شماره روزنامه ۶۲۳۴
|

ویژه نامه

  • فناوری‌های نوین برای کاهش مصرف انرژی

    دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد از لزوم تدوین برنامه‌ای مدون برای مدیریت مصرف برق خبر داد. سیدمحمدرضا مرتضوی با اشاره به این مطلب گفت: با توجه به رشد جمعیت جهان و اوج مصرف شبانه، دیر یا زود ناگزیر از تدوین برنامه‌ای دقیق و مدون برای مدیریت مصرف انرژی هستیم. وی با اشاره به فقدان چنین برنامه‌ای در کشور گفت: بدون دستیابی به راهکاری نوین در مدیریت انرژی هرگز نمی‌توانیم پله‌های ترقی را به سرعت طی کنیم. مرتضوی در ادامه با اشاره به محدودیت سوخت‌های فسیلی در جهان و آلاینده‌های ناشی از آن گفت: تداوم تامین انرژی و محدودیت منابع ما را وادار به استفاده از انرژی‌های نو و بهره‌وری حداکثری در مصرف انرژی برق خواهد کرد.
  • جمع آوری لامپ‌های مدادی پرمصرف از اماکن تجاری

    مهندس حسین سجادی، مدیرعامل سازمان بهره وری انرژی ایران گفت: اوج مصرف برق کشور در روز مربوط به اماکن اداری و اوج مصرف برق در شب، مربوط به روشنایی خانه‌هاست. وی افزود: در سال‌های ۹۰ و ۹۱ تعداد پیک‌هایی که روز بر شب غلبه کرده بود بیشتر از سال‌های دیگر بود و در مقطعی به دلیل توسعه سامانه‌های سرمایشی روز به روز زیادتر می شد؛ اما با توجه به اقدامات مدیریت مصرف صورت گرفته، رفته رفته از تعداد آنها کاسته شد.
    وی ادامه داد: بهبود بهره وری در کولرهای آبی و توجه به راندمان کولرهای گازی و جلوگیری از ورود کولرهای راندمان پایین به کشور باعث شد که بتدریج در سال‌های ۹۲ و ۹۳ از تعداد روزهایی که پیک روز بر پیک شب غلبه کرد، کاسته شود.
  • لامپ کم مصرف؛ انرژی کمتر، عمر بیشتر

    تاریخچه اولین لامپ فلورسنت که به نوعی مادر لامپ‌های کم‌مصرف کنونی است، اواخر دهه‌ ۱۸۹۰ اختراع شد. این لامپ‌ها در سالن‌های عکاسی و برخی صنایع مورد استفاده قرار می‌گرفت. در سال ۱۹۲۷ لامپ بخاری فشار بالا اختراع و ثبت شد. لامپ‌های کم‌مصرف نوین در سال ۱۹۷۳ در واکنش به بحران جهانی نفت اختراع شد. ساختمان
    مهمترین پیشرفت در فناوری لامپ‌های کم‌مصرف، جایگزینی بالاست‌های (چوک‌های) الکترومغناطیسی با بالاست‌های الکترونیکی است. این فناوری باعث از بین رفتن چشمک‌زدن‌های متوالی لامپ و آهسته روشن شدن این نوع لامپ‌ها شد.
  • با لامپ‌های LED هزینه‌ها و مصرف برق را کاهش دهیم

    مسئولان وزارت نیرو پیش بینی می کنند که در شش ماهه دوم سال جاری ساعات پیک مصرف برق از روز به شب منتقل شود و عملا با خاموش شدن دستگاه‌های سرمایشی و کولرها و کوتاه‌ شدن طول روز، بیشترین میزان مصرف برق حدفاصل ساعات ۱۸ تا ۲۲ رقم بخورد. در شش ‌ماهه نخست سال، پیک روز در ساعت‌‌های ۱۱ تا ۱۵ و در شب بین ۱۹ تا ۲۳ اتفاق می‌ افتد، درحالی که در شش‌ماهه دوم، پیک شب بر پیک روز غلبه کرده و ساعت پیک مصرف به ۱۸ تا ۲۲ منتقل می‌ شود.
    به اعتقاد مسئولان توانیر، وزارت نیرو عامل اصلی شکل گیری پیک مصرف برق شبانه در شش ‌ماهه دوم در بخش خانگی تأمین مصارف روشنایی است، به طوری که برآوردها نشان می دهد بخش روشنایی ۲۵ تا ۳۰ درصد مصرف الکتریکی ساختمان‌ها را به ‌خود اختصاص می‌ دهد که مشترکان می‌ توانند با صرفه ‌جویی در مصرف برق و انتخاب سامانه روشنایی مناسب، افزون‌ بر کمک به شبکه برق، هزینه‌‌های برق خود را به‌ شدت کاهش دهند.
  • تلفات صنعت‌ برق را به زیر ۱۰ درصد می‌رسانیم

    قصد داریم ظرف یک‌سال تلفات صنعت برق کشور را به زیر ۱۰درصد برسانیم که این امر ابتکار و خلاقیت مهندسین حوزه برق را می‌طلبد. همه باید دست به دست هم دهیم و اجازه ندهیم منابع ملی هدر رود؛ چرا که این منابع به نسل آینده تعلق دارد و ما موظف به پاسخگویی هدر رفت منابع هستیم. همایون حائری مدیر عامل شرکت توانیر، خبر از طرح جهادی مهندسی در کاهش تلفات برق در کشور و رساندن آن به زیر ۱۰ درصد داد. وی با بیان اینکه سعی داریم در یکسال آینده تلفات صنعت برق را به زیر ۱۰ درصد کاهش بدهیم، افزود: این حرکت در صورت وقوع تاثیر چشمگیری در هزینه‌ها و رفع مشکلات صنعت برق خواهد داشت.
  • ضرورت استفاده از لامپ‌های استاندارد

    روند رو به رشد مصرف انرژی در ایران، استفاده از روشهای مؤثر و تجربه شده صرفه جویی در مصرف آن را اجتناب ناپذیر می‌کند . یکی از روشهای بهینه سازی ، تدوین و به کارگیری استاندارد مصرف و برچسب بازده انرژی می باشد. بخش قابل توجهی از مصرف برق در ساختمانها و صنعت، صرف سیستم‌های روشنایی و تامین روشنایی مصنوعی مورد نیاز در اماکن می‌شود. یکی از مهمترین راهکارهای کاهش مصرف انرژی الکتریکی که در چند سال اخیر مورد توجه بسیاری از کشور‌ها قرار گرفته، تدوین استاندارد مصرف انرژی و برچسب مصرف انرژی است.
    تدوین استاندارد مصرف در تجهیزات مختلف از یک سو خریداران را هنگام خرید از میزان مصرف انرژی الکتریکی وسیله مورد نظر آگاه می‌سازد و به آنها توصیه می‌کند وسایل کم مصرف خریداری نمایند، و از سوی دیگر باعث ایجاد رقابتی سالم در بین تولید کنندگان وسایل الکتریکی به منظور تولید وسایل کم مصرف می‌شود.
  • اینجا چراغی روشن است...

    زینب طاری - دبیر ویژه نامه «مدیریت مصرف برق» یکی از مهم ترین موضوع‌های روز در عرصه صنعت روشنایی در ایران است؛ چرا که روند کنونی مصرف انرژی در ایران بی‌شک در آینده‌ای نزدیک این صنعت را با مشکلات جبران ناپذیری مواجه خواهد کرد. مدیریت مصرف برق شامل مجموعه‌ای از فعالیت‌های به هم پیوسته بین صنعت برق و مشترکین آن به منظور منطقی کردن مصرف برق است تا بتوان با کارآیی بیشتر و هزینه کمتر به مطلوبیت یکسانی دست یافت. به این ترتیب هم عرضه کننده برق و هم مصرف کننده آن به سود بیشتری دست خواهند یافت؛ البته این نکته را باید متذکر شد که هدف از مدیریت مصرف برق کاهش میزان تولید و کاستن از رفاه جامعه نیست بلکه منظور کاربرد منطقی و بخردانه انرژی الکتریکی و استفاده صحیح از آن است که نتیجه آن حفظ و حتی افزایش تولید و رفاه جامعه خواهد بود .
  • تولید لامپ‌های LED استاندارد با بازده نوری بیش از LM/W ۱۰۰ برای اولین بار در ایران

    شرکت صنایع الکترونیک افراتاب به عنوان نخستین دارنده نشان استاندارد برای تولید انواع لامپ کم مصرف، موفق شد برای اولین بار لامپ‌های LED استاندارد با بازده نوری بیش از LM/W ۱۰۰ تولید کند. دکتر احسان میوه چی، مدیرعامل شرکت صنایع الکتریک افراتاب درگفت وگو با دنیای اقتصاد درخصوص فعالیتهای این شرکت گفت: شرکت صنایع الکترونیک افراتاب در سال ۱۳۷۷ به عنوان بازوی تولیدی گروه دانش بنیان کاوشکام آسیا تأسیس شد. با توجه به حضور اساتید بنام دانشگاه‌های شریف و تهران در بدنه مدیریتی این شرکت، رسالت این مجموعه از ابتدا، تولید محصولاتی با کیفیت و ارائه خدمات منحصر بفرد به مشتریان در حوزه محصولات الکترونیکی و مخابراتی بوده است.
  • دانستنی‌های مفید درباره‌ LED

    استفاده از لامپ‌ها و چراغ‌های LED با کیفیت با توجه به طول عمر بالا، صرفه جویی در مصرف انرژی، تنوع رنگ و کیفیت نور آن‌ها روز به روز فراگیرتر می‌شود. از جمله مهم‌ترین عواملی که در طول عمر یک محصول LED نقش بسزایی دارد، می‌توان به کیفیت LED، مدار راه انداز و هدایت کننده‌های نوری اشاره کرد. همچنین انتقال مناسب حرارت تولید شده در تراشه‌ LED به فضای پیرامون نیز تاثیر مهم و غیر قابل انکاری در طول عمر و عدم کاهش شدید شار‌نوری محصول LED دارد. این درحالی است که طول عمر متوسط برای لامپ التهابی حدود هزار ساعت و برای لامپ کم مصرف ده برابر این مقدار، یعنی ده هزار ساعت است.
  • راه اندازی خط تولید اتوماتیک انواع کلیدهای مینیاتوری

    گروه صنعتی لنا به عنوان نماینده انحصاری کمپانی کانل کانادا در ایران، اقدام به راه اندازی خط تولید اتوماتیک انواع کلیدهای مینیاتوری و محافظ جان تحت لیسانس کانل در شهرک صنعتی اشتهارد با ظرفیت تولید سالانه پنج میلیون پل نموده است. این خط با رعایت اصول طراحی و کنترل کیفیت و انجام تست‌های حین تولید از راندمان بالایی برخوردار می باشد . جهت تولید کلیدهای مینیاتوری کلیه تست‌های آزمایشگاهی مطابق استاندارد ملی ۲۶۱۱ به صورت دوره ای و تست‌های روتین به صورت صددرصد صورت می پذیرد که متضمن کیفیت محصولات خواهد بود .
  • نوبل فیزیک برای مخترعان LED

    جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۴ به سه دانشمند ژاپنی که LED‌های با نور آبی و بهره ی نوری بالا را در سال ۱۹۹۴ میلادی ابداع کرده بودند، تعلق گرفت. این دانشمندان به نام‌های‌هاروشی آمانو، ایسامو آکازاکی و شوجی ناکامورا موفق شدند با استفاده از نیمه‌هادی نیترید گالیم و ترکیباتی از آلومینیوم و ایندیم، LED‌های با نور آبی تولید نمایند؛ ابداعی که در نهایت منجر به تولید LED‌های دارای نور سفید و بهره گیری از آنها در تامین روشنایی با مصرف انرژی کم در سراسر جهان شد. بد نیست بدانید که نور سفید ترکیبی از سه نور اصلی قرمز، سبز و آبی است و معروف‌ترین روش تولید آن آمیختن نورهای قرمز، سبز و آبی با یکدیگر است.
  • نکات مهم در انتخاب کلیدهای مینیاتوری

    محافظت از شبکه برق و مصرف کننده در برابر حوادث و خطرهای انرژی برق، مانند اتصال کوتاه ، اضافه جریان ، آتش سوزی ناشی از برق و ورود جریان صاعقه، استفاده از کلیدهای مینیاتوری را به عنوان قطع کننده حفاظتی جریان اجتناب ناپذیر می کند. انتخاب نوع کلید مینیاتوری با توجه به مشخصات مصرف کننده صورت می گیرد که شامل توان مصرف کننده، ولتاژ کار، نحوه سیم کشی و خاصیت اهمی و سلفی-خازنی تعیین کننده قدرت قطع، جریان نامی، ولتاژ کار، تیپ و تعداد پل کلید است.
    کلیدهای مینیاتوری تیپ B عموما برای مصارف روشنایی و خانگی کاربرد دارند و از سه تا پنج برابر جریان نامی را در زمان مشخصی قطع می کنند.
  • ۱۱ راهکار مهم برای کاهش تلفات در شبکه‌های برق

    کاهش تلفات از جمله مباحث عمیق و جدی در صنعت برق به شمار می‌رود. در واقع اگر با مسئله تلفات در شبکه‌های گسترده توزیع، انتقال و … مقابله شود می توان تا حد زیادی از بروز خاموشی‌های احتمالی در این شبکه ها جلوگیری کرد. بخشی از راهکارهای موجود تلفات به بخش فنی برمی‌گردد که شامل موارد زیر است:
    ۱- استفاده از کنتورهای دیجیتالی و سه تعرفه‌ای به جای کنتورهای فعلی و تک تعرفه ای
    ۲-استفاده از وسایل اندازه گیری با دقت بالا
    ۳- کاهش مسیر تغذیه، بار خطوط و ایستگاهها و افزایش سطح مقطع هادیها برابر استاندارد و طراحی استاندارد تاسیسات جدیدالاحداث و ترمیم شبکه‌های فرسوده
    ۴- حذف شبکه توزیع و رفع نقاط با اتصال ضعیف در شبکه
    ۵-کنترل مداوم ولتاژ تحویلی از فوق…