دنیای اقتصاد- شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، درصد ساخت داخل خودروها را تا پایان سال جاری، در حالی اعلام کرد که در بخش سواری‌ها، پژو 405 با 35/93درصد تولید داخل و در بخش وانت نیز وانت‌پیکان با 94درصد ساخت داخل، ایرانی‌ترین محصولات صنعت خودرو کشور شناخته شدند.

توسط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران اعلام شد
درصد داخلی‌سازی خودروها
حمیدرضا بهداد- شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، درصد ساخت داخل خودروها را تا پایان سال جاری، در حالی اعلام کرد که در بخش سواری‌ها، پژو ۴۰۵ با ۳۵/۹۳درصد تولید داخل و در بخش وانت نیز وانت‌پیکان با ۹۴درصد ساخت داخل، ایرانی‌ترین محصولات صنعت خودرو کشور شناخته شدند.
طبق آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، 33 مدل خودرو تا پایان سال گذشته در بخش سواری و 9 مدل نیز در قسمت وانت به تولید رسیده که در این بین 19 مدل، صرفا مونتاژی و بدون حتی یک درصد ساخت داخل به حساب می‌آیند.
پژو ۴۰۵ ایرانی
بالاترین درصد ساخت داخل خودروهای تولیدی کشور طی سال گذشته، در حالی به پژو 405 اختصاص یافته که 20 سال از تولد این محصول می‌گذرد و پژویی‌ها تنها به دلیل بازار مناسب آن در ایران، هنوز مجوز تولید 405 را در ایران‌خودرو لغو نکرده‌اند. این محصول طبق اعلام شرکت بازرسی و کیفیت 35/93درصد از قطعات آن در داخل به تولید می‌رسد.
مشتریان پژو ۴۰۵ البته خاطره خوشی از سال‌های ۸۴ و ۸۵ که ۴۰۵های تولیدی این دو سال، با نقص فنی روبه‌‌رو و آتش می‌گرفتند، ندارند. ۴۰۵ هم‌اکنون پرتیراژترین محصول ایران‌خودرو به حساب آمده و علاوه‌بر تهران در سایت خراسان این شرکت نیز تولید می‌شود. این محصول از لحاظ کیفی در سطح خودروهای خوب قرار دارد.
اما پژو‌پارس نیز که فیس لیفت شده 405 و حاصل طراحی مهندسان داخلی به حساب می‌آید، طی آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، تا پایان سال گذشته 46/90درصد قطعات آن، تولید داخل بوده است. این محصول که باید آن را جزو محبوب‌های ایران‌خودرو به حساب آورد، تیراژی سالانه چند ده هزار دستگاهی داشته و از لحاظ کیفی در سطح خودروهای خوب قرار دارد. پارس حدود 10 سال پیش متولد شد و در حال حاضر مانند 405، جدا از تهران، در سایت خراسان ایران‌خودرو نیز به تولید می‌رسد.
فاصله ۳۸درصدی پژو تا ایرانی شدن
پژو 206 که کارشناسان، این محصول را با کیفیت‌ترین تولیدات ایران‌خودرو می‌دانند، طبق آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، درصد ساخت داخل قطعات مدل هاچ بک آن تا پایان سال گذشته، به 74/61درصد رسید و بنا به گفته ایران خودرویی‌ها، این رقم تا پایان پاییز امسال به 100درصد خواهد رسید.
۲۰۶، هم‌اکنون در دو مدل هاچ‌بک و صندوق‌دار تولید و جزو خودروهای خیلی خوب از لحاظ سطح کیفی به حساب می‌آید. این در حالی است که در آمار شرکت بازرسی، اشاره‌ای به درصد ساخت داخل قطعات پژو ۲۰۶ صندوق‌دار، که بالاترین رقم صادرات ایران‌خودرو را در اختیار دارد، نشده است.
سمند، کاملا ملی است؟
سمند که ایران خودرویی‌ها آن را نخستین برند ملی صنعت خودرو کشور می‌خوانند و برخی کارشناسان به لحاظ ساخت این محصول روی پلت فرم پژو ۴۰۵، ادعای ایران‌خودرو را رد می‌کنند، تا پایان سال گذشته، ۷۳/۹۰درصد قطعات آن داخلی سازی شده است.
این محصول که جزو پرتیراژهای بزرگترین خودروساز خاورمیانه به حساب می‌آید، در 3مدل سورن، LX و سریر به تولید می‌رسد و از لحاظ کیفی، در سطح خودروهای خوب قرار دارد. آن طور که ایران خودرویی‌ها می‌گویند، سمند نیز تا پاییز امسال کاملا ساخت داخل و ارزبری آن صفر خواهد شد.
درصد ساخت داخل روآ؟
هر چند در آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، اشاره‌ای به درصد ساخت داخل پژو روآ، نشده، اما با توجه به اینکه روآ، مخلوطی از پژو و پیکان محسوب می‌شود، نباید درصد داخلی‌سازی قطعات آن تا پایان سال گذشته کمتر از 90درصد باشد، روآ خودرویی نه چندان محبوب در بازار ایران به حساب آمده و از لحاظ کیفی در سطح خودروهای قابل قبول قرار دارد.
... و اما پراید
اگر پراید را از لحاظ درصد داخلی‌سازی قطعاتش تا پایان سال گذشته، کاملا ایرانی ندانیم، قطعا باید آن را به لحاظ تیراژ سالانه 405هزار دستگاهی‌اش، خودرویی داخلی به حساب بیاوریم. این محصول کم کیفیت، طبق آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد تا پایان سال گذشته، در دو مدل صبا و 141، درصد ساخت داخل قطعات آن، به 73/87درصد رسیده است. هرچند در این آمار اشاره‌ای به درصد تولید داخل سایپا 132 و نسیم نشده، اما احتمالا تفاوت خاصی میان درصد ساخت آنها با سایر مدل‌های پراید وجود ندارد. پراید، از لحاظ کیفی، جزو خودروهای قابل قبول به حساب می‌آید.
این در حالی است که مجموع نمرات منفی این خودرو در سطح بالایی قرار دارد. پراید بیش از ۱۰ سال است که در گروه خودروسازی سایپا به تولید می‌رسد.
تندر- 90
در آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد هر چند اشاره‌ای به درصد داخلی‌سازی قطعات تندر- ۹۰ تا پایان سال گذشته نشده، اما طبق گفته مسوولان رنوپارس (شرکت تامین‌کننده قطعات تندر) هم‌اکنون حدود ۶۰درصد از قطعات این محصول در داخل به تولید می‌رسد. تندر- ۹۰، بیش از ۲ سال است، میهمان ایران شده و از لحاظ کیفی جزو خودروهای خیلی خوب به حساب می‌آید. این محصول در دو شرکت ایران‌خودرو و پارس‌خودرو تولید و گاهی به دلیل کمبود قطعه با مشکل تولید روبه‌رو می‌شود.
درصد داخلی‌سازی ماکسیما، ریو و زانتیا
آن طور که در آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد آمده، تا پایان سال گذشته تنها ۱۲/۱۴درصد از قطعات ماکسیما، داخلی‌سازی شده است. این ژاپنی که در پارس‌خودرو به مونتاژ می‌رسد، جزو خودروهای خیلی خوب به حساب آمده و در ارزیابی‌های کیفی که بنز غایب باشد، در صدر جدول با کیفیت‌ترین خودروهای تولید داخل قرار می‌گیرد.
طبق شنیده‌ها، ماکسیما بیش از یکی دوسال دیگر میهمان پارس‌خودرو نخواهد بود. همچنین زانتیا نیز که چند سال پیش به سایپا آمد و احتمالا سال آینده نیز از این شرکت می‌رود، طبق آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد، تا پایان سال گذشته 81/48درصد از قطعات آن به تولید داخل رسیده است.
زانتیا از لحاظ کیفی، جزو خودروهای خیلی خوب به حساب می‌آید. همچنین ریو نیز که در سایپا به مونتاژ می‌رسد تا پایان سال جاری، ۸۳/۲۱درصد از قطعات آن داخلی‌سازی شده است. این کره‌ای، طبق آمار شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران، از لحاظ سطح کیفی، جزو خودروهای خوب محسوب می‌‌شود. نیسان رونیز، شاسی بلند مونتاژی پارس‌خودرو نیز طبق آمار شرکت بازرسی، ۷۱/۱۶درصد قطعات آن، به داخلی‌سازی رسیده است. این محصول از لحاظ کیفی در سطح خودروهای خیلی خوب قرار دارد.
خصوصی‌ها چه قدر داخلی‌اند؟
اما نگاهی هم به درصد ساخت داخل خودروهای بخش خصوصی بیندازیم. طبق آمار شرکت بازرسی، پروتون ویرا از محصولات شرکت زاگرس‌خودرو، بالاترین آمار داخلی‌سازی قطعات را با رقم ۸۵/۳۵درصد، بین تولیدات بخش خصوصی صنعت خودرو کشور تا پایان سال گذشته در اختیار دارد.


پس از ویرا، هیوندای ورنا، محصول مونتاژی شرکت کرمان‌خودرو با ۲۰/۱۹درصد، ساخت داخل قطعات، داخلی‌ترین خودرو بخش خصوصی به حساب می‌آید و فولکس گل هم که جزو مونتاژی‌های کرمان‌خودرو محسوب می‌شود طبق آمار شرکت بازرسی تا پایان سال گذشته ۳۰/۱۴ درصد قطعات آن داخلی‌سازی شده است.
داخلی‌سازی 94درصدی وانت پیکان
در آمار شرکت بازرسی، ۹ مدل وانت وجود دارد که در این میان وانت پیکان با ۹۵درصد ساخت داخل قطعات، ایرانی‌ترین آنها به حساب می‌آید. این محصول نسبتا پرتیراژ ایران‌خودرو، که در سطح خودروهای حداقل قابل قبول قرار می‌گیرد، به نوعی همان پیکان از خط خارج شده محسوب می‌شود که تنها، میزان مصرف سوخت و درصد آلایندگی آن، کمتر است.
پس از این محصول، مزدا دوکابین را باید، داخلی‌ترین وانت دانست؛ چراکه طبق آمار شرکت بازرسی، 17/72درصد قطعات آن تا پایان سال گذشته، به تولید داخل رسیده است.
مزدا تک‌کابین نیز در همین بازه زمانی تولید داخلی، ۳۸/۶۱درصدی دارد.
عکس: نگار متین‌نیا