چرا سرمایه‌گذار در میان بازارها مردد است؟

چشم‌انداز اقتصادی یکی از عواملی بود که تصمیمات سرمایه‌گذاران را دستخوش تغییر کرد. به نظر می‌رسد که سرمایه‌گذاران هنوز منتظر شفاف شدن مسیر پیش‌روی خود هستند و این ابهام‌های اقتصادی، منجر به ایجاد نوسان در بازار سرمایه شده، البته تحلیل‌های تکنیکال و بنیادی هم در این ماجرا نقش داشته است که فعالان افزایش عرضه و هیجان فروش را در نقاط مقاومتی مشاهده کردند.

یکی دیگر از دلایل نوسانی شدن بازار سرمایه متغیرهای بین‌المللی مانند تغییر قیمت کامودیتی‌هاست که به‌طور غیرمستقیم می‌تواند بر بازار ایران اثرگذار باشد. همچنین تغییر دولت ایالات متحده نیز یکی از مسائلی است که باعث شده است چشم‌انداز سرمایه‌گذاری و بازارها با ابهام روبه‌رو باشد.

درصورتی‌که شاخص کل بورس ملاک میزان رشد بازار قرار گیرد، به نظر می‌رسد هنوز پتانسیل رشد برای بازار وجود دارد؛ اما به نظر برخی از کارشناسان، ممکن است برخی متغیرها مانند نرخ بهره با اعمال فشار به بورس، اجازه رشد کافی و جبران جاماندگی آن را ندهند و مسیر شاخص کل نیازمند اصلاح باشد.

یکی دیگر از مسائلی که باید به آن توجه کرد، نقدشوندگی و اعتماد سرمایه‌گذاران است. به‌‌‌رغم رشد‌های مقطعی، هنوز هم بخش زیادی از مردم نسبت به بازار سرمایه بی‌اعتماد هستند و در شرایط رکود اقتصادی، تمایل سرمایه‌گذاری در بورس محدود شده است. به عبارت دیگر، رشد بازار سرمایه به اندازه کافی نبوده که یک روند پایدار و بلندمدت را بسازد تا برای سرمایه‌گذاران خارج از بورس برای وارد شدن جذاب باشد. این مهم با بالا بردن شفافیت، ثبات سیاست‌ها و حمایت‌های مستمر قابل دست‌یافتن است.

در مجموع یکی از مهم‌ترین عوامل اثرگذار در بازارهای مالی، نرخ بهره است که تاثیر مستقیمی بر تصمیمات سرمایه‌گذاران دارد. نرخ بهره بالا برای برخی از سرمایه‌گذاران ریسک گریز، ممکن است جذاب باشد؛ اما منجر به کاهش تمایل سرمایه‌گذاری در بورس و افزایش هزینه تامین مالی بنگاه‌ها خواهد شد. به نظر می‌رسد که تصمیم دولت و بانک مرکزی درباره نرخ بهره این است که نرخ اوراق گواهی سپرده در سطوحی قرار بگیرد که هم از فشار ناشی از تورم کاسته شود و هم رشد اقتصادی را رقم بزند.

* کارشناس بازار سرمایه