روایت فرید زکریا از بازگشت ترامپ
فرید زکریا، تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتوگو با نشریه فارین پالسی و با اشاره به تحولات سال ۲۰۲۴ بخشی از رخدادهای پیشین را ماحصل رویکرد و استراتژی سیاستمداران دانست؛ استراتژی که خشم مردم را برانگیخت و به جریانهای راست افراطی و پوپولیست فرصت داد به میدان آمده و با تکیه بر اهرم انتخابات قدرت را از آن خود کنند. او در ادامه به تحولات خاورمیانه اشاره داشت و از تلاش تل آویو برای تغییر نظم این منطقه گفت؛ تلاشی که شاید امروز موفق آمیز قلمداد شود اما آینده اش در دراز مدت مبهم می باشد.
فارین پالسی با انتشار یادداشتی مدعی شد، مردم در سال 2024 بیش از هر زمان دیگری رای دادند. در بیشتر موارد، مقامهای فعلی از پست خود کنار گذاشته شده یا در موضع ضعف قرار گرفتند.
به نظر میرسید در سرتاسر جهان خشم نسبت به تورم، مهاجرت و نابرابری افزایش یافته است. همچنین دو جنگ بزرگ در اروپا و خاورمیانه، چندین درگیری داخلی و شکاف فزاینده در اقتصاد جهانی رخ داد.
در همین راستا نشریه فارین پالسی هر سال در باب تحولات جهانی با یک تحلیلگر برجسته گفتوگو دارد و سال جاری، فرید زکریا، مجری شبکه سی ان ان و نویسنده کتابهایی مانند دنیای پساآمریکا، آینده آزادی و عصر انقلابها در باب تحولات سال 2024 با این نشریه گفت و گو کرده است.
احزابی که قربانی شدند
فارین پالسی در سوال نخست به انتخابات ایالات متحده اشاره کرده و پرسید در کتاب عصر انقلابها، به آمادگی جوامع برای واکنشهای متقابل اشاره کردید؛ حال براساس این فرض چگونه میتوان شکست کاملا هریس و پیروزی دونالد ترامپ را تبیین کرد، فرید زکریا در پاسخ به این سوال گفت: نکتهای که من سعی کردم در کتاب به آن بپردازم این بود که افزایش این نوع پوپولیسم و میزان اضطراب و حتی خشم در بدنه جامعه، بهویژه در غرب، اسپاسم لحظهای نیست. این وضعیت بخشی از یک واکنش گستردهتر و عمیقتر است که سالها، اگر نه دههها، با آن زندگی کردیم. این شرایط یکی از واقعیتهای مهمی است که انتخاب ترامپ آن را به جهان ثابت کرد.
به باور زکریا، پیروزی ترامپ بخشی از چشم انداز سیاستی است که اکنون باید با آن دست و پنجه نرم کنیم. به همین ترتیب، باید ادعان کرد که حزب جمهوریخواه سنتی از بین رفته است. اکنون فقط یک حزب پوپولیست، حزب جمهوری خواه «مگا» وجود دارد. اما باید گفت، در 16 ماه گذشته، هر دولت مستقری که با انتخابات مواجه شد، هزینه بالایی را پرداخت. به حزب محافظه کار بریتانیا نگاه کنید. آنها از بزرگترین حاشیه پیروزیشان از زمان مارگارت تاچر به بزرگترین حاشیه شکست در 200 سال حیات سیاسیشان دست یافتند. آنها اکنون حمایت اقلیتی را دارند. به [حزب لیبرال دموکرات] در ژاپن نگاه کنید، که اساساً از سال 1948 در همه انتخابات پیروز شده، با یک استثنا. اما این حزب امسال باخت. به ایالات متحده نگاه کنید. استثنای اصلی در اینجا هند است، جایی که مودی هزینههایی را متحمل شد اما در قدرت ماند.
زکریا در ادامه این گفت و گو مدعی شد: بخشی از آشفتگیها تغییر شکل دادهاند. مردمی که حس جهانی و انقلابی از ناراحتی و اضطراب را احساس میکنند، رهبرانی که تصور میکنند چنین شرایطی را ایجاد کردند را بیرون میکنند. از همین رو میتوان شرایط کنونی دومین انقلاب بعد از کووید نامید، لازم به ذکر است که بخش عمدهای از مشکلات از زمان همهگیری کووید 19 تشدید شد، به عنوان نمونه تورم، اختلالات زنجیره تامین و اختلال در کار مواردی است که بعد از همه گیری در شرایط بدی قرار گرفت و مردم جهان را خشمگین کرد.
مشروح این گزارش را در اقتصادنیوز با تیتر «روایت فرید زکریا از بازگشت ترامپ و معماری جدید خاورمیانه/ رمزگشایی از نخسه اسرائیلی- آمریکایی برای پوستاندازی منطقه» بخوانید.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.