بیجانی معاملات بورس تهران
نوسان در ریلی خنثی
در جریان معاملات روز شنبه نماگر اصلی بازار با کاهش ۰۹/ ۰درصدی معادل هزار و ۲۱۹ واحد کاهش داشت و در سطح یکمیلیون و ۳۰۸هزار واحد قرار گرفت. نماگر هموزن بازار اما برخلاف شاخصکل با رشد ۱۱/ ۰درصدی در سطح ۳۷۹هزار واحد قرار گرفت. نبود جریان نقدینگی کافی در بازار سهام در کنار خروج ادامهدار سرمایه از بازار، معاملات کمرمقی در بازار یادشده رقم زده است، بهطوریکه در معاملات روز گذشته نیز مجموع ارزش معاملات خرد سهام در سطحی پایینتر از هزار و ۵۰۰میلیاردتومان باقیماند و با افزایش ۶/ ۱۷درصدی در مقایسه با روز معاملاتی گذشته رقم هزار و ۹۵میلیاردتومان را بهثبت رساند، ضمن اینکه در ادامه روند خروج نقدینگی از بازار حدود ۱۰۰میلیاردتومان سرمایه از بورس تهران خارج شد؛ این در حالی است که از ۱۸ روز معاملاتی بازار سهام در مهرماه۱۴۰۱ حدود ۱۷روز خروج نقدینگی از بازار ادامه یافت و تنها در یک روز بازار با جذب نقدینگی همراه شد. در ادامه جریان خروج سرمایه از بورس تهران گروه «محصولات شیمیایی» با بیش از ۲۵میلیاردتومان خروج نقدینگی، بیشترین خروج سرمایه حقیقی درمیان صنایع را بهنام خود بهثبت رساند. پس از آن صنعت «بانک» با خروج پول حدود ۳/ ۲۱میلیاردتومانی در دومینمرتبه از بیشترین خروج نقدینگی درمیان صنایع موجود در بازار سهام قرار گرفت؛ این در حالی است که گروه «حملونقل» با جذب نقدینگی بیش از ۳/ ۵میلیارد تومانی در صدرجدول ورود نقدینگی صنایع قرار گرفت و پس از آن گروه «غذایی بهجز قند» بیشترین ورود پول حقیقی را بهثبت رساند.
به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز طی دادوستدهای روز گذشته بازار سرمایه «نوری» با خروج بیش از ۲۱میلیاردتومان در صدر خروج نقدینگی بورس روز گذشته قرار گرفت، پس از آن، «خساپا» با خروج حدود ۱۱میلیاردتومانی در رده دوم خروج نقدینگی از نمادهای معاملهشده بورس تهران قرار گرفت و درمرتبه بعدی جدول نیز «خودرو» با خروج حدود ۱۰میلیاردتومانی بیشترین خروج سرمایه در روز شنبه را بهنام خود بهثبت رساند؛ این در حالی است که نمادهای «حکشتی» و «خنصیر» به ترتیب با ورود پول حدود ۶۸/ ۸میلیاردتومان و بیش از ۳۷/ ۶میلیاردتومان همراه شدند و در صدرجدول جذب سرمایه حقیقیها در روز گذشته قرارگرفتند.
نگاهی دقیقتر به روند معاملات بازار سهام در روز شنبه نشان میدهد که بورس تهران از آغاز معاملات در روند صعودی قرار گرفت، بهطوریکه در ۳۰دقیقه ابتدایی نماگر اصلی بازار با تاثیرپذیری از نمادهای «شپنا»، «شتران» و «فملی» با افزایش هزار و ۵۸۹ واحدی همراه شد. شاخص هموزن نیز در مدت زمان یادشده رشدی ۶۷۲ واحدی را بهثبت رساند؛ این در حالی است که شاخصکل تا میانههای بازار تحتتاثیر معاملات گروه پالایشی و بهطور مشخص نمادهای «شپنا» و «شتران»، افزایش حدود دوهزار واحدی را نیز ثبت کرد، با اینوجود از میانههای بازار دوباره شاهد افزایش عرضهها در بازار بودیم؛ بهگونهای که شاخصکل نهایتا در پایان معاملات روز شنبه در مدار نزولی باقیماند و در کانال یکمیلیون و ۳۰۸هزار واحد موردمعامله قرار گرفت. این در حالی است که نماد معاملاتی «کگل» با بیش از یکهزار واحد تاثیر منفی، نقش اول افت دیروز شاخص را بر عهده داشت. در نقطه مقابل نماد «شتران» با بیش از ۸۰۰ واحد و نماد «شپنا» با بیش از ۶۵۰ واحد بیشترین تاثیر مثبت را بر روی نماگر اصلی بازار سهام داشتند، اما در مقابل نماد معاملاتی «شتران» تاثیر مثبت بر شاخصکل داشت. در مرتبه دوم نیز نماد «شپنا» با ۶۵۶واحد تاثیر مثبت بر شاخصکل، بیشترین تاثیر مثبت بر نماگر یادشده را بهثبت رساند. شاخص هموزن هم هرچند معاملات روز گذشته را با صعود ۴۰۰واحدی به پایان برد اما همانند شاخصکل از میانههای بازار شاهد عقبنشینی نماگر یادشده بودیم، چراکه شاخص هموزن تا میانههای بازار افزایش حدود ۹۰۰واحدی را تجربه کرده بود. این شرایط در حالی ادامه دارد که بر اساس روند معاملاتی بورس تهران طی روزهای گذشته تعدادی از کارشناسان بازار سرمایه معتقدند مشکل بازار سهام نااطمینانی گستردهای است که خود را در ارزش پایین معاملات خرد بازار یادشده نشان میدهد، ضمن اینکه بازار سهام همچنان از نبود جریان نقدینگی کافی در بازار رنج میبرد و تردیدها و ابهامات موجود در بازار یادشده مانع از آن میشود که سرمایهگذاران با اطمینانخاطر بیشتر و فرض اینکه سرمایه آنها در این بازار حفظ میشود در چرخه معاملات بورس تهران حضور داشته باشند. در چنین وضعیتی است که در کنار کاهش اعتماد عمومی اهالی بازار سرمایه، فعالان بازار دیگر چندان رمقی برای تحرک در بازار سهام ندارند، ضمن اینکه اغلب سهام موجود در بورس تهران در سطوح ارزنده قیمتی قرار دارند و برای سرمایهگذاری مناسب هستند اما روند فرسایشی و ادامهدار خروج نقدینگی از بازار مانع از آن میشود که سرمایه جدیدی در بازار جذب شود. ضمن اینکه در جریان معاملات بورس تهران در مهرماه ۱۴۰۱ بازدهی نماگر اصلی بازار یادشده با کاهش ۴۲/ ۳درصدی مواجه شدهاست. برآیند معاملات نماگر هموزن بازار نیز در مدت زمان یادشده حدود ۲۲/ ۴درصد افت داشته است؛ این در حالی است که بازدهی نماگرهای اصلی بازار از ابتدای سال تاکنون به ترتیب رقم ۲۶/ ۴درصد و ۸۲/ ۸درصد را ثبت کردهاند. نگاهی به روند معاملات سایر بازارهای موازی نیز نشان میدهد که دلار در مدت یکماهه قبلی حدود ۹۳/ ۳درصد رشد داشته است، ضمن اینکه بازدهی آن از ابتدای سال تاکنون حدود ۴/ ۲۵درصد افزایش داشته است. سکه امامی نیز در جریان معاملات مهرماه حدود ۶/ ۴درصد با افزایش بازدهی همراه شده و در مدت هفتماهه از ابتدای سالتاکنون نیز بازدهی مثبت ۳۵/ ۲۲درصد را بهثبت رسانده است.