۱-رشد تقاضاعامل افزایش نرخ ارز - ۲۰ مهر ۹۱
محمدصادق‌جنان‌صفت
دبیر گروه صنعت ومعدن
افزایش نرخ ارز در بازار پول ایران گروهی را شگفت‌زده کرد و گروهی هرگز تعجب نکردند.
آن گروه کمتری که شگفت‌زده نشدند با دانش اقتصاد و تحولات سیاست‌های ارزی سال‌های اخیرا آشنا بوده و هستند. این گروه، نیک می‌دانستند که تثبیت نرخ ارزهای معتبر با روش های غیر اقتصادی در حالی که نرخ تورم در اقتصاد ایران همواره دو رقمی بوده است، سرانجام به شتاب نرخ ارزها در یک دوره کوتاه مدت منجر خواهد شد. این رفتار نرخ ارز طبیعی بود و نیاز به یک تلنگر در بخش عرضه یا تقاضا داشت که این اتفاق نیز رخ داد. در یک دوره چند هفته‌ای، دولت به هر دلیل نخواست به میزان تقاضای موجود در بازار،‌ ارزهای معتبر عرضه کند.
کاهش رشد عرضه ارز در این چند هفته کافی بود که نرخ تبدیل ریال به ارزها را به سمت کاهش قیمت پول ایرانی سوق دهد. وقتی این اتفاق افتاد، انبوه متقاضیان با هدف حفظ قدرت خرید ریال خود به بازار ارز مراجعه و تقاضای پرقدرتی را به بازار تزریق کردند و التهاب را دامن زدند. در حالی که دولت برای وضعیت تازه دلیلی ارائه نمی‌کرد و به برخی شبهه‌ها که دولت قصد دارد با افزایش نرخ ارز کسری بودجه خود را برطرف کند دامن زده می شد، تقاضا از طرف دارندگان هزاران میلیارد تومان نقدینگی باز هم افزایش می‌یافت و خانواده‌های بیشتری به بازار آمدند و ضریب فزاینده تبدیل دلار، پوند و یورو به ریال را شتاب دادند.
این همه ماجرای روزهای تلخ ارز در هفته‌های اخیر است. برآیند این تحولات، اما رشد قیمت انواع کالاها و خدمات است که به کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان به ویژه گروه‌های کم درآمد منجر شده است