بازار گردشگری با ضربه «کرونا» شوکه شد
تعلیق جهانگردی «ابرتوریست»ها
سال گذشته سفر گردشگران چینی
-ابرتوریستها- به کشورهای مختلف ۱۴ درصد رشد کرد که از رشد جهانی گردشگران خارجی -۴ درصد- به مراتب بیشتر بود. چینیها نهتنها مشتریان اصلی بازار گردشگری کشورهای توریستی هستند که ولخرجترین توریستها در این بازار بهحساب میآیند، بنابراین تعلیق سفرهای شهروندان چینی آن هم در ۱۷ روز طلایی –عید چینی که از دو روز پیش شروع شد- آسیب مالی گستردهای به بازار جهانی توریسم وارد میکند.با شیوع ویروس کرونا حدود ۴۰ میلیون چینی مشکوک به ابتلا به این بیماری هستند و از عمده دلایل گسترش این ویروس تعطیلات عید چینی و آغاز گسترده توریسم در چین و دیگر کشورها بوده است. براساس اعلام سازمان گردشگری خارجی چین در طول تعطیلات هفده روزه بیش از ۷ میلیون توریست قصد سفر به خارج از کشور راداشتهاند که نسبت به سال ۲۰۱۹، با ۲/ ۶ میلیون نفرحدود ۱۲ درصد افزایش یافته است. آژانس مسافرتی آنلاین چین نیزاعلام کرد مقصد برتر اول چینیها ژاپن، تایلند، سنگاپور و مالزی است. در ژاپن، تایلند، سنگاپور، آمریکا، کرهجنوبی، تایوان، نپال، ماکائو و هند وجود این ویروس تایید شده است. فرودگاههای چین و سایر کشورها گردشگران چینی را به دلیل احتمال وجود ویروس در بدنشان مورد آزمایش قرار داده و به آنها فرمهای تایید سلامت داده میشود.
دولت چین به آژانسهای مسافرتی بهمنظور کاهش گسترش بیماری، دستور توقف فروش بستههای مسافرتی داخلی و خارجی را صادر کرده و در حالحاضر سفرها از چین بهحالت تعلیق درآمده است. سازمان بهداشت جهانی تاکنون تصمیمی مبنی بر اعلام وضعیت اضطراری جهانی نداشته است. محدودیتهای مسافرتی برای ورود گردشگران چینی در کشورهای بزرگی همچون استرالیا،آمریکا، ژاپن، تایلند، سنگاپور، مالزی و کشورهای اروپایی افزایش یافته است و تمامی رویدادهای عمومی به مناسبت سال نو چینی لغو شد. دیزنیلند و کلیه سینماهای چین نیز اکران فیلمهای خود را کنسل کردهاند. مکانها و بخشهای مهم گردشگری چین همچون دیوار چین برای کنترل ویروس تعطیل شده است. این توقف که در دوره اوج گردشگری و درآمدزایی برای دولت چین اتفاق افتاده است، ثبات اقتصادی چین را بهخطر انداخته است.این فصل که به مناسبت سال نو چینی یکی از شلوغترین فصلهای سفر برای تعطیلات چینیهاست به دلیل مسافرت چینیهای آلوده به این ویروس، به کشورهای دیگر، سرایت کرده و در فرودگاههای این کشورها از آنها تست گرفته و در صورت مثبت بودن آنها را به بیمارستان برده و تحت مراقبتهای ویژه قرار میدهند. در هواپیماها از مواد ضدعفونیکننده استفاده میشود. در بیشتر فرودگاههای جهان پوسترهایی به زبان چینی قرار داده شده و به گردشگران چینی هشدار قرنطینه شدن در صورت ابتلا به ویروس کرونا داده شده است. در سنگاپور حدود ۷ نفر مشکوک به ویروس بودهاند که در بیمارستانهای سنگاپور مورد درمان قرار گرفتهاند. فرودگاههای سراسر جهان در حالت آمادهباش هستند. فرودگاههای آمریکا در صورت عدم تایید سلامت چینیها پس از گرفتن دمای بدن آنها برای جلوگیری از شیوع این بیماری از ورود آنها به کشور جلوگیری میکنند.
در آمریکا نیز غربالگری گردشگران که وارد فرودگاههای نیویورک یا سایر مراکز اصلی میشوند، آغاز شده است. با توجه به اینکه گردشگران چینی در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۳۰ میلیارد دلار در دیگر کشورها هزینه کردهاند محدودیت تورها میتواند پیامدهای اقتصادی قابلتوجهی در دیگر کشورها ایجاد کند.مقامات ژاپنی بهمنظور پیشگیری و محافظت در برابر انتقال بیماری کرونا گردشگران چینی را در فرودگاهها به تماشای فیلم مشغول کرده تا عملیات ضدعفونی شدن و انجام آزمایشهای مختلف جهت عدم ابتلا به این ویروس صورت گیرد. همچنین در ژاپن علاوه بر اقدامات غربالگری در نقاط ورودی به کلیه شرکتهای هوایی دستور به توزیع فرمهای سلامت به گردشگران از مبدا چین داده است. دولت ژاپن از شهروندان خود خواسته از سفر به چین خودداری کرده و برای افرادی که در حالحاضر در چین حضور دارند امکان اسکان و شرایط پیشگیری خاص فراهم شده است. پروازهای شانگهای به ژاپن هنوز لغو نشده اما به کلیه کارمندان مرتبط با حوزه گردشگری دستور انجام اقدامات بهداشتی و مراقبتهای ویژه داده شده است و انواع ضدعفونیکنندهها در کلیه مراکز توریستی محبوب قرار داده شده است.