چارچوب هماهنگی بهطور مشروط با پیشنهاد صدر موافقت کرد
عراق در مسیر انحلال پارلمان؟
هزاران تن از پیروان صدر آخر هفته گذشته به منطقه سبز مستحکم بغداد که ساختمانهای دولتی و نمایندگیهای خارجی در آن قرار دارد، هجوم بردند و ساختمان خالی پارلمان را تصرف و تحصن کردند که این امر همچنان ادامه دارد. حامیان صدر اردوگاهی را با چادرها و غرفههای مواد غذایی در اطراف پارلمان برپا کردهاند. این اقدامات پاسخی است به تلاشهای گروه چارچوب هماهنگی برای تشکیل دولتی با نامزدهای نخستوزیری که صدر آنها را تایید نمیکند. صدر در انتخابات اکتبر بیشترین تعداد کرسیهای پارلمان را بهدست آورد؛ اما نتوانست دولتی تشکیل دهد. او قانونگذاران خود را از پارلمان خارج کرد و در عوض از طریق اعتراضات و تحصن به پارلمان فشار آورد و از پایگاه مردمی خود متشکل از میلیونها شیعه عمدتا طبقه کارگر عراق استفاده کرد.
صدر گفت: «مجلس را منحل و انتخابات زودهنگام برگزار کنید.» مصطفی الکاظمی، نخستوزیر مستعفی خواستار «گفتوگوی ملی» در تلاش برای گردهمآوردن همه طرفها برای گفتوگو شد و روز چهارشنبه با برهم صالح، رئیسجمهور عراق گفتوگو کرد. این در حالی است که دبیرکل گردانهای «سیدالشهدا» از تصمیم چارچوب هماهنگی شیعیان عراق مبنی بر عدم تمدید دوره نخستوزیری مصطفی الکاظمی پرده برداشت. به گزارش سومریه نیوز «ابو آلاء الولائی»، دبیرکل گردانهای سیدالشهدا با انتشار توییتی با اشاره به نشست اخیر چارچوب هماهنگی شیعیان عراق نوشت: «پیشتر گفتیم و اکنون بار دیگر تاکید میکنیم؛ دوره مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق تحت هیچ شرایطی تمدید نخواهد شد.» وی در این توییت که پنجشنبه منتشر شده است، گفت: «به برادرانمان در چارچوب بهدلیل شجاعت مسوولانهشان در جلسه اضطراری امروز تبریک میگوییم؛ چراکه مهمترین تصمیم آنها در این نشست، توافق بر عدم تمدید (دوره نخستوزیری) الکاظمی و خودداری از ابقای وی بهعنوان نخستوزیر توافقی برای مرحله آتی کشور بود.»
همزمان رهبر ائتلاف «دولت قانون» در سخنانی در واکنش به درخواست اخیر رهبر جریان صدر برای برگزاری انتخابات، بر برگزاری آن طبق قانون اساسی و اجماع ملی تاکید کرد. وی در اینباره نوشت: «تعهد به سازوکارهای مطابق با قانون اساسی و قانونی تنها گزینهای است که عراق را از بحرانهای پیاپی حفظ میکند؛ بحرانهایی که آسیب شدیدی به منافع عالی ملت عراق وارد کرده و صلح داخلی را در معرض خطرات جدی قرار داده است.» المالگی گفت: «هرگونه انتخابات زودهنگام باید بر اساس قانون اساسی و اجماع ملی و بهگونهای برگزار شود که وحدت ملی را تقویت و از تکرار آنچه در انتخابات گذشته رخ داد، جلوگیری کند.» در این شریط نیروهای سیاسی شیعه عراقی در چارچوب هماهنگی از برگزاری انتخابات زودهنگام به شرط حصول اجماع بر این امر و مهیا کردن فضای امنیتی مورد نیاز برای برگزاری آن، اعلام حمایت کردند. چارچوب هماهنگی که در بردارنده اکثریت نیروهای سیاسی عراقی شیعی است، شامگاه پنجشنبه بر حمایت خود از هر گونه راهحلی که بحران سیاسی فعلی در عراق را حل کند و موجب تحقق منافع ملی شود، تاکید کرد.
چارچوب هماهنگی همچنین بر ضرورت عمل برپایه احترام به نهادهای قانون گذاری و عدم اختلال درکار آنها تاکید کرد. در این بیانیه آمده است که تمام اقدامات نیروها و احزاب سیاسی عراق باید، در چارچوب قانون اساسی و منافع ملی و مردمی صورت گیرند. بیانیه چارچوب هماهنگی بعد از یک روز از خواسته مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق که خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام و حل بحران سیاسی فعلی در کشور به واسطه انتخابات مجدد شده بود، صادر شد. پیشتر هادی العامری، رئیس ائتلاف فتح عراق که مسوول مذاکره با مقتدی صدر از جانب چارچوب هماهنگی است، در بیانیهای اعلام کرد از برگزاری انتخابات زود هنگام حمایت میکند.