نرخ مشارکت در انتخابات اتاق
دهمین دوره انتخابات اتاق بازرگانی در سراسر کشور به اتمام رسید و نتایج رایگیریها نیز مشخص شد. بهجز تهران که انتخابات آن با حواشی زیادی همراه بود، در برخی اتاقها نیز شاهد رقابت بین گروههای مختلف بودیم و البته برخی دیگر نیز از حاشیه دور نبودند. حتی احتمال لغو رایگیری نیز وجود داشت. در این انتخابات بیش از 1300 نفر بهعنوانکاندیدا و حدود 32هزار نفر بهعنوانرایدهنده میتوانستند شرکت کنند. مشارکت فعالان اقتصادی در انتخابات دوره دهم حدود 30درصد بوده و در 34 اتاق بازرگانی، 11هزار و 806رای ماخوذه به صندوقها ریخته شد.
تقویم دهمین دوره انتخابات اتاقها
از روز گذشته فرآیند بررسی اعتراضات احتمالی به سوءجریان انتخابات آغاز شده و 20اردیبهشت، اعتبارنامه منتخبان صادر خواهد شد.
این انتخابات که بزرگترین رفراندوم بخشخصوصی کشور محسوب میشود، حوالی ساعت 22 به پایان رسید و بلافاصله نتایج اولیه آن در سامانه انتخابات اتاق ایران منتشر شد؛ اما این پایان راه انتخابات نیست و باید مراحلی برای صدور اعتبارنامه منتخبان و رسیدگی به اعتراض یا شکایت معترضان و شاکیان احتمالی طی شود. طبق تقویم دهمین دوره انتخابات اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور، از زمان انتشار نتایج اولیه دهمین دوره انتخابات تا 24 اسفندماه این امکان فراهم است که اعتراض به سوء جریان انتخابات در اختیار هیاتهای نظارت در استانهای مختلف قرار گیرد.
در ادامه، هیاتهای نظارت استانها تا 28 اسفند باید نظر خود را به شاکیان و معترضان اعلام کنند و طبق تقویم تنظیمشده، اعتراض بهنظر هیاتها نیز باید تا 16 فروردین1402 در اختیار انجمن نظارت بر انتخابات قرار گیرد. بعد از اتمام مهلت اعتراض بهنظر هیاتهای نظارت، انجمن نظارت نیز تا 22فروردین باید به اعتراضهای واصله رسیدگی کرده و نظر خود را اعلام کند. البته در ادامه بار دیگر یک حق اعتراض برای افراد درنظر گرفتهشده تا بتوانند نسبت بهنظر انجمن نیز اعتراض کرده و خواستار رسیدگی به شکایت خود از سوی دبیرخانه شورایعالی نظارت شوند. در صورت وصول اعتراض در این مرحله، شورایعالی نظارت نیز تا 4اردیبهشت 1402 فرصت دارد تا به اعتراضهای واصله رسیدگی کند و در نهایت 10اردیبهشتماه نظر نهایی خود درباره انتخابات در حوزههای مختلف را اعلام کرده و 11 اردیبهشت اسامی قطعی منتخبان را منتشر کند. در نهایت، اعتبارنامه منتخبان دهمین دوره انتخابات اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سراسر کشور در تاریخ 20اردیبهشت 1402 با امضای رئیس انجمن نظارت بر انتخابات اتاق ایران در اختیار آنها قرار میگیرد، پس از این مرحله، اعضای جدید هیاتنمایندگان در اتاقها مستقر میشوند و هیاترئیسه هر اتاق را تعیین میکنند.
تحلیلی بر انتخابات اتاق تهران
در تهران 2194رای به صندوق ریخته شدهبود که از این میان 14رای سفید و مابقی یعنی 2180رای نامنویسی شدهبودند. این ارقام در مقایسه با دوره قبل نشان میدهد شرکتکنندگان کمتری در پایتخت به پای صندوقهای رای رفتند. در دوره گذشته 3417رایدهنده در انتخابات اتاق تهران شرکت کرده بودند. همچنین بالاترین میزان رای در انتخابات دهمین دوره، 989رای بوده؛ در صورتیکه در انتخابات دوره نهم اولین نفر با 1827رای به مجلس تجار راهیافته بود. پایینترین میزان رای در دوره دهم 832رای بوده اما در دوره نهم 1308رای. مقایسه این نتایج نشان میدهد مشارکت در دوره دهم کمتر از دوره نهم بودهاست و اگر دوره هشتم را هم به آن اضافه کنیم، میبینیم که در آن نیز بالاترین رای 1308 ثبت شدهاست. در این دوره از انتخابات دو جریان اصلی به رقابت با یکدیگر پرداختند. هر دو جریان چهرههای شاخصی را در خود جای داده بودند. هرچند پشت صحنه هر دو جریان چهرههای شاخصتری حضور داشتند. ائتلاف برای فردا رهبران خود را نتوانست در لیست قرار دهد و در مجموع 20 عضو این ائتلاف که در اتاق نهم حضور داشتند، در دوره دهمکاندیدا نشدند. ائتلاف اتاق شفاف هم چهرههایی همچون یحیی آلاسحاق، سیدحمید حسینی، محمدرضا بهزادیان، امیرحسین کاوه را در خود جای داده بود و پشتصحنه آن نیز احمد پورفلاح و مجیدرضا حریری نامآشنایان بخشخصوصی قرار گرفته بودند، اما موضوع قابلتوجه دیگر در انتخابات بیستم اسفند، کسب هر 40کرسی اتاق تهران توسط هر 40کاندیدا ائتلاف برای فردا بود. البته این اتفاق در دوره نهم هم افتاد. تکرار این رویداد مجددا این موضوع را یادآوری میکند کهرایدهندگان نه به فرد بلکه به ائتلافرای دادهاند. ائتلاف برای فردا در لیست جدید خود 20 چهره جدید داشت. چهرههایی که اغلب تشکلی بودند و حتی نام آنها را نشنیده بودیم. این گروه، در انتخابات نگاه مثبتی به تشکلها داشته و رای تشکلها برای آنها سرنوشتساز بودهاست، بهگونهای که از لیست چهلنفره فراکسیون تشکلها، 30 نفر در لیست ائتلاف برای فردا قرارگرفتند. آنها در سکوت خبری رایزنیهای خود را از چند ماه قبل شروع کردند و در نهایت بهترین نتیجه برایشان حاصل شد. حتی نبود مسعود خوانساری در این دوره بهعنوان رهبر این گروه در انتخابات هم نتوانست مانع از پیروزی آنها شود، اما موضوع مهمتری که در ادامه اتاق تهران با آن مواجه خواهد بود، انتخاب رئیس و هیاترئیسه اتاق تهران خواهد بود.
تحلیلی بر انتخابات 34 اتاق
در این انتخابات بیشترینرای در حوزه تهران اخذ شد؛ آرای ماخوذه تهران 2194رای اعلامشدهاست و بهدنبال آن اصفهان با 1010رای، تبریز با 864رای، مشهد با 690رای و بوشهر با 572رای بیشترین تعداد مشارکتکننده را داشتهاند. کمترین مشارکت در کل کشور در یاسوج با 39رای ثبت شدهاست؛ خرمآباد با 49، بجنورد با 68رای، بیرجند با 80رای و سمنان با 98رای در قعر جدول مشارکتکنندگان در انتخابات حضور دارند.
اسامی منتخبان در 4اتاقی که بیشترین آرای ماخوذه را داشتند بهجز لیست منتخبان تهران به این شرح است: تعداد کل آرای ماخوذه در اصفهان 1010رای بودهاست و منتخبان عبارتند از: امیر کشانی، مسعود گلشیرازی، علیصفر نورالله، سیدیوسف قاضیعسگر، محمدرضا گل احمد، محمدرضا برکتین، احمد خوروش، فرشته امینی، اصغر اخوانمقدم، مژگان ایزدی، محمدجعفر فوده، محمدرضا جلالی، سیدوحید دزفولی، یاسر طیبنیا، حمید فولادگر.
تعداد کل آرای ماخوذه در تبریز 864رای بودهاست و منتخبان عبارتند از: مسعود بنابیان، احمد عظیمزاده، مهدی امینی، قاسم خلیلنژاد قویدل، مهرداد ایرانیاصل، یونس ژائله، امید اسمعیل ظفر، سیدباقر شریفزاده، حمید فتاحزاده اسکویی، یونس اکبرپور پایدار، صمد حسنزاده، جمشید برزگر، رضا جعفری، بشیر جعفری، سیدیوسف حسینی.
تعداد کل آرای ماخوذه مشهد 690رای بوده است و منتخبان عبارتند از: حسین محمدیان، احمد اثنیعشری، محمدحسین روشنک، محمود امتی، مجید محمدنژاد، محمدعلی چمنیان، حسین محمودی خراسانی، عبدالله یزدانبخش، رضا حمیدی ازغدی، محمد مهدی شکورزاده، محمدرضا توکلیزاده، غلامرضا نازپرور صوفیانی، فرهاد صفار سحرخیز، علیمحمد شریعتیمقدم و احمد سلحشور.
تعداد کل آرای ماخوذه در بوشهر 572رای بودهاست و منتخبان عبارتند از: خورشید گزدرازی، حسین مظفری عبدالرسول ابراهیمی، میلاد خوددامی، سجاد یکوکستان، جبار موسوی، حسین رضوی، ندیر پورجم، محمدصادق غلامی، آرمان گتوییزاده، احمد مرادی، عباس موحدفر، اسماعیل مومنی، ابراهیم زکی و امیر شهریاری.