شماره روزنامه ۵۹۸۷
|

  • وزن یارانه‌ها در بودجه ۱۴۰۳

    دنیای اقتصاد: رئیس سازمان برنامه‌وبودجه روز گذشته در نشست خبری مشترک خود با سخنگوی اقتصادی دولت، از پیش‌بینی ۷۵۰هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانه‌های نقدی و غیرنقدی در قالب هدفمندسازی یارانه‌ها، برای سال ۱۴۰۳ خبر داد. این مقدار حدود ۲۶درصد از منابع بودجه عمومی سال ۱۴۰۳ را تشکیل می‌دهد. نکته مهم دیگر این است که این منابع در حالی در نظر گرفته شده است که به گفته یک نهاد پژوهشی، منابع هدفمندی حدود ۲۳۰هزار میلیارد تومان، معادل ۳۰درصد، کسری دارد.
  • اثر ناامنی اقتصادی بر بازار تجهیزات پزشکی

    صدرا سپهری/نایب‌رئیس انجمن تولید‌کنندگان تجهیزات پزشکی استان تهران
    تا کنون درباره عوارض و آسیب‌های پیدای قاچاق بر ناامنی اقتصادی صحبت‌های بسیار و مقالات متعددی گفته و نگاشته شده است، مانند: بر هم خوردن تعامل بازار رقابتی، آسیب به نظام تولید وصنعت، عدم پرداخت حقوق و عوارض دولتی، ایجاد مافیای ارتشا و فسادهای مالی و... اما اثر هیچ‌یک از موارد فوق برای مصرف‌کننده‌ نهایی به شکل هویدا قابل لمس نیست و به همین جهت بازار تقاضا برای کالای قاچاق به واسطه‌ بیان نشدن عوارض و آسیب‌هایی که بر مصرف‌کننده نهایی تحمیل می‌شود همچنان پایدار است. یکی از مهم‌ترین معضلاتی که کالای قاچاق برای مصرف‌کننده‌ نهایی ایجاد می‌کند، عدم اصالت و استاندارد کالای قاچاق است. به این صورت که سوداگران کالاهای بی‌کیفیت خارجی و داخلی را با جعل نام برندهای معتبر به بازار عرضه می‌کنند و در نهایت کالا‌های ناکارآمد و بی‌کیفیت را در اختیار مردم قرار می‌دهند.
  • امکان بخشودگی جرایم مالیاتی با تکمیل اظهارنامه برآوردی

    ایسنا: رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامه‌ای اعلام کرد: چنانچه مؤدیان مالیاتی اظهارنامه پیش‌فرض (برآوردی) مالیات بر ارزش افزوده زمستان سال ۱۴۰۲ را تا دوازدهم اردیبهشت‌ماه سال جاری اصلاح و تکمیل کنند از بخشودگی ۱۰۰درصدی جرایم مالیات بر ارزش افزوده برخوردار می‌شوند.
  • اعلام دستمزد مقطوع مبنای کسر حق بیمه مشاغل صنوف

    سازمان تامین‌اجتماعی: سازمان تامین‌اجتماعی فهرست و دستمزد فعالیت‌های مشمول دستمزد مقطوع صنوف برای سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد. دستمزد مقطوع که تنها در مورد برخی از مشاغل صنفی موضوعیت دارد، دستمزدی است که کارفرما ملزم به رعایت آن در زمینه محاسبه و پرداخت حق بیمه کارگران است و مجاز به پرداخت حق بیمه بر مبنای دستمزدی کمتر از دستمزد مقطوع اعلام‌شده برای هر سال نیست. دستمزد مقطوع تعیین‌شده از طرف سازمان تامین‌اجتماعی، به استناد مفاد ماده ۳۵ قانون تامین‌اجتماعی و منطبق بر ضوابط قانونی از جمله تصویب‌نامه شورای‌عالی کار درخصوص تغییر حداقل دستمزد روزانه و سایر سطوح دستمزدی و حداقل مزایای پرداختی به کارگران مشمول قانون کار، هر سال تعیین می‌شود و کارفرمایان مکلفند بر مبنای دستمزد تعیین‌شده برای هر رشته شغلی، نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق‌بیمه بیمه‌شدگان کارگاه اقدام کنند.
  • خصوصی‌ها در تور خصولتی‌ها

    دنیای اقتصاد: روز گذشته خبری مبنی بر سرمایه‌گذاری «همراه‌اول» در «دیجی‌کالا» منتشر شد که در ادامه واکنش رئیس‌ هیات‌مدیره دیجی‌کالا را در پی داشت. هم‌بنیان‌گذار این بنگاه حوزه دیجیتال در توضیحات خود مذاکرات برای جذب سرمایه‌ را تایید کرد و گفت: یکی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری همراه اول مذاکراتی را برای سرمایه‌گذاری در این شرکت به انجام رسانده است. فارغ از صحت و سقم و جزئیات این خبر، شعار سال۱۴۰۳ بر تقویت حضور بخش خصوصی واقعی در اقتصاد ایران تاکید دارد تا نقش پیشران اقتصاد کشور را بر عهده بگیرد. اما اگر شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی به هر نحو وارد بنگاه‌های خصوصی شوند، قادر خواهند بود این بنگاه‌ها را از ریل اصلی خود خارج کنند و بر بازدهی و سود آنها تاثیر بگذارند. حضور پررنگ بنگاه‌های دولتی و خصولتی یادآور تصدی‌گری دولت در اقتصاد ایران است و حضور قابل توجه همین بنگاه‌های خصولتی یکی از عوامل شکست خصوصی‌سازی در اقتصاد ایران به شمار می‌رود.
  • تصفیه‌حساب در بازار پول؟

    دنیای اقتصاد-: آمارهای پولی و بانکی بهمن‌ماه ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی به ۶۸۲.۱هزار میلیارد تومان و میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به ۳۰۲.۳هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد نقطه‌به‌نقطه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۹۸.۳درصد و رشد بدهی دولت به بانک مرکزی نیز ۶۴.۸درصد بوده است.
  • تقاضای ۲۰۰همتی بانک‌ها در اولین عملیات بازار باز ۱۴۰۳

    اکو ایران: آمارها حاکی از این است که ارزش سفارش‌های ارسال‌شده بانک‌ها در عملیات بازار باز از ۲۰۰همت عبور کرده و بانک مرکزی همچون هفته آخر اسفند ۱۹۷همت پول در این بازار تزریق کرده است. این در حالی است که ارزش اعتبارگیری قاعده‌مند بالغ بر ۵۰همت بوده که نسبت به هفته آخر اسفند افت قابل توجهی داشته است. به گزارش اکوایران، بانک مرکزی گزارش اولین مرحله عملیات اجرایی سیاست پولی در هفته منتهی به ۲۰فروردین۱۴۰۳ را منتشر کرد. این عملیات در دو بخش بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند انجام شده و راهی است برای استقراض کوتاه‌مدت بانک‌ها از بانک مرکزی. مطابق گزارش بانک مرکزی در هفته سوم فروردین‌ماه سال جدید بانک مرکزی ۱۹۷هزار میلیارد تومان پول در بازار باز تزریق کرده که رکورد تازه‌ای است. همچنین ارزش اعتبار تزریق‌شده در اعتبارگیری قاعده‌مند نیز در این هفته به بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان رسیده است.
  • اقتصاد در دوراهی

    دنیای اقتصاد: ظهور نوساناتی در اقتصاد، یکی از نتایج طبیعی بروز ریسک‌های سیاسی است و این موضوع در همه اقتصادها صادق است. اقتصاد ایران نیز پس از اقدام تنبیهی ایران علیه اسرائیل از این موضوع مستثنی نبوده است. در چنین شرایطی دو سناریو پیش روی اقتصاد است؛ یکی انتظار برای تحولات آتی منطقه و دیگری، تخلیه ریسک‌هایی که به‌وجود‌ آمده است. با این حال، رصد تحولات روز گذشته، حاکی از آمادگی بازارها برای بازگشت بر مدار ثبات و آغاز حاکم شدن آرامش بر فضای اقتصاد است.
  • گزارش بررسی بخش دوم لایحه بودجه منتشر شد

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی روز گذشته گزارش بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد. مرکز پژوهش‌های مجلس روز یکشنبه گزارشی با عنوان «بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور (۱): تحلیلی بر مصارف بودجه (ویرایش اول)» منتشر کرد.
  • نحوه دریافت ارز درمانی

    ایسنا: طبق اعلام بانک مرکزی، متقاضیان ارز درمانی می‌توانند در صورت تشخیص پزشک داخلی و همچنین تایید از سوی وزارت بهداشت تا سقف ۱۰هزار دلار ارز درمانی دریافت کنند. طبق اعلام بانک مرکزی، بیماران در صورت واجد شرایط بودن می‌توانند تا سقف ۱۰هزار دلار یا معادل آن ارز درمانی دریافت کنند. بر این اساس، بیمارانی که نیازمند سفر به خارج از کشور برای درمان خود هستند، پس از طی شدن مراحل تشخیص پزشک، تخمین هزینه درمان، تایید وزارت بهداشت و وثیقه‌گذاری، می‌توانند ارز درمانی دریافت و برای طی شدن مراحل درمان خود به خارج از کشور سفر کنند.
  • وزن‌کشی دلار بازار

    دنیای اقتصاد: در هفته‌های اخیر، برخی از مقامات دولتی عنوان کرده‌اند که «دلار بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسند» اما آیا به راحتی می‌توان وزن دلار بازار آزاد را نادیده گرفت و از آن عبور کرد؟ «دنیای‌اقتصاد» در یک گزارش به بررسی رابطه رشد «نرخ ارز» و «پول» پرداخته است. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد این دو متغیر همبستگی بسیار بالایی دارند که پس از سال۹۷ تشدید هم شده است. تغییرات نرخ ارز در بازار آزاد می‌تواند بر مسیر رشد پول اثرگذار باشد. افزایش سهم پول از نقدینگی رابطه مستقیمی با انتظارات تورمی دارد. این موضوع با احساسات عمومی در رابطه با اثرگذاری تغییرات نرخ ارز بر قیمت‌ها همسو است. در نبود یک لنگر اسمی موثر برای سیاست پولی، عموم مردم با تغییر نرخ ارز، انتظارات تورمی بالایی را تجربه می‌کنند و این انتظارات خود را در قالب استفاده بیشتر از پول نشان می‌دهد. نتیجه این است که سیاستگذار برای مهار انتظارات نمی‌تواند در رابطه با نرخ ارز بازار آزاد بی‌تفاوت باشد و اتفاقا به رسمیت شناختن آن می‌تواند گام نخست، برای سیاستگذاری موثر باشد.
  • تامین اجتماعی و اصل سه‌جانبه‌گرایی مصداق کامل مشارکت اجتماعی است

    وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ضمن تاکید بر مفهوم مشارکت مردمی در شعار امسال مقام معظم رهبری و اصل سه‌جانبه‌گرایی در تامین اجتماعی گفت: سازمان تامین اجتماعی از مصادیق کامل موضوع مشارکت اجتماعی است. سید صولت مرتضوی در سومین نشست هم‌اندیشی شورای راهبردی شرکای اجتماعی سازمان تامین‌اجتماعی، ضمن تقدیر از اقدامات این سازمان در سال ۱۴۰۲، با تاکید بر ضرورت استمرار حرکت تحولی تامین ‌اجتماعی در سال جدید، خواستار افزایش تلاش‌ها برای تحقق این هدف راهبردی و ارائه هر چه بهتر خدمات به بیمه‌شدگان سازمان تامین‌ اجتماعی شد.
  • پرداخت حق بیمه توسط ۱۲ هزار از اتباع خارجی غیر‌آسیب‌پذیر

    بازار: مدیرکل بیمه‌گری و جذب منابع سازمان بیمه سلامت ایران گفت: حق بیمه دوازده هزار از اتباع خارجی غیر‌آسیب‌پذیر توسط خود بیمه‌شدگان پرداخت می‌شود. جمشید شایانفر اظهار کرد: تعداد ۹۵هزار نفر از اتباع خارجی آسیب‌پذیر تحت پوشش بیمه پایه سلامت قرار گرفته‌اند که هزینه حق بیمه آنان از سوی کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل تامین و پرداخت می‌شود و دولت جمهوری اسلامی هیچ تعهدی نسبت به پرداخت حق بیمه آنان ندارد.
  • اقتصاد در باتلاق سیاست

    دنیای اقتصاد: افزایش ریسک‌های ژئوپلیتیک در منطقه باعث شد که حرکت سرمایه به سمت دارایی امن تشدید شود. روز گذشته طلای جهانی از مرز ۲۴۰۰دلار گذر کرد که نشان می‌دهد بازارها چشم‌انداز مه‌آلودی از آینده کوتاه‌مدت اقتصاد دارند. اقتصاددانان تاکید می‌کنند که تنظیم «روابط سیاسی» باید در خدمت بهبود «اقتصاد» باشد؛ به این معنا که روابط سیاسی در جهت بهبود روابط تجاری میان کشورها، مشارکت در زنجیره تامین تولید و انتقال تکنولوژی تنظیم شود. در سوی مقابل، تنش‌ها، تحریم‌ها و ریسک‌های جنگ می‌تواند اقتصاد را در باتلاق فرو ببرد. برای حصول یک رشد اقتصادی رفاه‌ساز، باید چالش‌های سیاسی در بزنگاه‌ها را مدیریت کرد. نمی‌توان انتظار داشت که اقتصاد در یک جزیره جداگانه و فارغ از رویدادهای سیاسی حرکت مثبت خود را ادامه دهد. تشدید ریسک‌های منطقه‌ای، خبر خوبی برای اقتصادها نخواهد بود و به همین دلیل، بسیاری از سیاستمداران به دنبال راهکارهایی برای اجتناب از برخوردهای مستقیم و مدیریت تنش‌های سیاسی هستند.
  • پازل ناقص سیاستگذار ارزی

    دنیای اقتصاد-گروه سیاستگذاری: طی کمتر از دو سال اخیر سیاستگذار عزم خود را جزم کرده تا با کاستن از حجم معاملات در بازار غیررسمی ارز، اهمیت این بازار در تعیین انتظارات تورمی را کمرنگ کند. اما به نظر می‌رسد این اقدام یک خطای راهبردی است و بازار غیررسمی همچنان در خط مقدم تعیین انتظارات تورمی قرار دارد. هر چند اگر دلار غیررسمی را هیچ‌کدام از مسوولان قبول نداشته باشند، اما تمام بازارها این نرخ را قبول دارند و بر آنها اثر خواهد گذاشت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر