رشد هر سه نماگر اصلی بازار سهام در روز گذشته
رنگ آرامش در بورس
همانطور که به کرات در گزارشهای قبلی «دنیایاقتصاد» نیز بدان اشاره شدهبود، ریسکهای موجود در خاورمیانه سببشده بود تا ترس از مواردی مانند سرایت آتش جنگ به ایران و ناامنی در منطقه به افزایش قیمتها در بازارهای دارایی از جمله ارز و طلا و سکه بینجامد و از سویی دیگر این موضوع، جریان تقاضا را از بورس تهران گریزان کردهبود، اما دو روزی است که دلار در بازار آزاد با افت همراه میشود و متعاقبا قیمتها در بازار طلا و سکه نیز با افت همراه میشوند و بازار سهام با رشد شاخصکل بهکار خود پایان میدهد.
بازار از دریچه آمار
در جریان معاملات روز گذشته بورس تهران، شاخصکل این بازار رشد ۰.۸۹درصدی را تجربه کرد و در سطح ۲میلیون و ۲۵۴هزار واحد، کار خود را به اتمام رساند.
نماگر هموزن نیز که نشانی از اثرگذاری یکسان کلیه نمادهای معاملاتی است و چهره بازار را به نحو مطلوبتری نمایش میدهد، با رشد ۱.۱۳درصدی همراه شد. در فرابورس نیز شاخصکل این بازار با صعود ۱.۰۲درصدی در سطح ۲۵هزار و ۳۸۰واحد متوقف شد. افزون بر این در روز گذشته، ۱۶میلیاردتومان نقدینگی حقیقی وارد بازار سهام شد و ارزش معاملات خرد بازار که شامل سهام و حقتقدم میشود، رقم ۳هزار و ۲۲۰میلیاردتومان را ثبت کرد.
چرا دلار عقب نشست؟
اخباری که درخصوص خروج نیروهای اسرائیلی از غزه مخابره شد، بههمراه خبری که حاکی از سفر وزیرخارجه و هیات همراه به عمان درخصوص مناسبات دوجانبه و تحولات منطقه بود، سبب شد تا اندکی از تقاضای سفتهبازانه در بازار ارز کاسته شود و موج جدیدی از عرضه در بازار ارز شکل بگیرد. اخبار یادشده در کنار عدمواکنش ایران به حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه تا این لحظه، موجبات عقبنشینی دلار را فراهمکردند. دلار که توانسته بود تا پلههای میانی کانال ۶۵هزارتومان نیز پیشروی داشتهباشد، در دو روز متوالی با افت قیمت همراه شد تا در لحظه تنظیم این گزارش (ساعت ۱۶ روز دوشنبه) در پلههای میانی کانال ۶۳هزارتومان میان خریداران و فروشندگان دست بهدست شود.
چشمانداز روشن؟
با رشد روز گذشته قیمتها در بازار سهام، ارزش کل بازار به رقم ۸هزار و ۹۸۱ همت رسید و با احتساب دلار ۶۳هزار و ۵۰۰تومانی، ارزش دلاری بازار سهام به ۱۴۱میلیارد دلار رسید. با رشد دلار در بازار آزاد در ماههای اخیر، میتوان برای بازار در روزهای آتی چشمانداز روشنی را متصور شد؛ البته اگر در ادامه مسیر، ریسک سیستماتیک قابلتوجهی در کلیت بازار پدیدار نشود. میتوان گفت هرچه که صفحات تقویم ورق خورده و جلوتر برویم و سایه ابهامات از سر بازار زدوده شود، بازار به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه خواهد داد، اما همچنان ریسکهای قابلتوجهی فراروی بازار سهام قرار دارد، نرخ بهره بالا و شکاف موجود میان دلار بازار آزاد و دلار نیمایی از مهمترین ریسکهای موجود در سپهر بازار سهام است که هریک به نوبه خود میتوانند تقاضا را از بازار سهام دور کنند. با توجه به صحبتهای شب گذشته رئیسکل بانکمرکزی درخصوص بهرسمیت نشناختن نرخ ارز در بازار آزاد، اندکی از خوشبینیهایی که بعد از خبر افزایش نرخ تسعیر بانکها در کلیت بازار شکل گرفتهبود، کاسته شد. افزایش نسبی قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی نیز از دیگر عواملی است که این روزها بازار میتواند آن را دستمایه رشد خود قرار دهد. در معاملات روز گذشته در بازار جهانی، بهای هرتن مس به ۹هزار و ۴۳۳ دلار رسید و هرتن روی و آلومینیوم نیز بهترتیب، ۲هزار و ۶۳۳ و ۲هزار و ۴۶۲ دلار قیمت خوردند. با وجود همه این موارد باید امیدوار بود که بازار بتواند در روزهای آتی اثر ریسک سیستماتیک شکلگرفته را در کلیت خود کاهش دهد. افزایش ریسکهای سیستماتیک در مقاطعی به مهمترین عامل پیشروی معاملات سهام بهخصوص در بازه زمانی کوتاهمدت بدل میشود. گاهی اوقات، سایه سنگین ریسک سیاسی، مهمترین عاملی است که جریان معاملات بازار سهام را تحتالشعاع قرار میدهد. بازار سهام، یکی از حساسترین بازارها نسبت به ریسکهای مختلف موجود در اقتصاد کشور است و نمود منفی و مثبت اخبار گوناگون، بهسرعت در نماگرهای تالار شیشهای نمایان میشود. بازار سهام در روزهای گذشته بهطور کامل تحتتاثیر تنشهای حادثشده در خاورمیانه قرارگرفت و نماگرهای سهامی با کاهش ارتفاع همراه شدند.