پیشنهاد اروپا برای پیشگیری از جنگ تجاری
به گزارش رویترز رهبران اروپایی در اجلاس صوفیه گرد هم آمدهاند تا به موضعی واحد برسند که منافع تمامی اعضا در آن لحاظ شده باشد. برخی کشورهای اروپایی نظیر آلمان بر جلوگیری از بروز مناقشه تجاری با آمریکا تاکید میکنند و برخی دیگر نظیر فرانسه مصمم هستند که تسلیم زورگویی ترامپ نشوند و امتیازی به آمریکا ندهند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در حاشیه این اجلاس به خبرنگاران گفت: «ما موضع واحدی داریم. ما خواستار معافیت دائمی از پرداخت تعرفه واردات هستیم و آمادگی داریم درخصوص اقدامات متقابل در جهت رفع موانع تجاری گفتوگو کنیم.» دیپلماتهای اروپایی عقیده دارند نیاز به اتخاذ موضع واحد از سوی اروپا از مبحث تعرفهها فراتر میرود. ترامپ از توافق هستهای برجام خارج شده است و شرکتهای اروپایی که در ایران به کسبوکار اشتغال دارند را در معرض تهدید قرار داده است. آمریکا از برگزاری جلسه کمیته استیناف سازمان تجارت جهانی نیز جلوگیری میکند و به این ترتیب سازوکار حل اختلاف سازمان تجارت جهانی را ناکارآمد ساخته است. امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه میگوید مساله تجارت و نیز مساله ایران دو آزمون مهم اتحادیه اروپا است تا نشان دهد که مستقلانه عمل میکند. او تاکید کرد: «ما درخصوص مساله تجارت بسیار شفاف عمل کردهایم. هیچ مذاکرهای در باب جزئیات با آمریکا صورت نخواهد گرفت، مگر آنکه معافیت دائمی ما مسجل شود.» سران اروپا توافق کردند که به شرط ابلاغ معافیت دائمی تولیدکنندگان فولاد و آلومینیوم اروپایی از تعرفههای واردات، در چهار محورمایل به گفتوگو با آمریکا هستند. ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا گفت: «اروپا تا زمانی که شمشیر داموکلس بر فراز سرهای ما آویخته باشد و در معرض تهدید باشیم، حاضر به مذاکره نخواهد بود.» برخی دیپلماتها درخصوص احتمال موفقیت این مذاکرات تردید دارند: «ما اطمینان نداریم که دولت آمریکا به ایجاد یک وضعیت برد-برد برای طرفین تمایل داشته باشد. برخی اعضا درخصوص مطلوبیت و عقلانی بودن این فرآیند تردیدهای جدی دارند.»
حوزههایی که برای گفتوگو مورد توافق هستند عبارتند از:دسترسی محصولات (از جمله خودروها) به بازارهای طرفین، مناقصههای دولتی، انرژی و بالاخص گاز طبیعی مایع (NLG) و همچنین همکاریهای احتمالی میان قانونگذاران برای بازنگری در سازمان تجارت جهانی. یک مقام اروپایی گفت: «این گفتوگوها بر اساس اصول اقدام متقابل و سازگاری با سازمان تجارت جهانی و در جهت پیشگیری از وقوع جنگ تجاری انجام خواهد شد.» بناست وزرای تجارت دو طرف هفته آینده در بروکسل با یکدیگر دیدار و گفتوگو کنند.
از سوی دیگر کمیسیون اروپا که سیاستگذاری تجارت خارجی ۲۸ عضو این اتحادیه را بر عهده دارد، اعلام کرده است با اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر محصولات آمریکایی نظیر موتورسیکلت و نوشیدنیهای الکلی به اقدامات آمریکا پاسخ خواهد داد. این کمیسیون به منظور ایجاد آمادگی لازم، پیشنویس قانونی را منتشر کرد که به کشورهای اروپایی اجازه میدهد از روز بیستم ژوئن سالجاری تعرفه واردات ۲۵ درصدی را بر برخی محصولات آمریکایی اعمال کنند و از ۲۳ مارس سال ۲۰۲۱ نیز برخی محصولات آمریکایی را مشمول تعرفههایی تا ۵۰ درصد کنند. کمیسیون اروپا طی روزهای آینده برنامه اقدامات احتمالی خود را به اطلاع سازمان تجارت جهانی خواهد رساند.
ارسال نظر