«دنیایاقتصاد» بررسی کرد
اطلاعات مهم بر محور جابهجاییهای سهام
شرکتهای بورسی موظفند آن دسته از اطلاعات مهم داخلی خود را که میتواند بر قیمت و سوددهی سهام تاثیر بگذارد، منتشر کنند. از آنجا که همواره بین ذینفعان در رابطه با اینکه کدام اتفاقات مهم و تاثیرگذار خواهند بود، اتفاقنظر جزئی وجود ندارد، قوانینی در این زمینه شکل گرفته که بهطور دقیق و عینی موارد و اخبار مهم را مشخص و در دو درجه الف و ب طبقهبندی کرده است. هر کدام از این دو طبقه، طیف وسیعی از اشکال و نمونه اخبار را شامل میشود و از همین رو بهصورت روزانه شاهد انتشار اطلاعات بااهمیت چند شرکت در سامانه کدال هستیم.
بهصورت کلی اطلاعات بااهمیت گروه الف شامل مواردی مانند تعلیق یا توقف تمام یا بخشی از فعالیت شرکت، شروع مجدد فعالیت متوقف یا تعلیق شده، بهرهبرداری از طرحها و پروژههای جدید، اعلام اعسار یا ورشکستگی شرکت، نتایج برگزاری مناقصه یا مزایده، نتایج شرکت در مناقصه یا مزایده، انعقاد، فسخ یا تغییرات اساسی در قراردادهای مهم، کشف منابع یا ذخایر قابلتوجه، نقل و انتقال داراییهای ثابت شرکت، تحصیل سهام شرکت و... میشود.
در گروه ب هم مواردی مانند برگزاری یا شرکت مناقصه یا مزایده، افشای معاملات موضوع ماده ۱۲۹ اصلاحیه قانون تجارت یا معاملات با سایر اشخاص وابسته، پذیرش تعهدات جدید یا اتمام تعهدات قبلی، دعاوی مهم مطروحه له یا علیه شرکت، تغییرات در ترکیب تولید یا فروش محصولات، تغییر وضعیت مشتریان یا عرضهکنندگان عمده شرکت، برنامه انتشار اوراق بدهی، پیشنهاد پرداخت سود یا تغییر سیاست تقسیم سود، توثیق یا فک رهن داراییها، ایجاد یا منتفی شدن بدهی احتمالی، تغییر حسابرس و امثالهم میشود.
با وجود گستردگی موضوعی این اطلاعیهها، طی روزهای اخیر به دلیل تعطیلی بسیاری از شهرها و به تبع آن شرکتها، تعداد افشای اطلاعات هم پایین نسبتا کمتر شده است.
در روز ابتدایی هفته که معمولا بسامد اخبار بیشتر است، تنها با ۶ مورد افشای اطلاعات بااهمیت روبهرو بودیم. موضوع افشای این ۶ شرکت بیشتر به تغییر قیمت و واگذاری سهام مربوط میشود که هر دو آنها در گروه الف طبقهبندی میشوند. در گروه ب هم خبر دو شرکت (آلومتک و آلومراد) با موضوع توثیق یا فک رهن داراییها منتشر شده است.
توثیق یکچهارم سهام آلومراد
یکی از این شرکتها، آلومتک «فالوم» است که ۱۳ میلیون سهم آلومراد متعلق به شرکت به ارزش ۹/ ۱۳۸ میلیارد تومان برای اخذ تسهیلات از بانک خاورمینه در این بانک وثیقه قرار داده است.
۸/ ۲۵ میلیون سهم شرکت آلومراد «فمراد» که ۵۱ درصد کل سهام این شرکت محسوب میشود، در مالکیت شرکت آلومتک قرار دارد. بنابراین شرکت آلومتک نیمی از سهمهای خود متعلق به آلومراد (۱۳ میلیون از ۸/ ۲۵ میلیون) را در بانک بهعنوان وثیقه مسدود کرده است. رقم ۱۳ میلیون سهم، حدودا یکچهارم کل سهام شرکت آلومراد محسوب میشود.
در پیوست این اطلاعیه ضمن شرح مشخصات اوراق بهادار وثیقه شده و تعداد آن، گفته شده که با توجه به نوع توثیق انجام شده (نوع یک) هرگونه افزایش سرمایه اعم از جایزه و حقتقدم تا خاتمه عملیات توثیق، نزد این شرکت مسدود باقی میماند. با این توضیح که در مواردی که سود اوراق بهادار و وجه ناشی از فروش حق تقدم استفاده نشده از طریق ناشر توثیق قرار میگیرد، مسوولیت حسن اجرای آن با ناشر است.
واگذاری سهام دو شرکت
در ارتباط با افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف، خبر چهار شرکت را در کدال داشتیم که موضوع آنها به واگذاری سهام و تغییر قیمت برمیگشت.
در رابطه با موضوع اول، شرکت تولید سموم علفکش «شسم» را داشتیم که از فروش تعداد ۹/ ۱۳۹ هزار سهم به مبلغ ۸/ ۷۲۲ میلیون تومان سهام جایزه شرکت فرابورس ایران خبر داده است. در این آگهی قیمت واگذاری هر سهم ۵۱۶۳ تومان عنوان شده است.
در اطلاعیه دیگری با این موضوع، شرکت آلومراد را داشتیم که از واگذاری ۹۵/ ۱۶ درصد سهام خود به شرکت آلومتک خبر داده است. قیمت واگذاری هر سهم در این معامله ۲۵۱۰ تومان و قیمت کل آن ۲/ ۱ میلیارد تومان بوده است.
افزایش قیمت برخی قرصها
در نهایت دو آگهی دیگر راجع به تغییرات قیمتی دو شرکت داروسازی اسوه «داسوه» و مهندسی نصیرماشین «خنصیر» در گروه الف منتشر شده که هر دو آنها به دریافت مجوز تغییر بیش از ۱۰ درصد در نرخ فروش محصولات مربوط میشود.
در اطلاعیه خنصیر اعلام شده که مجوز افزایش قیمت یکی از محصولاتش را از شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو) اخذ کرده است.
عنوان این محصول «میللنگ ایافسون» است که از نرخ قبلی ۱۳۹ هزار تومان به ۱۷۱ هزار رسیده که نشاندهنده رشد ۲۳ درصدی آن است.
مبلغ فروش این محصول در سال قبل ۵/ ۸ میلیارد تومان و نسبت فروش آن به کل درآمد شرکت در سال مالی قبل ۲/ ۱۹ درصد بوده است. این نسبتها میتواند دید روشنتری درباره میزان تاثیرگذاری افزایش قیمت یادشده بر درآمد کل شرکت به دست دهد و از این رو برای سهامداران اهمیت بیشتری خواهد داشت.
مورد دیگر افزایش قیمت مربوط به شرکت داروسازی اسوه «داسوه» میشود که در آن از اخذ مجوز از سازمان غذاودارو برای افزایش قیمت برخی قرصهای تولیدی خبر داده شده است.
در این آگهی از نوع محصولی که تغییر قیمتی بر آن اعمال شده تنها با عنوان «قرصها» اکتفاست که مطابق آن از نرخ ۱۲ هزار و ۹۸۶ تومان به ۱۸ هزار و ۹۷۳ تومان رسیده است. فروش این محصول در سال مالی قبل ۵/ ۵۲ میلیارد تومان بوده که ۲۰ درصد از کل فروش این شرکت بوده است.