گزارشهای ماهانه صنعت سیمان بررسی شد
افت دما مانع رشد است؟
گزارشهای ماهانه صنعت سیمان نسبت به بسیاری از صنایع دیگر مقبولیت بیشتری داشته است؛ هرچند با شروع فصل سرما اندکی افسار درآمد این صنعت کشیده شد. آغاز سرما میتواند این صنعت را به خواب زمستانی فروبرد، اما به نظر میرسد ثبت درآمدهای بالا در تابستان توسط صنعت سیمان، تا حدودی کمبودهای زمستان را جبران خواهد کرد و رشد سودآوری صنعت به طور معقولی محافظت خواهد شد. فروکش کردن تب بازارها از تابستان سالجاری، رقابت در بازار سیمان را نیز کاهش داده است. اکنون که بورسکالا بهعنوان بازاری مناسب برای صنعت سیمان، قیمت این محصول را شفافسازی کرده است، میتوان به آمار و ارقام خوبی دست یافت. پیشبینیها حکایت از آن دارد که در صورت ثبات عوامل و متغیرهای اقتصادی، بهخصوص عوامل تاثیرگذار بر صنعت سیمان، بازدهی این صنعت در سالجاری حفظ شده و میتواند جزو پربازدهترین صنایع بازار باشد.
افسارکشی درآمدی سیمانیها
گزارشهای ماهانه صنعت سیمان حکایت از آن دارد که سطح درآمد این صنعت نسبت به ماه گذشته با افت 6درصدی به 4هزار و 200میلیارد تومان کاهش یافته است، اما همچنان سطح درآمد نسبت به میانگین سالجاری بالاست. با این حال، فروکش کردن تب قیمتها در بورسکالا و ثبات نرخ دلار سبب شده است تا سطح درآمدها نسبت به آذرماه سال گذشته رشد قابلتوجهی را تجربه نکند. رشد نقطه به نقطه درآمد صنعت سیمان از آذر سالجاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، 39درصد بوده است. با این حال، درآمد 9ماهه این صنعت نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد 56درصدی را به ثبت رسانده است که نسبت به صنایع بزرگ و پرریسک بازار عملکرد خوبی است.
درآمد پاییز صنعت نیز با رشد 51درصدی نسبت به پاییز 1401، به 13هزار میلیارد تومان رسید. همچنین با وجود گزارش ضعیف آذرماه این صنعت، درآمد پاییز نسبت به تابستان 9درصد افزایش یافته است. ممکن است، طی ماههای آتی با کنترل قیمتها و سرکوب انتظارات تورمی، سطح قیمتها کاهش یابد یا ثابت بماند. با توجه به محدودیتهای گازی نیز این سناریو وجود دارد که سطح عرضه نیز کاهش یابد. نبود تقاضا در زمستان نیز بر درآمد شرکتهای سیمانی موثر واقع خواهد شد. بنابراین، این انتظار وجود دارد که صنعت سیمان وارد رکود شود. با وجود این، رقابتهای بالایی که در اول سالجاری وجود داشته است، به رشد درآمدی سیمانیها کمک شایانی کرد. به همین دلیل افت درآمدی زمستان نمیتواند ضربه مهلکی به این صنعت وارد آورد؛ البته اگر سیاستگذار با نرخ انرژی این صنعت را با شوک جدیدی همراه نکند.
با نگاهی جزئیتر به نمادهای صنعت سیمان، میتوان دریافت که گزارش منفی در میان سیمانیها وجود ندارد و عملکرد سالجاری این صنعت جای تعریف و تمجید بسیار خواهد داشت. نگاهی به مقایسه درآمد آذرماه نسبت به آذرماه سال قبل، نشان میدهد که نمادهای «سهگمت»، «ساروم»، «سدشت»، «سبزوا»، «ساربیل»، «سبجنو»، «سقاین»، «سشمال»، «سشرق»، «سصوفی»، «سآبیک»، «سصفها»، «سپاها» و «سمازن» بیشترین رشد درآمد را نسبت به آذرماه سال گذشته تجربه کردهاند. نگاهی به درآمد شرکتها در مقیاس آذرماه نسبت به آبانماه نشان میدهد که بخش بزرگی از نمادها با افت درآمد همراه شدهاند. این موضوع به دلیل محدودیتهای گازی و افت تقاضا با شروع فصل سرما طبیعی است. اما برخی از نمادها افتهای درآمدی گذشته را جبران کرده و برخی همچنان از فصل سرما تاثیر نپذیرفتهاند.
نمادهای «سصفها»، «سخوز»، «سیلام»، «سجام»، «سخاش»، «سقاین»، «سفار»، «ساراب» و «سکرد» این امتیاز را دارند که با وجود شروع فصل سرما، اوضاع درآمدی بهتری را تجربه کنند. هرچند عمده نمادهای مذکور در حال جبران بخشی از کمبودهای درآمدی خود در ماههای گذشته هستند، همچنان عمده نمادها، در سطوحی بالاتر از میانگین سالجاری درآمدهای ماهانه خود را به ثبت میرسانند. درآمد 9ماهه صنعت سیمان نیز رشد بسیار خوبی را تجربه کرده است. نمادهای «سدشت»، «سکرد»، «سبزوا»، «سبجنو»، «ساروم» و «سپاها» جزو بهترین نمادها در 9ماه اخیر بودند. گزارش پاییز این صنعت نیز برخلاف کل بازار گزارش خوبی بود. درآمد پاییز این صنعت نسبت به پاییز سال گذشته، در نمادهای «سدشت»، «ساروم»، «سبزوا» و «سپاها» بیشترین رشد را به ثبت رسیده است.
درآمد پاییز سیمانیها نسبت به تابستان نیز جای تعریف دارد. نماد «سهرمز»، «سبهان» و «سدشت» جزو نمادهایی است که بیشترین رشد درآمدی را نسبت به تابستان ثبت کردهاند. میتوان از میان گزینهها «سدشت»، «سبجنو»، «سپاها» و «ساروم»، «سبزوا»، «ساربیل»، «سقاین»، «سشمال»، «سصوفی»، «سآبیک»، «سصفها» و «سپاها» را بهعنوان بهترین گزارشها انتخاب کرد. همه گزارشها قابل قبول هستند، اما تعدادی از نمادهایی که در 9ماهه بهترین عملکرد را داشتهاند، بهترین هستند. نمادهای مذکور امتیاز لازم را برای سرمایهگذاری دارند. اما بررسی آینده این صنایع نیز میتواند گزینههای جدیدی را به این لیست اضافه کند.
پایان خوش سیمانیها
سیمانیها طی سال گذشته و سالجاری مسیر رشد پایدار را دنبال کرده و برخلاف صنایع دیگر بدون توجه به حواشی بازار بازدهی خوبی را به همراه داشته است. این احتمال وجود دارد که سیمانیها به خواب زمستانی فرو رفته و کاهش درآمد را تجربه کنند، اما در نهایت در مقیاس سالانه گزارش عملکرد خوبی را ارائه خواهند داد و همچنان در میان برترین صنایع بازار خواهند بود. در حال حاضر، کمترین نسبت قیمت به سود آیندهنگر بازار متعلق به سیمان سپاهان است. پس از آن، سیمان شرق، سیمان صوفیان و سیمان ارومیه شرایط بهتری را به لحاظ قیمتی تجربه میکنند. در میان نمادهایی که گزارشهای خوبی از خود ارائه دادند، «سپاها»، «سصوفی»، «ساروم» و «سآبیک» نسبت قیمت به سود آیندهنگر پایینتر از 6واحد داشته و در میان ارزندهترین نمادهای این صنعت قرار میگیرند.