شبکه سی‌ان‌ان ترک روز سه‌شنبه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد، هیاتی از مقام‌های ترکیه‌ای در سفری دو روزه راهی واشنگتن می‌شوند تا درباره تنش جاری میان این دو متحد عضو ناتو گفت‌وگو کنند. روابط میان ترکیه و آمریکا رو به وخامت می‌رود و از عمده دلایل آن پرونده سوریه و محاکمه یک کشیش آمریکایی در ترکیه است. مناقشه تجاری میان طرفین هم موجب شد تا دوشنبه ارزش لیر به حد بی‌سابقه‌ای سقوط کند. اوایل همین هفته، نماینده تجاری آمریکا اعلام کرد که در معافیت مالیاتی از دسترسی ترکیه به بازارهای آمریکا تجدیدنظر می‌کند. این تحول پس از آن رخ داد که آنکارا تعرفه‌های تلافی‌جویانه علیه کالاهای آمریکایی در واکنش به تعرفه‌های آمریکا روی آلومینیوم و فولاد اعمال کرد. این اقدام احتمالا ۷/ ۱ میلیارد دلار از صادرات ترکیه را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. سی‌ان‌ان ترک روز سه‌شنبه به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد آنکارا و واشنگتن درباره مسائل مشخصی به پیش‌توافق‌هایی دست یافتند اما توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نکرد. دولت ترکیه و وزارت خارجه آمریکا هنوز اظهارنظری نکرده‌اند.

دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا خواستار آزادی کشیش اندرو برانسون شده است که بیش از دو دهه در ترکیه زندگی می‌کرده و به حمایت از گروهی که آنکارا آن را بابت کودتای ناکام سال ۲۰۱۶ سرزنش می‌کند، متهم شده است. او تمامی اتهامات را رد می‌کند. هفته گذشته واشنگتن تحریم‌هایی علیه وزیر دادگستری و وزیر کشور رجب‌طیب‌اردوغان،‌ رئیس‌‌جمهوری ترکیه اعمال و تاکید کرد که آنها نقش‌های مهمی در سازمان‌های مسوول بازداشت برانسون ایفا می‌کنند. اردوغان نیز گفته بود که ترکیه با توقیف دارایی‌های وزرای کشور و دادگستری آمریکا، در صورتی که اموالی وجود داشته باشد، واکنش متقابل نشان می‌دهد.

روابط آمریکا و ترکیه به‌ویژه در یک ماه اخیر پرتنش بوده و مواردی همچون خرید سامانه اس۴۰۰ از روسیه و تهدید آمریکا به تحویل ندادن جنگنده‌های اف۳۵ به ترکیه و همچنین بازداشت یک کشیش آمریکایی در ترکیه موجب شده تا مقامات دو کشور جنگ لفظی شدیدی با یکدیگر داشته باشند. اما به‌نظر می‌رسد ترکیه از مواضع سخت خود کوتاه آمده است. در چند روز اخیر که تنش‌ها بین آمریکا و ترکیه بالا گرفته بود ارزش لیر در بازارهای ترکیه به‌شدت سقوط کرد و نرخ برابری  هر لیر به ۲۸/ ۵  به یک دلار رسید. رویترز بریتانیا در گزارشی نوشت: روابط ترکیه و آمریکا به‌دلیل کشیش برانسون و خط‌مشی متفاوت دو کشور در سوریه به بدترین حالت ممکن رسیده است. روز دوشنبه نیز سقوط ارزش لیر ترکیه رکورد زد.

در اوایل هفته گذشته نیز درگیری این دو زمانی افزایش یافت که آمریکا روی فولاد ترکیه تعرفه بیشتری گذاشت و ترکیه نیز دست به تلافی زد و روی محصولات آمریکایی تعرفه‌ای افزون‌تر از پیش گذاشت. تعرفه آمریکا اما می‌تواند تاثیر ۷/ ۱ میلیارد دلاری بر ترکیه بگذارد. اما سی‌ان‌ان ترک در گزارشی نوشت که ترک‌ها قصد سفر به آمریکا را دارند تا مسائل موجود را حل‌وفصل کنند. مقامات ترکیه به این خبر واکنش نشان ندادند. چنین رفتار مشابهی را نیز مقامات آمریکا داشتند. آمریکا گفته است اگر ترکیه کشیش برانسون را آزاد کند، تحریم‌های ترکیه را لغو می‌کند. به نظر می‌رسد پس از دو هفته توفانی، این دو کشور به سمت آرامش حرکت می‌کنند. با این حال برخی کارشناسان بر این باورند رفع مشکلات موردی نمی‌تواند اختلافات این دو کشور را به‌طور اساسی حل کند. ترکیه به‌دلیل حمایت آمریکا از کردهای سوریه نگران تشکیل یک دولت کرد در سوریه است و به همین دلیل خود راسا وارد سوریه شده است. در مقابل خرید سامانه دفاعی اس۴۰۰ از روسیه موجب نگرانی آمریکا شده و گفته است که فروش اف۳۵ را به ترکیه به حالت تعلیق درمی‌آورد. به گفته ناظران مشکلات ریشه‌ای موجب نخواهد شد که روابط ترکیه و آمریکا به این زودی گرم شود و چرخش ترکیه به سمت روسیه موجب نگرانی کشورهای غربی به‌ویژه آمریکا شده است.

 

جعبه سیاه سقوط لیر ترکیه