چندی پیش باتوجه به تنشهای خاورمیانه، نهاد ناظر سیاست محدودیت دامنه نوسان را اتخاذ کرد که این موضوع در جهت کاهش شدت افت شاخصها و صیانت از حقوق سهامداران بود.اکنون گرچه تنشهای خاورمیانه کاهش یافته، اما همچنان تهدیدها پابرجاست؛ به همین دلیل برخی از فعالان بازار سرمایه مخالف بازگشایی دامنه نوسان هستند و به عقیده آنها، ریسکهای سیاسی در بازار سرمایه همچنان وجود دارد و باید دامنه نوسان به صورت پلکانی افزایش یابد. ولی برخی دیگر بر این باورند که محدودیتهای نهاد ناظر در بلندمدت جوابگو نیست و بیتاثیر خواهد شد. همچنین در صورت روند ریزشی بازار، صفهای فروش به صورت مداوم خواهد بود؛ در نتیجه بهتر است دامنه نوسان برای جلوگیری از صفنشینیهای موجود افزایش یابد. اما برخی دیگر معتقدند نباید با ابزارهای موجود در بازار سرمایه دستکاری کرد و از نهاد ناظر درخواست شده بازار سرمایه را به حال خود رها کند.اهمیت این موضوع روزنامه «دنیای اقتصاد» را بر آن داشت تا در خصوص افزایش یا کاهش دامنه نوسان در شرایط کنونی بازار سرمایه پرسمانی انجام دهد که در ادامه میخوانید.
الزام تجدید ارزیابی داراییها در تمام صنایع بررسی شد
بورس این روزها تحتتاثیر انتشار اخبار مثبت و گوناگون، روزهای مطلوبی را تجربه میکند. یکی از اخبار مهمی که طی هفتههای اخیر منتشر شد، اصلاح و بررسی استاندارد حسابداری شماره ۱۵ (حسابداری سرمایهگذاریها) در سازمان حسابرسی بود. براساس چارچوب اصلاح انجامشده در خصوص سرمایهگذاریهای غیرجاری که در صورتوضعیت مالی به روش تجدید ارزیابی منعکس میشود، مطابق استاندارد حسابداری شماره ۱۱ (داراییهای ثابت مشهود) عمل خواهد شد. باید اظهار کرد در تاثیرگذاری این اقدام با وجود عملیاتی شدن آن ، شک و تردیدهای زیادی وجود دارد، چرا که تجدید ارزیابی داراییها در صورتی میتواند موثر واقع شود که در تمام طبقات دارایی و در همه شرکتها اتفاق بیفتد.
معاملات بورس تهران در چهار روز معاملاتی اخیر بازدهی قابلتوجه ۷درصدی را کسب کرده؛ امری که بعد از مدتها دلسری و بیانگیزگی بورسبازان، اکنون حال و هوای دیگری را بر فضای تالار شیشهای حاکم کرده است. همزمان با این صعود، ارزش معاملات سهام نیز تقویت و روند خروج سرمایه خرد از گردونه معاملات سهام متوقف شد. به نظر میرسد نگاه این هفته فعالان بازار مطابق خوشبینیهای رخدادهای سیاسی و اخبار مثبت بوده است، به طوری که میتوانیم انتظار داشته باشیم سرمایهگذاران بهمرور وارد معاملات سهام شوند. اما یکی از موضوعاتی که باید در مورد رشد اخیر بازار سرمایه درنظر گرفت، واکاوی این نکته است که روند ایجادشده در بازار یک نسیم رونق است یا این هم یک هیجان موقتی است؟
روز گذشته بازار سرمایه شاهد حجم بالای معاملات بود و حالا میتوان با قطعیت گفت؛ نقدینگیهای جدیدی وارد بازار شدهاند. این روند با مقایسه ارزش معاملات و خروج پول حقیقی از صندوقهای درآمد ثابت که تطابق ندارند نمایان شده و نشان میدهد؛ سرمایهگذاران جدید، بهویژه از خارج از بازار، به جمع فعالان بازار اضافه شدهاند، اما با این حال، بازار سهشنبه با چند ابهام به پایان رسید، اگرچه صفهای فروش قابلتوجهی در بازار شکل نگرفت، ولی از طرف دیگر، برخلاف سه هفته گذشته، بازار نتوانست صفهای خرید خود را بازیابی کند، بنابراین وضعیت بازگشایی بازار در روز جاری اگرچه با ابهام مواجه است اما در نهایت میتواند چراغ راهی برای روند بازار در هفتههای آینده باشد.
رکوردشکنیهای بازارسهام ادامه دارد. شاخص بورس پس از ۱۹ماه از مرز ۲.۴میلیون واحد عبور کرد تا موجی از آدرنالین، تالار شیشهای را فرابگیرد. در جریان معاملات سهشنبه، ارزش معاملات خرد درحالی رکورد ۱۸ماهه را زد که خبر تجدید ارزیابی دارایی خودروییها توجه بازار را جلب کرد.
فاینانشال تایمز از متهم شدن کن لیچ، مدیر سابق یک شرکت سرمایهگذاری بزرگ به تقلب بورسی ۶۰۰ میلیون دلاری خبر داد؛ علاوه بر این، فایننشال تایمز ادعا کرد شانگهای هم اکنون فرسنگ ها از هدف خود جهت تبدیل شدن به مرکز مالی جهانی فاصله گرفته است.
دنیای اقتصاد: پس از اعلام رویکرد دونالد ترامپ،رئیس جمهور منتخب در خصوص برقراری تعرفه برای واردات از کشورهای مختلف، بار دیگر التهاب در بازارها افزایش یافت.
دنیای اقتصاد: در معاملات امروز (سهشنبه ۶ آذر)، مجموع ارزش معاملات ۱۳ صندوق طلای حاضر در بازار به هزار و ۶۱۳ میلیارد تومان رسید و در عین حال، ۵۲ میلیارد تومان پول حقیقی نیز وارد این صندوقها شد.
اولین سهشنبه آذرماه در معاملات سیمان، بسیار پررونق به پایان رسید؛ این در حالی بود که معاملات ورق فولادی از این رونق بهرهمند نشد، به نحوی که در این روز تنها ۳۲ درصد انواع ورقهای فولادی عرضه شده در رینگ صنعتی بازار فیزیکی به فروش رفت.
فعالان بازار به عبور اقتصاد چین از فاز رکود در ماه نوامبر امیدوار شدند؛ به خصوص اینکه تحقق این پیشبینی مثبت میتواند از رشد بهای کالاهای صنعتی با محوریت آهن و فولاد در دنیا حمایت کند.
دنیای اقتصاد: معاملات امروز بازار سهام با رشد مجدد شاخص کل بورس به انتها رسید تا پس از عبور نماگر اصلی از مرز ۲.۴ میلیون واحدی، امید سهامداران برای فتح قله تاریخی شدت بگیرد.
دنیای اقتصاد: مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: اظهار نظر در مورد آمداگی بازار در خصوص پذیرش عرضه اولیه به اندازه شرکت بستگی دارد؛ ولی به نظر میرسد در شرایط فعلی بازار ظرفیت عرضههای بزرگ را ندارد اما میتوان با عرضه اولیه شدن شرکتهای کوچک این را شروع کرد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از ورود فناوریهای دیجیتال به بورس خبر داد و گفت: امیدواریم با همکاری بخشخصوصی طرحی به تصویب برسد که شاهد حضور کسب و کارهای دانشبنیان با سرعت بیشتری در فضای بورس باشیم.
دنیای اقتصاد: آیا بورس تهران در روز سهشنبه نیز پولهای سرگردان را میبلعد؟ گفتگوی «دنیای اقتصاد» با کارشناسان بازار سرمایه، نشان میدهد؛ وضعیت بازار مذکور به گونهای است که از پتانسیل بالایی برای جذب پول قدرتمند برخوردار است.
دوشنبه، ۰۵ آذر ۱۴۰۳
بهترین عملکرد واقعی روزانه بازار سهام در ۱۴۰۳ ثبت شد
روند صعودی بازار سهام همچنان ادامه دارد. روز گذشته شاخص کل بورس با رشد ۲.۴۸درصدی، به سطح ۲میلیون و ۳۸۹هزار واحد رسید و مجموع رشد خود از کف دوم آبان را به ۱۸.۲درصد رساند. این جهش در شرایطی رخ داد که بازار با دامنه نوسان محدود ۳درصدی دستوپنجه نرم میکند؛ «پابندی» که نتوانست مانع ثبت سومین رکورد روزانه شاخص شود. رشد ۴.۲درصدی شاخص در ۱۶تیر که بیشترین رشد درصدی سال جاری است، در دامنه نوسان ۶درصد و رشد ۳.۵۲درصدی شاخص کل در نخستین روز اردیبهشت در دامنه نوسان ۷درصدی به وقوع پیوسته بود. بنابراین میتوان از لحاظ نسبت رشد روزانه به دامنه نوسان، صعود روز گذشته شاخص را بهترین رشد روزانه۱۴۰۳ دانست. اخبار اقتصادی مثبت از ابتدای هفته، بازار سهام را به میدان رقابت برخی گروهها بهویژه خودرویی و بانکی مبدل کرد. برخی از کارشناسان بهدلیل افزایش نرخ تسعیر ارز گروههای بانکی، فضا را برای لیدر شدن این گروه همچنان مهیا و آماده میدانند.
بورس وارد فاز جدیدی از تغییرات شده است. معاملات بورس تهران در حالی به اتمام رسید که بازار در تمام روزهای کاری هفته جاری از حمایت سهامداران حقیقی برخوردار شده است. اعداد و ارقام بهثبترسیده از پنجم آبانماه تاکنون نشان میدهد استارت جدی رشد بازار سهام کلید خورده است. در۲۳ روز معاملاتی اخیر شاخص کل ۲۱.۲۲درصد افزایش ارتفاع داده و طی این مدت در حدود ۴هزار میلیارد تومان از پرتفوی سهامداران حقوقی به سبد سهام حقیقی آمده است که بیشترین تغییر مالکیت صورتگرفته به نفع سهامداران حقیقی در ماههای گذشته بوده است.
تغییرات نرخ بهره یکی از مهمترین عوامل اقتصادی است که تاثیر مستقیمی بر ارزشگذاری سهام و ضرایب P/E بازار دارد. درک این تاثیرات برای سرمایهگذاران، تحلیلگران و مدیران صندوقهای سرمایهگذاری ضروری است، زیرا این تغییرات میتوانند نتایج قابلتوجهی برای تصمیمگیریهای سرمایهگذاری در پی داشته باشند. نرخ بهره، بهطور مستقیم هزینه فرصت سرمایهگذاری در داراییهای مختلف را تحتتاثیر قرار میدهد. در شرایطی که نرخ بهره بالا باشد، هزینه تامین مالی برای شرکتها افزایش مییابد.
کاهش نرخ اوراق اخزا، کاهش بهره مالکانه سنگآهن، اعلام نرخ تسعیر ارز ۶ماه بانکها، افزایش نرخ نیما و نوید تکنرخیشدن نرخ ارز در بازار توافقی، افزایش نرخ ۳۰درصدی خودروسازان پس از ۱۸ ماه، تجدیدارزیابی یکی از شرکتهای خودرویی و ارائه کلیات بودجهسال۱۴۰۴ به مجلس و... نشان از عزم دولت برای اصلاح ساختاری اقتصاد و بورس دارد.
مدتی است مرتبا در اخبار موضوع مالیات بر تراکنشهای مالی و بانکی مطرح میشود. اگرچه براساس قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات صرفا به درآمدهای ناشی از معاملات مندرج در قانون تعلق میگیرد و تراکنش مالی و بانکی چنانچه با کسب درآمد همراه نباشد مشمول هیچگونه مالیاتی نیست. دراین رابطه در این مقاله کوشش شده سابقه این امر در جهان پیشرفته مورد کنکاش قرار گیرد.
روز گذشته شاخص کل بورس توانست با عبور از سد مقاومتی ۲میلیون و ۳۵۰هزار واحدی، به محدوده ۲میلیون و ۳۸۹هزار واحدی برسد. در هفتههای اخیر انتشار اخبار مثبت و تاثیرگذار، بازار متفاوتی را برای سرمایهگذاران رقم زده است. از یک سو اتمام نسبی انتشار اوراق که به نظر میرسد توافقاتی برای خرید اوراق از سوی سیاستگذاران اتخاذ شده که انتشار اوراق تاثیر منفی بر بازار سبز این روزها نداشته باشد. سقوط نرخ اوراق به محدودههای پایینتر از ۳۰ درصدی میتواند نشانه مثبتی برای سهامداران تلقی شود. بررسی لایحه بودجه سال آینده نیز تغییرات موثری مانند اصلاح نرخ مالیات، حقوق مالکانه و حقوق دولتی در کنار اصلاح نرخ حاملهای انرژی برای گروه نیروگاهی وضعیت مطلوبی را برای بهبود بازار فراهم کرده است.