شماره روزنامه ۵۹۹۶
|

ویژه نامه

  • یک جهان، یک خیابان

    اکسپو یا نمایشگاه جهانی (World Exposition) بزرگ‌ترین رویداد با رویکرد فرهنگی- اجتماعی است که از سوی کشوری که برنده کاندیداتوری این نمایشگاه می‌شود، هر پنج سال یک‌بار برگزار می‌شود. هر اکسپو دارای یک موضوع جهانی است و در محلی برگزار می‌شود که به‌عنوان مکان تعامل و ارتباط رو در رو برای مشارکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان تحت عنوان نوآوری برپا می‌شود. دفتر بین‌المللی نمایشگاه‌ها (BIE)، سازمان بین‌المللی هماهنگ‌کننده برپایی اکسپوها است. در حال حاضر ایران و ۱۶۸ کشور عضو این سازمان هستند. نخستین نمایشگاه‌های بین‌المللی جهان (اکسپو) به مفهوم امروزی در سال ۱۸۵۱ در لندن (حدود یک قرن پیش از تاسیس BIE) برگزار شد و اکسپو بعدی در پاریس برگزار و در آن برج ایفل طراحی و ساخته شد.
  • اشتغالزایی و کارآفرینی، چشم انداز اکسپو۲۰۱۵

    حمیدرضا صفایی: جهانگردی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین راه‌های توسعه در جهان به شمار می‌رود. توسعة جهانگردی نتایجی همچون افزایش درآمد، ایجاد اشتغال، گسترش ساختارهای زیربنایی، تبادلات فرهنگی و حفظ آثار فرهنگی را در‌بردارد. اکسپو محملی برای عرضه‌ی دستاوردهای تاریخی (در حوزه‌های علمی، صنعتی و. . . ) و نیز فرهنگی و هنری ملل مختلف است که در کنار هم قرار دادن این دستاوردها و داشته‌ها به ایجاد بازار اقتصادی-توریستی بزرگی منجر می‌شود که رویدادهای اقتصادی و اجتماعی مطلوبی را در کشورهای مختلف سبب گشته و رشد تبادلات اقتصادی و فرهنگی را پدید آورده است.
  • زمین سبز از نگاه قباد شیوا

    استاد قباد شیوا طراح و گرافیست ایرانی است. او دانش‌آموخته رشته نقاشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و دانشگاه pratt نیویورک است. وی طی چندین دهه فعالیت هنری،با خلق آثار بدیع توانست به نوعی گرافیک با ویژگی ایرانی دست یابد و آن را به دنیا معرفی کند، به دلیل همین ویژگی برخی از آثارش در موزه‌های مختلف جهان و مجموعه‌داران بین‌المللی جای گرفته‌است.
    انجمن بین‌المللی طراحان گرافیک (AGI) او را به عنوان یکی از ۱۲ طراح گرافیک برتر جهان معرفی کرده است. آثار او بارها در نشریات جهانی انتخاب و چاپ شده‌ و همچنین در نمایشگاه‌های داخلی و بین‌المللی از جمله انگلستان، فرانسه، آمریکا به نمایش گذاشته شده‌اند.
  • صلح و دوستی، همواره سرلوحه تمام فعالیت‌های ایرانیان است

    بسیار خوشوقتم که به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران دیدگاه‌های خود را در ارتباط با نمایشگاه جهانی ۲۰۱۵ میلان، به عنوان یکی از تاثیرگذارترین رویدادهای قرن جدید برای حل مشکل گرسنگی در دنیا با موضوع « تغذیه زمین، انرژی برای حیات» اعلام نمایم. تفکر بزرگ برگزاری نمایشگاه‌های جهانی از اویل قرن نوزدهم به ذهن اندیشمندان اروپایی رسید. این تفکر جدید توسط کشورهای دیگر دنبال شد تا اینکه اولین نمایشگاه جهانی در سال ۱۸۵۱ در لندن برپا گردید و طی یکصد و شصت و چهار سال، سه دوره مختلف را گذراند: دوره اول دوره ارائه صنعت بود که از سال ۱۸۵۱ تا سال ۱۹۳۸ طول کشید و طی آن صنایع پیشرفته کشورهای شرکت کننده در اینگونه نمایشگاه‌ها به نمایش در ‌آمد، در دوره دوم که از سال ۱۹۳۹ لغایت ۱۹۹۱ طول کشید، فرهنگ و دیدگاه‌های فرهنگی، حاکم بر نمایشگاه بود و در دوره سوم که از سال ۱۹۹۲ تاکنون ادامه یافته، «برند یا نشان ملی» هدف همه کشورهای شرکت کننده بوده است.
  • چیدمان سفره ایرانی در میلان

    نمایشگاه اکسپو ۲۰۱۵ میلان با محوریت «تغذیه زمین، انرژی برای حیات» برگزار خواهد شد. در این دوره، ایران با شعار «سفره جهانی، ‌فرهنگ ایرانی» با توجه به موضوع انتخابی پاویون ایران تحت عنوان «غذا و فرهنگ» حضور خواهد داشت. آداب و رسوم، پایداری و انعطاف‌پذیری در مواجهه با تنوع، همگی از مشخصه‌هایی هستند که به دلیل موقعیت راهبردی ایران به‌عنوان پل ارتباطی میان شرق و غرب در طول سالیان گذشته توسعه یافته‌اند و هر سه مورد به زیبایی از موضوعات به‌کار رفته در کانسپت پاویون ایران برای اکسپو ۲۰۱۵ میلان به‌شمار می‌آیند.
  • نمایش فرهنگ ایرانی در اکسپو ۲۰۱۵

    المپیک اقتصادی، تعبیری است که برای اکسپو به کار می‌رود. رویدادی که هر پنج سال یک بار برگزار می‌شود. در این دوره از نمایشگاه‌های اکسپو که در میلان با موضوع «تغذیه زمین، انرژی برای حیات» برگزار خواهد شد، ایران متفاوت از سایر ادوار گذشته حضور خواهد یافت. برای نخستین بار ایران زمینی را در اکسپو در اختیار گرفته و با طراحی زیبا و بهره‌گیری از معماران و طراحان ایرانی غرفه، فرهنگ ایران را به نمایش خواهد گذاشت. عضویت ایران در کمیته راهبری نیز یکی دیگر از رویدادهایی است که برای نخستین بار در اکسپو میلان اتفاق افتاده و این امر نشان از تغییر نگرش دنیا به ایران دارد.
  • سردیس دانشمندان و ادبا در اکسپو

    اکسپو ۲۰۱۵ میلان، کمیته فرهنگ و هنر این نمایشگاه برنامه‌هایی را در ۵ حوزه مدنظر قرار داده است که اجرای آنها به صورت دوره‌ای صورت خواهد گرفت.
    حوزه تجسمی یکی از بخش‌های در نظر گرفته شده برای نمایشگاه اکسپوی میلان است که در دو بخش مشاهیر و «جایزه زمین سبز» اجرایی خواهد شد. در بخش مشاهیر، اقداماتی به منظور ساخت سردیس هشت نفر از دانشمندان و ادبای شهیر ایرانی (ابن سینا، مولانا، خواجه نصیرالدین طوسی، سعدی، خیام، پروین اعتصامی، فردوسی و حافظ) برای نصب در پاویون جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.
  • فرصتی برای تبادل افکار

    محمدمهدی بهکیش اقتصاددان اکسپو یک رویداد جهانی است که از سال ۱۸۵۱ برگزار می‌شود. اولین اکسپو در لندن برپا شد و پس از آن فرانسه میزبان اکسپو بود. در حال حاضر اکسپو هر پنج سال یک بار برگزار می‌شود که ایران پیش از این در شش دوره آن شرکت داشته است. اصولا اکسپو محلی برای تعاملات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است. عرضه محصول برای فروش در اکسپو امکان‌پذیر نیست؛ بلکه بازدیدکنندگان برای آشنایی با فرهنگ، روابط اجتماعی و اقتصادی سایر کشورها به این نمایشگاه می‌آیند. هنگامی‌که بازدید‌کننده‌‌ای وارد یک غرفه می‌شود، بیشترین موضوعی که جلب‌نظر می‌کند، فضای فرهنگی آن جامعه است.
  • فرصت طلایی ایران در نمایشگاه اکسپو

    محمدمهدی رئیس‌زاده نایب رئیس اتاق ایران و ایتالیا به‌طور کل نمایشگاه جهانی اکسپو، نمایشگاهی است که تمام کشورها از بخش‌های مختلف فرهنگی، اقتصادی و . . . نمایی از کشور خود را به نمایش گذاشته و ارائه‌دهنده اطلاعاتی از کشور خود به بازدیدکنندگان هستند. با توجه به بزرگ و جهانی بودن این نمایشگاه و اهمیت آن، کشورها به نوعی در یک رقابت تنگاتنگ قرار دارند و هر چه بیشتر تلاش می‌کنند که اهمیت کشور خود را در زوایای مختلف به نمایش بگذارند. مسلما نماینده هر کشوری، دولت آن کشور است، منتها دولت‌ها از بخش‌های خصوصی نیز کمک می‌گیرند.
  • تغذیه زمین، انرژی برای حیات

    حق برخورداری و دسترسی به غذای سالم و مناسب، از اساسی‌ترین حقوق انسان‌هاست. بدون برخورداری از تغذیه مناسب، هیچ کس ازموهبت سلامت برخوردار نخواهد بود. انسانی که سالم نیست، توانایی و نشاط و پویایی ‌و کارآیی لازم را برای فعالیت‌های‌ روزمره ندارد. در دیدگاه گسترده‌تر، چنین انسان‌هایی توانایی مشارکت فعال درجامعه را ندارند، بنابراین توسعه اقتصادی، اجتماعی و عمرانی در جامعه‌ای که افراد آن سالم نیستند، اتفاق نخواهد افتاد. برای دستیابی به ‌توسعه پایدار، توجه به جنبه‌های گوناگون سلامت در همه افراد ضروری است.
  • کشاورزی ایران از ابتدا تاکنون

    کمیته کشاورزی یکی از هفت کمیته در نظر گرفته شده برای نمایشگاه اکسپو ۲۰۱۵ میلان است. این کمیته نیز همانند سایر کمیته‌ها طرحی را بر اساس زمینه اصلی نمایشگاه «تغذیه زمین و انرژی برای حیات» و محفوظ داشتن زمینه‌های فرعی نمایشگاه با توجه به جنبه‌های فرهنگی کشورها در نظر گرفته است. دانش سنتی، محصولات منحصر به فرد و مراسم آیینی، منابع ژنتیکی، دستاوردها و فناوری‌های جدید در کشاورزی چهار محور اصلی این کمیته است که مقرر شده در پاویون ایران در معرض دید عموم قرار گیرد. در بخش دانش سنتی، مهم‌ترین مصادیق دانش سنتی در کشاورزی ایران از جمله قنات، آبیاری کوزه‌ای، سازه‌های آبی و آسیاب‌های بادی به نمایش گذاشته خواهد شد و منظور از دانش سنتی یافته‌های سنتی در بخش کشاورزی ایران از آغاز کشاورزی تاکنون خواهد بود.
  • استراتژی توسعه اقتصادی و تحولات فرهنگی در سایه اکسپو

    سیدمحمد محمودی‌کوکنده نمایشگاه جهانی اکسپو رویدادی مهم و پر اهمیت در عرصه جهانی است. اکسپو با نمایشگاه‌های تجاری که اغلب برگزار می‌شود، متفاوت است. اکسپوها توسط دفتر نمایشگاه‌های بین‌المللی (BIE) سازماندهی و هر ۵ سال یک بار برگزار می‌شوند. نمایشگاه اکسپو رویدادی برای نمایش آخرین دستاوردهای فرهنگی، اجتماعی، علمی و اقتصادی کشورها در چارچوب موضوع نمایشگاه و دورنمای توسعه آنها است. ***
    اکسپوی میلان ۲۰۱۵ با موضوع « تغذیه زمین، انرژی برای حیات» در واقع نگاه جدیدی به اکسپوی جهانی است که الهام بخش تجربیات بی‌نظیر دوره‌های گذشته است.
  • برکت سفره جهانی و فرهنگ ایرانی

    به منظور حضور فعال ایران در این نمایشگاه، کمیته «علمی و فناوری» یکی از ۷ کمیته‌ای است که قرار شده‌است در نمایشگاه جهانی اکسپو با شعار «نوآوری، برکت سفره جهانی و فرهنگ ایرانی» به همکاری با ستاد اکسپو ۲۰۱۵ بپردازد؛ در این کمیته قرار بر این است که ظرفیت‌های تکنولوژی مجموعه‌ای از محصولات به ارائه گذاشته شود. از سوی دیگر طبق برنامه‌ریزی‌هایی که از سوی این کمیته صورت گرفته است، بنا شده مجموعه‌ای از مستندات مجازی و تیزرهای ۱۰ دقیقه‌ای نیز پخش شود و چند محصول ایرانی که کشور در منطقه و جهان در آنها مزیت‌هایی نسبت به سایر کشورها دارد، به نمایش گذاشته خواهد شد.
  • اکسپو؛ المپیک فرهنگ ملل

    اکسپو یا نمایشگاه جهانی (world exposition) رویدادی بسیار مهم و پر اهمیت در عرصه جهانی است و بسیاری از کارشناسان از آن به عنوان المپیک فرهنگ ملل یاد می کنند. نخستین اکسپو جهانی به مفهوم امروزی در سال ۱۸۵۱ در کریستال پالاس، هاید پارک لندن برگزار شد که کشورمان به دستور امیرکبیر در این نمایشگاه شرکت کرد. اکسپو بعدی در سال ۱۸۸۹ در پاریس برگزار و در آن برج ایفل طراحی و ساخته شد.

    انواع اکسپو:
    اکسپو بین المللی ( Expo International)
    اکسپو جهانی Universal Expo) )

    روند اخذ مجوزمیزبانی اکسپوها
    - ارائه پروپوزال به دفتر اکسپوهای جهانی
    - بررسی طرح و امکان سنجی برپایی اکسپو در کمیته اجرایی دفتر اکسپوهای جهانی
    - رأی‌گیری در مجمع عمومی…
  • زمین پایدار، ضامن تغذیه سالم و امنیت انرژی

    با توجه به حضور فعال ایران در نمایشگاه و تشکیل ستاد اکسپو ۲۰۱۵ در محل شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی کشور، کمیته محیط زیست، انرژی و فناوری‌های جدید به عنوان یکی از کمیته‌های هفت‌گانه، فعالیت خود را با هدف نمایش توانمندی‌ها، تجارب کشور در حوزه‌های محیط زیست، انرژی و تکنولوژی‌های جدید آغاز کرد. رویکرد اصلی این کمیته ایجاد سازوکار فنی و کارشناسی جهت اطمینان از رعایت ملاحظات و الزامات چهارگانه ایمنی، بهداشت، محیط زیست و انرژی پاویون ایران و همچنین معرفی فناوری‌های جدید در این حوزه است. عبارت «زمین پایدار، ضامن تعذیه سالم و امنیت انرژی» به عنوان شعار کمیته برگزیده شد و سه زیرکمیته محیط زیست، انرژی و ایمنی بهداشت با هدف تدوین برنامه‌ها و ملاحظات اجرایی با نظارت و راهبری کمیته شروع به کار کرد.
  • وضعیت اقتصادى ایران و ایتالیا بعد از رفع تحریم‌ها

    احمد پورفلاح رئیس اتاق ایران و ایتالیا زمانى نه چندان دور، ایتالیا اولین شریک تجاری ایران در اروپا بود و همواره تراز تجارى ایران با این کشور مثبت بود و مازاد تجارت خارجى ایران به‌عنوان رقم قابل توجهى دیده می‎شد، ولی بعد از شروع تدریجى تحریم‌ها حجم مبادلات دو کشور به حداقل میزان ممکن رسید و ایتالیا به رده دوم شریک تجارى نزول کرد و آلمان رتبه اول را از آن خود کرد. در زمینه ارتباط سیاسى و فرهنگی نیز ایتالیا در دهه‌های اخیر رفتارى منطقى و غیرهیجانى را پی گرفت و هرگز پنجره‌هایش را به روى ایران نبست و روابط سیاسی‌اش را قطع نکرد.
  • جایزه پوستر «زمین سبز» اهدا شد

    جایزه پوستر «زمین سبز» عصر روز پنجشنبه، سوم اردیبهشت با حضور مدیران وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تعدادی از هنرمندان عرصه موسیقی، سینما و تئاتر در موزه هنرهای معاصر تهران، اهدا شد. در این جشنواره که به همت کمیته فرهنگ و هنر اکسپوی ۲۰۱۵ میلان و به منظور راهیابی آثار برجسته و برگزیده طراحان جوان کشور به اکسپو برگزار شد، سید آرش حسینی، علیرضا عسگری‌فر و حمید وصفی به عنوان نفرات اول تا سوم جشنواره توسط هیات داوران معرفی شدند و به نفرات برتر این جشنواره تندیس، دیپلم افتخار و جوایز نقدی اهداء گردید.
بیشتر