بوم‌گردی در روستای بالای صفر درجه

سفر به کویر و رصد طبیعت بکر آن علاقه‌مندان بی‌شماری دارد؛ به‌طوری‌که اغلب توریست‌های خارجی که وارد ایران می‌شوند حداقل یکی از کویر‌های ایران را در مقاصد سفر خود قرار می‌دهند، زیرا آسمان صاف و رصد زیبایی‌های آن برای اغلب گردشگران جذابیت خاصی دارد. علاوه‌بر آن تپه‌های شنی و دریاچه‌های نمک نیز از دیگر مناطق بکر کشور محسوب می‌شود.

یکی از روستاهای کویری روستای مهرجان نام دارد که از توابع منطقه خور و بیابانک شهرستان خور در استان اصفهان است. این روستا در فاصله ۸۰ کیلومتری «روستای مصر» قرار دارد که دارای بزرگ‌ترین نخلستان منطقه خور و بیابانک است. جمعیت این روستا حدود ۲۵۰ نفر است که اکثر آنها به شغل کشاورزی و دامداری مشغول هستند. درواقع این روستا حدود ۴ ساعت از اصفهان فاصله دارد و در فاصله سه ساعت و نیمه با یزد قرار گرفته است. بهترین زمان برای سفر به این روستا اواخر پاییز و نیمه زمستان است و تعداد مسافران آن در نیمه دوم سال و فروردین‌ماه نیز قابل‌توجه است، اما به علت گرمای هوا از نیمه اردیبهشت‌ماه گردشگران از این منطقه استقبال نمی‌کنند. یکی از مکان‌های دیدنی این روستا مسجدی با نام غیاث الدین است که قدمتی ۲۰۰ ساله دارد. در این روستا یک آب‌انبار قدیمی وجود دارد که به سفره‌خانه تبدیل شده است.

گردشگرانی که علاقه‌مند به سفر به کویر و اقامتگاه‌های سنتی هستند می‌توانند به این روستا سفر کرده و در یکی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی آن اقامت کنند. این اقامتگاه بوم‌گردی در واقع یک خانه قدیمی بازسازی شده است که دارای ۱۱ اتاق در دو طبقه است که ظرفیت هر اتاق آن طوری است که حدود ۴ تا ۷ نفر می‌توانند در آنها اسکان داشته باشند. به‌دلیل حفظ بافت سنتی این اقامتگاه بوم‌گردی شرایط خواب توریست‌های اسکان داده شده کف‌خواب است به‌طوری‌که برای هر نفر در اتاق‌ها تشک، بالشت و پتو قرار داده شده است. ظرفیت اسکان این اقامتگاه حدود ۴۵ نفر است. تمامی دیوارهای این بوم‌گردی ‌(حتی دیوار اتاق‌ها) با کاهگل و گچبری سفید تزیین شده است. همچنین در سقف اتاق‌های این اقامتگاه طاق خشتی طراحی شده است.

روبه‌روی این اقامتگاه سنتی یک سالن غذاخوری مختص ساکنان این اقامتگاه تعبیه شده است. در کنج حیاط بخشی مجزا به نام شاه‌نشین وجود دارد که فصول سرد کرسی در آن می‌گذارند تا مسافران از آن استفاده کنند و در وسط حیاط آن یک درخت نخل نیز وجود دارد و در طبقه دوم ساختمان یک بهار خواب بزرگ حدود ۲۵۰ متری وجود دارد که در فصولی که هوا نه خیلی سرد و نه خیلی گرم است در آن میز و صندلی‌هایی چیده می‌شود تا توریست‌ها بتوانند از آنها برای صرف عصرانه و استراحت استفاده کنند. گردشگران می‌توانند در این اقامتگاه بوم‌گردی با قیمت شبی ۱۳۰ هزار تومان با یک وعده ناهار، یک وعده صبحانه و یک وعده شام اقامت کنند.  روبه‌روی این اقامتگاه بوم‌گردی یک موزه مملو از اشیای تاریخی است که حدود ۵ میلیارد تومان برای راه‌اندازی و فعال‌سازی آن هزینه شده. در این موزه وسایلی همچون موتور گازی قدیمی با قدمتی بیش از ۱۰۰ سال، دستگاه ریسندگی، دوچرخه، ظروف سفالی، ظروف مسی، ظروف نقره، ظروف طلا و سماور با ۱۲۰ سال قدمت وجود دارد. همچنین در این موزه باستانی انواع ترازو، چاقو، ساعت و پول‌های کاغذی و سکه‌ای از دوره آقامحمدخان قاجار تا به امروز نگهداری می‌شود.

دمای هوا در حال حاضر در روستای بوم‌گردی «مهرجان» حدود ۵ تا ۶ درجه بالای صفر است. این وضعیت آب و هوایی مهرجان در مقایسه با سرما و یخبندان عمده مناطق کشور، آنجا را به مقصد مناسب گردشگری آخر هفته تبدیل کرده است.