پیدایش دموکراسی در هند
در این نظام سلسلهمراتبی، اقوام فاتح آریایی در بالاترین وضعیت و اقوام مغلوب در پایینترین موضع قرار داشتند. طبقه مغلوب و غیرآریایی «سودراما» نامیده میشدند که هرگونه مراوده با این طبقه حرام بود و طبقه ناپاک بهشمار میآمدند. تا قرن سیزدهم تاخت و تازهای زیادی از سوی ایران و آسیای مرکزی به هند صورت گرفت؛ اما چندان ماندگار نبود تا اینکه مسلمانان، در این زمان شهر دهلی را تصرف کردند و نخستین حکومت مسلمانان را بنیان گذاشتند. مغولهای گورکانی آخرین جهانگشایانی بودند که در اوایل قرن شانزدهم به هندوستان حمله کردند و تا ۱۸۵۷ میلادی در بخش بزرگی از شبهقاره هند فرمانروایی کردند. تا پیش از آغاز عصر ملکه الیزابت اول، نظام حاکم بر هند از نوع استبداد شرقی بود. مهمترین ویژگی این نظام که بهعنوان مانع شورشهای دهقانی عمل میکرد، ویژگی دیوانسالارانه زمینداری یا نسخه آسیایی پادشاهی مطلقه بود که از توسعه دموکراسی سیاسی و رشد طبقه تجاری جلوگیری میکرد.
به این دلیل حکومت مغولها نیز با تهدید امتیازات اشرافی روبهرو نبود. از جمله مهمترین موانع ظهور دموکراسی در درون ساختار سیاسی هند در دوره مغولها، ضعف طبقه اشراف زمیندار مستقل از دربار، موروثی نبودن مناصب دولتی و برگشت اموال صاحبمنصبان به خزانه دولتی پس از مرگ آنان بود. ورود استعمار انگلیس تحت عنوان تجارت آزاد در آغاز قرن۱۶ و اوایل قرن۱۷ با اوج قدرت گورکانیان هند و تاسیس کمپانی هند شرقی (۱۶۰۲میلادی) و در پوشش بازرگانی صورت گرفت. انگلیسیها از نیمه قرن نوزدهم، حکومت هند را بهدست گرفته و دستگاه دیوانی گستردهای را بهوجود آوردند.
سه پیامد این تغییر در جامعه هند، کوشش ناموفق برای تجاری کردن کشاورزی از طریق نظم در وضع مالیاتها و ثبت مالکیت ارضی، ویرانی صنایع دستی مناطق روستایی و کوشش ناموفق برای رهایی از سلطه انگلیس در شورش سال۱۸۵۷ بود. طی نود سال بعدی که انگلیسیها در هند ماندند، جنبش ضد انگلیسی هند همچنان نیرومند بود. جامعه هند فاقد آن وحدتی بود که قادر باشد به شیوه ژاپن و به رهبری گروهی از اشراف و مساعدت دهقانان به نوسازی بپردازد. نیروهای ارتجاعی در درون جامعه هند، مانع از هرگونه اقدام جدی در راستای صنعتی شدن بودند. دوره ۱۹۴۷-۱۸۵۷ در هند عصر آرامش بریتانیایی و بهشت زمینداران بود. در سایه حکومت انگلیسیها، زمینداران انگلگونه رشد کردند و حضور آنان سبب تسهیل استثمار مازاد دهقانان به وسیله زمینداران و رباخواران شد.
طبقه بالای روستا، نظام کاست را برای تامین منافع حفظ میکرد؛ بنابراین با وجود ایجاد راهآهن و شبکه آبرسانی در هند توسط نیروهای انگلیسی، عزمی در بهکارگیری مازاد در مسیر رشد صنعتی وجود نداشت. کنگره ملی و نخستین اتاق تجارت هند در سال۱۸۸۵ تشکیل شد و تا پایان جنگ اول جنبه گردهمایی روشنفکرانه داشت.