تحقق پرتفوی 230 میلیارد تومانی بیمه کوثر در سال 91
شرکت بیمه کوثر شرکت تازه تاسیسی است که دسترسی به افق‌های بلند را در کوتاه‌مدت مد نظر دارد. هنوز دو سال از شروع به کار این شرکت نمی‌گذرد اما پیشرفت‌های چشمگیری در رشته‌های مختلف بیمه‌ای داشته است. عبدالرسول عطایی ـ مدیرعامل بیمه کوثر ـ معتقد است که صنعت بیمه از نبود نیروی متخصص رنج می‌برد و همین امر منجر به ضعف در حوزه‌های آموزش و پژوهش در این صنعت شده است. وی با استقبال از کاهش واریزی‌های اجباری حق بیمه، این اقدام را باعث استقبال بیشتر مردم از بیمه‌نامه‌های شخص ثالث می‌داند. گفت‌وگوی کوتاه دنیای اقتصاد را با مدیرعامل بیمه‌ کوثر بخوانید.

جناب عطایی! در شرایط فعلی مهم‌ترین چالش‌های کنونی صنعت بیمه را چگونه طبقه‌بندی می‌کنید؟
در حال حاضر چالش‌‌‌های صنعت بیمه را می‌توان به چند دسته تقسیم کرد. به اعتقاد من یکی از مهم‌ترین این کمبودها، نبود نیروی انسانی متخصص است که صنعت بیمه را در حال و آینده تهدید می‌کند. این کمبود، ضعف در هر دو حوزه‌ آموزش و پژوهش را سبب شده و صنعت بیمه را به ورطه‌ روزمرگی کشانده است. از سوی دیگر، با آزادسازی تعرفه‌‌های بیمه که به نوعی می‌توانست یک فرصت برای بازسازی بنیه‌های علمی و توان اکچوئری متخصصان باشد، اوضاع به طور معکوس پیش رفت و بین شرکت‌های بیمه یک رقابت منفی برقرار شد که در نهایت کار را به نرخ‌شکنی‌های زیان‌بار کشانده است. یکی دیگر از معضلات مهم دیگر، رشد نیافتن بیمه‌های عمر و سرمایه‌گذاری با وجود نیاز به توسعه‌یافتگی فراوان در این بخش است. همین امر باعث ترکیب نامناسب پرتفوی شرکت‌های بیمه شده است. نبود فرهنگ مناسب بیمه‌ای در کشور هم که معضل همیشگی صنعت بیمه بوده و باعث فقر فرهنگی شده است.
همین موضوعاتی که فرمودید چرا در نظام بانکی کشور حل و فصل شده اما در صنعت بیمه همچنان به عنوان یک معضل باقی مانده است؟
کارکردهای بانک و بیمه با هم متفاوت است. یکی از ویژگی‌های صنعت بیمه، وجود دوراندیشی و توزیع ریسک‌های موجود در زندگی است که این خصیصه در نظام بانکی وجود ندارد. همچنین نیاز به بیمه، برای روز مبادا و روز حادثه است اما کارکرد نظام بانکی کاملا روزمره است.
به هر حال نظام بانکی بیش از صنعت بیمه با عموم مردم سر و کار دارد و همین باعث شد تا توسعه، زودتر اتفاق بیفتد و اساسا نیازی به فرهنگ‌سازی به آن صورتی که در صنعت بیمه مطرح است، نباشد.
به عنوان مثال می‌توان به توسعه‌یافتگی فن‌آوری اطلاعات در نظام بانکی بنا به نیاز عموم مردم اشاره کرد. اتفاقی که هنوز در صنعت بیمه نیفتاده است. سر و کار داشتن با عامه مردم در نظام بانکی باعث شده تا کار فرهنگ‌سازی بسیار راحت‌تر باشد. چون همان طور که می‌دانید، یافتن راه فرهنگ‌سازی موثر بیمه‌ای برای مردم همچنان به عنوان یک معضل مطرح است. بنابراین برای رسیدن به استانداردهای خدماتی که در حال حاضر بر نظام بانکی حاکم است، در صنعت بیمه به دلیل پیچیدگی‌های حاکم بر آن راه درازی در پیش است. درجه‌ پایین آینده‌نگری، برنامه‌ریزی و آشنا نبودن عموم مردم با خدمات بیمه‌ای هم مزید بر علت شده است.
این روزها بحث‌هایی درباره‌ ادغام شرکت‌های بیمه به گوش رسیده و به نظر می‌رسد به عنوان یک ضرورت مطرح است تا یک انتخاب؟
قطعا حضور یک شرکت قوی بهتر از چند شرکت ضعیف است و این امر نهایتا موجب توانمندی صنعت بیمه و افزایش ضریب نفوذآن می‌شود. بیمه‌ مرکزی باید با تقویت شرکت‌های موجود و بررسی جدی توانگری مالی متقاضیان تاسیس شرکت‌های جدید، زمینه‌ حضور شرکت‌های قوی‌‌تر را در صنعت بیمه فراهم کند چون این امر منجر به اعتماد بیشتر مردم هم خواهد شد.
منابع مالی عظیمی نزد شرکت‌های بیمه وجود دارد. به نظر شما آیا به طور نسبی، بهره‌وری صحیحی در استفاده از این منابع وجود دارد؟
با توجه به اینکه حدود دو سال پیش آیین‌نامه‌های سرمایه‌گذاری بیمه‌ مرکزی اصلاح شد شرایط نسبتا مناسبی برای فعالیت شرکت‌ها در این حوزه فراهم شده است. با این حال با توجه به اوضاع کنونی اقتصاد کشور، عمده‌ی سرمایه‌گذاری شرکت‌ها به سمت پروژه‌های کوتاه‌مدت و بازار سرمایه رفته است.
نظر شما درباره کاهش واریزی‌های اجباری شخص ثالث به حساب خزانه که این روزها در مجلس مطرح است، چیست؟
اقدام بسیار مثبتی است. شرکت‌های بیمه تاکنون بار وصول منابعی را می‌کشیدند که نمی‌توانستند در آن دخل و تصرفی داشته باشند و در واقع تنها وصول‌کننده‌ از مردم بودند و باید یکراست آن را به حساب دولت می‌ریختند. هر چقدر از این واریزی‌های اجباری کم شود نهایتا منجر به افزایش قدرت خرید مردم برای این بیمه‌نامه‌ها خواهد شد چون همان طور که اطلاع دارید با وجود اجباری بودن شخص ثالث، هنوز بسیاری از وسایل نقلیه در کشور فاقد این بیمه‌نامه‌ اجباری هستند و متاسفانه شاهد تبعات نامناسب آن هم هستیم.
هدف‌گذاری امسال بیمه‌ کوثر در چه راستایی است؟
با توجه به نام‌گذاری امسال از سوی مقام معظم رهبری با عنوان " حماسه‌ سیاسی، حماسه اقتصادی "، تحقق بخش اقتصادی آن باید از جانب بازار پول و سرمایه‌ کشور پیگیری شود. بر همین اساس بیمهکوثر هم برای سال جاری سه شعار در نظر گرفته‌ است و قصد داریم آن را به طور جدی عملی کنیم. اولین شعار این است: "بیمه کوثر، زندگی را بیمه می‌کند." قصد ما از طراحی این شعار فقط این نبوده که به بیمه‌های زندگی بپردازیم، بلکه آرامش و آسایشی که بیمه برای هر زندگی به ارمغان می‌آورد بوده است. هر آن چیزی که به یک زندگی مناسب مربوط است می‌تواند تحت پوشش بیمه قرار بگیرد و به همین دلیل " زندگی را بیمه می‌کنیم." شعار دوم "بیمه کوثر در دسترس همه مردم ایران" است که بر مبنای آن توسعه‌ کمی و کیفی خدمات بیمه‌ کوثر مد نظر است. "تحکیم اقتصاد خانواده‌های ایرانی با بیمه‌های زندگی بیمه کوثر" هم شعار سوم ماست که با توجه به داشتن یک جامعه‌ هدف گسترده، قصد داریم با توسعه بیمه‌های زندگی آن‌ها را به عنوان مکمل حقوق و نظام تامین اجتماعی در سبد درآمدی خانوارها قرار بدهیم.
در پایان لطفا درباره برخی آمارهای عملکرد پرتفوی بیمه کوثر در سال 91 توضیحاتی بفرمایید.
مهم‌ترین موضوع، تحقق پرتفوی 230 میلیارد تومانی در سال 1391 با افزایش 150 درصدی نسبت به سال 1390 است. حق بیمه‌ تولیدی بیمه‌ کوثر در سال 91 شاهد رشد 4.5 برابری بوده و ترکیب پرتفوی سبد بیمه‌ای شرکت حفظ شده و ضریب خسارت شرکت به نحو مطلوبی کنترل شده است. بیمه‌ کوثر در سال 1391 سعی داشته به توسعه‌ رشته‌های جدید بیمه‌ای و توسعه‌ بازار بپردازد و به همین دلیل در چارت سازمانی شرکت هم تغییراتی در این راستا انجام شده است. شبکه فروش بیمه‌ی کوثر در سال گذشته توسعه کمی و کیفی مناسبی داشته و شاهد صدور بیمه‌نامه‌های منحصر به فردی در زمینه‌ هواپیما و کشتی بوده‌ایم. همچنین در سال گذشته، خدمات ویژه‌ای به سانحه‌دیدگان زلزله اذربایجان ارائه و خسارات واحدهای تحت پوشش پرداخت شده است. بیمه‌ کوثر در راستای فعالیت‌های اطلاع‌رسانی و تبلیغی و در راستای فرهنگ‌سازی بیمه در کشور هم فعالیت‌های مناسبی داشته و مورد تقدیر قرار گرفته است. برای سال 1392 هم پیش‌بینی دسترسی به بازار 400 میلیارد تومانی را داریم.