پیش‏‏‌فرض ارزی بازار فولاد

نتایج تازه‌‌‌تــرین معــاملات رینـــگ فیزیکی بورس‌کالا مربوط به معاملات آهن اسفنجی و میلگرد، نشان می‌دهد که اگرچه روز گذشته (شنبه ۱۰شهریورماه) متوسط قیمت فروش آهن اسفنجی به‌عنوان محصول حلقه میانی زنجیره فولاد با رشد ۱.۸درصدی روبه‌رو شد، اما تقاضا در این بازار همچنان ضعیف است. ضعف تقاضا در بازار معاملات میلگرد نیز با رشد ۱.۷درصدی متوسط بهای فروش این محصول فولادی در معاملات روز چهارشنبه ۷شهریورماه، همراه شد. برخی فعالان بازار معتقدند در صورت رشد قیمت ارز در هفته‌‌‌های آینده، بهای محصولات فولادی از جمله آهن اسفنجی و میلگرد می‌‌‌تواند با رشد احتمالی روبه‌رو شود؛ هرچند تقاضا در بازار معاملات این محصولات به‌قدری ضعیف است که حتی در صورت تحقق این فرضیه، انتظار رشد شدید قیمت‌ها در این بازار وجود ندارد.

فرضیه ارزی مربوط به احتمال ادامه روند رشد خفیف قیمت‌ها در بازار فولاد در صورت افزایش قیمت دلار و پیشروی آن در کانال ۶۰‌هزار تومانی در پاییز در حالی مطرح است که برخی فعالان بازار می‌‌‌گویند، در صورت ثبات نرخ ارز و عدم‌رشد محسوس قیمت دلار، بحران نقدینگی در بازار فولاد از یک‌سو و رکود در بخش‌‌‌های اصلی مصرف‌کننده محصولات فولادی از جمله ساخت‌وساز از سوی دیگر به قدری زیاد است که انتظار کاهش قیمت‌ها در پاییز نیز به‌عنوان فرضیه دوم دور از ذهن نیست. فعالان بازار همچنین از فراهم شدن مسیر افزایش عرضه محصولات فولادی به قصد صادرات، به‌عنوان یکی از الزامات احیای این بازار یاد می‌کنند. پیش‌‌‌شرط این موضوع نیز از دیدگاه آنها تسهیل و بازگشایی مسیر صادرات محصولات فولادی از سوی سیاستگذاران حوزه صنعت است.

بهبود معاملات نسبت به هفته قبل

بررسی آمارهای مربوط به وضعیت معاملات روز گذشته تالار صنعتی بورس‌کالا نشان می‌دهد که روز شنبه ۱۰شهریورماه، سطح معاملات و میزان تقاضا برای خرید آهن اسفنجی نسبت به ‌روز مشابه هفته قبل (شنبه ۳شهریورماه) با بهبود نسبی همراه شد. در حالی که حجم تقاضا و همچنین میزان معاملات آهن اسفنجی در معاملات روز شنبه ۳شهریورماه ۱۴۰۳، بیش از ۵۰‌درصد نسبت به ‌روز مشابه معاملاتی هفته قبل (شنبه ۲۷مرداد ۱۴۰۳) افت کرده بود؛ اما در معاملات دیروز (۱۰شهریور)، میزان تقاضا و معاملات به‌طور نسبی بهبود یافت. با این حال، حجم تقاضا و میزان معاملات، به سطح دوهفته قبل (شنبه ۲۷مرداد) ‌‌‌نرسید. دیروز (شنبه ۱۰شهریورماه)، حجم تقاضا برای خرید آهن اسفنجی از تالار صنعتی بورس‌کالای ایران، با رشد ۷۱درصدی نسبت به شنبه هفته قبل (۳شهریور)، به سطح ۱۵۴‌هزار تنی رسید. حجم معاملات فروش آهن اسفنجی در رینگ فیزیکی بورس‌کالا نیز ۴۳‌درصد رشد داشت و به سطح ۱۱۶‌هزار و ۸۰۰تنی افزایش یافت.

با این حال، هم میزان تقاضا و هم حجم معاملات انجام‌شده در این بخش (آهن اسفنجی)، نسبت به شنبه ۲۷مردادماه، با اختلاف محسوس کمتر بود. در معاملات دیروز رینگ فیزیکی بورس‌کالا، همچنین ۳۲۹‌هزار تن آهن اسفنجی عرضه شد که نسبت به هفته قبل (شنبه ۳شهریورماه)، ۸.۲‌درصد رشد داشت. بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در مجموع ۳۵‌درصد آهن اسفنجی عرضه‌شده در معاملات دیروز بورس‌کالا به فروش رسیده است. نسبت حجم معاملات به عرضه کل آهن اسفنجی در معاملات شنبه هفته قبل (سوم شهریورماه)، ۲۶.۸‌درصد بود. به‌رغم این افزایش، اما به طور کلی میزان کل معاملات انجام‌شده به کل عرضه صورت‌گرفته این محصول میانی زنجیره فولاد کماکان ضعیف است و در معاملات دیروز نیز بیش از ۶۰‌درصد عرضه به معامله خرید منجر نشد. این در حالی است که فعالان بازار بیشترین سهم خرید از بازار محصولات فولادی را مربوط به خریدهای مدت‌‌‌دار و اعتباری می‌‌‌دانند و معتقدند به دلیل بحران نقدینگی و نبود پول، حجم خریدهای نقدی به‌شدت افت کرده است. رکود عمیق در بازارهای اصلی مصرف‌کننده محصولات و مصنوعات فولادی از جمله بازار ساخت‌وساز نیز ضعف تقاضا در این بازار را تشدید کرده است؛ ضمن آنکه هم‌‌‌اکنون بستر صادرات محصولات فولادی نیز فراهم نبوده و از این‌رو، بازار در وضعیت مناسبی قرار ندارد. تحت‌تاثیر رشد حجم معاملات و میزان عرضه و تقاضای آهن اسفنجی در معاملات روز گذشته رینگ صنعتی بورس‌کالا، متوسط قیمت هر کیلوگرم از این محصول میانی زنجیره فولاد با رشد ۱.۸درصدی نسبت به متوسط قیمت شنبه هفته قبل (سوم شهریور)، به ۱۲‌هزار و ۱۹۰تومان رسید.

رشد قیمت و افت معاملات میلگرد

در بازار معاملات میلگرد در رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران نیز آخرین آمارها از کاهش محسوس حجم معاملات میلگرد در روز چهارشنبه ۷شهریورماه خبر می‌‌‌دهد. به دلیل وجود رکود عمیق در بازار ساخت‌وساز به‌عنوان اصلی‌‌‌ترین بازار مصرف‌کننده میلگرد و سایر مصنوعات و محصولات فولادی، همچنین به دلیل کمبود نقدینگی و نبود چشم‌‌‌انداز رونق برای فعالیت‌‌‌های ساختمانی همزمان با نزدیک شدن به فصل پاییز، حجم معاملات خرید میلگرد از بورس‌کالا در روز چهارشنبه ۷شهریورماه نسبت به چهارشنبه ۳۱مرداد حدود ۱۵‌درصد افت کرد و از سطح ۴۸‌هزار و ۱۵۵تنی به میزان ۴۰‌هزار و ۷۱۱تنی رسید.

با این حال، بهای میلگرد رشد ۱.۷درصدی را تجربه کرد و به سطح ۲۶‌هزار و ۴۶۰تومانی به‌ازای هر کیلوگرم رسید. مهم‌ترین عامل در رشد بهای میلگرد در معاملات اخیر (چهارشنبه ۷شهریورماه)، به اختلاف بهای میلگرد عرضه‌شده در بورس‌کالا و بهای میلگرد بازار آزاد برمی‌‌‌گردد که هم‌‌‌اکنون به گفته فعالان بازار با احتساب هزینه‌‌‌های جانبی، ‌‌‌به ازای هر کیلوگرم حول و حوش ۲۸‌هزار تومان تمام می‌شود. در معاملات روز چهارشنبه ۷شهریورماه، در تالار صنعتی بورس‌کالای ایران درمجموع ۲۲۸‌هزار تن میلگرد عرضه شد که نسبت به عرضه هفته قبل (چهارشنبه ۳۱مردادماه ۱۴۰۳) بدون تغییر بود. میزان تقاضا برای خرید میلگرد اما حدود ۲۸‌درصد رشد کرد و به سطح ۸۳‌هزار و ۶۰۰تنی رسید. در نهایت اما میزان معاملات تحت‌تاثیر تقاضای ضعیف و رشد قیمت‌ها ۱۵‌درصد افت کرد. قیمت پایه هر کیلوگرم میلگرد در معاملات روز چهارشنبه ۷شهریورماه ۱۴۰۳ در سطح ۲۵‌هزار و ۹۳۰تومان به ازای هر کیلوگرم قرار داشت.