تفاوتهای سبک کاری دو رقیب سرسخت
سامسونگ: ترکیب افقی و حجم بالای تولید
سامسونگ مثل بسیاری از تولیدکنندگان آسیایی از جمله شرکت NEC و Sony عمل میکند؛ یعنی اینکه بر ترکیب افقی و حجم عظیم تولید تاکید دارد. امروزه سامسونگ در تعداد قابلتوجهی از بازارها حضور پررنگ دارد: از بازار حسگرها و لامپهای الایدی و لوازم پزشکی گرفته تا بازار باتری، دوربین، تلویزیون، موبایل و تبلت. شرکت سامسونگ قبل از شاخ به شاخ شدن با اپل بیشتر با شرکتهای ژاپنی رقابت میکرد و بیشتر در بازارهای کوچک و متوسط حضور داشت؛ حال آنکه بعدها بهویژه در دهه دوم قرن بیست و یکم به سمت بازارهای بزرگ و پردامنه گرایش پیدا کرد. از سوی دیگر، بخش عمده سرمایهگذاریهای این شرکت طی سالیان اخیر حول محور تحقیق و توسعه و هزینههای سرمایهای متمرکز شده است.تاکید بر ترکیب افقی در سامسونگ نیز موجب بینیازی شرکت سامسونگ از تامین قطعات موردنیاز خود از سایر شرکتها به ویژه شرکتهای رقیب شده است، چیزی که در مورد شرکت اپل یا شرکتی مانند نوکیا مصداق پیدا نمیکند و این شرکتها برای تامین بسیاری از قطعات مورد نیاز خود به بیرون از شرکت وابسته هستند. البته این ترکیببندی افقی شرکت سامسونگ از بعضی جهات به ضرر سامسونگ تمام شده، بهعنوان مثال باعث شده تا سهم این شرکت از فروش جهانی گوشیهای هوشمند از ۳۵ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۲۴ درصد در اوایل سال ۲۰۱۵ کاهش یابد و همین مساله موجب شده تا مقامات سامسونگ به فکر بیفتند تامین بخشی از مایحتاج خود را برون سپاری کنند.
اپل: طراحیهای نوآورانه و برون سپاری هدفمند
شرکت اپل از نظر بازاریابی، تحقیقات و طراحی محصولاتش به مراتب از سامسونگ هدفمندتر و با تمرکز بالاتری عمل میکند و در نتیجه با ریسکهای کمتری روبهرو میشود. یکی از ویژگیهای هوشمندانهای که در طراحی و ساخت محصولات اپل به خوبی موردتوجه بوده، این است که برنامههای مورد استفاده در محصولات شرکت اپل و خود این محصولات با همدیگر همخوانی و هماهنگی فوقالعادهای دارند، اما با محصولات متعلق به رقبای اپل همخوانی ندارند که نمونه بارز این ویژگی را میتوان در مدلهای مختلف آیفون و برنامههای ویژه آنها مشاهده کرد که در سایر تلفنهای همراه قابل استفاده نیستند.
علاوه بر این، شرکت اپل توانسته با برونسپاری تولید قطعات سختافزاری محصولاتش تا حد زیادی از هزینههای تحقیق و توسعهاش بکاهد. اما این ویژگی اپل تا حد زیادی باعث شده تا این شرکت به شرکتی تکمحصولی تبدیل شود که بخش قابلتوجهی از درآمدش به یک محصول یعنی آیفون وابسته است.
alavitarjomeh@gmail.com