خودروهای مورد علاقه سارقان - ۳۰ شهریور ۹۱
می‌گویند سارقان خودرو در ایران به قدری حرفه‌ای عمل می‌کنند که مثلا برای سرقت یک خودرو تنها به چند ثانیه وقت نیاز دارند. این در حالی است که سارقان برای سرقت برخی خودروها خیلی دلواپسی ندارند و می‌توانند در مدت زمان کوتاهی همان گونه که می‌خواهند عمل کنند. اینکه چرا تعداد سرقت‌های خودرو در کشور افزایش یافته یا اینکه خودروهای داخلی به راحتی مورد سرقت سارقان قرار می‌گیرد دلایل خاصی دارد که مهم‌ترین آن به ایمنی خودروهای مذکور برمی‌گردد. پلیس بارها اعلام کرده که ایمنی خودروها در مقابل سرقت بسیار پایین است و سارقان می‌توانند با توجه به این مساله به راحتی از خودروهای یاد شده برای اعمال مجرمانه خود استفاده کنند. به اعتقاد پلیس اعمال مجرمانه مهم‌ترین هدف سارقان برای سرقت است به طوری که آمارها نشان می‌دهد 70 درصد خودروهای سرقتی به صورت رها شده کشف می‌شود. به این معنی که مجرمان برای هر کاری اقدام به سرقت خودرو و پس از اعمال مجرمانه خودرو را رها می‌کنند. به گفته پلیس در سرقت خودرو به نوعی دست سارق باز است؛ چرا که می‌تواند با جعل پلاک از آن برای ارتکاب دیگر جرائم استفاده کند، می‌تواند آن را با تغییر پلاک به مال خران بفروشد. آن را اوراق و قطعات داخل آن را بفروشد یا از پلاک یا قطعات آن برای خودروهای دیگر استفاده کند.
پلیس معتقد است از دلایلی که سرقت خودرو در سطح کشور زیاد به وقوع می‌پیوندد یکی مالکان خودروها هستند؛ چرا که به کرات دیده شده که مالکان خودرو بدون در نظر گرفتن تجهیزات ایمنی لازم خودرو خود را در مکانی خلوت ساعت‌ها رها کرده و شرایط را برای سارقانی که در کمین این گونه ماشین‌ها نشسته‌اند فراهم می‌کنند.
و دیگری تجهیزات ایمنی غیر استاندارد و بی توجهی بعضی تولید‌کنندگان در ساخت خودروها است. بر همین اساس هر چند که طبق گزارش پلیس بیش از 90 درصد خودروهای سرقتی کشف می‌شود؛ اما افزایش ایمن سازی خودروها در مقابله با سرقت یک خواست عمومی است که تاکنون خودروسازان کمتر به آن پاسخ داده‌اند.
در همین حال به گفته پلیس تهران به طور میانگین در هر ساعت ۲ خودرو در پایتخت سرقت می‌شود. این در حالی است که بررسی‌ها نشان می‌دهد که در هر ۲۷ ثانیه یک خودرو در آمریکا به سرقت می‌رود. حال این سوال مطرح است که با توجه به اینکه خودروهای موجود در آمریکا مجهز به آخرین سیستم‌های امنیتی و ضدسرقت هستند پس چرا مورد سرقت قرار می‌گیرند که باید در این زمینه پاسخ داد که به اعتقاد پلیس آمریکا آنچه موجب بروز سرقت در این کشور می‌شود، بی‌توجهی رانندگان به رعایت موارد ایمنی و امنیتی مانند جاگذاشتن سوئیچ در خودرو و... است. با این حال نگاهی به آمار سرقت خودرو در ۱۰ کشور نشان می‌دهد دزدیدن خودرو چالش بزرگی برای پلیس، شرکت‌های بیمه، خودروسازان و مردم این کشورهاست.
در همین حال سایت NBC آمریکا در این زمینه گزارشی ارائه و تاکید کرده که طبق بررسی‌های جدید در آمریکا نشان می‌دهد که خودرو معروف هوندا آکورد، ساخت سال 1994 از سال 2008 به این سو بیش از هر خودروی دیگری در این کشور هدف سارقان خودرو بوده است. این بررسی که از سوی اداره ملی بیمه جرائم آمریکا صورت گرفته همچنین نشان می‌دهد که با گذشت زمان آمار کلی سرقت خودرو کاهش یافته و امروز سارقان در ربودن خودروها به نسبت سال‌های قبل بسیار ناکام‌ترند. بدیهی است که افزایش ایمنی خودروها و پیچیده‌تر شدن سیستم‌های قفل و دزدگیر اصلی‌ترین دلیل کاهش سرقت بوده است و کلید ورود به خودرو از یک سوئیچ فلزی ساده به فناوری‌های پیشرفته‌تری تبدیل شده است، هرچند نتایج این بررسی نشان می‌دهد که این سیستم‌های جدید همچنان که انتظار می‌رفت موفق نبوده‌اند. جو ورل، مدیر اداره ملی بیمه جرائم، می‌گوید: «در حالی که آمار کلی سرقت در این سال‌ها کمتر شده است، اما سرقت خودروهای ساخت سال‌های اخیر موجی تازه گرفته است. اگرچه قاعدتا به خاطر فناوری تاز‌ه‌ای که ورود به خودرو نیاز به کدی مخصوص دارد، سرقت آنها باید بسیار دشوار باشد.» مشکل اصلی اینجاست که سارقان به نحوی به این کدهای رمزگذاری شده دسترسی پیدا می‌کنند. این نوع سرقت بسیار آسان‌تر از دست و پنجه نرم کردن با خودروهای قدیمی و شکستن قفل یا شیشه آنها است. این موسسه می‌گوید صاحبان خودرو به نگهبانی بیش از یک کد رمزگذاری شده نیاز دارند، از جمله آژیر هشداردهنده، سیستم خودکار توقف خودرو به هنگام سرقت و همچنین سیستمی که در صورت ربوده شدن خودرو فعال شود و پلیس را قادر به ردیابی و تعقیب آن کند. این گزارش در عین حال از رانندگان می‌خواهد بعد از پیاده شدن از خودرو حتما آن را قفل کنند و کار را بیش از این برای سارقان آسان نکنند.
آمار سرقت خودرو در سال ۲۰۱۰ به نسبت سال قبل از آن ۲/۷ درصد کاهش داشته است. در همان سال ۲۰۱۰ حدود ۵۲ هزار هوندا آکورد به سرقت رفت که ۴۴ هزار دستگاه از آنها ساخت دهه ۹۰ و ۵ هزار و ۷۰۰ دستگاه ساخت سال ۲۰۰۰ به بعد بوده‌اند. خودروسازان ژاپنی که این روزها در صدر هر نوع فهرست مربوط به صنعت خودروسازی در آمریکا ایستاده‌اند، در فهرست اداره ملی بیمه جرائم آمریکا هم سنت خود را حفظ کرده‌اند. بعد از هوندا آکورد، مدل پرطرفدار دیگر این خودرو؛ یعنی هوندا سیویک ساخت سال ۱۹۹۸ در رده دوم و تویوتا و نیسان هم در رده‌های ۴ و ۱۰ قرار دارند و به این ترتیب ژاپنی‌ها در میان ۱۰ خودرویی که بیش از همه در آمریکا به سرقت رفته‌اند، ۵ نماینده دارند. بر اساس این گزارش قیمت بالای قطعات برخی از این خودروها دلیل اصلی سرقت آنها بوده است. برخی دیگر پس از سرقت به خارج از آمریکا منتقل شده‌اند و برخی دیگر هم با هدف دریافت مبلغ بالای بیمه سرقت به طرزی ساختگی ربوده شده‌اند.
در همین حال پلیس ایران نیز گزارش داده که پراید در بین خودروهای داخلی بیشترین میزان سرقت را به خود اختصاص داده این در حالی است که شرکت سازنده تیراژ بالای این خودرو را دلیل سرقت بیشتر آن می‌داند.


ازسال ۲۰۰۸ به این سو
فهرست 10 خودرویی‌
که بیشترین آمار سرقت را داشته‌اند

۱ هوندا آکورد، مدل ۱۹۹۴
2 هوندا سیویک، مدل 1998
۳ فورد سری F، مدل ۲۰۰۶
4 تویوتا کمری، مدل 1991
۵ دوج کاروان، مدل ۱۹۹۴
6 آکورا اینتگرا، مدل 1994
۷ شورلت سیلورادو، مدل ۱۹۹۹
8 دوج رام، مدل 2004
۹ فور اکسپلورر، مدل ۲۰۰۲
10 نیسان سنترا، مدل 1994