بازدهی بازارهای دارایی در معاملات سال جاری بررسی شد؛
پیشتازی طلا به پشتوانه نااطمینانی
بازارهای دارایی در ماههای سپریشده از سالجاری نوسانات قابلتوجهی را تجربه کردهاند. با بررسی نمودار بازدهی بازارها در بازههای مختلف ۹ ماهه، ۳ ماهه و یکماهه میتوان مشاهده کرد که سرمایهگذاران استقبال چشمگیری از داراییهای امن کردهاند. مهمترین علت سوگیری اینچنینی معاملهگران و فعالان بازار، افزایش تنشهای منطقهای و بینالمللی بوده است. مناقشات نظامی میان کشورهای منطقه بهخصوص مسائل مرتبط با درگیریهای مستقیم ایران و اسرائیل در کنار مباحث مربوط به جنگ اوکراین، با تشدید انتظارات تورمی جامعه و بازار زمینهساز شکلگیری مازاد تقاضا در بازارهای ارز و طلاست.
هر گرم طلای ۱۸ عیار در معاملات روزهای پایانی سال گذشته حوالی رقم ۳ میلیون و ۲۵۳ هزار تومان معامله میشد. این درحالی است که به پشتوانه رشد ارزش این فلز در بازار جهانی و همچنین رشد قیمت دلار و افزایش سطح ریسکهای سیاسی هر گرم از این فلز زرد در بازار روزهای اخیر حوالی رقم ۴ میلیون و ۸۷۱هزار تومان معامله شد تا رشد حدودا ۴۹.۷۳ درصدی را از خود به نمایش بگذارد. رتبه دوم مقایسه ۹ماهه نیز در اختیار سکه طلا طرح جدید با رشد ۴۰.۲ درصدی است. اما این مقایسه یک نکته جالب دیگر نیز دارد. در یک سال اخیر بانکمرکزی با هدف کنترل نوسانات بازار سکه اقدام به عرضه قطعات مختلفی از این بازار سرمایهای کرده است. نخستین حراجهای سکهای که توسط بانکمرکزی انجام میشد تنها شامل ربعسکه طلا بود. درنتیجه مشاهده میشود که عضو کوچکتر خانواده سکه با ۲۱.۶۶درصد رشد، در قعر جدول بازدهی ۹ ماهه قرار گرفته است. نهاد بازارساز در ماههای اخیر تلاش کرده تا میزان عرضه دیگر قطعات سکه را نیز افزایش دهد. براین اساس میتوان پیشبینی کرد که در ماههای آتی سرعت رشد قیمت تمام سکه نیز کاهش یابد.
رقابت نزدیک دلار و بورس در پاییز
در سهماهه پاییز سالجاری سطح تنشهای نظامی رشد کرد. عملیات «وعده صادق ۲» و تغییر حکومت در کشور سوریه را میتوان از جمله مهمترین این مناقشات نام برد. درنتیجه گرم طلای ۱۸ عیار در مقایسه سهماهه نیز در صدر جدول قرار گرفته است. اما رتبههای دوم و سوم بازدهی پاییز با اختلاف اندک در اختیار دلار آزاد و شاخص بورس است. طلای ۱۸ عیار در سه ماه اخیر حدود ۳۰.۳۱درصد رشد ارزش را تجربه کرده است و پس از آن نیز دلار آزاد با ۲۹.۳۴درصد و شاخص بورس با ۲۷.۸درصد رکورددار بیشترین بازدهی در پاییز هستند. بهنظر میرسد باتوجه به رشد قیمت بیسابقه طلا بخشی از تقاضای دارایی امن به سمت بازار دلار حرکت کرده است. از سوی دیگر رویکار آمدن دونالد ترامپ و احتمال افزایش تحریمهای اقتصادی بهواسطه حضور او در دولت جدید کشور آمریکا از جمله ریسکهایی است که بیشتر در بازار ارز خودنمایی میکند. درنتیجه بازار ارز که تا روزهای پایانی شهریور ماه در وضعیت بازدهی منفی قرار داشت در سهماهه پاییز رشد ارزش قابلتوجهی را تجربه کرد. از سوی دیگر افت ارزشهای پیاپی بازار سهام در نیمه نخست سال موجب شد تا شاخصهای این بازار در پاییز در شرایط ارزندگی کامل قرار بگیرند. در همین راستا بورس نیز در پاییز با استقبال معاملهگران مواجه شد.
بازار گرم در روزهای خیلی سرد!
نقطه اوج رویدادهای سیاسی در آذر ماه بود. همانطور که اشاره شد در آذر ماه دولت سوریه به عنوان یکی از متحدان استراتژیک ایران در منطقه سقوط کرد و همین امر سبب شد تا انتظارات تورمی فعالان بازار رشد کند. از سوی دیگر اخباری مانند کاهش فروش نفت ایران به چین نیز به تقویت موج افزایشی کمک کرد.
دلار آزاد در بازه 30روزه آذر با عبور از کانالهای قیمتی 69 تا 75هزارتومانی در کانالهای 76 و 77 هزارتومانی معامله شد و رشد 10درصدی را از خود به نمایش گذاشت. اما رتبه اول بازدهی آذر با اختلاف قابلتوجه در اختیار بازار سرمایه است. شنیدهها حاکی از آن است که فعالان بورسی نسبت به آینده کوتاهمدت این بازار امیدوارند.
بهعقیده کارشناسان درصورتی که سیگنالهای منفی موجود در بازار کاهش یابد، سرمایه حقیقی بیشتری به سمت معاملات بورسی روانه خواهد شد.
افت دیرهنگام بازار ارز
در روزهای پایانی هفته گذشته نرخ شاخصهای ارزی در معاملات غیررسمی افت کرد. بررسی معاملات بازار ارز در هفته گذشته خبر از رشد چشمگیر این بازار در 7روز پایانی آذر ماه دارد. اما در روز پنجشنبه روند افزایشی اصلاح شد و نرخ دلار به محدوده کانال 76هزار تومانی بازگشت. هر برگ اسکناس دلار آزاد در معاملات عصر روز پنجشنبه با افت 600 تومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم 76هزار و 700 تومان به فروش رسید. سکه طلا نیز در آخرین روز معاملاتی آذر با افت 650هزارتومانی نسبت به نرخ روز پیشین در رقم 54میلیون و 400 هزارتومان معامله شد.