شماره روزنامه ۵۹۹۴
|

  • غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

    دنیای اقتصاد: پدر یک کودک غزه‌ای می‌گوید، فرزندش که در زمان جنگ به دنیا آمده بود، جز یک روز هیچ غذایی نخورده است؛ نه شیر خشک و نه هیچ چیز دیگر. پدر و مادرش آخرین پس‌اندازهای خود را برای غذا خرج کردند؛ به عبارت دیگر، جواهرات مادر را فروختند تا شیر بخرند و از سایر آوارگان درخواست آب کردند کردند تا شیر خشک را با آن مخلوط کنند. حالا حتی آن هم از بین رفته است. «ویویان یی» و «بلال شبیر» در گزارش ۲۳آوریل در نیویورک‌تایمز نوشتند، این نوزاد «جهاد» نام دارد و والدینش (نور بردا و هبه العرقان)، ماه گذشته با حمله نظامیان اسرائیلی در یک کمد انباری همراه با پنج نفر دیگر در بیمارستان الشفا در غزه به دام افتاده بودند. بردا (پدر خانواده) به نیویورک‌تایمز گفت، آنها مقداری آویشن فلسطینی و سبزیجات وحشی برای خوردن داشتند؛ اما فقط همین و آب اندکی فقط برای مرطوب کردن دهانشان داشتند. تیراندازی از بیرون به گوش می‌رسید.
  • نهایی شدن حاتم‌بخشی کنگره آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: سنا سه‌شنبه‌شب با اکثریت قاطع به تصویب نهایی بسته کمکی ۹۵.۳میلیارد دلاری به اوکراین، اسرائیل و تایوان رای داد و آن را به جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده ارسال کرد و به ماه‌ها ابهام درباره اینکه آیا ایالات متحده به حمایت از کی‌یف در مبارزه با روسیه ادامه می‌دهد یا خیر پایان داد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، این رای منعکس‌کننده حمایت قوی دو حزب از این اقدام بود که البته در ایستگاه مجلس نمایندگان به‌دلیل مخالفت تندروهای دست راستی متوقف مانده بود. اقدام مجلس سنا با ۷۹رای موافق در مقابل ۱۸رای مخالف، یک پیروزی مهم برای رئیس‌جمهوری بود؛ چراکه وی از قانون‌گذاران خواسته بود به سرعت حرکت کنند تا بتواند آن را با امضای خودش به قانون تبدیل کند.
  • نجات روسیه با اقتصاد موازی

    دنیای‌اقتصاد: هنگامی که زویا، ۶۲ساله، ساکن مسکو، در اوت گذشته برای دیدار دخترش قصد سفر به ایتالیا را داشت، فرصت را مناسب دید برای خرید ساعت اپل که مدت‌ها آرزوی داشتن آن را داشت. به‌طور رسمی، اپل محصولات خود را در روسیه نمی‌فروشد. به گزارش الجزیره، این غول فناوری مستقر در کالیفرنیا یکی از اولین شرکت‌هایی بود که اعلام کرد در واکنش به حمله گسترده ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه به اوکراین در ۲۴فوریه۲۰۲۲، از این کشور خارج می‌شود. اما یک هفته قبل از سفر، زویا در حین مرورِ Yandex.Market، به کشفی غافلگیرکننده دست یافت.
  • دیدگاه ترکیه درباره منازعه ایران و اسرائیل

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در موضع‎گیری خود درباره تنش بین ایران و اسرائیل توضیحات مهمی ارائه کرد. به ‎گفته وی «مشاهده می‌کنیم که خطراتی که در ۷ماه گذشته سعی در جلوگیری از آن داشتیم، به تدریج واقعی می‌شوند. وقایعی که رخ داد هم استاندارد دوگانه غرب و هم احتمال وقوع جنگی را که می‌تواند کل منطقه را در برگیرد، نشان داد. در آخرین مورد، منبع مشکل باید به‌درستی شناسایی شود. اسرائیل از ۷اکتبر، اقدامات تحریک‌آمیزی را برای گسترش آتش در منطقه انجام داده است. هدف قرار دادن سفارت ایران در دمشق توسط اسرائیل که برخلاف قوانین بین‌المللی و کنوانسیون وین انجام شد، آخرین قطره‌ای بود که کاسه صبر را لبریز کرد.»
  • ناشناس‌ها از اوضاع غزه می‌گویند

    دنیای اقتصاد: برخی می‌گویند عملیات نظامی اسرائیل در غزه باعث تضعیف حماس شده، اکثر گردان‌های این گروه تخریب و پراکنده شده و بسیاری از اعضای آن جان باخته و حداقل یک رهبر ارشد نظامی‌اش ترور شده است. با این حال اسرائیل به اهداف اصلی خود در جنگ –یعنی آزادی گروگان‌ها و نابودی کامل حماس- دست نیافته است. جنگ و تاکتیک‌های ارتش اسرائیل هزینه‌های زیادی را به همراه داشته است.
  • التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: در دانشگاه نیویورک، پلیس دوشنبه‌شب برای دستگیری دانشجویان معترض وارد عمل شد و به بن‌بست در مدیریت دانشگاه پایان داد. در دانشگاه ییل، پلیس صبح روز دوشنبه به دست معترضان دستبند زد و آنها را به سمت محوطه دانشگاه همراهی کرد. کلمبیا روز دوشنبه درهای کلاس خود را بسته نگه داشت و تدریس را به‌صورت آنلاین انجام داد و از دانشجویان خواست در خانه بمانند. محوطه هاروارد به روی عموم بسته شد. در همان حوالی، در پردیس‌هایی مانند تافتس و امرسون، مدیران نحوه رسیدگی به چادرهایی را که بسیار شبیه به چادرهایی بود که پلیس هفته گذشته در کلمبیا برچید، مورد مداقه قرار دادند که باعث شد معترضان به سرعت دوباره جوش و خروش یابند. در ساحل غربی، چادرهای جدیدی در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی ایجاد شد.
  • فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

    دنیای‌اقتصاد: نارندرا مودی، نخست‌وزیر، روز یکشنبه مسلمانان را «نفوذی‌هایی» خواند که اگر مخالفانش به قدرت برسند، ثروت هند را خواهند ربود؛ این زبانی مستقیم، تفرقه‌انگیز و غیرمعمول از سوی رهبری است که معمولا به دیگران اجازه می‌دهد کثیف‌ترین کار را که همان جبهه‌گیری هندوها علیه مسلمانان است، انجام دهند. مودی خطاب به رای‌دهندگان در ایالت راجستان به سخنانی اشاره کرد که زمانی توسط مانموهان سینگ، سلف وی از حزب مخالف کنگره ملی هند بیان شده بود. مودی ادعا کرد که سینگ «گفته است که مسلمانان اولین حق را بر ثروت کشور دارند. این به آن معناست که آنها این ثروت را بین کسانی که فرزندان بیشتری دارند، بین افراد نفوذی تقسیم خواهند کرد.»
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    توانایی تبیینی «قدرت عاریه‌ای» را می‌توان گسترده‌تر از قدرت نرم به‌تنهایی در این مورد در نظر گرفت؛ زیرا می‌تواند تاثیر همکاری با بازیگران غیردولتی را در خود جای دهد. با استفاده از اندازه‌گیری‌های کلیدی گستره، دامنه، وزن و هزینه، کیفیت و محدودیت‌های این اقدامات را می‌توان به‌وضوح درک کرد. درعین‌حال، باوجوداین واقعیت که مفهوم «قدرت عاریه‌ای» مبتنی بر یک مطالعه‌ موردی واحد -قطر- است، این مفهوم را می‌توان به هر کشوری تعمیم داد.
  • منتظر تاثیر فوری نباشید

    دنیای اقتصاد: ستوان اوکراینی در موقعیت شلیک در جبهه شرقی بود و فرماندهی یک واحد توپخانه را بر عهده داشت که به هویتزرهای M۷۷۷ و سایر تسلیحات بزرگ توسط آمریکا متکی بود؛ درحالی‌که قانون‌گذاران آمریکایی در واشنگتن جمع شده بودند تا تصمیم بگیرند که آیا توپ‌های اوکراینی‌ها به‌دلیل کمبود مهمات مجبور به خاموش شدن هستند یا خیر. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، اما هنگامی که ستوان شنبه‌شب به پایگاه خود بازگشت، خبری را شنید که او و میلیون‌ها اوکراینی برای شنیدن آن دعا کرده بودند.
  • پیام تنبیهی بایدن به بی‌بی

    دنیای اقتصاد: به گفته یک منبع آگاه، ایالات متحده در حال بررسی اعمال تحریم‌ها علیه یک یا چند گردان اسرائیلی متهم به نقض حقوق بشر در جریان عملیات در کرانه باختری اشغالی است. رهبران اسرائیل، از جمله بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز شنبه (یک‌اردیبهشت ماه) احتمال اعمال چنین تحریم‌هایی از سوی دولت بایدن را در زمانی که نیروهای اسرائیلی در حال جنگ در غزه علیه حماس هستند، «اوج یک اقدام پوچ و پایین‌ترین سطح اخلاق» خواندند. نتانیاهو در یک پست در شبکه‌های اجتماعی گفت که کابینه او «به هر وسیله‌ای» علیه هرگونه اقدامی دست به عمل خواهد زد.
  • پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

    دنیای اقتصاد: در پرونده رسمی علیه رئیس‌جمهوری سابق آمریکا، پرونده با عنوان مردم ایالت نیویورک علیه دونالد جی.‌ترامپ ثبت و شناخته شده است و در حال حاضر، مردم دست قوی‌تری دارند. این پرونده همه چیز دارد: شاهدان خودی، هیات منصفه مطلوب، مجموعه‌ای از حقایق مبهم از رئیس‌جمهور سابق، حق‌السکوت و یک بازیگر فیلم‌های مستهجن. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، روز دوشنبه، دادستان‌ها به‌طور رسمی پرونده را به ۱۲تن از هیات منصفه معرفی کردند و اولین تعقیب یک رئیس‌جمهور آمریکا را آغاز کردند.این محاکمه که می‌تواند دونالد ترامپ را در حین نامزدی مجدد برای کاخ سفید به‌عنوان یک مجرم معرفی کند، در سراسر کشور سر و صدا ایجاد خواهد کرد. همزمان استقامت سیستم قضایی در برابر ترامپ آزمایش خواهد شد؛ چراکه رئیس‌جمهوری سابق آمریکا ترامپ به‌گونه‌ای به آن حمله می‌کند که به هیچ متهم دیگری اجازه انجام آن داده نمی‌شود. اگرچه دادستان منطقه، آلوین ال.براگ، کوهی از شواهد را جمع‌آوری کرده است، به سختی می‌توان از محکوم شدن ترامپ اطمینان حاصل کرد. طی ۶هفته آینده، وکلای ترامپ سه نقطه ضعف آشکار را در نظر خواهند گرفت: اعتبار یک شاهد کلیدی، مقصر بودن رئیس‌جمهور و پیچیدگی حقوقی پرونده.
  • کابوس طغیان در کنوانسیون دموکرات‌ها

    دنیای‌اقتصاد: این یک سناریوی کابوس‌آمیز برای دموکرات‌ها است: معترضان در تابستان امسال کنوانسیون آنها را مختل می‌کنند؛ با پلیس درگیر می‌شوند و به نظر می‌رسد هرج و مرج در افق نمایان است. ممکن است خیالی نباشد. با تشدید اعتراضات به جنگ اسرائیل در غزه، به‌ویژه در محوطه دانشگاه‌ها، کنشگران در حال آماده شدن برای حضور در شیکاگو در تابستان امسال برای «کنوانسیون ملی دموکرات‌ها» هستند. «جرمی دبلیو پیترز» در گزارش ۲۱آوریل در نیویورک‌تایمز نوشت، همین ایده، برخی از دموکرات‌ها را درست به سال۱۹۶۸ بازمی‌گرداند؛ زمانی که کنوانسیون آنها، همچنین در شیکاگو، تحت‌الشعاع درگیری‌های داخلی و خشونت بین پلیس و معترضان ضد جنگ قرار گرفت. در آن زمان، بسیاری از رای‌دهندگانی که اخبار شبانه را تماشا می‌کردند، این تصور را داشتند که حزب نمی‌تواند نمایندگان خود را کنترل کند.
  • مرگ صنایع سنگین در اوکراین

    دنیای اقتصاد-گروه دنیا: دودکش‌های بلند، آن زمان ابرهای بخار را بیرون می‌فرستادند. در ماشین‌آلات غول‌پیکر، توربین‌ها به‌صورت شبانه‌روزی می‌چرخیدند. کوره‌ها بار قطار زغال سنگ را می‌سوزاندند. در دوران اتحاد جماهیر شوروی، نیروگاه حرارتی کوراخوف باعث ایجاد شهر اطراف آن در شرق اوکراین شد و اقتصاد محلی را به حرکت درآورد و جامعه را با دستمزد و گرمایش خانه‌ها یکپارچه کرد. هالینا لیوبچنکو، بازنشسته‌ای که شوهرش تمام دوران حرفه‌ای خود را در معادن زغال‌سنگ مجاور سر کرده است، می‌گوید: «کارخانه ما قلب شهر ما است.» به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، آن قلب اکنون به سختی می‌تپد و تا حدی توسط توپخانه ویران شده است. این نیروگاه یکی از آخرین نیروگاه‌هایی است که هنوز در منطقه دونباس اوکراین فعال است؛ زمانی که این منطقه مرکز صنایع سنگین کشور بود و اکنون نقطه کانونی حملات زمینی روسیه است که کارخانه‌ها و شهرهایی را در امتداد خط مقدم به ویرانی می‌کشاند. جنگ در شرق اوکراین ده‌ها هزار نفر را کشته، شهرها را به ویرانه تبدیل کرده و میلیون‌ها نفر را آواره کرده است. همچنین کارخانه‌هایی را که سال‌ها محرک مهم اقتصاد اوکراین بودند، نابود کرده است.
  • فصل جدید ترکیه-حماس؟

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌جمهور ترکیه پس از گفت‌وگو با رهبر حماس در استانبول، از فلسطینیان خواست تا متحد شوند. با اعلام قطر مبنی بر اینکه نقش خود را به‌عنوان میانجی بین حماس و اسرائیل مورد ارزیابی دوباره قرار خواهد داد، اردوغان با این دیدار نشان داد که او هم خواهان نقش است.
  • احیای خلافت در شام

    دنیای‌اقتصاد: منطقه شرق سوریه با افزایش هشدار حملات داعش، بمب‌گذاری‌ها و حملات شبانه مخفیانه علیه ارتش سوریه و نیروهای دموکراتیک کرد-سوری (SDF) مواجه است. چهار ماه گذشته شاهد بیش از صد حمله بودیم که این نگرانی را برانگیخت که این گروه تروریستی اکنون در حال شکل‌یابی مجدد و تهاجمی‌تر شدن در فعالیت‌های رزمی خود است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر