شماره روزنامه ۶۰۵۰
|

  • ترکش‌های اختلالات بر اقتصاد دیجیتال

    دنیای اقتصاد - مهسا طاعتی: در دو هفته اخیر همز‌مان با روزهای منتهی به انتخابات ریاست‌جمهوری اختلال‌های اینترنتی تشدید شد؛ تا جایی که عمده فیلترشکن‌ها از کار افتادند و نارضایتی مردم از کندی سرعت اینترنت در این روزها نیز اوج گرفت. در مقابل مسوولان دولتی از وزیر ارتباطات گرفته تا رئیس مرکز ملی فضای مجازی بدون اشاره‌ای به این اختلال‌ها، همچنان از پایداری کامل شبکه ارتباطی کشور گفتند. البته این مقامات درباره افزایش حملات سایبری در روزهای قبل و حین انتخابات و خنثی کردن آنها اشاره کرده‌اند. با این حال کارشناس‌ها از تشدید اختلال‌ها در هفته‌های اخیر می‌گویند و آن را نتیجه رویکرد نادرست سیاستگذار می‌دانند. در این شرایط، گزارش‌ها و بررسی‌ها نشان می‌دهد که میزان سفارش فروشگاه‌های مجازی فعال در بستر اینستاگرام تا ۲۵ درصد، ترافیک فروشگاه‌های اینستاگرامی تا ۴۰ درصد و تراکنش‌های پرداخت‌یارها نیز حدود ۲۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
  • هوش مصنوعی برق دنیا را می‌بلعد

    ایسنا: در حالی که هوش مصنوعی در محصولات و خدمات بیشتری یکپارچه می‌شود، مصرف بالای برق، پاشنه آشیل این فناوری است که احتمالا تامین نیرو را در مضیقه قرار دهد. هنگامی که گوگل در هفته گذشته اعلام کرد آلایندگی جوی این شرکت از سال ۲۰۱۹ به میزان ۴۸ درصد افزایش یافته، انگشت اتهام را به سمت هوش مصنوعی گرفت. شرکت‌های فناوری آمریکایی سرگرم ساخت شبکه‌های وسیع از دیتاسنترها در سراسر جهان هستند و می‌گویند هوش مصنوعی موجب رشد مصرف برق شده است و توجهات را به سمت میزان مصرف انرژی این فناوری و تاثیر آن بر محیط‌زیست معطوف کرده‌اند.
  • اینترنت در زمان برگزاری نوبت دوم آزمون سراسری قطع نمی‌شود

    سیتنا: سرپرست سازمان ملی سنجش و ارزش‌یابی نظام آموزش کشور اعلام کرد که اینترنت و شبکه‌های مجازی در نوبت دوم کنکور قطع نمی‌شود و با توجه به تجهیزات و ابزارهای پیشرفته، هر نوع تقلبی در جلسه آزمون کشف خواهد شد. عبدالرسول پورعباس در نشست خبری تشریح فرآیند برگزاری نوبت دوم آزمون سراسری ۱۴۰۳ گفت: «با توجه به نسل سوم دستگاه‌های سیگنال‌یاب، نیازی به قطع اینترنت در زمان برگزاری نوبت دوم کنکور سراسری نیست. دستگاه‌های آشکارساز در اختیار حوزه‌های آزمون قرار گرفته و به محض اینکه سیگنالی دیده شود، اقدامات لازم صورت می‌گیرد؛ همچنین نمایندگان دستگاه قضایی در تمام استان‌ها حضور دارند و پلیس فتا نیز همزمان فعالیت خواهد داشت تا هر گونه اقدامی در مسیر ایجاد شائبه و تخلف در کنکور کشف شود.»
  • قطعنامه سازمان ملل برای کاهش شکاف در دسترسی به هوش مصنوعی

    مهر: مجمع عمومی سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه‌ای از کشورهای ثروتمند و توسعه‌یافته درخواست کرد که فاصله رو به افزایش با کشورهای در حال توسعه را در هوش مصنوعی کاهش دهند. نماینده چین در سازمان ملل متحد اظهار کرد که اقدامات اخیر ایالات‌متحده در هدف قرار دادن سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه هوش مصنوعی در چین به توسعه سالم این فناوری کمک نمی‌کند و منجر به شکاف در حاکمیت جهانی خواهد شد. این اظهارات پس از آن مطرح شد که سازمان ملل قطعنامه‌ای را در زمینه کاهش شکاف دسترسی به هوش مصنوعی به تصویب رساند؛ قطعنامه‌ای که توسط چین پیشنهاد شده بود. این قطعنامه با هدف کمک به کشورهای در حال توسعه برای بهره‌مندی از مزایای این فناوری نوین تدوین شده است.
  • کوچک‌ترین موبایل ۵G جهان در راه بازار

    مهر: یونی هرتز، شرکتی که به تولید موبایل‌های رده‌بالا مشهور است، اخیرا دستگاه جدید جلی‌مکس را معرفی کرده و مدعی است این کوچک‌ترین موبایل ۵G در بازار جهان است. در جلی‌مکس از پردازشگرهای کم‌قدرت که در موبایل‌های کوچک به کار می‌روند، استفاده نشده است. در عوض مجهز به یک تراشه Dimensity۷۳۰۰ مدیاتک با ۱۲ گیگابایت RAM و ۲۵۶ گیگابایت حافظه داخلی است. در این موبایل یک باتری ۴ هزار میلی‌آمپری به کار رفته که قابلیت شارژ سریع ۶۶ وات دارد. هرچند ابعاد دستگاه هنوز مشخص نیست، اما مقایسه بین کیبوردهای استاندارد در تیزر این موبایل حاکی از آن است که اندازه جلی‌مکس مشابه آی‌فون ۱۳ مینی است.
  • هوش مصنوعی، جست‌وجوی اینترنتی را متحول می‌کند

    دنیای اقتصاد: هوش مصنوعی مولد همیشه الگوی جست‌وجوها را به هم زده است. این فناوری است که می‌تواند تقریبا برای هر سوالی، یک پاسخ پیدا کند و در فرآیند تغییر دنیای جست‌وجو، توسعه‌دهندگان هوش مصنوعی به کار دیگری دست پیدا کرده‌اند که جست‌وجو و هوش مصنوعی را بیشتر با هم ترکیب می‌کند. هوش مصنوعی مولد سه جنبه اساسی جست‌وجو را تغییر داده است که عبارتند از نحوه درخواست و جست‌وجوی اطلاعات افراد، نحوه دریافت داده برای پاسخ و در نهایت اینکه چگونه شرکت‌ها می‌توانند این اطلاعات را به مشتریان خود ارائه دهند.
  • احراز هویت در امضای الکترونیکی سطح دو، غیرحضوری شد

    دنياي اقتصاد: معاون زیرساخت کلید عمومی و امنیت اطلاعات تجاری مرکز توسعه تجارت الکترونیکی‌(تتا) اعلام کرد که امکان احراز هویت غیرحضوری برای صدور گواهی‌های سطح دو اطمینان فراهم شده و این گواهی‌ها برای استفاده در کاربردهای با ریسک متوسط در نظر گرفته شده است. رضا جوادی‌نیا اظهار کرد: «در سند سیاست‌های زیرساخت کلید عمومی کشور‌(CP)، چهار سطح اطمینان پیش‌بینی شده است که سطوح اطمینان یک تا چهار به ترتیب برای کاربردهای با سطح ریسک کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قابل استفاده است.
  • شماره موبایل ۳۳میلیون کاربر اپ احراز هویت فاش شد

    مهر: تویلیو (Twilio) مالک اپ احراز هویت دو عاملی Authy از نشت امنیتی که ۳۳ میلیون شماره موبایل مرتبط را با این نرم‌افزار منتشر کرده، خبر داده است. دلیل این نشتی یک APIاندپوینت ناامن بوده است. اندپوینت به هر وسیله (لپ‌تاپ، تلفن، تبلت یا سرور) متصل به یک شبکه تجاری امن گفته می‌شود و هنگامی که به یک شبکه متصل می‌شوید، یک اندپوینت (endpoint) جدید ایجاد می‌کنید. تویلیو در اول جولای اعلام کرد که نشتی اطلاعات به دلیل یک اندپوینت احراز هویت نشده رخ داده که دسترسی غیرمجاز به داده‌های مرتبط با حساب‌های کاربری Authy را فراهم کرده است.
  • تردز یک ساله شد

    دنیای اقتصاد: در ماه ژوئیه سال گذشته تردز، نسخه متا برای رقابت با ایکس، معرفی شد، کاربران سراسر دنیا استقبال قابل‌توجهی از حضور و فعالیت در این شبکه اجتماعی کردند. به این ترتیب بود که تب تردز بالا گرفتن و تنها در طول همان چند روز اول از زمان معرفی، بیش از ۱۰۰ میلیون نفر در این شبکه اجتماعی جدید ثبت‌نام کردند. بسیاری از علاقمندان به فعالیت و حضور در تردز می‌خواستند ببینند که آیا محصول جدید مارک زاکربرگ، بالاخره یک بار برای همیشه ایلان ماسک و شبکه اجتماعی‌اش را کنار خواهد زد یا خیر. در آن زمان زاکربرگ ابراز امیدواری کرده بود که این اپلیکیشن در نهایت می‌تواند ده برابر کاربران بیشتری نسبت به ایکس را جذب کند. در همین راستا او در جولای گذشته در پستی نوشته بود: «کمی زمان می‌برد، اما فکر می‌کنم باید یک اپلیکیشن گفتگوی عمومی با بیش از یک میلیارد نفر کاربر در متا وجود داشته باشد. توییتر فرصت انجام این کار را داشته، اما موفق نشده است. امیدواریم ما این کار را انجام دهیم.»
  • از پیشتازی اپراتورها تا دسترسی به فناوری‌های جدید

    دنیای اقتصاد: بیست و هفتمین دوره از نمایشگاه الکامپ به پایان رسید. البته در این دوره رویدادهایی همچون تینواستارز، توان‌‌‌تک، الکام‌‌‌پیچ و الکام‌‌‌تاکز به روال سابق برگزار شد، اما اضافه شدن الکام کامرس و اینشورنس به‌‌‌عنوان دو عضو جدید به الکامپ تاکنون آورده‌‌‌ خاصی به جز غرفه‌‌‌داری نداشته است. از سوی دیگر، بررسی اخبار منتشر شده از حضور شرکت‌ها در این دوره نشان می‌دهد که اپراتورهای همراه نسبت به سایر شرکت‌ها حضور پررنگ‌‌‌تر و سهم‌‌‌ بیشتری در تصاحب اخبار امضای تفاهم‌‌‌نامه و رونمایی از محصولات جدید داشته‌‌‌اند.
  • شرکت رقیب بومی توییتر در هند

    ایسنا: شبکه اجتماعی هندی «کو» (Koo) که خود را به‌عنوان رقیب ایکس (توییتر سابق) معرفی کرده بود، به دنبال شکست مذاکرات خرید این پلتفرم تعطیل می‌شود. با وجود آنکه «کو» بیش از ۶۰میلیون دلار تامین مالی از سرمایه‌گذاران برجسته‌ای نظیر «تایگر گلوبال» و «اکسل» جذب کرده بود، با چالش‌های قابل‌توجهی در گسترش پایگاه کاربران خود و درآمدزایی در دو سال گذشته روبه‌رو بود. پایگاه فناوری تِک‌کرانچ در فوریه گزارش کرده بود که «کو» سرگرم مذاکرات فروش با استارت‌آپ رسانه اینترنتی «دیلی هانت» است که ۵میلیارد دلار ارزش دارد. اما موسسان «کو» روز چهارشنبه اعلام کردند مذاکرات مذکور به توافق نرسید.
  • خلاصی واتس‌اپ و سیگنال از قانون کنترل چت اروپا

    ایسنا: قانون‌گذاران اتحادیه اروپا از طرح‌های اسکن اپلیکیشن‌های پیام‌رسان صرف‌نظر کردند؛ اما مدافعان حریم خصوصی هنوز نمی‌توانند این موضوع را جشن بگیرند. ریاست بلژیکی شورای اتحادیه اروپا، طرح‌هایی را که برای اسکن اپلیکیشن‌های پیام‌رسان از جمله واتس‌اپ و سیگنال وجود داشت، کنار گذاشت. تحت لایحه « کنترل چت۲» برای شنود گسترده پیام‌های کاربران، تصاویر، ویدئوها و آدرس‌های URL توسط هوش مصنوعی اسکن می‌شدند تا محتوای سوءاستفاده از کودکان شناسایی شوند.
  • افزایش ۵۰درصدی آلایندگی گوگل

    ایسنا: وابستگی فزاینده گوگل به هوش مصنوعی در دیتاسنترهایش و افزایش چشمگیر مصرف انرژی به بیش از ۴۸درصد انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط این غول اینترنتی از سال۲۰۱۹ منتهی شده است. گوگل در گزارش «زیست‌محیطی ۲۰۲۴» این شرکت پذیرفته است که ابهام قابل‌ ‌توجهی درخصوص دستیابی به هدفش وجود دارد و می‌گوید دستیابی هدف بسیار جاه‌طلبانه صفر خالص تا سال۲۰۳۰ آسان نخواهد بود. آلفابت که شرکت مادر گوگل است، در سال۲۰۲۰ اعلام کرد کل کسب‌وکار خود را تا سال۲۰۳۰، با انرژی عاری از کربن اداره خواهد کرد.
  • چین در ثبت اختراعات هوش مصنوعی مولد از آمریکا جلو زد

    مهر: طبق اطلاعات سازمان ملل تعداد اختراعات ثبت‌شده چین در حوزه هوش مصنوعی مولد ۶برابر آمریکا است و این کشور در این زمینه رکورد‌دار است. به گزارش رویترز، اطلاعات سازمان ملل نشان می‌دهد چین بیش از هر کشور دیگری در جهان حق امتیاز اختراعات مربوط به هوش مصنوعی مولد مانند چت‌بات‌ها را ثبت کرده است؛ به‌طوری‌که حق امتیازات اختراعات ثبت‌شده آن ۶برابر آمریکا یعنی رقیب اصلی در این حوزه است.
  • خداحافظی دستگاه‌های دولتی ژاپن با فلاپی‌دیسک

    سیتنا: آژانس دیجیتال ژاپن اعلام کرد استفاده از فلاپی‌دیسک‌های قدیمی را برای کار با سیستم‌های رایانه‌ای دولتی حذف کرده است. تنها سیستمی که هنوز وجود دارد و نیاز به استفاده از فلاپی دیسک دارد، یک سیستم محیطی است که بر بازیافت خودرو نظارت می‌کند. تارو کنو، وزیر دیجیتال ژاپن در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما در روز ۲۸ژوئن در جنگ فلاپی‌دیسک پیروز شدیم.» آژانس دیجیتال ژاپن جنگ علیه فناوری رایانه دوران دهه۹۰ را در سال۲۰۲۲ آغاز کرد. حدود ۱۹۰۰سازمان دولتی ژاپن از فلاپی‌دیسک و سایر فناوری‌های قدیمی مانند دستگاه‌های فکس، سی‌دی و مینی‌دیسک استفاده می‌کردند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر