واقعیت یا هیجان؟

اخبار اقتصادی و سیاسی که به بازار مخابره می‌شود، می‌تواند مستقیم بر تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاران اثر بگذارد. در هفته‌های اخیر، گزارش‌هایی درباره بهبود وضعیت شرکت‌ها، افزایش صادرات، کنترل تورم و حتی شایعات مربوط به کاهش تنش‌های بین‌المللی به تقویت اعتماد عمومی در بازار منجر شده‌است. این جریان مثبت باعث‌شده تا سرمایه‌گذاران با امیدواری بیشتری به آینده بازار نگاه کنند و نقدینگی بیشتری به بازار تزریق شود.

برای مثال، انتشار گزارش‌های مالی فصلی که نشان‌دهنده عملکرد مناسب بسیاری از شرکت‌ها بوده، محرک مهمی برای ورود سرمایه‌گذاران جدید به بورس بوده‌است، همچنین اخبار مربوط به ثبات نرخ ارز و کاهش ریسک‌های سیستماتیک، به تقویت روند صعودی بازار کمک کرده‌است.

در کنار اخبار رسمی، شایعات نیز نقشی پررنگ در جهت‌‌‌‌‌‌دهی به بازار ایفا می‌کنند. بسیاری از شایعات در شرایط صعودی بازار، به‌گونه‌ای عمل می‌کنند که فضای مثبت تقویت شود. برای مثال، شایعه افزایش سرمایه یا عرضه‌اولیه‌های جدید می‌تواند باعث ایجاد هیجان در بازار شود و تقاضا برای سهام را افزایش دهد. اما باید توجه داشت که شایعات همیشه هم اثر مثبت ندارند. گاهی اوقات، برخی شایعات بی‌‌‌‌‌‌پایه می‌توانند باعث رفتارهای هیجانی شوند و بازار را وارد فاز‌نوسانی کنند. این مساله در شرایطی که بازار در نقطه اوج خود قرار دارد، می‌تواند خطر ایجاد حباب قیمتی را به‌همراه داشته‌باشد.

اما چگونه باید فضای مثبت را مدیریت کرد؟

سه نکته‌ای که سرمایه‌گذاران بورسی باید به آن دقت کنند شامل، ارزیابی دقیق اخبار، اجتناب از رفتارهای هیجانی و تقویت آگاهی است. سرمایه‌گذاران باید دقت کنند که بین اخبار واقعی و شایعات تفاوت قائل شوند. اعتماد به منابع معتبر و تحلیل دقیق اطلاعات اهمیت ویژه‌ای دارد. از سوی دیگر، در شرایط صعودی، وسوسه برای خرید سهام در هر قیمتی افزایش می‌‌‌‌‌‌یابد. سرمایه‌گذاران باید با تحلیل‌های فنی و بنیادی تصمیم‌گیری کنند و از خریدهای احساسی اجتناب کنند. علاوه براین، آموزش سرمایه‌گذاران درباره تاثیر اخبار و شایعات بر بازار، می‌تواند به کاهش اثرات منفی و حفظ روند صعودی کمک کند.

شرایط صعودی فعلی بورس تهران تا حدی نتیجه جریان اخبار مثبت و اعتماد عمومی به آینده بازار است، با این‌حال شایعات نیز نقش مهمی در جهت‌‌‌‌‌‌دهی به رفتار سرمایه‌گذاران ایفا می‌کنند و می‌توانند فضای بازار را تقویت یا تضعیف کنند. به‌عنوان مثال دیروز سید‌شمس‌الدین حسینی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، در مورد صیانت از قانون بازار سرمایه، مشوق‌های مجلس برای حمایت از بازار را بیان کرد.

 او با اشاره به مواردی مانند ایجاد مشوق‌‌‌‌‌‌های مالیاتی برای افزایش سرمایه از محل سود انباشته و پیشگیری از توزیع سودهای موهومی در قانون تامین مالی تولید وزیرساخت‌ها، حذف موانع برای توسعه تامین مالی توسط بخش خصوصی، تجهیز منابع مالی از ناحیه وزارت اقتصاد با محوریت بازار سرمایه در برنامه هفتم توسعه و افزایش سهم بخش غیردولتی در تامین مالی از طریق ابزارهای بدهی و مشوق‌‌‌‌‌‌هایی برای تامین مالی از مسیر بازار سرمایه را از برنامه‌های مجلس برای حمایت از بازار سرمایه‌برشمرد. اگرچه اخبار حمایتی از بازار سرمایه شدت گرفته‌است، اما سرمایه‌گذاران باید با تحلیل آگاهانه، تصمیمات خود را بر پایه اطلاعات دقیق و معتبر بنا کنند. بورس در چنین فضایی، بستری مناسب برای رشد سرمایه‌ها است، به شرط آنکه از هیجانات بی‌‌‌‌‌‌مورد دوری شود و روند مثبت به شکلی پایدار ادامه یابد.