تجربه سفر با فرزندی که هنوز زاده نشده
علی موقر
ممکن است ترجیح بدهید روی مبل لمیده باشید و تلویزیون نگاه کنید و تنقلات بخورید تا اینکه چمدان سفر خود را با شرایط جسمی که درگیر آن هستید جابه‌جا کنید، اما اگر بخواهید می‌توانید شانس آن را داشته باشید که در دوران بارداری هم مسافرت رفتن را تجربه کنید. مسافرت در دوران بارداری تنها به کمی برنامه‌ریزی دقیق‌تر نیاز دارد و برای اکثر زنان باردار کاملا امن و بی‌خطر خواهد بود، فقط کافی است که چند نکته اصلی را رعایت کنید:
دور فست فود را خط قرمز بکشید
مساله این نیست که شما یک سفر زمینی یا سفر با هواپیما در پیش دارید. چیزی که مهم است این است که غذای سالم و مغذی با خود همراه داشته باشد. در دوران بارداری تغذیه مناسب در تمام اوقات جزو اصلی‌ترین نکات محسوب می‌شود. برنامه سفر خود را بدانید، برای روزهایی که در پیش دارید و ساعاتی که در وسیله نقلیه به سر می‌برید جیره غذایی خود را همراه داشته باشد. در حال حاضر هیچ‌کدام از خطوط هوایی غذایی که کاملا مناسب دوران بارداری باشد ارائه نمی‌دهند. در طول سفر نباید مجبور شوید که از غذاهای آماده یا فست فود استفاده کنید. سبزیجاتی مانند هویج یا لوبیا سبز بخارپز، میوه‌هایی مانند موز، سیب و دیگر میوه‌های خشک شده و لبنیاتی مانند پنیر را می‌توانید در طول سفر همراه خود داشته باشید.

کفش پاشنه‌دار را از چمدان بیرون بیاورید
این نکته مهم است که در دوران بارداری آنقدر که راحتی باید مورد توجه قرار بگیرد، به مطابق مُد بودن نباید اهمیت داد. به‌خصوص در روزهای مسافرت نباید با مقداری از کم شدن قد یا کوتاه‌تر به نظر رسیدن خودتان مشکلی داشته باشید. پس کفش‌های پاشنه‌دار خود را از چمدان بیرون بیاورید و کفش‌های مناسب را جایگزین کنید. در غیر این صورت مطمئن باشید که شرایطی که مسافرت برای شما خواهد داشت و دردهای موضعی کمرتان، شما را مجبور می‌کند که کفش‌های همسرتان را قرض بگیرید!

چمدان سنگین را کنار بگذارید
گفتن درباره بسته‌بندی‌ها و وسایلی که همراه می‌برید از بدیهیات است. حد ممکنی وجود ندارد؛ شما باید سبک سفر کنید و کیف یا چمدان سنگین با خود همراه نداشته باشید. این یک توفیق اجباری خواهد بود تا هم از مزایای دیگر سبک سفر کردن لذت ببرید و بعد از دوران بارداری هم این شکل سفر کردن را ترجیح دهید.

بالش بهترین همراه شما است
با خود بالش همراه داشته باشید. اگر با اتوموبیل شخصی سفر می‌کنید در طول سفر قطعا لذت داشتن بالش را خواهید دانست. برای سفرهای هوایی شاید چندان الزامی نباشد، اما می‌توانید از مهماندار بالش بخواهید. این به شما کمک می‌کند تا موقعیت نشستن خود را راحت‌تر تحمل کنید و به سمتی که احساس راحتی بیشتر می‌کنید تکیه دهید یا بالش را پشت کمر یا زیر شکم خود قرار بدهید.

خیلی راحت هواپیما را از دست دهید
نباید عجله داشته باشید. حرکت‌های سریع، دویدن برای رسیدن به هواپیما یا قطار و... در طول یک مسافرت عادی ممکن است طبیعی باشد اما در دوران بارداری جدا خطرناک است. پس خیلی راحت هواپیمای خود را از دست بدهید! راه دیگر این است که برای کندترین و آرام‌ترین شکل سفر برنامه‌ریزی کنید. اگر پیش از این یک ساعت زمان برای رسیدن به هواپیما صرف می‌کردید؛ در دوران بارداری این زمان را یک ساعت و نیم محاسبه کنید.

تور مسافرتی خود را چک کنید
قطعا بارداری یک بیماری نیست و شما باید بتوانید از تمام مزایای یک سفر خوب برخوردار شوید، اما برخی از تورها در همراه داشتن خانم‌های باردار و یا افراد مسن محدودیت اعمال می‌کنند لذا لازم است قبل از سفر از سیاست‌های مسافرتی توری که قصد دارید با آن سفر کنید مطلع شوید

مسافرت زمینی
در طول سفر با وسیله شخصی بیشتر از ۵ ساعت در روز رانندگی نکنید و در اتومبیل ننشینید. به طور منظم توقف داشته باشید و از اتومبیل پیاده شوید و کمی قدم بزنید یا استراحت کنید و چیزی بخورید یا بنوشید.
کمربند ایمنی الزامی است
کمربند ایمنی قطعا باید بسته شود. نه تنها این کار خطرناک نیست بلکه واجب است. بهترین راه برای مراقبت از کودک در حال رشدتان، محافظت کردن از خودتان است. کمربند ایمنی را در هر وسیله نقلیه‌ای که سوار می‌شوید ببندید. تنها در دوران بارداری باید نکاتی را در مورد بستن کمربند ایمنی رعایت کنید.
برای اینکه از آسیب رسیدن به خود و فرزندتان جلوگیری شود، لازم است کمربند ایمنی به درستی بسته شود. بند زیرین یا دامن کمربند باید کاملا زیر انحنای شکم، نزدیک و چسبیده به استخوان لگن قرار بگیرد. به هیچ وجه آن را روی شکم و بالای انحنای شکم قرار ندهید، چرا که در این صورت هنگام ترمز ناگهانی یا تکان تصادف امکان پاره شدن جفت یا آسیب رسیدن آن وجود دارد.
اگر با وسیله شخصی یا ماشین کرایه‌ای مسافرت می‌کنید، در فصل سرما قبل از ورود به اتوموبیل بخاری‌ها را روشن گذاشته باشید تا فضای داخل گرم شده باشد. این باعث می‌شود که بتوانید قبل از بستن کمربند کت‌های زمستانی یا ژاکت خود را درآورید، چرا که این لباس‌ها باعث می‌شود که کمربند به درستی در زیر انحنای شکم قرار نگیرد و روی شکم به طرف بالا سر بخورد.
بند شانه کمربند ایمنی نیز باید به درستی روی سینه قرار گرفته باشد. در صورتی که به گردن یا شکم فشار وارد می‌کند، باید صندلی خود را طوری تنظیم کنید که در موقعیت مناسب و راحتی قرار بگیرد. به هیچ وجه بند شانه را از زیر بغل خود یا از پشت خود رد نکنید. این کار باعث می‌شود که در هنگام تکان‌های شدید عملکرد کمربند ایمنی مختل شود و به شما و جنین صدمات جدی وارد شود.
کیسه هوا هم در بالا بردن ایمنی موثر است، از این بابت خود را نگران نکنید. کیسه هوا می‌تواند خطرناک باشد اگر که بدن شما در حالت و موقعیت درستی قرار نداشته باشد، بنابراین باز هم بستن کمربند ایمنی اهمیت پیدا می‌کند. اگر شخصا رانندگی می‌کنید، صندلی را باید طوری تنظیم کرده باشید که علاوه بر حفظ فاصله شکم تا فرمان، پاها هم به‌راحتی بر روی گاز و کلاچ حرکت کند و نیازی به کشیدن آنها و ایجاد فشار بر روی ماهیچه‌ها نباشد.

سفرهای هوایی
اگرچه ممانعت جدی برای سفرهای هوایی در سه ماهی پایانی بارداری وجود ندارد، اما پیش از سفر حتما با پزشک خود هماهنگ باشید. اگر در خانه ماندن را به شما توصیه می‌کند، حتما باید بپذیرید. اگر دوقلو باردار هستید، ریسک بالا رفتن فشارخون یا اختلالات جفت بیشتر خواهد شد، بنابراین لازم است سفر خود را به تعویق بیاندازید.
حتی با وجود تایید پزشک ممکن است برخی شرکت‌های هواپیمایی در پذیرش زنان باردار در هفته‌های آخر بارداری محدودیت داشته باشند. بنابراین قبل از سفر مراتب قانونی آژانس پروازی خود را بررسی کنید. پرونده پزشکی و نمودار بارداری خود را همراه داشته باشید تا در صورت نیاز به کمک‌های پزشکی، مددکار اورژانس یا پزشک هواپیما بیشتر در جریان شرایط جسمی شما قرار بگیرد.
یک صندلی درخواست کنید که در وسط هواپیما و روی بال قرار داشته باشد و به راحتی امکان تردد داشته باشید. نشستن طولانی ممکن است منجر به تورم پاها یا لخته شدن خون شود، بنابراین هر 30 دقیقه لازم است در راهروی هواپیما قدم بزنید. هوای کابین هواپیما خشک است و فشار هوا نیز کم. برای دفع اثرات هوای کابین توصیه می‌شود که به طور مرتب و به مقدار زیاد مایعات به‌خصوص آب بنوشید. نوشیدنی‌های کافئین‌دار و گازدار به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. از خوردن غذاهایی مانند لوبیا و کلم که باعث تولید گاز معده می‌شوند نیز در طول پرواز بپرهیزید.
در هر صورت فشار هوای کم کابین به طور طبیعی باعث افزایش ضربان قلب و فشار خون می‌شود و بدن به اکسیژن بیشتری نیاز پیدا می‌کند. اگر شما به کم‌خونی مبتلا هستید، سابقه لخته شدن خون یا نارسایی جفت دارید، باید از پرواز خودداری کنید. اگر سفری بسیار ضروری در پیش دارید، پزشک هواپیما را از شرایط خود مطلع کنید تا اکسیژن در اختیار شما بگذارند و تا پایان سفر تحت نظر باشید.

مناسب‌ترین دوره بارداری
بهترین زمان برای مسافرت در دوران بارداری اواسط آن است، بین هفته 14 تا 28؛ چرا که معمولا موقعیت‌های اورژانسی بارداری در طول سه ماهه اول و سوم به وجود می‌آیند و در این دوران باید مستقیم تحت نظر پزشک باشید. تا جای ممکن سعی کنید در سه ماهه آخر بارداری سفر نکنید. ممکن است که شما آدم جسور و بی‌باکی باشید یا یک جهانگرد حرفه‌ای به حساب بیایید اما خیلی عاقلانه نخواهد بود که در دو هفته آخر بارداری خود برنامه سفر تنظیم کنید، مگر اینکه قرار گذاشته باشید کودکتان را در سفر به دنیا بیاورید! نکته دیگر اینکه هنگام مسافرت ممکن است به خاطر دور شدن از روال روزمره زندگی محاسباتتان در تاریخ منتهی به بارداری هم کمی تغییر کند، بنابراین در طول هفته‌های پایانی بارداری از مسافرت‌های غیرضروری پرهیز کنید.
توصیه آخر
در صورتی که همه این موارد را رعایت کرده‌اید نگران چیزی نباشید و از سفر خود لذت ببرید.