موج جدید تحریم‌ها علیه ایران

دولت آمریکا ۲۸آذرماه نیز دست به اعمال تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران زد و چند فرد و نهاد را به دلیل آنچه «کمک به توسعه سیستم‌های ناوبری ارتش ایران » خواند، تحریم کرد. پیش از این روز ۱۳آذرماه هم وزارت خزانه‌داری آمریکا چند شرکت و کشتی از کشورهای مختلف را در ارتباط با ایران در فهرست سیاه خود قرار داده بود. دلیل اعمال این تحریم‌‌‌ها حمله ایران به اسرائیل در اول اکتبر ۲۰۲۴، بیان شده بود. این تحریم‌ها در شرایطی در قبال ایران اعمال می‌شود که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا قرار است اول بهمن‌ماه یک‌بار دیگر ساکن کاخ‌سفید شود. از همین رو بسیاری در انتظار سیاست فشار حداکثری به ایران در راستای سیاست‌های پیشین او در قبال ایران با هدف کاهش فروش نفت ایران به چین هستند. روزنامه آمریکایی وال‌استریت ژورنال نیز در گزارشی ادعا کرده است که ترامپ قصد دارد در دور دوم ریاست‌جمهوری خود، کارزار موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران را با هدف محدود کردن صادرات نفت و نفوذ آن در خاورمیانه تشدید کند. در همین راستا یک مقام سابق کاخ‌سفید در گفت‌وگو با وال‌استریت‌ژورنال از احتمال بازگشت تحریم‌‌‌ها و آنچه منزوی کردن ایران از نظر مالی توصیف کرد خبر داد.

دولت ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شد. عباس عراقچی وزیر خارجه نیز روز ۲۲‌‌‌آبان‌ماه با بیان اینکه نسخه اول سیاست «فشار حداکثری» لاجرم با «مقاومت حداکثری» مواجه شد و نهایتا به «شکست حداکثری» برای آمریکا منجر شد، گفته بود تلاش برای اِعمال «نسخه دوم فشار حداکثری» تنها به «نسخه دوم شکست حداکثری» منجر خواهد شد.  به هرحال روز پنج‌شنبه در ادامه فشارهای آمریکا به ایران، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد زندان قزل‌‌‌حصار را به ادعای نقش آن در نقض حقوق بشر در ایران و چهار نهاد دیگر را به دلیل نقش آنها در تجارت نفت ایران تحریم و دستور توقیف ۶کشتی را در این ارتباط صادر کرده است. به گزارش «ایرنا»، در بیانیه بلینکن آمده است: همزمان، وزارت خزانه‌داری ۱۲فرد و نهاد را به دلیل آنچه «نقش آنها در حمایت از قاچاق و قاچاق اسلحه، پول‌شویی و حمل نفت غیرقانونی ایران به نفع حوثی‌ها (انصارالله) » عنوان می‌شود، تحریم می‌کند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز روز پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: وزارت خزانه‌داری ایالات‌متحده چهار نهاد و سه‌کشتی دخیل در تجارت نفت و پتروشیمی ایران را تحریم می‌کند. وزارت خزانه‌داری آمریکا ادعا کرده است ایران از طریق این کشتی‌ها به تامین مالی حزب‌‌‌الله، حماس و حوثی‌‌‌ها (انصارالله) می‌پردازد. متیو (مت) میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، پیش از این اعلام کرده بود: آمریکا از آغاز دولت بایدن بیش از ۶۰۰تحریم علیه ایران و نهادهای ایرانی وضع کرده است. در کنار آمریکا، اتحادیه اروپا هم به‌تازگی دست به اقدامات تحریمی علیه ایران زده است. ازجمله روز ۲۴مهرماه، وزرای خارجه اروپا سه شرکت هواپیمایی ایران‌ایر، ماهان و ساها ایرلاینز و چند مقام ازجمله معاون وزیر دفاع کشورمان به همراه چند نفر از فرماندهان ارشد نیروی قدس سپاه و قرارگاه خاتم و سازمان‌های هوافضای ایران را در فهرست تحریم‌‌‌های خود قرار دادند.