یک صنعت بورسی بررسی شد
سه نما از کاشی و سرامیک
تاثیرگذارترین عوامل بر صنعت کاشی و سرامیک
میتوان از چهار منظر سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و تکنولوژی این صنعت را موردبررسی قرار داد:
سیاست که به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم میشود:
سیاست داخلی
مهمترین عامل در صنعت کاشی و سرامیک که موجب رونق هرچه بیشتر این صنعت خواهد شد، افزایش تقاضا و اعطای مشوقهای تولیدی در ساختمانسازی است. با توجه به عملکرد وزیر راه و شهرسازی دولت دهم و رشد ساختوسازها در آن دوره و نزدیکی فکری و جناحی او با رئیسجمهور منتخب«ابراهیم رئیسی» انتظار میرود در دولت سیزدهم توجه خوبی به صنعت ساختمان شود. این امر موجب رشد تقاضای داخلی در کاشی و سرامیک و جبران بخشی از بازارهای صادراتی ازدسترفته خواهد شد. چنانچه در مناظرههای انتخاباتی نیز یکی از وعدههای مهم رئیسجمهور منتخب رشد ساختوسازها و توجه به ساخت مسکن بود که مؤید این موضوع در حوزه سیاست داخلی است.
سیاست خارجی: با توجه به مازاد عرضه در این صنعت، حفظ بازارهای صادراتی و توسعه آن باید هدف اصلی شرکتهای این گروه باشد. مهمترین و بزرگترین واردکننده کاشی و سرامیک از ایران کشورهای عراق و افغانستان هستند؛ بنابراین توسعه روابط با کشورهای واردکننده کاشی به ویژه کشورهای همسایه مهمترین عامل اثرگذار بر فروش این صنعت در ابعاد سیاسی است. با تحولات اخیر در افغانستان و سقوط ولایتهای این کشور یکی پس از دیگری به دست طالبان، پیشبینی میشود صادرات به این کشور تا مشخص شدن نتیجه نهایی روند کاهشی داشته باشد.
اقتصادی: نرخ رشد اقتصادی و وضعیت بودجه کشور مهمترین عامل اثرگذار اقتصادی است. بهبود شرایط اقتصادی موجب بهبود وضعیت خانوارها و درنتیجه مصرف بیشتر میشود. از طرفی بهبود شرایط اقتصادی بر بخش ساختوساز و مسکن هم آثار مثبتی خواهد داشت. دو عامل اثربخش در صنایع این گروه، اول تامین نقدینگی و سرمایه در گردش از طریق تسهیلات ارزانقیمت و دوم، شرایط فروش متنوع و اقساطی برای افزایش درآمد فروش است. به دلیل حاشیه سود بسیار جذاب در این صنعت، سرمایهگذاریهای بسیاری طی سالهای گذشته در این زمینه صورت پذیرفته است.
ایتالیا و اسپانیا از تولیدکنندگان بزرگ این صنعت در جهان هستند، اما آنها بسته به سفارش مشتری و طرح و الگوی معماری پروژه تولید میکنند. این امر سبب شده تا بازاری که ایران در آن به رقابت میپردازد، متوسط نرخ بسیار پایینتری نسبت به کاشیهای خاص تولیدی ایتالیا و اسپانیا داشته باشد. در واقع این امر در کشورمان هنوز اجرایی نشده و تولید و بازاریابی سنتی گذشته همچنان ادامه دارد.
اجتماعی و فرهنگی: تغییر سبک زندگی و تمایل به مصرف کالاهای جایگزین سرامیک مانند کفپوشها و دیگر محصولات، موجب شده این رویکرد بسیار موردتوجه باشد. همچنین تمایل مردم به نوسازی داخلی منازل میتواند تقاضای مثبتی را در این زمینه ایجاد کند.
تکنولوژی: این صنعت نیاز مبرم به کاهش هزینهها دارد تا بتواند به رقابت با محصولات خارجی ادامه داده و عقب نماند. لازمه این امر بهروزرسانی ماشینآلات و تکنولوژیهای جدید است. نوآوری و تکنولوژی موجب افزایش کیفیت، افزایش حجم تولیدات و افزایش در تنوع محصولات تولیدی میشود که همگی این عوامل موجب رشد بهرهوری و اثربخشی بیشتر این صنعت خواهد شد.
نقاط ضعف و قوت
نقاط قوت: حاشیه سود بالا، فناوری نسبتا بهروز، وجود مواد اولیه موردنیاز در کشور، توانمندی نیروی انسانی، رقابتی بودن قیمت، حضور پررنگ بخش خصوصی، نیروی کار ارزانقیمت و توجه هرچه بیشتر به صادرات از جمله نقاط قوت صنعت است.
نقاط ضعف: نبود هماهنگی بین واحدهای تولیدی در صادرات، بازاریابی ضعیف در صادرات، کمبود منابع مالی و سرمایه در گردش، عدم توجه به بهرهوری، کمبود سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه و فناوریهای روز این صنعت، مصرف بالای انرژی و نبود سیاست مدون در صادرات به کشورهای هدف نیز از جمله نقاط ضعف این صنعت محسوب میشود.
ارزش بازار
ارزش بازار گروه کاشی و سرامیک 2/ 0 درصد از کل ارزش بازار سرمایه است که نشاندهنده کوچک بودن این گروه در بازار سرمایه است. باارزشترین سهمِ این صنعت، صنایع کاشی و سرامیک سینا (کساوه) است که بهتنهایی یکسوم از ارزش بازار گروه را به خود اختصاص داده است.
کحافظ: سهم شرکت در سال 1399 مدتی درگیر نوسانگیری از سوی سهامداران شد. طی سهماه اول 1400 فروش رشدی حدود 158 درصد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته تجربه کرده است. شرکت در سالهای 96 و 97 روند منفی در سودسازی داشته ولیکن طی سالهای 98 و 99 روند مثبت و صعودی را طی کرده، بهگونهای که طی سال مالی 99، 137 درصد رشد در درآمد نسبت به سال گذشته گزارش کرده است. نشانههایی از برگشت سهم به روند مثبت دیده میشود و در صورت حمایت سهامداران میتوان به آینده سهم امیدوار بود.
کلوند: سهامدار عمده این شرکت سرمایهگذاری صدر تامین از زیرمجموعههای شستا است که بیش از 68 درصد سهم را در اختیار خود دارد. پارامترهای بنیادی سهم بسیار جذاب است و شرکت در کف قیمتی خودش به سر میبرد. خبر افزایش سرمایه بین سهامداران این شرکت دهانبهدهان میچرخد. ترند قیمتی این سهم گویای اخبار خوبی است و سهامداران این شرکت در صورت صبوری تا سومین فصل سال جاری، سود بسیار خوبی را تجربه خواهند کرد. میتوان گفت بهترین سهم در گروه کاشی و سرامیک، کاشی الوند است و کمترین p/ e را در میان شرکتهای گروه دارد.
کپارس: سهم این شرکت کمترین سرمایه و تعداد سهم را در بین همگروههای خود دارد. بهتازگی هیاتمدیره شرکت پیشنهاد افزایش سرمایه 1400 درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها را داده است. در صورت موافقت با این میزان افزایش، سهم شرکت تا قبل از برگزاری مجمع فوقالعاده رشد شارپی در پیش خواهد گرفت. ازنظر سودسازی نیز، جدا از گروه خود یکی از بهترین سهمهای بازار سرمایه است. شرکت صنایع کاشی و سرامیک سینا سهامدار عمده این شرکت است. سهم به علت چابک بودن و سودسازی فوقالعاده توان رشد شارپی بیشتری نسبت به همگروههای خود (بهشرط حمایت از سهم در محدوده قیمتهای مقاومتی) دارد.
کترام: این سهم باوجود ریزش بازار از اواسط مرداد سال گذشته در مهر، آبان و دیماه 1399 رشد خوبی را تجربه کرد بهگونهای که از1.698 تومان در نهم مهرماه به 5.557 تومان در 22 دیماه رسید؛ اما پسازآن فشار فروش سنگین سهامداران حقیقی شروع شد و سپس نوسان گیران حداقل در دو مقطع در این نماد فعال شدند. «کترام» دومین شرکت گروه پس از «کپارس» است که از تعداد سهام زیادی برخوردار نیست و در سودسازی عملکرد قابل قبولی داشته است. این سهم در بازار ریزشی سال گذشته مقاومت بسیار خوبی از خود نشان داده و از دید بنیادی سهم قابلتاملی است.
بسیاری از ماشینآلات خود را نوسازی کرده و در سهماه ابتدایی سال جاری سود قابلتوجهی برای هر سهم ساخته که با فرض ادامه این روند سود 800 تا 950 تومانی در پایان سال مالی به ازای هر سهم تقدیم سهامداران خود خواهد کرد. بازیگر اصلی سهم سهامداران حقیقی هستند که هم میتوان مولفهای مثبت و هم منفی قلمداد کرد. منفی ازآنجهت که سهامداران حقیقی دید کوتاهمدتی دارند و مثبت ازآنجهت که در روزهای نزولی بازار سهامداران حقیقی بدون مصوبه و دستور حقوقی به شایستگی از سهم حمایت و خرید کردند. نکته مهم در رابطه با سهم این است که حمایت از سهم باید ادامهدار باشد چراکه از منظر تکنیکی روند میانمدت مناسبی دیده نمیشود و با توجه به شناوری 70 درصدی سهم، با دید بلندمدت سهم خوب ارزیابی میشود.
کسعدی: پس از افزایش سرمایه 100 درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی در آذر ماه 99، این شرکت دچار نوسانات قیمتی شد که به دلیل نوسانگیری برخی از سهامداران حقیقی اتفاق افتاد. اوج قیمت این سهم در یک سال گذشته در اول شهریور 99 و به قیمت8.365 تومان ثبت شد. سهم کاشی سعدی از آنجایی ارزنده و جذاب به حساب میآید که ارزش ذاتی سهم بسیار بیشتر از قیمتهای کنونی آن است. انتظار میرود سهم بهزودی وارد کانال 1800 تومانی شود. فروش سهماه اول سال جاری این شرکت رشد تقریبا دو برابری را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد.
از بازیگران حقوقی این سهم میتوان به سرمایهگذاری صدر تامین اشاره کرد که یکی از زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی است.
کساوه: از منظر بالاترین سود ساختهشده دومین شرکت پس از شرکت کاشی پارس است. این شرکت از زیرمجموعههای بنیاد مستضعفان است و خود این شرکت نیز سهامدار عمده کاشی پارس است. نماد این شرکت در شرایط منفی و ریزشی شاخص در آبان و آذر 99 رشد داشته و پسازآن نیز در چند مقطع دچار نوسانگیری شده است. هیاتمدیره شرکت بهتازگی درخواست افزایش سرمایه بیش از 1300 درصدی داشته است، اما روند حرکتی این سهم طی ماههای گذشته موجب شده تا بسیاری از سهامداران خود را آزردهخاطر کند. در صورت بیتوجهی سهامدار حقوقی، سهم ممکن است تا محدوده 4480 تومان ریزش کند و در صورت حمایت توان ثبت قیمت 8000 تومانی را آنهم در بازه زمانی 6 ماهه دارد. به سهامداران این نماد توصیه میشود صبور باشند.