شماره روزنامه ۶۱۸۹
|

جاه‌طلبی‌های آنکارا پس از سقوط اسد شتاب گرفته است؛

فروپاشی ناگهانی سلسله ۵۴ساله اسد در سوریه، فرصت‌هایی را برای نظم منطقه‌ای جدید گشوده است. هنوز چیزهای زیادی نامشخص است؛ اما ترکیه - که میزبان اکثر پناهندگان سوری بوده و از طرف برنده حمایت کرده است - در موقعیتی پیشرو برای شکل دادن به آینده قرار دارد.

اولین مقام ارشد دولت اسد همزمان با وقوع تظاهرات دستگیر شد؛

نیروهای امنیتی دولت جدید سوریه روز پنج‌شنبه به تعقیب یکی از مقامات ارشد و نیروهای نظامی وفادار به اسد پرداختند. به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، مستقر در بریتانیا، نیروهای امنیتی دولت جدید «محمد کانجو الحسن»، یک مقام سابق قضایی در زمان بشار اسد را دستگیر کردند که گفته شده مسوول اعدام‌های زندان…

    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • چرا پاکستان با «دوستان» دیروز خود سرشاخ شد؟

    نزاع در قبیله طالبان

    درگیری نیروهای «امارت اسلامی افغانستان» و مرزبانان پاکستانی از ساعت ۴صبح دیروز شنبه ۸دی‌ماه شروع و در امتداد «خط دیورند» در ولایت «خوست» ادامه یافت. مقامات وزارت دفاع طالبان اعلام کردند که نیروهای طالبان برخی از پایگاه‌های نظامیان پاکستانی در آن‌سوی خط فرضی دیورند در ولسوالی «علیشیر» در ولایت خوست را به آتش کشیدند. نیروهای طالبان همچنین در ولسوالی «دند پتان» در ولایت پکتیا، دو پایگاه نظامیان پاکستانی را تصرف کردند. روابط میان پاکستان و طالبان افغانستان طی چند روز اخیر به وخامت گراییده است. در یادداشت زیر دلایل این مساله بررسی‌ شده است.
  • جاه‌طلبی‌های آنکارا پس از سقوط اسد شتاب گرفته است؛

    هدف ترکیه در زمین سوریه

    فروپاشی ناگهانی سلسله ۵۴ساله اسد در سوریه، فرصت‌هایی را برای نظم منطقه‌ای جدید گشوده است. هنوز چیزهای زیادی نامشخص است؛ اما ترکیه - که میزبان اکثر پناهندگان سوری بوده و از طرف برنده حمایت کرده است - در موقعیتی پیشرو برای شکل دادن به آینده قرار دارد.
  • اختلافات در ائتلاف دونالد ترامپ بیشتر شده است

    ماسک؛ طرفدار مهاجرت‌پذیری نخبگان

    دنیای‌اقتصاد: بحثی که این روزها در ائتلاف «MAGA» (آمریکا را دوباره شکوهمند کنیم) راه افتاده است، به نظر می‌رسد تمام‌نشدنی باشد. این بحث‌ها درباره استخدام کارگران بسیار ماهر خارجی است که هنوز لاینحل مانده است. در این ارتباط برخی از شخصیت‌های برجسته آنلاین اکنون ایلان ماسک را به استفاده از پلتفرم رسانه‌های اجتماعی خود، ایکس متهم می‌کنند تا در مقابل کسانی که با حمایت او از برنامه ویزای H-۱B مخالف هستند، انتقام بگیرد. به گزارش سی‌ان‌ان، ماسک که برای رهبری وزارت کارآیی دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا انتخاب شد، بر سر ویزای H-۱B با حامیان ترامپ درگیر شده است.
  • بیمارستان «کمال عدوان» از کار افتاد

    دنیای‌اقتصاد: «سازمان بهداشت جهانی» حمله اسرائیل به بیمارستانی مهم در شمال غزه را محکوم کرد و گفت که حمله به مراکز درمانی برای هزاران فلسطینی به مثابه «حکم اعدام» است و «این وحشت باید پایان یابد.» این سازمان اعلام کرد، حمله نظامی روز جمعه اسرائیل به بیمارستان «کمال عدوان» باعث شد آخرین مرکز بهداشتی بزرگ در شمال غزه از کار بیفتد.
  • عذرخواهی پوتین از علی‌اف

    دنیای‌اقتصاد: کرملین در گزارشی اعلام کرد که ولادیمیر پوتین با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان تماس گرفت و درباره سقوط هواپیمای مسافربری آزال گفت‌وگو و از حادثه رخ‌داده، عذرخواهی کرد.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • اولین مقام ارشد دولت اسد همزمان با وقوع تظاهرات دستگیر شد؛

    سوریه در ریل ناآرامی

    نیروهای امنیتی دولت جدید سوریه روز پنج‌شنبه به تعقیب یکی از مقامات ارشد و نیروهای نظامی وفادار به اسد پرداختند. به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، مستقر در بریتانیا، نیروهای امنیتی دولت جدید «محمد کانجو الحسن»، یک مقام سابق قضایی در زمان بشار اسد را دستگیر کردند که گفته شده مسوول اعدام‌های زندان صیدنایا بوده است.
  • آیا در سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجانی، پای روس‌ها در میان است؟

    رمزگشایی از یک سقوط

    علت سقوط هواپیمای آذربایجانی در روز چهارشنبه تبدیل به یک معما شده بود؛ اما حالا به نظر می‌رسد که ابرهای تیره در حال کنار رفتن هستند و ابعاد جدیدتری از این سقوط مشخص شده است. یکی از قوی‌ترین احتمالات در حال حاضر مورد هدف قرار گرفتن آن است. در این ارتباط یک مقام آمریکایی به سی‌ان‌ان گفت که نشانه‌های اولیه حاکی از آن است که یک سیستم ضدهوایی روسیه ممکن است جت مسافربری را که در روز کریسمس در قزاقستان سقوط کرد، ساقط کرده باشد. آگاهان می‌گویند که مقامات محلی جعبه سیاه دوم را پیدا کرده‌اند که امیدوارند علت فاجعه‌ای را که منجر به کشته شدن ده‌ها نفر شد، روشن کند. این مقام آمریکایی روز پنج‌شنبه گفت که علائم نشان می‌دهد که یک سیستم روسی به پرواز J۲-۸۲۴۳ خطوط هوایی آذربایجان قبل از سقوط در نزدیکی شهر آکتائو حمله کرده است.
  • به رغم حملات اسرائیل، انصارالله پا پس نمی‌کشد؛

    تعهد به دفاع از غزه

    ارتش اسرائیل روز پنج‌شنبه (۶دی‌ماه) در راستای پاسخ به حملات موشکی انصارالله یمن در حمایت از مردم غزه، حملات هوایی قابل توجهی را به بخش‌هایی از یمن انجام داد. «ایزابل کرشنر» و «اسماعیل نعر» در گزارش ۲۶دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، حمله اسرائیل یک هفته پس از شلیک موشک‌های بالستیک و پهپادها علیه اسرائیل صورت می‌گیرد و باعث شد این رژیم «به دشمنی که بیش از هزار مایل دورتر است حمله کند.»
  • اپوزیسیون کره‌جنوبی، رئیس‌جمهور موقت را هم استیضاح کرد

    علیه آرامش سیاسی

    پارلمان کره‌جنوبی روز جمعه، کمتر از دو هفته پس از تعلیق اختیارات رئیس‌جمهور یون سوک‌یول به‌دلیل اعلام حکومت نظامی کوتاه‌مدت، هان دوک سو، رئیس جمهور موقت را استیضاح کرد و این کشور را در هرج و مرج سیاسی عمیق‌تر فروبرد. مجمع ملی کره‌جنوبی که تحت کنترل اپوزیسیون قرار دارد، به برکناری «هان دوک سو»، نخست‌وزیر و رهبر موقت این کشور رای داد. مجمع ملی کره‌جنوبی روز جمعه، طرح استیضاح را با ۱۹۲رای موافق و بدون رای مخالف تصویب کرد.
  • آتش اسرائیل بر سر آخرین بیمارستان غزه

    بیمارستان کمال عدوان، آخرین بیمارستان باقی‌مانده در شمال غزه، توسط ارتش اسرائیل مورد حمله قرار گرفته و تمام کارکنان و بیماران تخلیه شدند. به گزارش الجزیره (و تا لحظه تنظیم این خبر) وزارت بهداشت غزه غروب دیروز جمعه اعلام کرد که تماس با بیمارستان قطع شده است. وزارت بهداشت غزه همچنین گزارش داد که آتش‌سوزی بزرگی در چندین بخش این بیمارستان رخ داده است.
  • «معمار اصلاحات» هند درگذشت

    «مانموهان سینگ»، نخست‌وزیر سابق هند روز پنج‌شنبه (۵دی‌ماه) در ۹۲سالگی درگذشت. مقام‌های هند در پی درگذشت نخست‌وزیر سابق این کشور هفت روز عزای عمومی اعلام کردند. همچنین دولت اعلام کرد تمام رویدادهای کنگره در این مدت لغو خواهد شد و پرچم ملی به حالت نیمه‌افراشته درخواهد آمد.
  • افشاگری تایمز از کشتار غزه

    روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی تحقیقی فاش کرد که چطور ارتش رژیم صهیونیستی قوانین خود را برای بمباران غزه، تغییر داد تا برای خود راه فراری برای توجیه کشتار تعداد زیادی از غیرنظامیان فلسطینی بسازد.
    جمعه، ۰۷ دی ۱۴۰۳
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از زندگی ۹۲ ساله نخست‌وزیر پیشین مهاراجه‌ها؛

    اصلاحات کلیدی «مانموهان سینگ» چگونه اقتصاد هند را شکل داد؟

    دنیای اقتصاد: مانموهان سینگ در دوران تصدی خود به عنوان وزیر اقتصاد در اوایل دهه ۱۹۹۰ و سپس در قاموس نخست‌وزیر در سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴، سیاست‌هایی را پایه‌گذاری کرد که همچنان بر رشد اقتصادی هند موثر است.
  • برداشت «دنیای‌اقتصاد» از گزارش سالانه گروه مشاوران املاک نایت‌فرانک؛

    «یک درصدی‌ها» چقدر ثروت دارند؟

    دنیای اقتصاد: علی رغم اینکه چین گام‌های بزرگی به سمت رهبری در چندین بخش تجاری برداشته و اقتصاد خود را به سمت صنایع تولیدی هدایت کرده است اما هنوز تنها یک میلیون دلار برای قرار دادن یک فرد در جمع ۱ درصدثروتمندترین مردم چین کافی است. تا سال ۲۰۲۰، حتی ۸۵۰هزار دلار نیز برای بخشی از ۱ درصدی بودن در چین کافی بود.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • انتخاب مجدد ترامپ دوره جدیدی از سیاست آمریکا را تعریف می‌‏کند؛

    تاجر قاعده‌‏شکن

    رقابت اوباما-رامنی در سال۲۰۱۲ آخرین رقابت در یک الگوی آشنا در سیاست ایالات متحده بود؛ اما از آن زمان همه‌چیز با پوپولیسم محافظه‌کار دونالد ترامپ مشخص می‌شود. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که باراک اوباما در سال۲۰۱۲ مجددا در انتخابات پیروز شد، به نظر می‌رسید که آغاز دوره جدیدی از تسلط دموکرات‌ها باشد؛ دوره‌ای‌که با ظهور نسل جدیدی از رای‌دهندگان جوان، سکولار و غیرسفیدپوست پیش رفت. با نگاهی به گذشته، انتخابات۲۰۱۲ بیشتر شبیه پایان یک دوره به نظر می‌رسد: پیروزی نهایی جنبش‌های اجتماعی دهه۱۹۶۰ بر «جمهوری‌خواهان ریگان» که زمانی غالب بودند. در عوض، این سه انتخابات ترامپ - در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ - هستند که به نظر می‌رسند دوران جدیدی از سیاست را نوید می‌دهند؛ دوره‌ای که با نام تجاری پوپولیسم محافظه‌کار دونالد جی.‌ترامپ تعریف می‌شود.
  • گرمایش جهانی چه بلایی بر سر ما می‌آورد؟

    زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه

    برای اولین‌بار در شب کریسمس۱۹۶۸، فضانوردان آپولو۸ از فضا به زمین نگاه کردند و با شگفتی به خانه زیبای خود خیره شدند. کره آبی و ابرپوش ما از میان تاریکی فضا می‌درخشید و آن‌قدر زیبا بود که فضانوردان را به فکر مراقبت از این نگین آسمانی انداخت. اما مناظر زیبا از فضا تنها الهام‌بخش نیستند، بلکه به ما اطلاعات ارزشمندی هم می‌دهند. ماهواره‌ها اکنون نشان می‌دهند که زمین در حال تغییر است و این تغییرات نیاز به مراقبت ویژه دارند. آخرین بررسی‌ها حاکی از آن است که درخشش زمین کمی کاهش یافته است، یعنی سیاره‌ای که روزی پرنورتر بود، حالا کم‌نورتر شده است.
  • پاکستان شبانه به افغانستان حمله و طالبان تهدید به تلافی کرد

    بشکه باروت جنگ در آستانه انفجار

    آتشی زیر خاکستر در حال شکل گرفتن است؟ آن هم بین دو همسایه شرقی ایران یعنی پاکستان و افغانستان. حمله سه‌شنبه‌شب ارتش پاکستان می‌تواند شعله‌های آتش بین دو کشور را که زیر خاکستر مدفون شده است، افزون کند.
  • خطر مرگ و میر ناشی از گرسنگی در غزه

    الجزیره: درحالی‌که خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در گزارشی اعلام کرد که حداقل ۲۷فلسطینی روز چهارشنبه در سراسر غزه توسط نیروهای اسرائیلی به شهادت رسیده‌اند، این رسانه از یک خطر قحطی بزرگ خبر داد. «FEWS NET»، ناظر بحران غذایی که توسط ایالات متحده ایجاد شده است، می‌گوید که در بحبوحه محاصره تقریبا کامل منابع غذایی اسرائیل، قحطی در شمال غزه در حال رخ دادن است. همچنین هشدار می‌دهد که مرگ و میر ناشی از گرسنگی می‌تواند تا ماه آینده از سطح قحطی فراتر رود.
  • تلفات سنگین کره‏ شمالی در جنگ روسیه؟

    الجزیره: گزارش‌ها حاکی از کشته یا زخمی شدن هزاران سرباز کره‌شمالی در جنگ اوکراین در طرف روسیه است. مقامات اوکراین، کره‌جنوبی و ایالات متحده همگی از کشته شدن سربازان کره‌شمالی در نزدیکی مرز اوکراین در کورسک روسیه خبر داده‌‌اند.
  • شورشیان سوری سلاح بر زمین می‏گذارند

    به گفته اداره کل جدید سوریه، احمد الشرع، فرمانده جدید سوریه با گروه‌های شورشی به توافق رسیده است تا به‌عنوان یک نیروی واحد تحت وزارت دفاع متحد شوند.
  • سقوط هواپیمای آذربایجانی در قزاقستان

    به گفته مقامات بهداشتی و درمانی، یک هواپیمای مسافربری که از جمهوری آذربایجان به مقصد روسیه در حال پرواز بود، در نزدیکی شهر آکتائو در قزاقستان سقوط کرد و چهار نفر کشته شدند.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • سقوط هواپیمای مسافربریِ جمهوری آذربایجان در قزاقستان + فیلم

    دنیای اقتصاد: پرواز باکو به گروژنیِ روسیه پس‌ از درخواست فرود اضطراری در آکتائوی قزاقستان سقوط کرد.
  • دیپلمات‌های ارشد عرب برای دیدار با حاکمان جدید سوریه به این کشور می‌روند؛

    ترافیک دیپلماتیک در دمشق

    دیپلمات‌های ارشد عرب روز دوشنبه (۳ دی ماه) از دمشق، پایتخت سوریه، بازدید کردند. این جدیدترین مورد از یک رشته اقدامات دیپلماتیک توسط جامعه بین‌المللی است؛ آن هم درحالی‌که سوریه از سال‌ها انزوا خارج می‌شود. دیدار وزرای اردنی و قطری، تنها دو هفته پس از سقوط اسد، نشان می‌دهد که کشورهای عرب مشتاق روابط بهتر با کشوری هستند که سال‌ها درگیر بحران بوده است.
  • دانشجویانی که دولت بنگلادش را سرنگون کردند به دنبال دموکراسی هستند

    شورشیان دموکرات

    در عصر یکی از روزها، در یک دفتر جدید در طبقه اول یک ساختمان تجاری که سیم‌ها از سقفش آویزان و کف‌پوش‌های جدید هنوز در حال کارگذاری بود، گروهی از دانشجویان دانشگاه در حال طراحی آینده‌ای جدید برای بنگلادش بودند. چندماه قبل از آن، آنها از جمله هزاران نفری بودند که قیام کردند و «شیخ حسینه» را که حکومت ۱۵ساله‌اش به اقتدارگرایی، خشونت و فساد منتهی شده بود، سرنگون کردند. «آنوپریتا داس»، «سیف حسنات»، «آتل لوک» در گزارش ۲۴دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، اکنون، دانش‌آموزان مصمم هستند که از این فضای باز استفاده کنند -هر چقدر هم که طول بکشد یا روند آن آشفته باشد- تا بنگلادش را به‌عنوان یک دموکراسی قوی بازسازی کنند. آنها سیستمی را با انتخابات آزاد و منصفانه، عدالت اجتماعی و سنگرهایی در برابر استبداد متصور هستند که هیچ رهبری نتواند آن را از بین ببرد.
  • هنگ‌گنگ برای دستگیری دموکراسی‌خواهان خارج از کشور جایزه تعیین کرد

    مقامات هنگ‌کنگ در آخرین سرکوب، ۶فعال دموکراسی‌خواه را که متهم به آسیب‌رساندن به امنیت ملی هستند، جوایز تعیین کرده‌اند تا فضای محدود برای مخالفان در مرکز مالی را برجسته کنند.
  • توپخانه اسرائیل دو بیمارستان غزه را گلوله‌باران کرد

    الجزیره: توپخانه اسرائیل طبقه سوم بیمارستان «العوده» در اردوگاه آوارگان جبالیا در شمال غزه را گلوله‌باران کرده است. ارتش این رژیم همچنین مواد منفجره کنترل‌شده از راه دور را در بیمارستان «کمال عدوان» در شمال بیت لاهیه منفجر کرد که منجر به زخمی شدن حداقل ۲۰بیمار و کادر پزشکی شد. به گفته وزارت بهداشت غزه، همچنین در بیت لاهیه، سربازان اسرائیلی مجروحان و بیماران را مجبور به ترک بیمارستان اندونزی کردند. در مرکز دیرالبلح نیز نیروهای این رژیم با پهپاد به کاروان حامل کمک به فلسطینیان حمله کردند که تعدادی کشته و زخمی بر جا گذاشت.
  • مکان دفن سید حسن نصرالله اعلام شد

    خبرگزاری مهر: روزنامه سعودی الشرق الاوسط دیروز سه‌شنبه در گزارشی به نقل از منابعی که آنها را وابسته به حزب‌الله لبنان دانسته مدعی شد که حزب‌الله لبنان مکانی را برای دفن پیکر سیدحسن نصرالله دبیرکل سابق خود، تعیین کرده است. بنابر ادعای این روزنامه این مکان یک قطعه زمین واقع در جاده قدیمی منتهی به فرودگاه بین‌المللی رفیق حریری (فرودگاه بین‌المللی بیروت) است که قرار است در آینده به مکانی برای زیارت دوستداران وی تبدیل شود. الشرق الاوسط در ادامه به نقل از این منابع اعلام کرد که تدارکات لازم برای برگزاری مراسم تشییع پیکر سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفی‌الدین، رئیس سابق شورای اجرایی حزب‌الله در یک مراسم تشییع مردمی در حال انجام است. البته پیکر شهید سیدهاشم صفی‌الدین قرار است براساس وصیت وی، در شهر دیرقانون صور در جنوب لبنان به خاک سپرده شود.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • آیا ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، رئیس‏‏‌جمهور آمریکا را اداره می‌کند؟

    عروسک‌گردان ترامپ

    نقش ماسک در دولت ترامپ هر روز برجسته‏‏‌تر می‌شود و حالا شایعاتی به گوش می‌رسد که گویی صحنه‏‏‌گردان اصلی دور دوم ریاست‌جمهوری ترامپ، اوست. این اظهارات در بحبوحه انتقاد از دخالت ماسک در مذاکرات بودجه و نقش بزرگ وی در انتقال ترامپ به کاخ‌سفید مطرح می‌شود. به گزارش الجزیره، اما دونالد ترامپ، رئیس‏‏‌جمهور منتخب ایالات‌متحده، این تصور را که «صحنه اصلی امور ریاست‌جمهوری» را به میلیاردر جهان، ایلان ماسک واگذار کرده، پس زده است؛ فردی که نقش بزرگی در انتقال رئیس‏‏‌جمهور منتخب به کاخ‌سفید برعهده داشته است.
  • وزیر خارجه ترکیه پس از دیدار با فرمانده جدید سوریه به کوه قاسیون رفت

    رجعت به عثمانی‌گری

    «هاکان فیدان»، وزیر خارجه ترکیه، در دیدار با جولانی، رئیس دولت جدید سوریه، قول کمک برای انتقال سیاسی و بازسازی این کشور را داد. آنها در دیدار خود در دمشق بر ضرورت وحدت و ثبات در سوریه تاکید کردند و خواستار لغو تمام تحریم‌های بین‌المللی علیه این کشور شدند. «رسول سردار» در گزارش خود برای الجزیره نوشت، عکس‌‌‌ها و فیلم‌‌‌های به اشتراک گذاشته شده نشان می‌دهد که فیدان و جولانی (یا همان الجولانی) یکدیگر را در آغوش گرفته و به گرمی دست می‌دهند. دیدار آنها دو روز پس از آن برگزار شد که رجب طیب اردوغان، رئیس‌‌‌جمهور ترکیه گفت فیدان برای گفت‌‌‌وگو درباره ساختار جدید سوریه به دمشق می‌رود.
  • ترامپ می‏‏‌خواهد حاکمیت آمریکا بر یکی از مهم‌ترین ‏‏‌آبراهه‏‏‌های جهان را احیا کند

    یک کانال، دو مدعی

    پس از آنکه ترامپ تهدید کرد کانال پاناما را پس می‌گیرد، رئیس‌جمهور پاناما اعلام کرد، این کانال همچنان در دستان پانامایی‌‌‌ها باقی می‌‌‌ماند. «خوزه رائول مانیلو» رئیس‌جمهور پاناما در رسانه‌‌‌های اجتماعی نوشت: «هر وجب از کانال پاناما و مناطق همجوارش به پاناما تعلق دارد و این‌طور خواهد ماند و حق حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست.»