ریسکهای صنعت مخابرات بررسی شد
کارنامه مخابراتیها در۷ماه نخست سال
ریسکهای مخابراتیهای بورسی
ریسک تحریمها، مهمترین عامل در افت درآمدها و در مقابل رشد هزینهها بهویژه برای شرکتهای تولیدی است. این ریسک اثرات قابلتوجهی بر شرکتها، صنایع و در مقیاس بزرگتر اقتصاد کشور وارد کرده است. تحریمها علاوه بر اینکه منجر به افت ارزش پول ملی و رشد بهای دلار شده، تبادلات تجاری با سایر کشورها را با مشکلات فراوانی همراه کرده است و این امر میزان سودآوری شرکتها را به چالش کشانده است. با توجه به ضعف فناوری در ایران و عدمداخلیسازی، عقبماندگی از تجهیزات و تکنولوژیهای بهروز گریبان شرکتهای مخابراتی در ایران را نیز گرفته است. در این بین حتی اگر شرکتهای مخابراتی موفق به بهروزرسانی فناوری و تجهیز بسترهای مخابراتی مطابق با سیستمهای بهروز دنیا شوند، به واسطه رشد بهای دلار هزینهها سر به فلک خواهد گذاشت، همانطور که اکنون نیز رشد هزینهها حاشیه سود شرکتها را کاهش داده است. از ریسک تحریمها و نوسان نرخ ارز که بگذریم، ریسک نقدینگی، ریسک اعتباری، ریسک کاهش رضایت مشتریان و ریسک کیفیت شبکه از جمله چالشهایی هستند که شرکتهای مخابراتی با آن مواجه شدهاند.
زیان «اخابر» تداوم ندارد؟
شرکت مخابرات ایران با نماد «اخابر» از سال 87 تاکنون در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت دارد. این شرکت در حال حاضر با ارزش بازار 1/ 45 هزار میلیارد تومان با قیمت پایانی 7520 ریال در تابلوی اصلی بورس معامله میشود. این درحالی است که ارزش دفتری سهام شرکت برابر با 1226 ریال است. همچنین P/ E شرکت در آخرین روز آبان ماه برابر با عدد 03/ 45 بوده است. در آخرین صورت مالی، شرکت مخابرات ایران با سرمایه ثبت شده 6هزار میلیارد تومان، در 6 ماه نخست 1400، زیان 7/ 952 میلیارد تومانی ثبت کرده است. این میزان زیان نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد 477درصدی داشته است. لازم به ذکر است گرچه شرکت در 6 ماه نخست 99 زیان 165میلیاردی داشته اما سال مالی خود را در پایان اسفندماه 99 با سود خالص 8/ 1 هزار میلیارد تومانی به پایان رسانده است. درآمدهای عملیاتی شرکت در 6 ماهه ابتدای سال برابر با 2/ 3هزار میلیارد تومان بوده که گرچه نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 3/ 16 درصدی داشته اما کفاف هزینهها را نداده و به واسطه رشد هزینهها و بهای تمام شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 53 رشد داشته، شاهد زیان شرکت در دوره مذکور بودهایم. شرکت عواملی چون رشد هزینههایی مانند رگولاتوری که به دلیل افزایش درآمدهای عملیاتی بوده را در رشد هزینهها متاثر دانسته است. همچنین با توجه به سال مالی گذشته و خروج از زیان و رشد قابلتوجه سودآوری شرکت در 6 ماه دوم سال، از آنجا که تسویه قراردادهای منعقد شده شرکت تا پایان سال مالی محقق میشود، بنابراین احتمالا یکی از دلایل زیان شرکت در 6 ماه اول سال، انعکاس هزینهها در صورت مالی 6 ماهه است، در حالی که کل درآمدهای محقق شده قراردادها در 6 ماه دوم و صورت مالی سالانه منعکس میشود. از طرفی این شرکت در آخرین گزارش عملکرد ماهانه (مهرماه) درآمدهای شناسایی شده را 627میلیارد تومان اعلام کرده است. این در حالی است که در شهریور ماه میزان درآمدها 558میلیارد تومان بوده که حاکی از رشد 3/ 12درصدی درآمدهای شرکت در اولین ماه پاییز بوده است. از طرفی این شرکت از ابتدای سال 1400 تا پایان مهرماه 8/ 3هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد حدود 15درصدی داشته است.
رشد 23درصدی درآمد «همراه» در نیمه نخست
شرکت ارتباطات سیار ایران با نماد «همراه» از سال 91 در بورس اوراق بهادار تهران فعالیت خود را آغاز کرده است. این نماد در حال حاضر با ارزش بازار 1/ 39 میلیارد تومان و قیمت پایانی 8290 ریال در بازار دوم بورس معامله میشود. ارزش دفتری هر سهم این شرکت برابر با 1698 ریال است. همچنین P/ E شرکت در آخرین روز آبان ماه برابر با عدد 47/ 8 بوده است. شرکت ارتباطات سیار ایران با سرمایه ثبت شده 72/ 4 هزار میلیارد تومان، در نیمه نخست سال 1400، 14/ 2 هزار میلیارد تومان سود خالص ایجاد کرده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته با رشد 15درصدی همراه است. این شرکت در 6 ماه نخست سال 8/ 13 هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته که نسبت به دوره مشابه سال قبل 23درصد افزایش داشته است. حاشیه سود خالص شرکت در 6 ماه نخست سال برابر با 5/ 15درصد است. در این بین بهای تمام شده درآمدهای عملیاتی شرکت در دوره مذکور نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز با رشد 26درصدی همراه بوده است. هزینههای سربار، عمومی و اداری شرکت در 6 ماه 1400، حدود 3/ 2 هزار میلیارد تومان بوده که در گزارش 6 ماهه شرکت میزان هزینهها را برای 6 ماه دوم سال حدود 7/ 2 هزار میلیارد تومان پیشبینی کرده است. شرکت در گزارش تفسیری خود علت رشد هزینهها را رشد هزینههای تابع درآمد، نرخ ارز و هزینههای عملیات شبکه به جهت رشد و توسعه شبکه دانسته است. در گزارش عملکرد مهرماه میزان درآمدهای شرکت 4/ 2 هزار میلیارد تومان اعلام شده که نسبت به شهریورماه با افت محدود 4درصدی همراه بوده است. همچنین شرکت در 7 ماه ابتدای سال در مجموع 3/ 16 هزار میلیارد تومان درآمد شناسایی کرده است. این در حالی است که در دوره مشابه سال قبل این رقم 3/ 13هزار میلیارد تومان بوده که نشان از رشد 5/ 22درصدی درآمدهای شرکت در 7 ماه نخست سال 1400 نسبت به دوره مشابه سال قبل دارد. لازم به ذکر است که این شرکت به تازگی افزایش سرمایه 156درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها به منظور اصلاح ساختار مالی و استفاده از فرصت قانونی ماده 14 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی داشته است و سرمایه شرکت از 92/ 1هزار میلیارد تومان به 72/ 4هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.