البته به گواه آمارهای تجارت خارجی نیز آلمان همچنان صادرات خود را به ایران حفظ کرده و پنجمین کشور عمده طرف معامله ایران محسوب می‌شود که ارزش واردات از این کشور در نیمه نخست سال‌جاری معادل یک میلیارد و ۱۳ میلیون دلار و سهم آن از کل واردات نزدیک به ۵درصد است. بنابراین حفظ تعامل با این کشور اروپایی هم از سوی ایرانی‌ها و هم از سوی آلمانی‌ها مورد تاکید است؛ چراکه وابستگی صنایع ایرانی به آلمان از گذشته وجود داشته و به گفته ایرانی‌ها این وابستگی،‌ گسستنی نیست. بنابراین تقویت رابطه بین دو کشور به نفع دو طرف خواهد بود. اما مشکلاتی نیز در مسیر تسهیل تجارت با آلمان وجود دارد که از جمله مهم‌ترین آنها، چالش‌های اخذ ویزا برای تجار ایرانی است. از این رو درخواست رئیس اتاق ایران در نشست مذکور از مقامات آلمانی، فراهم کردن شرایط بهتر برای اخذ ویزای آلمان برای فعالان اقتصادی بود. همچنین مدیرعامل اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان نیز خواستار حمایت اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران از حفظ و تقویت تعادل موجود در روابط اقتصادی دو کشور شد.

در این نشست معاون بین‌‎الملل اتاق ایران به تشریح وضعیت همکاری‌های دو اتاق پرداخت. محمدرضا کرباسی هدف اصلی برگزاری این نشست را هماهنگی فعالیت‌های اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان در چارچوب وظایف روشن در آیین‌نامه اتاق‌های مشترک زیرمجموعه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران دانست و گفت: یکی از مهم‌ترین خواسته‌های فعالان اقتصادی این است که اتاق ایران براساس قوانین داخلی، اقدام به ایجاد اتاق مشترک ایران و آلمان به‌صورت مستقل کند؛ موضوعی که بارها مطرح شده اما مسکوت مانده است. کرباسی ابراز امیدواری کرد تا اعضای هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان بتوانند راه‌حل منطقی برای حل این مشکل پیدا کنند.

عباسعلی قصاعی، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان با تاکید بر اینکه این اتاق با عضویت ۳۰۰ فعال اقتصادی ایرانی و ۲۰۰ عضو فعال آلمانی، از بزرگ‌ترین اتاق‌های مشترک بازرگانی در کشور محسوب می‌شود، اظهار کرد: صنایع ایران و آلمان پیوند بسیار زیادی باهم دارند و در میان کشورهای صاحب تکنولوژی، بعد از آمریکا، آلمان کشوری است که حرف بسیاری برای گفتن دارد. قصاعی روابط اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان با اتاق برلین را بسیار مثبت ارزیابی و ابراز امیدواری کرد که با برگزاری نشست‌های مشترک بین اعضای این اتاق و هیات‌رئیسه اتاق ایران، بتوان راه‌حل میانه‌ای برای حل مشکلات موجود در روابط تجاری دو کشور پیدا کرد.

غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران نیز اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان را یکی از مهم‌ترین اتاق‌های مشترک بازرگانی کشور دانست و گفت: از زمان تاسیس این اتاق تا به امروز، برنامه‌های خوبی برای توسعه تجارت میان دو کشور دنبال شده است. او در این نشست گفت: برای ایرانی‌ها، کشور آلمان از گذشته دارای اهمیت بوده است. حتی در گذشته‌های دور این کشور اروپایی شریک اول تجاری ما محسوب می‌شد. اما به دلایلی، نقصان‌هایی در این ارتباط به‌وجود آمده است. شافعی افزود: رد پای آلمان از گذشته دور در صنایع ایران وجود دارد و وابستگی صنعتی بین دو کشور گسستنی نیست. در نتیجه اعتقادمان بر این است که این رابطه تقویت و با تضعیفش مقابله شود. او گفت: آنچه در توسعه مناسب بین دو کشور انجام می‌شود، براساس منافع متقابل است و کسی بر کسی منت ندارد. البته خویشاوندی ما با اقتصاد آلمان، متفاوت از سایر کشورهای اروپایی است. از این رو باید اقداماتی کرد که اولا لطمه‌ای به خویشاوندی ما وارد نشود و دوما این ارتباط مستحکم‌تر شود. شافعی با اشاره به اینکه هدف ما ارتقا و استحکام رابطه ایران و آلمان است، اظهار کرد: ما به دنبال این هستیم که تلاش کنیم تا از این موقعیت، جهت منافع دو کشور استفاده شود. حتی به‌دنبال این هستیم که علاوه بر مناسبات دوجانبه، مناسبات سه‌جانبه و چندجانبه را با توجه به موقعیت ایران مورد بررسی قرار دهیم. اما در عین حال به جز سفارت آلمان، بقیه سفارت‌ها ارتباط خوبی با ما دارند. تنها سفارتی که با ما نامهربان بوده، آلمان است. این در حالی است که مساله تسهیل در رفت و آمد شرط اصلی بالا بردن مناسبات تجاری است. اگر آلمان به دنبال این است که این مناسبات با ایران افزایش پیدا کند، باید شرایط تسهیل رفت و آمد را برای فعالان اقتصادی فراهم آورد. این موضوع در سفارت آلمان سختگیرانه است و به اعتقاد من باید تسهیل آن از سوی دولت آلمان توصیه شود. او همچنین با تاکید بر ضرورت توسعه روابط ایران و آلمان اظهار کرد: طبیعی است که تفاوت قوانین دو کشور محدودیت‌هایی را برای فعالان اقتصادی ایجاد می‌کند و به اعتقاد من باید راه حل منصفانه‌ای برای آنها پیدا کرد. شافعی با هدف چاره‌اندیشی و رفع مشکلات پیش‌روی فعالان اقتصادی دو کشور پیشنهاد داد تا ابتدا با تشکیل کمیته‌ای مشترک از نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان، موانع همکاری شناسایی شود تا در جلساتی با حضور اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران و اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان، راهکارهای پیشنهادی مورد بررسی قرار گیرد.

در ادامه این نشست، داگمار فن بن‌اشتاین، مدیرعامل اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان با تاکید بر این موضوع که دولت آلمان حامی توسعه همکاری‌های اقتصادی با ایران است، افزود: از آغاز دور جدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران، برخی شرکت‌های آلمانی فعالیت خود را در ایران متوقف کردند؛ اما دولت و اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان همواره حمایت خود را از تجارت با ایران اعلام داشته است. فن بن‌اشتاین با اشاره به ادامه حضور برخی شرکت‌های کوچک و متوسط آلمانی در ایران اعلام کرد: سطح همکاری‌های اقتصادی ایران و آلمان درحال‌حاضر در حالت تعادل قرار دارد؛ اما این تعادل باثبات نیست. او در همین زمینه از اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران خواست تا با حمایت‌های خود در جهت حفظ و تقویت این تعادل گام بردارند.

علاء میرمحمدصادقی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران و نایب رئیس اتاق تهران هم با تاکید بر این موضوع که در میان اتاق‌های مشترک بازرگانی، اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان از اعتبار خاصی برخوردار است، بر ضرورت تسریع روابط تجاری ایران و آلمان در شرایط کنونی تاکید کرد. او در همین زمینه هماهنگی و انسجام میان اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان و اتاق ایران را برای توسعه فعالیت‌های تجاری دو کشور مهم دانست. میرمحمدصادقی همچنین با اشاره به این موضوع که آلمان در دوران تحریم از جمله کشورهایی بوده که در کنار ایران مانده است، تاکید کرد: وظیفه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان در شرایط فعلی این است که فارغ از تحریم‌ها، قدم در راه توسعه روابط ایران و آلمان برداشته و به این وسیله به مقابله با آمریکا بپردازند.