن نوزدهم یک چالش بود، برای کشورهای امروزی یک ابرچالش است. گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» در ۲۵ آذر ماه در هتل المپیک همایشی را تحتعنوان «چالشهای صنعتیشدن ایران» برگزار خواهد کرد. بهمنظور شرکت در این همایش به آدرس http: //events.den.ir یا واحد همایش «دنیایاقتصاد» در سایت مراجعه کنید.
دنیایاقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه طرح آبرسانی از آبخوان شرقی به زاهدان نیاز آبی شهرستان زاهدان را برای یک دوره طولانی حل خواهد کرد، افزود: تلاش میشود این پروژه بسیار مهم تا پایان سال۱۴۰۴ تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفت: تامین پایدار آب موردنیاز صنایع از طریق پساب، اولویت مهم وزارت نیرو است و مدیریت آب کشور را متحول میکند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، هاشم امینی در حاشیه آیین آغاز عملیات احداث تصفیهخانه فاضلاب نیشابور ادامهداد: یکی از اقدامهای خوبی که بستر قانونی آن در سطح کشور با کمک نمایندگان مجلس فراهم شده و در حال انجام است، الزام صنایع آببر به استفاده از پساب برای تامین آب موردنیازشان در برنامه هفتم توسعه کشور است. رئیس هیاتمدیره آبفای کشور افزود: با تکمیل طرحهای تامین آب صنایع از محل پساب تصفیهخانههای فاضلاب شاهد تحول در وضعیت آبی مناطق مختلف کشور خواهیم بود.
دنیای اقتصاد:
علینقی مشایخی، استاد مدیریت دانشگاه شریف، در نشست استراتژی توسعه صنعتی اتاق بازرگانی ایران به تشریح الزامات یک بسته صنعتی موفق پرداخت. سیاستهای مشروط و زمانمند از الزامات چنین بستهای است. در این نشست بر حل ۳چالش بهعنوان پیششرطهای یک برنامه موفق صنعتی تاکید شده است. اول اینکه میزان مداخلات دولت در اقتصاد چقدر خواهد بود و آیا سیاست دولت دستوری است یا رقابتی؟ دوم مساله تورم و ثبات اقتصاد کلان است و سوم اینکه سیاست خارجی دولت باید با سیاست توسعه همسو باشد.
حسن فروزانفرد / رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق بازرگانی تهران
در دنیای امروز، ایجاد و مدیریت یک کسبوکار موفق نیازمند داشتن درک عمیق از ساختارهای قانونی و اقتصادی است. یکی از این ساختارها، شرکتهای سهامی خاص هستند که به دلیل ویژگیها و مزایای برجسته خود، به عنوان گزینهای مناسب برای توسعه کسبوکارها شناخته میشوند. این یادداشت به بررسی مزایای ایجاد شرکتهای سهامی خاص و اهمیت آنها در برقراری یک چارچوب حاکمیت شرکتی قانونی میپردازد.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران، در مراسم افتتاحیه سمینار یکروزه «مهاجرت و آثار آن بر کسبوکارها» که توسط معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران برگزار شد، از دغدغه موج گسترده تمایل به مهاجرت بین کارآفرینان و مدیران اقتصادی که با خروج سرمایه در زمانی که اقتصاد نیازمند جذب سرمایه است، همراه شده، سخن گفت. سمینار «مهاجرت و آثار آن بر کسبوکارها» با حضور دستیار اجتماعی رئیسجمهور، رئیس اتاق تهران و معاون بررسیهای اقتصادی اتاق تهران در محل اتاق تهران برپا شد. در این سمینار که به همت معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران برگزار شد، علاوه بر سخنرانی محمود نجفی عرب و علی ربیعی در مراسم افتتاحیه، چهار پانل با حضور اساتید دانشگاه، فعالان اقتصادی، جامعهشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت و همچنین مدیران ارشد دولتی برگزار میشود.
نایبرئیس اتاق ایران با بیان اینکه بخش معدن برای رشد ۱۳درصدی به جذب ۵۵میلیارد یورو سرمایه خارجی ظرف پنجسال نیاز دارد، گفت: میزان سرمایهای که تاکنون جذب شده، ۱۰میلیارد دلار است که این رقم مانده مستهلک شده است.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
چرا اقتصادهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نمیکنند؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از اقتصاددانان توسعه و سیاستگذاران را به خود مشغول کرده است. در حالی که درآمدهای نفتی میتوانند منبع مهمی برای سرمایهگذاری در زیرساختهای صنعتی باشند، تجربه تاریخی نشان میدهد اغلب کشورهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نکردهاند.
دنیایاقتصاد:
ناظر عالی پایش مدیریت مصرف وزارت نیرو با بیان اینکه صرفهجویی ۱۰درصدی در مصرف برق به شکل معناداری محدودیتهای سوخت نیروگاهی را کاهش داده و به حفظ پایداری شبکه برق کمک میکند، گفت: در اعمال محدودیت ساعتی برق تفاوتی میان مشترکان نقاط مختلف کشور وجود ندارد.
دنیایاقتصاد:
بیش از ۹۰درصد برق موردنیاز کشور از طریق نیروگاههای حرارتی که عمدتا سوخت اصلی آنها گاز است، تولید میشود؛ نکته بسیار مهمی که کارشناسان عقیده دارند به چالشی بزرگ در صنعت برق کشور تبدیل شده است و لازم است با هدف افزایش امنیت و رفع ناترازی انرژی در ایران نسبت به تنوعبخشی در سبد تولید برق اقدام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه وظیفه ما تولید است؛ تاکید کرد که با توجه به فراهم نبودن زیرساختهای لازم، این زیرساختها را هم ما خودمان باید فراهم کنیم. ما در این شرایط عهدهدار تولید و تجارت کشور هستیم و اکنون زمانی است که به هر لحاظ، بیشتر از هر زمانی دیگر به فرهنگ بسیجگونه (ایثار، فداکاری و از خودگذشتگی) نیاز داریم.
دنیایاقتصاد: سخنگوی دولت در گفتوگویی توییتری تاکید کرد که فعلا برنامهای برای قطع برق صنایع وجود ندارد. به گزارش «ایسنا»، در پی طرح پرسش مهدی بستانچی، رئیس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی سراسر کشور و رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران در توییتر از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مبنی بر اینکه «دولت مرحوم رئیسی با قطع مداوم برق شهرکهای صنعتی در تابستان، ضربه بدی به تولید و کارآفرینی و نیروی کار وارد آورد. آیا قرار است در دور جدید قطع برق که به خاطر نسوزاندن مازوت در نیروگاههاست، برق صنایع هم قطع شود؟» سخنگوی دولت در پاسخ به این فعال صنعتی نوشت: «اسناد و دادههای قابلتوجهی در دولت موجود است که بیبرقی چندسال اخیر، فشار بیامانی بر صنعت و تولید وارد کرده. بر اساس هماهنگیها در پاییز قطع برق صنایع و شهرکهای صنعتی نخواهیم داشت، اگر روند تامین سوخت نیروگاهها بهخوبی پیش برود، امیدواریم در زمستان هم قطع برق صنایع را شاهد نباشیم.»
دنیای اقتصاد:
تورم صنعت در پاییز روند صعودی را در پیش گرفته است. اطلاعات مرکز آمار ایران در گزارش تورم بخش صنعت، نشان میدهد، در مهرماه ۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۲۹۳.۳ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۲.۷درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۲.۳درصد بیشتر است. همچنین این شاخص در ۱۲ماه منتهی به مهرماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۳.۸درصد افزایش داشته است.
محمد راستی / استادیار موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی
از آنجا که عضویت در ترتیبات تجاری منطقهای و بینالمللی به معنی مواجهه با عرصه رقابت جهانی است، برنامهریزی در خصوص شناخت، آمادگی و فراهم کردن بستر رقابتی بخشهای مختلف اقتصادی به منظور استفاده بهینه از موضوع تجارت بینالملل و کاهش آسیبها لازم است. یکی از موضوعات مهمی که همواره در خصوص موضوع فوق مطرح بوده، وضعیت نظام تعرفهای کشورها در صنایع و بخشهای مختلف است که بر این اساس مطلب حاضر به بررسی ساختار نظام تعرفهای پوشاک ایران در مقایسه با کشورهای منطقه میپردازد و با توجه به نتایج این بررسیهای مقایسهای، پیشنهادهای اصلاحی و ملاحظات نظام تعرفهای پوشاک ایران ارائه میشود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ضمن اشاره به نقش برگزاری نمایشگاهها در توسعه تجارت خارجی از حمایت سازمان توسعه تجارت ایران جهت برگزاری سومین نمایشگاه بینالمللی تجارت با اوراسیا خبر داد. نشست هماهنگی برگزاری سومین نمایشگاه بینالمللی تجارت با اوراسیا به همت سازمان توسعه تجارت ایران و با حضور محمدعلی دهقان دهنوی (رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران)، حمید پاداش (معاون هماهنگی و نظارت اقتصادی و زیربنایی معاون اول رئیسجمهور)، کاظم جلالی (سفیر ج.ا ایران در روسیه)، محمدصادق قنادزاده (معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران) و جمعی از رایزنان بازرگانی کشورهای حوزه اقتصادی اوراسیا برگزار شد.
دنیایاقتصاد: از مجموع ۳۱ استان، میزان بارشها در مقایسه با سالهای نرمال (متوسط درازمدت) در ۶استان بیش از ۵۰درصد کاهش داشته است. استانهای خوزستان، سیستانوبلوچستان، اصفهان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری و لرستان بین ۵۲ تا ۷۸درصد کاهش بارش داشتهاند.
دنیایاقتصاد:
طبق مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، قیمت هر مترمکعب فروش آب شرب تا الگوی مصرف در بخشهای شهری و روستایی ۲۰۰تومان و بالاتر از آن برای مشترکان خانگی ۴۰۰تومان تعیین شد.
دنیای اقتصاد:
ایران با تولید سالانه ۳۱میلیون تن فولاد در سال در رتبه دهم جهان و بین برزیل و ایتالیا قرار دارد و فاصله ما با آلمان در رتبه هفتم، تنها ۴میلیون تن است. با رفع موانع تولید مانند قطعی برق میتوان به جایگاه هفتم نیز رسید.
دنیایاقتصاد:
در حال حاضر با وجود ۲۲میلیارد و ۶۴۰میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده در سدهای کشور، ۴۴درصد ظرفیت مخازن سدها پر و ۵۶درصد این ظرفیت خالی است.
دنیای اقتصاد:
در مهرماه سال۱۴۰۳، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۱.۲ و ۸.۶درصدی را تجربه کرده و همچنین نسبت به ماه شهریور شاخص تولید و فروش افزایش ۱۰ و ۹.۹درصدی داشته است. در سه ماه منتهی به مهر۱۴۰۳ نیز شاخص فروش این شرکتها از محدوده قرمز خارج شده و بیانگر بهبود تقاضای موثر در اقتصاد است؛ با این حال تداوم این بهبود به حل چالشها و کاهش نااطمینانی در سطح کل اقتصاد نیازمند است.
دنیایاقتصاد:
شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ اعلامکرد: همه هموطنان میتوانند با ارسال پیامک به سرشماره ۳۰۰۰۵۱۲۱ با معرفی ماینرهای غیرمجاز از پاداش نقدی بهرهمند شوند.
دنیایاقتصاد:
سرپرست سازمان خصوصیسازی در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسبوکار بر تلاش دولت برای احیای اعتماد از دست رفته بخش خصوصی در واگذاریهای صورتگرفته، تاکید کرد.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
فاجعه مرگ سیمبانها، هر چند ماه یکبار به تیتر رسانههای حوزه نیرو تبدیل میشود؛ فاجعهای که سالهاست تکرار شده و جان چند سیمبان را گرفته است. اما دردناکتر از خود این حوادث، فراموش شدن سریع آنها بدون بررسی علل ریشهای و ارائه راهکارهای موثر است. این افراد که گاه و بیگاه آنها را روی دکلها در حال کار میبینیم، با خطرات جدی و مرگباری دست و پنجه نرم میکنند. به باور کارشناسان این خطرات متاثر از عوامل مختلفی هستند که نیازمند اهتمام اداره برق، شرکت توزیع برق و خود سیمبانهاست.
دنیای اقتصاد:
همایش صنعت ساختمان فرصتی فراهم کرد که کارشناسان و توسعهدهندگان بخش ساختمان (developers) و صنعت ساختوساز به مرور آخرین تحولات نوآوری این صنعت در دنیا و پتانسیل بالای بخش ساختمان، برای ایجاد رشد اقتصادی، تقویت سرمایهگذاری و اشتغالزایی بپردازند. براساس آمارهای ارائهشده در پنل تخصصی «رویکردهای نوین در صنعت ساختمان» این صنعت در مقایسه با دیگر بخشهای تولید از جمله تولیدات صنعتی در دنیا رشد بالاتری دارد،
(رشد ۶درصدی سالانه بخش ساختمان در مقایسه با رشد یک تا ۲درصدی تولیدات صنعتی). این در حالی است که صنعت خانههای هوشمند بهعنوان یکی از اجزای مهم این صنعت با رشد به مراتب بیشتری در دنیا در حال پیشروی است.
دنياياقتصاد:
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت جهاد با تاکید بر منابع پایه گفت: ۵۰سال قبل، سرانه آب تجدیدپذیر برای هر ایرانی ۱۹هزار مترمکعب بود، اما امروز این عدد به ۱۳۰۰مترمکعب کاهش یافته است.
دنیای اقتصاد:
وزیر نیرو گفت: بابت مشکلات ایجادشده به علت قطعی برق، از مردم عذرخواهی میکنم. به گزارش «ایرنا» عباس علیآبادی روز چهارشنبه در مراسم آغاز عملیات اجرایی احداث نیروگاه خورشیدی ۲۰۰مگاواتی شهرستان بهبهان اظهار کرد: در روزهای اخیر حدود ۳درصد کسری انرژی را در کشور تجربه کردیم که شاید اتفاق خاصی در این حوزه نباشد؛ اما با این وجود شرایط تا حدودی برای مردم سخت شد؛ لذا جا دارد از مشکلات ایجادشده برای مردم عذرخواهی کنیم.
دنیایاقتصاد: بر اساس آخرین آمار از ابتدای سال آبی تا تاریخ ۱۹آبانماه از وضعیت سدهای کشور، میزان پرشدگی سدهای کشور ۴۴درصد است و میزان بارشها نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰درصد افزایش داشته است.
دنیایاقتصاد: مدیر امور منابع آب شهرستانهای کرج و فردیس با تاکید بر لزوم صرفهجویی در مصرف آب اعلام کرد: بررسی آماری بیانگر افزایش میزان خروجی آب سد کرج بهدلیل بالا رفتن مصرف از مهر ماه تا بیستم آبانماه امسال است.
دنیای اقتصاد:
بسیاری از کشورها در مسیر توسعه خود بهگونهای وارونه از سیاستهای ارزی استفاده کردهاند که به اقتصاد آنها آسیبهای بسیاری زده است. برخی همچون آرژانتین با ارزشگذاری بیش از حد باعث افت صادرات و صدمه به بخش تولید صنعتی شده و برخی مانند ایران این سیاست را برای هدف تورمی مورد استفاده قرار دادهاند؛ درحالیکه رفع تورم به ابزارها و سیاستهای پولی وابسته است. تجربیات موفق توسعه صادرات نشان میدهد که کشورهای پیشتاز این حوزه توانستهاند با استفاده از یک سیاست ارزی بادوام برای تضعیف پول ملی و کنترل هزینههای واردشده به صنایع، مزیت رقابتی را برای تولیدکنندگان داخلی نسبت به رقبای خارجی خود فراهم کنند؛ درحالیکه سایر کشورهایی که به سمت ارزشگذاری بیش از حد پول ملی تمایل دارند بیشتر به صنایع و بخشهای تولیدی مولد خود آسیب رساندهاند. به عبارت دیگر سیاست پولی، باید متمرکز بر تورم و سیاست ارزی، یاریدهنده رشد اقتصادی باشد.
رحمان حسنی
دبیرکل انجمن اخلاق کسبوکار و مسوولیت اجتماعی ایرانیان
با اینکه پیشرفت اقتصادی از دو قرن قبل تاکنون در جهان سرعت و رشد فزایندهای داشته، متاسفانه اخلاق با این رشد و پیشرفت، همگام نبوده است. ولی در پنجدهه اخیر کشورهای توسعهیافته به دو موضوع مهم، یکی اخلاق در کسبوکار و دیگری مسوولیت اجتماعی درنظام اقتصادی و توسعه آن توجه بسیاری داشتهاند و این توجه، هم بهخاطر الزام قانونی و هم بهخاطر پی بردن به اهمیت این دو نکته بهعنوان لازم و ملزوم یکدیگر در کسبوکار آنها مورد توجه قرار گرفته است. شاید بهجرات بتوان گفت، یکی از دلایل پیشرفت و رضایت نسبی اقتصادی مردم در جوامع غربی این است که حاکمیت در آن کشورها برای اینکه رفاه مردم را تامین کند و سیستم اقتصادی آن کشور نیز سالم کار کند، توانسته است اخلاق اقتصادی را به طرق مختلف در آنها نهادینه کند.
دنیای اقتصاد:
اقتصاد یک کشور در شرایطی میتواند رشد کند که بخش تولید و فعالیتهای صنعتی در آن کشور توسعه یابد. در واقع با رشد بخش صنعت و تولید در کشورهای در حال توسعه است که فرصتهای شغلی در این کشورها ایجاد میشود و درآمدزایی کشور افزایش پیدا میکند. امروزه کاملا بدیهی و پذیرفته شده است که بدون یک اقتصاد مبتنی بر پایههای صنعتی مقتدر نمیتوان به رفاه و توسعه اقتصادی در بلندمدت رسید و در واقع توسعه، بدون صنعت ممکن نیست.
دنیایاقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی علت تصمیم دولت برای قطعی برق را کاهش ذخایر گازوئیل و نفتکوره نیروگاهها در ششماه اول ۱۴۰۳ و افزایش ناترازی گاز اعلام کرد.
دنیایاقتصاد:
خاموشیها به صورت منظم و طبق برنامه در حال اجرا بوده و این موضوع ارتباطی با شمال شهر یا جنوب شهر ندارد. به گزارش «ایسنا»، با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بهجای مازوتسوزی و آلودگی هوا، از روز گذشته شاهد خاموشیهای برنامهریزیشده در تهران هستیم. این برنامه بین ساعت ۹ تا ۱۷ عصر خواهد بود و توزیع خاموشیها به صورت برنامهریزیشده و منظم صورت میگیرد.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: پایتخت همچنان با خشکسالی روبهروست. به گزارش «ایرنا»، محسن اردکانی در نشست خبری افزود: میزان بارندگی تهران در یکسال آبی ۲۸۰میلیمتر است و هنگامی که در طول ۱۲ماه سال آبی میران بارش کمتر از این عدد باشد، خشکسالی محسوب میشود.
دنیای اقتصاد -حسام مقدمعلی:
توسعه حملونقل ریلی بهعنوان یکی از زیرساختهای اصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور با چالشهای جدی مواجه است. براساس آمارهای منتشرشده، سهم حمل بار معدنی از کل بار ریلی از ۷۱.۴درصد در سال ۱۳۹۸ به ۵۳.۸درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. این در حالی است که با افزایش تولید فولاد طی پنجسال گذشته، حملونقل ریلی در این حوزه روند نزولی داشته و سرعت بازرگانی نیز از ۳.۷۸کیلومتر بر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۳.۰۲کیلومتر در سال ۱۴۰۲ رسیده است. رسوب زیاد واگنها در مبادی و مسیر، عدمتخلیه بار متناسب با ظرفیت در اسکلههای تجاری و اجبار به حملونقل جادهای از چالشهای اصلی این بخش است. برای حل این مشکل، سرمایهگذاری ۴.۹میلیارد یورویی جهت توسعه ۲۰۲۲کیلومتر خطوط جدید و ۱۲۵۵کیلومتر خط دوم برآورد شده است. این در حالی است که حملونقل ریلی سه تا پنجبرابر جاده ظرفیت ایجاد میکند و به ازای هر تن کیلومتر انتقال بار از جاده به ریل، ۳۵سیسی در مصرف سوخت صرفهجویی میشود.
دنیایاقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر گفت: میزان محدودیتها در تامین برق خانگی معادل ۱۰درصد صرفهجویی است؛ یعنی اگر مردم در مصرف برق و گاز ۱۰درصد صرفهجویی کنند، این محدودیتها برطرف میشود.
دنیایاقتصاد: براساس گزارش گروه تحلیل عملکرد و گزارشهای راهبری شبکه برق کشور، پیک تقاضای مصرف برق در هفته سیوچهارم سالجاری به ۴۸هزار و ۶۵۰مگاوات رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۷.۴درصد رشد داشت.
در دنیای امروز، توسعه فعالیت شرکتهای مدیریت صادرات به یکی از ارکان حیاتی اقتصاد کشورها تبدیل شده است؛ بهویژه برای تولیدکنندگان کوچک و متوسط که اغلب بهدلیل محدودیتهای منابع مالی، دانش تخصصی و تجربه کم در عرصه بینالمللی، بهتنهایی قادر به انجام و توسعه فرآیند صادرات نیستند. شرکتهای مدیریت صادرات بهعنوان واسطهای متخصص، با ارائه مشاورههای لازم، اهدافی همچون کاهش هزینههای بازاریابی و ارتقای نفوذ کالاهای ایرانی در بازارهای بینالمللی را محقق میکنند. این شرکتها با شناخت دقیق از بازارهای هدف، فرهنگهای محلی و نیازهای مشتریان، استراتژیهای بازاریابی موثری را طراحی میکنند تا به اتکای آنها، محصولات ایرانی در میان محصول رقبا بهخوبی معرفی شوند و به فروش برسند.
دنیای اقتصاد:
تجربیات توسعه صنعتی آسیای شرقی اگرچه قاعده نیست و یک استثنا است، با این حال میتوان از آن درسهایی برای تدوین سیاستهای صنعتی بومی گرفت. بدون شک اگرچه سیاستهای صنعتی برای تحولات ساختاری مهم هستند، اما هنوز چالشهای بسیاری برسر راه اجرای آنها وجود دارد.
دنیایاقتصاد:
«خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» میشود. گزارشها حاکی از این است که با توجه کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بهجای مازوتسوزی و آلودگی هوا، از این هفته خاموشیهای برنامهریزیشده اعمال خواهد شد. بر این اساس قطعی برق در همه مناطق شهری و روستایی کشور فعلا بهصورت دوساعت در روز و از بین ساعات ۹ صبح تا ۵بعدازظهر اعمال میشود و احتمالا این برنامه از روز یکشنبه اعلام و اجرا خواهد شد. براساس اطلاعات به دست آمده، قطعی برق فعلا به مدت دوساعت در روز در مناطق مختلف کشور از جمله پایتخت اجرایی خواهد شد. با این حال، روابطعمومی وزارت نیرو، به دنبال پیگیریهای «دنیایاقتصاد» اعلام نظر قطعی در این زمینه را منوط به جلسهای کردند که عصر روز شنبه برگزار شد. براین اساس قرار است جزئیات مربوط به خاموشیها از سوی شرکت توزیع برق استانها اعلام شود. با وجود این، تا ساعت تنظیم این خبر اطلاعیه رسمی توانیر در خصوص شروع خاموشیهای برنامهریزیشده منتشر نشده است.
دنیای اقتصاد :
یکی از مهمترین ابعاد امنیت انرژی، تنوع در سبد تولید برق است. فقدان برنامهای جامع در تخصیص سهم بهینه هر یک از حاملهای انرژی در سبد تولید برق کشور منجر به تکیه و تمرکز بیش از حد بر گاز طبیعی برای تولید برق شده است.
دنیایاقتصاد: رئیسجمهور گفت: بهزودی طرحهایی را آغاز خواهیم کرد که با آنها ۳۰هزار مگاوات برق خورشیدی تولید خواهد شد، اما با وجود این تلاشها از همه کسانی که میتوانند کمک کنند ناترازیها را برطرف کنیم، استقبال میکنم.
دنیای اقتصاد:
سال۱۳۸۶ را در ایران میتوان سالی در نظر گرفت که بعد از آن سرمایهگذاری در بخش صنعت رو به افول گذاشته و رکودی ۱۷ساله در این بخش آغاز شده است. بخش صنعت با وجود نوسانهای مختلف، هنوز از مرحله رکودی خارج نشده است. بهنظر میرسد بهغیراز اتفاقات منفی مانند تحریمهای اقتصادی و شوک ناشی از بیماری کرونا، فضای کسبوکار نامناسب، سیاستهای متغیر و بیثبات اقتصادی، افزایش دخالتهای دولت در صنایع به شکل انواع قیمتگذاریها و نااطمینانی سبب بروز رکود در بخش صنعت ایران شده است.
آنچه میتواند کشور را در مدار صنعتی شدن فراگیر قرار دهد، طراحی و اجرای یک استراتژی توسعه صنعتی کارآمد است که مبتنی بر اجماع همه نیروها و دستاندرکاران و تحقق هماهنگی میان سیاستها و خطمشیهای صنعتی، تجاری، اعتباری، آموزشی، زیرساختی و فناوری است. موفقیت این استراتژی در وهله اول مستلزم ثبات در اقتصاد کلان و در وهله بعد منوط به کاهش تعارضات در سیاستگذاریها و قانونگذاریها است. هدف اصلی سیاست صنعتی، تنوع بخشیدن به اقتصاد و ایجاد مزیتهای نسبی جدید است.
دنیایاقتصاد:
وزیر نیرو تصریح کرد: جمعیت کشور از ۳۶.۲میلیون نفر در سال ۱۳۵۷ به ۸۲میلیون نفر در سال ۱۴۰۳ رسیده، این در حالی است که در همین مدت ظرفیت برق کشور بیش از ۱۳برابر رشد داشته است. در واقع امروز در کشور با مساله بدمصرفی منابع آب و برق مواجه هستیم.
اقتصاد ایران بر اساس دستهبندی سطح فناوری بهکاررفته در محصولات تولیدی بالغ بر ۵۴درصد منبع محور است که عمدتا به منابع زیرزمینی اعم از معادن و نفت و گاز وابسته است. ۴۶درصد از محصولات نیز دارای سطوح فناوری پایین، متوسط و پیشرفته هستند که در بخش پیشرفته سهمی در حدود ۰.۵درصد را به خود اختصاص دادهاند. در این شرایط، توسعه امر اکتشاف و شناسایی ذخایر جدید همزمان با توسعه فناوری پیشرفته در بلندمدت میتواند شرایط توسعه پایداری را در کشور فراهم کند. از سوی دیگر معادن و صنایع وابسته بهدلیل برخورداری از قابلیت تولید محصولات صادراتی در ارزش افزوده صادراتی کشور سهیم بوده (صادرات در سال۱۴۰۲ بر اساس آمار با رشد وزنی ۳۰درصدی نسبت به سال قبل به میزان ۶۴میلیون تن به ارزش بیش از ۱۳.۷میلیارد دلاررسیده است؛ این اعداد بدون لحاظ کردن سهم نیاز داخل و فروش محصولات در بازار داخلی است) و بهدلیل تنوع و پراکندگی ذخایر معدنی میتواند به برنامههای توسعه در اغلب مناطق غیربرخوردار و دورافتاده کشور کمک کند. در کشور با توجه به وجود ۳۵محیط مستعد برای شکلگیری ذخایر معدنی که شرایط پیدایش ۸۱نوع ماده معدنی قابل کار را بهنحوی که بتوان به آنها ذخایر معدنی اطلاق کرد، فراهم است.
رئیس کمیسیون صنعت اتاق تهران گفت: تولیدکنندگان با مشکلات متعددی مواجه هستند که یکی از مهمترین آنها، تامین مواد اولیه است. به گزارش خبرگزاری مهر، هرویک یاریجانیان، در پانزدهمین جلسه این کمیسیون با بیان اینکه مشکلات و چالشهای صنعتگران روزبهروز در حال افزایش است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری، روی مساله تولید تاکید دارند و شعار سال را نیز «جهش تولید با مشارکت مردم» تعیین کردهاند. اما با وجود تاکید ایشان بر موضوع تولید، مشکلات و چالشهایی که در بخش تولید وجود دارد، در حال گسترش است. صنعتگران و تولیدکنندگان ایرانی حتی نمیتوانند از ظرفیتهای موجود استفاده کنند. صاحبان بنگاههای تولیدی با نصف ظرفیت یا حتی کمتر از آن، کارشان را پیش میبرند.
دنیای اقتصاد :
مذاکرات برای همکاریهای مشترک معدنی با افغانستان و پیشنهاد ایجاد منطقه ویژه معدن و صنایع معدنی در مرز دو کشور میتواند به گسترش فعالیتهای معدنی و اقتصادی منجر شود. خبرنگار روزنامه «دنیایاقتصاد» در بازدید میدانی از معادن شمال شرق به تشریح وضعیت آنها پرداخته است.
دنیایاقتصاد: تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان و دستگاههای اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آبان ۱۴۰۳ اعلام شد.
دنیای اقتصاد:
آخرین گزارش پایش ملی محیط کسبوکار ایران نشان میدهد نمره شاخص محیط کسبوکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است. براساس این گزارش، در بهار ۱۴۰۳ فعالان اقتصادی مشارکتکننده در این پایش، به ترتیب سه مولفه «غیرقابل پیشبینی بودن و تغییرات قیمت مواد اولیه و محصولات»، «دشواری تامین مالی از بانکها» و «بیثباتی سیاستها، قوانین و مقررات و رویههای اجرایی ناظر بر کسبوکار» را نامناسبترین مولفههای محیط کسبوکار کشور نسبت به سایر مولفهها ارزیابی کردهاند. در این مورد، وضعیت کاملا مشابه با فصل بهار بوده است.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی توانیر گفت: هزینه تمامشده هر کیلووات ساعت برق ۴هزار تومان است و براساس قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق، وزارت نیرو مکلف است هزینه برق مصرفی مشترکانی را که ۲.۵برابر الگو برق مصرف میکنند به صورت تدریجی افزایش دهد.
دنیای اقتصاد:
سیاست توسعه صنعتی در ایران چند بار نگاشته شده، اما به اجرا گذاشته نشده است. در همه این سیاستها به تقویت بخش خصوصی، تقویت حقوق مالکیت، توجه به اقتصاد کلان، توجه به فناوریهای زیرساختی، انتخاب صنعت رقابتپذیر و تغییر سیاست خارجی و تعامل با دنیا توجه شده، ولی در اجرا به آنها بیتوجهی شده است. کارشناسان معتقدند برای موفقیت در تجربه سیاستهای توسعه صنعتی، باید دولت توسعهگرا در ایران وجود داشته باشد. باید با جهان آشتی کنیم تا سیاست صنعتی بنویسیم؛ وگرنه این مسیر موفق نخواهد بود. در اولین نشست استراتژی توسعه صنعتی، بهروز هادیزنوز، استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبایی با تشریح سیاستهای صنعتی در ایران و الزامات آن، گفت: دولت توسعهگرا میتواند سیاستهای توسعه صنعتی را در ایران پیگیری کند.
دنیایاقتصاد: سخنگوی صنعت برق با اشاره به اینکه مصرف برق ۷۵درصد مشترکان خانگی در سطح الگوهای تعیینشده است، تاکید کرد: افزایش قیمت برق پلکانی صرفا شامل کسانی است که مصارف برق بیشتر از الگو داشته باشند و قبض برق سایر مشترکان تغییر چندانی نخواهد داشت.
دنیایاقتصاد: معاون فنی و مهندسی ساتبا گفت: امضای تفاهمنامه با وزیر انرژی چین و توافقات صورت گرفته با چند شرکت بزرگ چینی برای همکاری با ایران در زمینه تامین منابع مالی و ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر ایران از دستاوردهای سفر وزیر نیرو و هیات همراه به چین برای حضور در سومین اجلاس وزرای انرژی مجمع یک کمربند- یک راه بوده است.
دنیایاقتصاد:
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اعلامکرد: بخش معدن و صنایع معدنی طی ۶ ماه نخست ۱۴۰۳، بیش از ۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار محصول صادر کرد.
دنیایاقتصاد: آخرین گزارش پایش ملی محیط کسبوکار ایران نشان میدهد نمره شاخص محیط کسبوکار کشور که در بهار امسال به ۶.۰۴ رسیده بود، در فصل تابستان به ۶.۰۲ رسیده و فقط ۰.۰۲واحد بهبود پیدا کرده است.
دنیای اقتصاد:
خشک شدن دریاچه ارومیه و زایندهرود فقط قسمتی از بحرانی را که در معرض دید است، نشان میدهد. ذخایر آبهای زیرزمینی بهشدت در حال کاهش هستند و افزایش مصرف آب و کاهش بارندگی در دو جهت مخالف به سرعت پیش میروند تا آیندهای نگرانکننده را برای کشور بسازند. کارشناسان اعتقاد دارند که هزینه ساخت زنجیره تامین در نوار ساحلی و مناطق پرآب کمتر از انتقال آب به مناطق بیابانی داخلی است و سیاستهای صنعتی باید توسعه نوار ساحلی را هدف قرار دهند.
دنیایاقتصاد: معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با هم دیدار و بر تقویت همکاریها تاکید کردند.
دنیایاقتصاد:
به گفته قائممقام وزیر صمت در امور بازرگانی هیچ ناترازی در تامین کالاهای اساسی نیست و در هر شرایطی دولت نیاز مردم را به این کالاها تامین میکند.
دنیایاقتصاد:
دستیار ویژه وزیر صمت از کمبود نیروی انسانی ماهر در واحدهای صنعتی خبر داد. سیدعلی لطفیزاده، در گفتوگو با «ایلنا» از کمبود نیروی انسانی ماهر در واحدهای صنعتی خبر داد و گفت: امروز در همه واحدهای بزرگ صنعتی با مشکل کمبود نیروی انسانی روبهرو هستیم و این کمبود در نیروی متخصص و ماهر با وضوح بیشتری مشاهده میشود.
دنیایاقتصاد: یک مقام مسوول بر اهمیت تامین پایدار آب شرب و جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلاب تاکید کرد و گفت: در برنامههای احداث شهرهای جدید باید به ظرفیتهای آبی مناطق مورد نظر توجه شود.
دنیای اقتصاد:
سرمایهگذاری و تداوم آن امری ضروری برای حفظ روند بلندمدت رشد اقتصادی است. شواهد نشان میدهد بهویژه در دهه١٣٩٠ شمسی سرمایهگذاری صنعتی در ایران کاهش معناداری یافته که یکی از دلایل مهم آن تهدید و عدم تضمین اجرای قراردادهای بلندمدت است.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل شرکت توانیر با بیان اینکه مطابق ماده ۶ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق مصوب سال ۱۴۰۱ مجلس شورای اسلامی، مصارف مازاد بر الگو در تعرفه مشترکان خانگی براساس روش پلکانی-افزایشی تعیین میشود، تاکید کرد: قیمت برق مشترکان پرمصرف پلکانی افزایش مییابد. مصطفی رجبی مشهدی در گفتوگو با «ایسنا»، با بیان اینکه ساختار تعرفهگذاری قیمت برق به گونهای طراحی شده که بیشترین یارانه را مشمول مشترکانی میکند که در محدوده الگوی مصرف قرار گرفتهاند و قبضهای برق ارزانتری دریافت میکنند، اظهار کرد: براساس همین قانون مشترکان خانگی به دو دسته مشترکانی که در محدوده الگوی مصرف و کمتر از آن برق مصرف میکنند و مشترکان پرمصرف که بالاتر از الگو برق مصرف میکنند، تقسیم میشوند.
دنیایاقتصاد:
سامانه جامع تجارت در اطلاعیهای جزئیات متوسط زمان انتظار (هموارسازیشده) نوبتدهی به فیشهای دارای ثبتسفارش معتبر از زمان درخواست تخصیص واحدهای تولیدی را اعلام کرد.
دنیایاقتصاد:
وزیر نیرو گفت: براساس قانون مانعزدایی از صنعت برق تکلیف شده است که قیمت برق افزایش پیدا کند. عباس علیآبادی در گفتوگو با خبرگزاری مهر درباره قیمت برق افزود: مطابق با قانون وزارت نیرو نباید وابسته به بودجه دولتی باشد. وی ادامه داد: براساس قانون مانعزدایی از صنعت برق دولت موظف است دیگر نقشی در تامین ریالی برق نداشته باشد و مردم باید برق موردنیاز خود را خریداری کنند؛ بهخصوص پرمصرفها که باید برق خود را از بازار آزاد و محل تجدیدپذیرها تهیه کنند. وزیر نیرو خاطرنشان کرد: براساس قانون تنها به مصارف برق تا سطح الگو یارانه پرداخت میشود و آن دسته از مشترکانی که مصارف بالایی دارند، یا باید با اقدامات مدیریتی مصرف برق خود را به سطح الگو نزدیک کنند یا برق مازاد خود را از طریق روشهای جایگزین مانند ذخیره ساز، مولدهای خورشیدی و بورس انرژی تامین کنند.
دنیایاقتصاد:
وزیر صنعت، معدن و تجارت، با صدور احکامی جداگانه، اعضای جدید هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) را منصوب کرد. به گزارش «ایرنا» از ایمیدرو، سید محمد اتابک بهعنوان رئیس مجمع عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، در جلسه مجمع عمومی به طور فوقالعاده این سازمان، «محمد آقاجانلو»، «وجیهالله جعفری»، «محمدرضا سجادیان» و «سید عباس حسینی» را به عنوان اعضای جدید هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران معرفی کرد.
دنیایاقتصاد: ذخایر آبی ۲۲ سد مهم کشور کمتر از ۲۵درصد ظرفیت مخازن آنهاست؛ بهعبارتی بیش از سهچهارم مخازن این سدها خالی است. به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ۳۵روز ابتدایی سال آبی جاری (از ابتدای مهرماه ۱۴۰۳ تا پنجم آبانماه) در مجموع یکمیلیارد و ۳۹۰میلیون مترمکعب آب وارد سدهای ایران شده که نسبت به ورودی یکمیلیارد و ۵۱۰میلیون مترمکعبی آب به سدها در مدت مشابه سال آبی گذشته، کاهش ۸درصدی داشته است. همچنین در این مدت، بهمنظور تامین آب شرب، کشاورزی، صنعت و مباحث زیستمحیطی، ۲میلیارد و ۸۷۰میلیون مترمکعب آب از سدهای کشور رهاسازی شده است که نسبت به خروجی ۳میلیارد و ۱۳۰میلیون مترمکعبی آب در مدت مشابه سال آبی قبل از سدها، کاهش ۸درصدی را نشان میدهد. در زمان حاضر با وجود ۲۳میلیارد و ۹۰میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده در سدهای کشور، ۴۵درصد ظرفیت مخازن سدها پر و ۵۵درصد این ظرفیت خالی است. میزان ذخایر آبی سدها در روز پنجم آبانماه ۱۴۰۲ بالغ بر ۲۰میلیارد و ۵۴۰میلیون مترمکعب بود که مقایسه این رقم با حجم فعلی ذخایر آبی سدها، نشاندهنده رشد ۱۲درصدی است. ذخایر آبی ۲۲سد مهم کشور کمتر از ۲۵درصد ظرفیت مخازن آنهاست و بهعبارتی بیش از سهچهارم مخازن این سدها خالی است.
دنیایاقتصاد:
مدیرکل دفتر راهبری و نظارت بر انتقال و توزیع وزارت نیرو با بیان اینکه بار اصلی صنعت برق بر دوش بخش خصوصی است، افزود: نمایشگاه برق نقش موثری در کمک به رفع ناترازی خواهد داشت. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، عبدالصاحب ارجمند با اشاره به نقش موثر ارتباط و تعامل شرکتهای بخش خصوصی و دولتی صنعت برق در پیشرفت و بهبود شرایط این صنعت در آینده بیان کرد: بار اصلی صنعت برق ایران بر دوش بخش خصوصی است و محصولات باکیفیت ارائهشده توسط این بخش در بیستوچهارمین نمایشگاه برق نشان میدهد که این صنعت در مسیر صحیح پیشرفت قرار دارد و بدون شک میتواند نقش مهمی نیز در پیشرفت و توسعه صنعت برق دنیا و منطقه داشته باشد. ارجمند در ادامه به نشستها و جلسات تخصصی برگزارشده در بیستوچهارمین نمایشگاه برق اشاره کرد و گفت: شرکتهای تولیدکننده برق حاضر در این نمایشگاه و حضور آنها در نشستهای تخصصی میتواند به تعامل بیشتر بخش دولتی و خصوصی در اصلاح و بهبود روندهای سرمایهگذاری و ایجاد مدلهای جدید مالی کمک کند که مجموع این اقدامات در حل مشکل بخشهای تولید و کمک موثر آنها به رفع ناترازی منجر خواهد شد.
دنیای اقتصاد:
محیط کسبوکار در ایران به دو جهان کاملا متفاوت تقسیم شده است. درحالیکه برخی بنگاههای اقتصادی «خودی» میتوانند مجوز ساخت و احداث خود را تنها در ۱۳روز دریافت کنند، بنگاههای دیگر باید در حدود ۳۰۰روز در انتظار همان مجوز بمانند. این مساله برای دریافت سایر مجوزها نیز صدق میکند. کارشناسان طی مطالعات جدید بر مبنای موفقیتهای صنعتی در دیگر کشورها همچون کرهجنوبی مدل مجوزهای باز و منظم را برای باز کردن گره رشد صنایع ایران پیشنهاد میکنند.
دنیایاقتصاد: با حکم وزیر صمت، صدیف بیکزاده، سکان نمایشگاه بینالمللی جمهوری اسلامی ایران را در دست گرفت. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، با تصمیم سیدمحمد اتابک (وزیر صمت) تصدی امور شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی جمهوری اسلامی ایران به صدیف بیکزاده سپرده شد.
دنیایاقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه وزارت نیرو رقیب بخش خصوصی نیست و با آن رقابتی ندارد، تاکید کرد: مصارف برق بالای الگو با قیمت آزاد محاسبه میشود و لازم است مشترکان پرمصرف مصارف بالای خود را از طریق تابلوی سبز بورس، مولدهای خورشیدی یا ذخیرهسازها تامین کنند. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، عباس علیآبادی، در حاشیه بیستوچهارمین نمایشگاه بینالمللی صنعت برق و در نشستی صمیمی با نمایندگان تشکلها و فعالان بخش خصوصی صنعت برق گفت: سوابق تاریخی نشان میدهد بسیاری از مشکلات و چالشهای صنعت برق ایران توسط بخش خصوصی حل شده است و در شرایط کنونی نیز که این صنعت با مشکل ناترازی مواجه است، همراهی و کمک بخش خصوصی در کنترل و کاهش ناترازی نقش بسزایی خواهد داشت.
دنیای اقتصاد:
در اقتصاد جهانی بهشدت بههمپیوسته امروزی، ادغام یککشور در زنجیره ارزش جهانی به عاملی تعیینکننده برای رقابتپذیری اقتصادی و چشماندازهای رشد آن تبدیل شده است. زنجیره ارزش جهانی، بیانگر تقسیم فرآیند تولید در میان کشورهای مختلف است؛ بهگونهای که مراحل گوناگون زنجیره تامین در نقاط مختلف جهان مستقر میشود. مشارکت در این شبکههای پیچیده، به کشورها امکان میدهد تا در وظایف خاصی تخصص پیدا کنند، از مزیتهای نسبی خود بهرهبرداری کنند و با کارآمدی بیشتری به بازارهای جهانی دسترسی یابند. به دیگر سخن، زنجیره ارزش طیف کاملی از فعالیتهایی را که شرکتها و کارگران انجام میدهند تا یک محصول را از زمان تصور آن به مصرف نهایی و فراتر از آن برسانند، توصیف میکند. این روند شامل فعالیتهایی مانند تحقیق و توسعه (R&D)، طراحی، تولید، بازاریابی، توزیع و پشتیبانی و مصرفکننده نهایی است. فعالیتهایی را که یک زنجیره ارزش را تشکیل میدهند میتوان در یک شرکت واحد یا بین شرکتها یا کشورهای مختلف تقسیم کرد.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر در نشستی خبری که در حاشیه بیست و چهارمین نمایشگاه بینالمللی صنعت برق برگزار شد، جزئیات برنامههای این شرکت برای مواجهه با چالشهای صنعت برق را تشریح کرد. در این نشست که با حضور اصحاب رسانه برگزار شد، او از تدوین ۱۴ مگاپروژه برای سال ۱۴۰۴ خبر داد که هدف اصلی آنها عبور موفق از پیک مصرف برق در این سال است.
دنیایاقتصاد: طبق آمار ارائهشده توسط سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو)، تولید کنسانتره سنگآهن شرکتهای بزرگ در نیمه نخست امسال، از مرز ۲۴میلیون و ۶۰۰هزار تن عبور کرده که نسبت به سال گذشته ۵درصد افزایش نشان میدهد.
بررسی شواهدی از اصلاحات مقررات تجاری در روسیه حقایق جالبی را در مورد نقش و اثر نهادها در پیشبرد اهداف آزادسازیهای اقتصادی و تجاری آشکار میسازد. با استناد به اجرای نامتوازن اصلاحات و آزادسازی مقررات تجاری در سراسر مناطق روسیه با نهادهای مختلف حاکمیتی اثرات نابرابر آزادسازی مشخص میشود. قوانین آزادسازی در مناطق محلی با نهادهای حاکمیتی بهتر و شفافتر، جمعیت آگاهتر، تمرکز صنعت بالاتر و استقلال مالی قویتر بهطور موثرتر اجرا شد. در نتیجه، آزادسازی اثر مثبت قابلتوجهی بر عملکرد شرکتهای کوچک و رشد کسبوکارهای کوچک در مناطقی با نهادهای حاکمیتی قویتر داشت. در مقابل، در مناطقی که نهادهای حاکمیتی ضعیفتری دارند، هیچ اثری از اصلاحات مشاهده نمیکنیم و حتی در مواردی اثر منفی قابل مشاهده است.
دنیای اقتصاد:
همزمان با رشد جمعیت و کاهش منابع آب تجدیدپذیر، روند شاخص سرانه منابع آب تجدیدپذیر در دهههای اخیر، نشاندهنده کاهش منظم آن است؛ بهطوریکه از ٦٩٠٠مترمکعب در سال ۱۳۳۵ به ۲۱۶۵مترمکعب در سال ۱۳۷۶، ۱۴۶۲مترمکعب در سال ۱۳۹۰ و ۱۲۹۴مترمکعب در سال ۱۳۹۵رسیده است. همچنین با توجه به جمعیت پیشبینیشده برای کشور در افق سال ۱۴۲۰ (حدود ١٠٦میلیون نفر- مطالعات بههنگامسازی طرح جامع آب کشور) و با فرض ۱۰۳میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر درازمدت، میزان سرانه به ٩٧٦مترمکعب در سال خواهد رسید. بهاینترتیب طی حدود ٦٠سال سرانه آب تجدیدپذیر از محدوده نرمال (بدون تنش) به محدوده تنش آبی و سپس بهسمت محدوده کمیابی آب تغییر خواهد کرد. با ادامه روند موجود در سال ۱۴۲۰ به دهک دوم از پایین سقوط خواهیم کرد. در این خصوص ترکیه با سرانه ۲۲٧۲مترمکعب آب تجدیدپذیر بالاترین و مصر با سرانه ۹.۳۱مترمکعب آب تجدیدپذیر پایینترین رتبه را در بین کشورهای مورد بررسی به خود اختصاص دادهاند.
دنیایاقتصاد: وزیر نیرو بر آمادگی ایران برای تقویت روابط با کشورهای عضو مجمع «یک کمربند-یک جاده» تاکید کرد و گفت: ایران از حضور و مشارکت سرمایهگذاران خارجی در بخش انرژی خود استقبال میکند. این شرکتها میتوانند به کمک مدلهای سرمایهگذاری برد-برد با مشارکت شرکتهای ایرانی در حوزههای جذاب سرمایهگذاری کنند.
دنیای اقتصاد:
«بازیافت محصولات فلزی» محور اصلی اقتصاد چرخشی موضوعی است که در بیست و ششمین همایش پژوهشگران صنعت فولاد کشور یا سمپوزیوم فولاد۱۴۰۳ که هماکنون در کیش در حال برگزاری است، مطرح شده است. پیشگامی صنعت فولاد در این عرصه باید مورد توجه سایر صنایع قرار گیرد.
دنیایاقتصاد: براساس لایحه بودجه سال آینده، وزارت صمت موظف شده است با تکمیل زنجیره ارزش محصولات دخانی و کشاورزی و صادرات، ضمن تعیین عوارض گمرکی سیگار و تنباکوی وارداتی، مضاف بر رعایت قوانین و مقررات موجود، سهم تولید داخلی از بازار مصرف را افزایش دهد. منابع پس از تامین، بابت نوسازی و تجهیز خطوط تولید صنعت دخانیات صرف خواهد شد.
دنیایاقتصاد: وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه طرح جامع معادن زغالسنگ را پیگیری میکنیم، گفت: معادن زغالسنگ از فناوری روز دنیا برخوردار نیستند و در این زمینه عقب هستیم.
دنیایاقتصاد: طبق لایحه بودجه ۱۴۰۴، دولت مکلف است ۱۵درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور منظور کند.به گزارش خبرگزاری مهر، براساس تبصره ۶ لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور دولت مکلف است ۱۵درصد حقوق دولتی معادن را در حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور منظور کرده و سهم هر استان و شهرستان دارای معادن را بهنسبت پرداختی هر شهرستان و استان براساس تبصره ۶ ماده ۱۴ قانون معادن الحاقی با اولویت شهرستانی که معدن در آن قرار دارد هزینه کند.شرکتهای صنعتی گلگهر ذیل موضوع قرارداد مشارکت معدن گلگهر و شرکت چادرملو ذیل قرارداد مشارکت معدن چادرملو موظف هستند با رعایت مفاد قرارداد فیمابین بابت حق انتفاع دارنده پروانه بهرهبرداری به میزان ۵۵درصد از بهای کلوخه استخراجی از معدن مربوطه را به سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی ایران پرداخت کنند.
دنیایاقتصاد: طبق بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ نرخ آببها تغییر یافت. بهگزارش «ایسنا»، براساس بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴، وزارت نیرو از طریق شرکتهای آب و فاضلاب استانی سراسر کشور مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آببها بهازای هر مترمکعب فروش آب شرب تا الگوی مصرف آب برای مشترکان خانگی (و تا ظرفیت قراردادی برای مشترکان غیرخانگی) آب، مبلغ ۲هزار ریال و بهازای هر مترمکعب فروش آب شرب بالاتر از الگوی مصرف آب برای مشترکان خانگی (و تا ظرفیت قراردادی برای مشترکان غیرخانگی) آب مبلغ ۴هزار ریال از مشترکان خانگی و غیرخانگی دریافت و به حساب شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نزد خزانهداری کل کشور واریز کند. صد درصد وجوه دریافتی تا ۲۰هزار میلیارد ریال جهت هزینهکرد «کاهش هدررفت آب شهری» در چارچوب موافقتنامه متبادله با سازمان در همان استان اختصاص مییابد. دستگاه اجرایی مکلف است تا پایان خردادماه نسبت به مبادله موافقتنامه مزبور اقدام کند. مشترکان با نرخ تعرفه آب صفر یا معاف از پرداخت تعرفه آب مشمول این بند نیستند.
دنیای اقتصاد:
محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران، با بیان اینکه در حال حاضر چهارمین سال خشکسالی را در استان تهران پشت سر میگذاریم، عنوان کرده هر شهروند استان تهران روزانه ۲۵۰لیتر آب مصرف میکند، این در حالی است که در کشورهایی که بالغ بر ۷۵۰میلیمتر در سال بارندگی دارند، میزان مصرف آب شهروندان روزانه ۱۷۰لیتر است. به گفته کارشناسان، مصرف سرانه ما در بخش شرب نزدیک به دوبرابر متوسط جهانی است، در حالی که نسبت به متوسط جهانی یکسوم ظرفیت منابع آبی را در اختیار داریم.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
صنعت فولاد، بهعنوان یکی از ستونهای اصلی اقتصاد کشور، در سالهای اخیر با چالشهای جدی روبهرو شده و محدودیتهای انرژی و موانع صادراتی، تولید و صادرات این صنعت را تحتتاثیر قرار دادهاند. گزارشهای آماری نشان میدهند که تولید در برخی بخشها تا ۱۰درصد کاهش یافته است. این وضعیت نهتنها بر صنعت فولاد، بلکه بر صنایع وابسته و اقتصاد کلان کشور نیز تاثیر منفی گذاشته است.
تجارت، محرک قدرتمند توسعه اقتصادی و کاهش فقر است. برای ایجاد رونق اقتصادی لاجرم باید به تجارتجهانی و فعالیت سازمانی و شرکتی در کلاس جهانی بیندیشیم و چارهای جزجهانیشدن نداریم. جهانیشدن نیز در گرو صادرات است.
دنیای اقتصاد:
فقدان استراتژی توسعه صنعتی در کشور موجب شده است تا مبنای سیاستگذاری در زمینه توسعه شهرکهای صنعتی بیشتر متاثر از رویههای غالب جهانی باشد تا اینکه برپایه مختصات بومی باشد؛ بهنحویکه در یک دوره رویکرد قطبهای توسعه (با تمرکز بر صنایع کوچک و متوسط) و در دورهای دیگر، تاکید بر کاهش مداخلات دولت در توسعه صنعتی قرار میگیرد. در این چارچوب، بهرغم وجود قانون «نحوه واگذاری مالکیت و اداره امور شهرکهای صنعتی»، همچنان اختلالاتی در نحوه مدیریت شهرکها و خدماترسانی به آنها و واحدهای مستقر مشاهده میشود.
شرکت توانیر در واکنش به گزارشی با عنوان «پایان باز بیبرقی صنعت» منتشرشده در تاریخ ۱۸ مهر ۱۴۰۳ روزنامه «دنیایاقتصاد» جوابیهای تهیه کرده که در ادامه عینا آورده شده است:
دنیایاقتصاد: گزارش تولید زنجیره فولاد کشور طی نیمه نخست امسال نشان میدهد که اعمال محدودیت برق صنایع، بیش از سالهای گذشته، روند تولید فولادسازان کشور را تحتتاثیر قرار داده و موجب کاهش بین ۳.۳ تا ۱۰درصدی تولید نسبت به نیمه نخست سال گذشته شده است. به گزارش «ایسنا»، طبق آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، آمار تولید فولاد طی نیمه ابتدایی سالجاری نشان میدهد که در مجموع ۵میلیون و ۷۰۹هزار تن مقاطع طویل فولادی تولید شده که نسبت به ۶میلیون و ۳۵۹هزار تن فولاد تولیدشده در مدت مشابه سال گذشته ۱۰درصد افت داشته که بیشترین میزان کاهش در تولید این زنجیره است.
دنیای اقتصاد:
افزایش ماهانه و نقطه به نقطه تورم تولیدکننده در مردادماه نشان از این دارد که صنایع و بخشهای تولیدی در فصل تابستان به احتمال بالا در نتیجه شوکهای سمت عرضه با افزایش قیمت مواد اولیه مواجه بودند؛ هرچند بر مبنای برخی شاخصها تقاضای مواد اولیه نیز افزایشی بوده است.
احسان فرهادی
دکترای اقتصاد دانشگاه تربیتمدرس (پژوهشگر صنعت آب و برق)
انرژی برقآبی بهعنوان یکی از منابع تجدیدپذیر و پاک، نقش مهمی در تامین انرژی جهان ایفا میکند. این انرژی علاوهبر دوستدار محیطزیست بودن، از قابلیت اطمینان بالایی نیز برخوردار است. در ایران با وجود پتانسیلهای آبی قابلتوجه، از دیرباز به توسعه نیروگاههای برقآبی توجه شده است و این نیروگاهها سهم قابلتوجهی در تامین برق کشور داشتهاند.
دنیایاقتصاد:
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: صنعت تجدیدپذیر از شمول تکالیف دولت آزاد خواهد بود و محدودیتی در تعیین قیمت برق تولیدشده، عرضه آن در بورس انرژی و صادرات بهجز در دوران پیک مصرف، نخواهد داشت.
دنیای اقتصاد:
صنعت نساجی ایران با وجود داشتن سابقه تاریخی طولانی در مقایسه با رقبای منطقهای و فرامنطقهای عقب مانده است. ایران در سال گذشته تنها ۷۰۰میلیون دلار صادرات نساجی داشته که از این مقدار، فقط ۶۶میلیون دلار مربوط به پوشاک بوده است.
دنیایاقتصاد:
مجری طرح نظارت و ساماندهی استخراج رمزارز گفت: شهروندان مسوولیتپذیر در راه کمک به صنعت برق با گزارش استخراجکنندگان غیرمجاز رمزارز، پاداش یکمیلیون تومانی برای هر ماینر غیرمجاز تا سقف ۲۵میلیون تومان دریافت میکنند.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل شرکت آبفای کشور درخصوص برنامههای گذر از تنش آبی در سطح کشور اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم و مستمر در آبفای کشور، پایش و رصد منابع مصرف آب در تمامی شهرها طی سال آبی ۱۴۰۴ -۱۴۰۳ است که بر این اساس طرحهای آبرسانی اولویتدار برای مقابله با تنش آبی در چند استان در نظر گرفته شده تا بتوانیم مشکلات این استانها را در پیک مصرف تابستان آینده برطرف کنیم.
دنیای اقتصاد:
قیمتگذاری دستوری چهار محصول لبنی حذف شد. به گفته دبیر انجمن صنایع لبنی، قیمتگذاری دستوری چهارمحصول لبنی براساس مصوبه ستاد تنظیم بازار و مجوز سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان برداشته شد. با حذف قیمتگذاری دستوری این محصولات لبنی، فعالان اقتصادی امیدوارند دامنه کالاهای مشمول حذف نرخگذاری دولتی افزایش یابد. اقتصاد ایران طی نیمقرن اخیر متاثر از نرخگذاری دستوری وضعیت نابهسامانی داشته است. از همینرو حذف قیمتگذاری دستوری و توقف سرکوب قیمتی، یکی از مطالبات اصلی فعالان اقتصادی از سالهای گذشته است.
دنیای اقتصاد:
مرکز آمار ایران اعلام کرد: در شهریورماه ۱۴۰۳ تورم تولیدکننده بخش معدن نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۶.۲درصد افزایش داشته است. مرکز آمار ایران گزارش شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن مربوط به شهریورماه را منتشر کرد. براساس این گزارش، در شهریورماه سالجاری، شاخص قیمت تولیدکننده بخش معدن ۲۳۲۲.۸ محاسبه شد که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۶.۲درصد، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۸.۵درصد و در ۱۲ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه)، ۲۹.۵درصد افزایش داشته است.
دنیایاقتصاد: بررسیها نشان میدهد محدودیتهای فزاینده برق که تا مهرماه هم ادامه داشت، موجب افت ۵.۷درصدی تولید فولاد ایران در نیمه نخست سال شده است. به گزارش خبرگزاری مهر، کمبود برق یکی از موانع اساسی تولید فولاد در کشور در تابستان سالجاری بود.