سهامداران خرد برای دومین هفته متوالی فروشنده بودند
عقلانیت حقیقی در زمین بورس
نوسان سینوسی بازار طی معاملات هفته گذشته سبب شد تا با وجود برآیند مثبت اما سهامداران خرد فروشنده باقی بمانند. در این راستا معاملات هفته گذشته بورس تهران در حالی بهپایان رسید که حقیقیها با ثبت خالص فروش 125 میلیارد و 999میلیون تومانی برای دومین هفته پیاپی از گردونه معاملات سهام خارج شوند. با وجود فروشندهشدن حقیقیها در سهام اما خالص خرید این دسته از بازیگران بورسی در صندوقهای ETF بهمیزان 289میلیارد و 800 میلیون تومان مثبت بود، از اینرو بهنظر میرسد سهامداران خرد ترجیح دادهاند با پوششدادن بخشی از ریسک حضور در بازار سرمایه، راه عقلانیتر سرمایهگذاری غیرمستقیم را در پیش بگیرند.
همگام با بازیگران صنایع
در هفتهای که سهامداران خرد در مجموع خالص فروش 125 میلیارد و 999 میلیون تومانی را رقم زدند، گروه خدمات فنی و مهندسی شاهد جابهجایی سهامی بهارزش 69 میلیارد و 324میلیون تومان در مسیر حقوقی بهحقیقی بود. پس از آن نوبت بهگروه تک سهم اطلاعات و ارتباطات رسید. این صنعت در مجموع هفته منتهی به17 شهریور، با خالص خرید 68 میلیارد و 79 میلیون تومانی حقیقیها همراه شد. این رقم در شرکتهای زیرمجموعه صنعت ماشینآلات به60 میلیارد و 832 میلیون تومان رسید. در مجموع هفته گذشته در میان صنایع فعال بورسی، 23 گروه مورد توجه سهامداران خرد واقع شد و در مقابل شاهد خروج این دسته از بازیگران بورسی از 15 صنعت بودیم. با وجود تعداد بیشتر گروههای بورسی موجود در لیست خرید حقیقیها اما ورود سرمایه بهاین صنایع آنقدر زیاد نبود که مجموع خالص خرید هفتگی سهامداران خرد را مثبت کند. بررسیها نشان میدهد در هفته منتهی به 17شهریورماه فلزیها در اولویت نخست سهامداران خرد برای خروج قرار گرفتند. این گروه در هفتهای که گذشت شاهد انتقال سهامی بهارزش 182 میلیارد و 135 میلیون تومان از سبد سهام حقیقیها بهپرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران بودند.
نگاهی بهروزهای هفته گذشته
شنبه: بورس تهران نخستین روز کاری هفته گذشته را با رشد 34/ 1درصدی شاخصکل آغاز کرد و تا محدوده یکمیلیون و 541 هزار واحد پیشروی کرد. افزایش میانگین قیمت سهام سبب شد تا روز شنبه شاهد جابهجایی سهامی بهارزش 221 میلیارد و 656 میلیون تومان در مسیر حقوقی بهحقیقی باشیم. در میان صنایع بورسی در کنار ورود سرمایههای حقیقی به26 گروه، معاملهگران خرد تصمیم گرفتند زیرمجموعههای 12 صنعت را در لیست فروش خود قرار دهند.
در اولویت نخست حقیقیها برای خرید اما گروه ماشینآلات با ورود 79 میلیارد و 477 میلیون تومانی قرار گرفت. پس از آن شاهد خالص خرید مثبت حقیقیها بهمیزان 45میلیارد و 808میلیون تومان در زیرمجموعههای گروه محصولات شیمیایی بودیم.
در آنسوی بازار اما گروههای کامودیتیمحور با بیشترین خالص فروش حقیقیها مواجه شدند. در اینخصوص میتوان بهخروج 63میلیارد و 292 میلیارد تومانی سهامداران خرد از گروه فرآوردههای نفتی اشاره کرد. پس از آن نیز معدنیها شاهد جابهجایی سهامی بهارزش 31 میلیارد و 267 میلیون تومان در مسیر حقیقی بهحقوقی باشیم. شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز شرایط مشابهی را تجربه کردند و با خالص فروش 26 میلیارد و 506 میلیون تومانی حقیقیها مواجه شدند.
یکشنبه: روز یکشنبه شاخصکل تغییر مسیر داد و با افت 25/ 0 درصدی مواجه شد. با وجود عقبنشینی قیمتها که البته در نیمه دوم معاملات رخ داد، سهامداران حقیقی نقش خریدار خود را حفظ کردند و معاملات دومین روز هفته با ورود سرمایه 78میلیارد و 582 میلیون تومانی این دسته از معاملهگران پایان یافت. در این روز 20 گروه از صنایع فعال بورسی با خالص خرید مثبت سهامداران خرد همراه شدند. در صدر این لیست زیرمجموعههای گروه خدمات فنی و مهندسی قرار داشتند که شاهد جابهجایی 73 میلیارد و 869میلیون تومانی در مسیر حقوقی بهحقیقی بودند. قندیها نیز با تجربه شرایط مشابه خالص خرید 45میلیارد و 426میلیون تومانی از سوی سهامداران خرد را تجربه کردند. خودروییها نیز روز یکشنبه خوشاقبال بودند و با ورود 26 میلیارد تومانی حقیقیها به زیرمجموعههای خود همراه شدند. در آنسوی بازار اما دیگر گروههای کامودیتیمحور شرایط متفاوتی را تجربه کردند. در این راستا گروه فرآوردههای نفتی در صدر لیست فروش حقیقی قرار گرفت و شاهد خروج 78میلیارد و 798 میلیون تومانی سهامداران خرد بود.
دوشنبه: در میانه هفته گذشته نماگر اصلی تالار شیشهای پس از فراز و فرود چندباره، مجددا بهمحدوده سبز تابلو بازگشت و هرچند کممقدار اما 09/ 0درصد افزایش ارتفاع داد. در این روز اما افزایش اقبال بهسهام گروههای با ارزش بازار پایینتر، نماگر هموزن را با رشد 56/ 0 درصدی همراه کرد. این رشد میانگین وزنی قیمتها اما نتوانست سبب ورود سرمایههای حقیقی بهگردونه معاملات سهام شود. بهاین ترتیب روز دوشنبه شاهد جابهجایی سهامی بهارزش 58 میلیارد و 264 میلیون تومان از سبد سهام حقیقیها بهپرتفوی معاملهگران عمده بورس تهران بودیم. نگاهی بهوضعیت صنایع بورسی طی معاملات روز دوشنبه نشان داد در مقابل ورود سرمایههای خرد به14صنعت، 24گروه با حمایت حقوقی همراه شدند با این حال برخی از صنایع کامودیتیمحور جایگاه خود را در لیست خرید حقیقیها پیدا کردند. در این راستا پالایشیها شاهد جابهجایی سهامی بهارزش 65 میلیارد و 185 میلیون تومان در مسیر حقوقی بهحقیقی بود. معدنیها نیز شاهد ورود 41 میلیارد و 600 میلیون تومانی سهامداران خرد به زیرمجموعههای خود بودند. در آنسوی بازار اما دو گروه دلاری دیگر یعنی محصولات شیمیایی و فلزات اساسی با بیشترین خروج سهامداران حقیقی جمعا بهمیزان 101 میلیارد و 977 میلیون تومان مواجه شدند.
سهشنبه: در این روز دوباره شاخص سهام تغییر مسیر داد و اینبار با شدت بیشتری در مسیر نزول حرکت کرد، از اینرو روز سهشنبه افت میانگین وزنی قیمتها به یکدرصد رسید و شاخصکل تا محدوده یکمیلیون و 523 هزار واحد عقب نشست. همسو با این فضای کاهشی سهامداران خرد بورس تهران خالص خرید 295 میلیارد و 115 میلیون تومانی را رقم زدند.
عقلانیت حقیقی در زمین بورس
در این روز حقیقیها 23 صنعت را در لیست فروش خود جای دادند. در صدر آنها گروههای فلزاتاساسی و محصولات شیمیایی خودنمایی میکردند. این 2 گروه در مجموع روز سهشنبه شاهد ثبت خالص فروش 68میلیارد و 14میلیون تومانی حقیقیها بودند. در مقابل بیشترین ورود سرمایههای خرد بهزیرمجموعههای پالایشی بهمیزان 25میلیارد و 896 میلیون تومان رقم خورد.
چهارشنبه: در پایان هفته گذشته شاخص 16/ 0درصد رشد کرد تا الگوی سینوسی این نماگر در هفته تکمیل شود. با این حال سهامداران خرد انگیزه کافی برای ثبت یک خالص خرید مثبت را نیافتند و در این روز نیز شاهد خروج 72 میلیارد و 858 میلیون تومانی این دسته از بازیگران بورسی بودیم. روز چهارشنبه در مقابل ثبت خالص خرید مثبت حقیقیها در 14 صنعت، 24 گروه خروج سهامداران خرد را تجربه کردند. در این راستا طی دادوستدهای روز پایانی هفته گذشته گروه کانههای فلزی با محوریت نماد «کنور» مورد توجه سهامداران خرد واقع شد تا مجموع خالص خرید حقیقیها در این گروه 31 میلیارد و 90 میلیون تومان برآورد شود. شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز وارد لیست خرید حقیقی شدند و روز چهارشنبه شاهد ورود 28 میلیارد و 47 میلیون تومان نقدینگی خرد بهشرکتهای زیرمجموعه خود بودند.