نیوزویک:
چرا ویدئوی ارتش آمریکا چیزی را اثبات نمیکند؟
نیروی دریایی ارتش ایالاتمتحده ویدئویی منتشر کرده است که نشان میدهد یکی از قایقهای گشتزنی ایران، مشغول جدا کردن یک مین از بدنه یکی از کشتیهای مورد حمله قرار گرفته در دریای عمان است. به گزارش انتخاب، جاناتان برودر در نیوزویک نوشت: «در این ویدئو ۱:۳۹ دقیقهای که از سوی هواپیماهای آمریکا ضبط شده است، یکی از قایقهای گشتزنی ایران پس از رخ دادن انفجارها، نزدیک کشتی «کوکوکا کوریجس» میشود و شیئی را از بدنه این کشتی جدا میکند.
ماهیت این شیء را نمیتوان با توجه به ویدئوی منتشر شده تایید کرد. اما مقامات نظامی آمریکا ادعا میکنند که خدمه این قایق برای پنهان کردن نقش خود در انفجارها درحال جدا کردن یکی از مینهای عمل نشده هستند. ظاهرا چند ساعت بعد از این انفجارها، چند قایق گشتزنی ایرانی برای نجات دادن خدمه نفتکش به سمت کشتی «کوکوکا کورجیس» حرکت میکنند.»
چند ساعت قبل از انتشار این ویدئو، وزیر امورخارجه آمریکا بیانیه زیر را در مورد این حادثه منتشر کرده بود: «ارزیابی نهادهای اطلاعاتی آمریکا نشان میدهند که جمهوری اسلامی ایران عامل اصلی حملات در دریای عمان بوده است. ما ارزیابی خود را براساس سلاحهای استفاده شده، سطح پیچیدگی عملیات، حملات مشابه ماه گذشته و اطلاعات جمعآوری شده انجام دادیم. هیچ گروه دیگری در منطقه قابلیتها و امکانات مورد نیاز را برای پیادهسازی چنین حملاتی ندارد.»
مقامات ایرانی اتهامات آمریکا را رد کردهاند. کارشناسان اطلاعاتی نیز معتقدند که این ویدئو به هیچوجه نمیتواند نقش ایران را در حوادث اخیر اثبات کند. البته دولت ترامپ در ماههای اخیر تحریمهای اقتصادی علیه ایران را تشدید و ماه گذشته معافیت چند کشور را برای خرید نفت از ایران لغو کرد. به همین خاطر ایران دلایل زیادی برای انجام چنین اقدامات تروریستیای در خلیجفارس دارد. ممکن است مقامات تهران بهدنبال افزایش قیمت نفت و ایجاد آشفتگی در بازارهای جهانی انرژی باشند. اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی اشاره کردهاند که برخی بازیگران دیگر در منطقه خاورمیانه نیز انگیزه کافی برای انجام این حملات را دارند.
آنتونی کوردسمان، تحلیلگر استراتژیک در مرکز مطالعات بینالمللی و استراتژیک در مصاحبه با خبرگزاری ما گفت: «در حال حاضر باید به این سوال پاسخ داده شود که اگر ایران عامل اصلی این حملات نبوده است، چه گروه یا کشورهایی مقصر بودهاند؟ برخی این احتمال را مطرح میکنند که گروه داعش برای ایجاد بحران بین ایران و آمریکا دست به این اقدام زده باشد. این سناریو هم قابل تصور است که امارات و عربستان برای افزایش فشارها علیه ایران این حملات را برنامهریزی کرده باشند.»
ایهام کامل، تحلیلگر مسائل خاورمیانه در اندیشکده گروه اوراسیا در مورد وقایع اخیر گفت: «حملات اخیر شورشیهای حوثی علیه تاسیسات نفتی عربستان باعث شدهاند که نگرانیهای امنیتی این پادشاهی افزایش پیدا کنند. سعودیها درحالحاضر نگران اوضاع منطقه هستند. آنها احتمالا در آینده دولت ترامپ را برای اقدام علیه ایران تحت فشار قرار خواهند داد.»
برخی نیز این احتمال را مطرح کردهاند که حکومت اسرائیل در حملات روز پنجشنبه و همچنین حوادث ماه گذشته در نزدیکی سواحل امارات دست داشته است. گفتنی است، اسرائیل بهعنوان یکی از دشمنان اصلی ایران در منطقه انگیزه کافی برای انجام این اقدامات را دارد. برخی تحلیلگران حتی معتقدند که شاید عناصر جنگطلب در دولت ترامپ حملات اخیر را برنامهریزی کرده باشند تا زمینهای برای جنگ با ایران ایجاد کنند.
ویلیام چرچ، بازپرس نظامی سابق در شورای امنیت سازمان ملل در این ارتباط گفت: «متاسفانه دولت آمریکا در گذشته بارها از اطلاعات ساختگی برای شروع جنگ استفاده کرده است. بهعنوان مثال، مقامات آمریکایی در سال ۱۹۶۴ یک گزارش ساختگی در مورد حمله ویتنامیها به یک کشتی نیروی دریایی آمریکا منتشر کردند. دولت جرج دبلیو بوش نیز از اطلاعات جعلی برای اثبات وجود تسلیحات کشتار جمعی در عراق استفاده کرد.»
چرچ همچنین به تصمیم ترامپ برای خروج از توافق هستهای برجام، بازگرداندن تحریمهای هستهای و بانکی ایران و لغو معافیت خرید نفت از ایران اشاره کرد. مقامات آمریکایی ادعا میکنند که هدف از کمپین فشار حداکثری علیه ایران دستیابی به یک توافق بهتر با این کشور است. جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ نیز بارها در گذشته خواستار تغییر رژیم ایران شده است.
چرچ در مورد ویدئوی منتشر شده توسط پنتاگون اشاره کرد که هنوز شواهد کافی برای نتیجهگیری در مورد عوامل پشت این حملات وجود ندارد. او ادامه داد: «این ویدئو هیچ چیزی را ثابت نمیکند. تعدادی از خدمه نفتکش حرکت یک شیء پرنده به سمت کشتی را پیش از وقوع انفجارها گزارش کردهاند. این احتمال وجود دارد که یک پهپاد وسیله انفجاری را منتقل کرده باشد. ما به اطلاعات بیشتری نیاز داریم.»
ویلیام چرچ چند سال بهعنوان افسر اطلاعاتی ارتش آمریکا در خاورمیانه و شرق آفریقا انجام وظیفه کرده است. او تاکید کرد که همه بازیگران منطقهای به مین های دریایی و پهپادهای جنگی دسترسی دارند. به همین خاطر نمیتوان صرفا به ویدئوی منتشر شده اکتفا کرد. چرچ همچنین این سوال را مطرح کرد که چرا ایران باید نفتکشهای متعلق به ژاپن و نروژ را هدف قرار دهد، درحالیکه ژاپن و نروژ برای چند دهه جزو مشتریهای اصلی نفت ایران بودهاند. آقای چرچ معتقد است که باید تحقیقات مستقلی در مورد عوامل اصلی این حملات انجام شود. اما هنوز هیچکس نمیتواند بهطور قطع در مورد عوامل حملات اخیر قضاوت کند. ما هنوز شواهد قطعی در مورد مقصر بودن ایران در دست نداریم.
ارسال نظر