امیرعبداللهیان: در وین وقت‌کشی نمی‌کنیم

به گزارش شبکه چینی سی‌جی‌تی‌ان، وزیر امور خارجه کشورمان در سفر اخیرش به چین، در گفت‌وگویی به سوالاتی درباره روابط دوجانبه تهران-پکن و نقش چین در مذاکرات وین پاسخ داد.

حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان که به تازگی برای دیدار با همتای چینی‌اش به این کشور سفر کرده بود، در گفت‌وگویی اختصاصی با این شبکه در پاسخ به این سوال درباره این که امیدوار است این سفر چه نتایجی در بر داشته باشد، گفت: در طول این سفر، ما در زمینه مسائل مهمی به اتفاق نظر رسیدیم، از جمله در زمینه اجرای توافقی جامع میان دو طرف. برای اجرایی کردن این چشم‌انداز بلندمدت که از سوی رهبران کشورهای‌مان برای توسعه روابط ایران-چین ارائه شده است، هر دو طرف به یک نقشه راه نیاز دارند، از این رو، ما به یک توافق همکاری بلند مدت ۲۵ ساله راهبردی رسیده‌ایم. سفر من به این‌جا برای گفت‌وگو با همتایم آقای وانگ‌یی درباره چگونگی اجرای این برنامه است. ما همچنین درباره دیدگاه‌هایمان پیرامون مسائل عمده بین‌المللی و منطقه‌ای تبادل‌نظر کردیم. به طور مثال، ما هنوز با بحران‌هایی جدی در افغانستان و یمن مواجهیم.

گستره روابط دوجانبه تهران-پکن

امیرعبداللهیان در پاسخ به این سوال که ایران و چین در آینده در چه زمینه‌هایی همکاری خواهند کرد، بیان کرد:  هر دو طرف از این توافق سود خواهند برد. این توافق شامل همکاری در زمینه‌هایی، از جمله تجارت، کشاورزی، دانش و فناوری، همچنین در زمینه‌های فرهنگی مانند توریسم است. علاوه بر این، شامل همکاری در زمینه امور منطقه‌ای و بین‌المللی می‌شود؛ مثلا، حمایت دوجانبه در سازمان‌های بین‌المللی. من بر این باورم این برنامه در راستای منافع دو طرف است.

وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه این گفت‌وگو در توضیح وضعیت روابط دیپلماتیک ایران و چین پس از گذشت ۵۰ سال از برقراری آن و چالش‌ها و فرصت‌های موجود در آن گفت: ما عقیده داریم در روابط دوجانبه فعلی‌مان هیچ چالشی وجود ندراد. اگرچه، رفتار زورگویانه آمریکا بر برخی از موارد همکاری ما تاثیر گذاشته است. من همچنین در گفت‌وگوهایمان[در چین] مطرح کردم که ما نیاز داریم مسیر درستی در چارچوب بین‌المللی برای مواجهه با چالش‌های ناشی از اقدامات یک‌جانبه آمریکا پیدا کنیم. ما بر این باوریم که چندجانبه‌گرایی به نفع تمامی کشورها خواهد بود. یک‌جانبه‌گرایی و زورگویی آمریکا مورد استقبال هیچ کشوری نیست. قوانین بین‌المللی و همکاری برای همه‌ی کشورها فرصت بهره‌مندی از حقوق و منافع را فراهم می‌سازد.

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران درباره این که با توجه به گفته خود او مبنی بر این که اولویت ایران تحکیم روابط با کشورهای همسایه است، ایران چگونه می‌خواهد به این مهم دست یابد و این در ارتباط با چین به چه معنا خواهد بود، بیان کرد: دولت سیزدهم ایران سیاست «اول آسیا» و «اول همسایگی» را دنبال می‌کند. همان طور که اشاره کردید، ما تحت این سیاست، با همتایان چینی‌مان ایده‌ها و اهداف موجود در این زمینه را بررسی کرده‌ایم، مثل برخی پروژه‌ها در همسایگان ایران، ابتکارهای مشترک برای پیش‌برد ثبات و امنیت منطقه‌ای و پیش‌رفت پایدار اقتصادی. ما همچنین همکاری خواهیم کرد تا به کسانی که نمی‌توانند از امنیت وثبات بلندمدت بهره‌مند شوند، کمک کنیم. با کشورهایی که زمینه‌هایی مشترک دارند، در قالب همکاری سه‌جانبه یا چندجانبه، روی پروژه‌های اقتصادی، تجاری و فرهنگی همکاری خواهیم کرد. انتظار داریم بر اساس این سیاست، بتوانیم فرصت‌های پیش‌رفت بیشتری برای کشورهای همسایه ایجاد کنیم.

نقش چین در مذاکرات وین

او افزون بر این، در پاسخ به سوالی در زمینه نقش چین در احیای برجام [توافق هسته‌ای]، توضیح داد: چین نقش سازنده و معقولی در مذاکرات توافق هسته‌ای داشته است، به ویژه در مذاکرات اخیر در وین برای لغو تحریم‌ها علیه کشور ما. چین در طی این مذاکرات، همیشه با تحریم‌های یک‌جانبه بی‌رحمانه اعمال شده توسط آمریکا بر کشورهایی از جمله ایران مخالف بوده و رویه زورگویانه آمریکا را محکوم کرده است.

امیرعبداللهیان در این راستا گفت: همان‌طور که در صحبت‌هایم با نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه، وانگ‌ یی گفتم، ما از حمایت چین در طی مذاکرات وین قدردانی می‌کنیم و [در این گفت‌وگوها] ابراز امیدواری کردم چین به حمایت از موضع ایران ادامه دهد. ما همچنین به مقامات چینی اطمینان دادیم، ایران وقت‌کشی نمی‌کند یا تلاش نمی‌کند مذاکرات را از مسیر اصلی‌اش خارج کند و ما پیشنهادهای سازنده، موثر و واقع‌بینانه‌ای را پای میز مذاکرات در وین مطرح کرده‌ایم. همکارم آقای باقری و هیاتی از کارشناسان ارشد ایرانی به صورت فشرده روی پیش‌برد این  طرح‌ها کار می‌کنند.

به گفته وزیر امور خارجه ایران، «چین و روسیه از برنامه سازنده ایران حمایت می‌کنند اما کشورهای غربی از جمله آمریکا تا کنون هیچ طرح نویی در مذاکرات ارائه نکرده‌اند.  اگر طرفین مذاکرات بتوانند تعهداتشان در توافق هسته‌ای را از سر بگیرند، ایران نیز بر اساس توافق به تعهداتش باز خواهد گشت. اگر ایران بتواند از مزایای اقتصادی توافق بهره‌مند شود، تمامی طرفین هم بهره‌مند خواهند شد.

این گفت‌وگو در زمان حضور امیرعبداللهیان در پکن انجام شده است.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.