فرزندان و کمک در زمینه سرمایه‌گذاری - ۱۲ بهمن ۹۱
مژده جعفری
این روز‌ها بسیاری از والدین دغدغه مسائل اقتصادی فرزندان خویش را دارند، درمورد فرزندان کوچک‌تر عمدتا دغدغه‌های والدین در خصوص آموزش‌های مالی به کودکان است، اما در مورد جوانان این دغدغه‌ها متفاوت است. مثلا بسیاری از والدین به ایجاد امکانات برای کارآفرینی فرزندان خویش می‌اندیشند و بسیاری از آنان در فکر این هستند که سرمایه‌ای در اختیار فرزندشان قرار دهند، آنها از این طریق دو هدف را دنبال می‌کنند، یکی آنکه فرزندانشان از طریق کار با سرمایه بیاموزند چگونه مستقل باشند و دیگر آنکه فرزندان تجربه‌ای برای آینده شغلی و اقتصادی خودشان کسب کنند، اما مساله اصلی این است که بسیاری از والدین از اعتماد به فرزندانشان هراس دارند. آنها تصور می‌کنند فرزندشان سرمایه خود را از دست می‌دهد و نمی‌تواند کار مفیدی با آن انجام دهد. کنار گذاشتن تصورات ابتدایی از فرزندان برای بسیاری از والدین کار سختی است. اما می‌توان با مد نظر قرار دادن چند راه‌حل ساده به فرزندمان کمک کنیم تا خود در عرصه کسب‌وکار تجربه‌ای بیندوزد. فرزندانی که تجربه کار کردن با سرمایه را در سنین آغاز جوانی داشته باشند، در سنین بعدی مسوولیت بیشتری نسبت به سرمایه‌هایی که به دستشان می‌آورند احساس می‌کنند.


برخی از والدین ترجیح می‌دهند خودشان نقش مشاور مالی فرزندشان را داشته باشند، اما باید در نظر داشته باشیم که تنها اگر کسب‌وکار تخصصی شما مورد علاقه فرزندتان نیز باشد و او مشتاق باشد که در همان زمینه فعالیت کند این می‌تواند تصمیم خوبی باشد، اما اگر علایق شما با فرزندتان متفاوت است یا حتی اگر تصور می‌کنید که کسب‌وکار شما چندان مناسب نیست و فرزندتان می‌تواند کسب‌وکار بهتری داشته باشد که آینده روشنی را در پیش چشم او باز کند، ایفای نقش مشاور مالی وی برای شما خیلی مناسب نیست.
در چنین شرایطی اول از همه سعی کنید با فردی که در زمینه مالی صاحب تجربه است مشورت کنید. اکثر ما چندان با پیچیدگی‌های بازار مالی آشنا نیستیم. بنابراین اگر می‌خواهید ریسک کمتری در سرمایه‌گذاری داشته باشید، حتما از کمک افراد خبره در این زمینه کمک بگیرید. انتخاب مشاور مالی کارآزموده و قابل اعتماد شاید مهم‌ترین و حیاتی‌ترین بخش کار شما باشد. این فرد می‌تواند نقش مشاور مالی فرزندتان را به عهده بگیرد. اگر مشاور مالی خود را قابل اعتماد یافتید، اجازه بدهید که فرزندتان بدون دخالت شما با او همکاری کند. البته همواره سعی کنید از راه دور مراقب حساب و کتاب مالی او باشید، اما اجازه بدهید خود او تصمیم‌گیرنده
اصلی باشد.
اگر شما چند فرزند دارید، کار شما مشکل‌تر است. علایق آنها می‌تواند متفاوت از هم باشد. آنها ممکن است در جریان کار با یکدیگر به اختلاف برسند. ممکن است یکی از آنها بخواهد درآمد خود را صرفا پس انداز کند، ولی دیگری بخواهد با درآمدش سرمایه‌گذاری‌های تازه‌ای بکند و اگر در نظر داشته باشید که پول شما به تمامی آنها تعلق دارد، مساله دشوارتر می‌شود. برای مواجهه با این مساله قبل از اختصاص سرمایه به فرزندان، (به خصوص سرمایه مشترک) آزمون عملی مالی از فرزندان به عمل آورید. بهتر است این آزمون تحت نظارت یک مشاور مالی مطمئن صورت پذیرد، چیزی که می‌تواند به شما یاد بدهد که اولا تفاوت‌های فرزندان را بشناسید و ثانیا به شما کمک کند تا بدانید چگونه با آنها رفتار کنید. شما باید جزییات علایق و سوگیری‌های آنان را بدانید تا تفاوت‌هایشان به آنها و یا شما لطمه مالی نزند.
سرمایه شما، سرمایه مشترک فرزندان شماست. بنابراین فرزندانتان دلیلی خوب و حیاتی برای سازگار کردن رفتار‌های اقتصادی‌شان با یکدیگر دارند. البته باید توجه داشت که کمک به استقلال مالی فرزندانتان می‌تواند به شیوه‌های گوناگونی صورت بگیرد. برخی از والدین تصور می‌کنند وقتی گفته می‌شود باید به جوانان و نوجوانان استقلال مالی را یاد داد، منظور آن است که حتما باید سرمایه‌ای کلان در اختیار آنها قرار داد تا آنها کسب‌وکار جداگانه و مستقلی راه بیندازند، اما این تصور اصلا درست نیست. شما می‌توانید بخشی از امور روزمره کسب‌وکارتان را به فرزندتان بسپارید تا او آنها را انجام دهد.
این کار می‌تواند کار‌های کوچکی مانند حساب کردن دخل و خرج ماهانه باشد و یا حتی سپردن بخشی از کسب‌وکار به آنها باشد؛ مثلا اگر شما فروشنده هستید، اجازه بدهید بخشی از روز او کار‌های فروش را انجام دهد و درآمد آن روز را در اختیار او قرار دهید. البته شما می‌توانید برای شروع کار وام هم بگیرید. وام ارزانی بگیرید و به فرزندتان بگویید که خود او مسوول باز پرداخت وام است. بسیاری از والدین سرمایه‌ای در اختیار فرزندشان می‌نهند و هر گاه که او دچار مشکل مالی شد، فورا به او کمک مالی می‌کنند، این کار کاملا اشتباه است. اگر قرار است فرزندتان در زمینه مالی مستقل باشد، باید یاد بگیرد که خود تبعات تصمیم‌گیری‌های غلط‌اش را به عهده بگیرد. این‌گونه او را آینده‌بین‌تر بار آورده‌اید. او یاد می‌گیرد که چگونه از منابع مالی محدود خود حداکثر استفاده را بکند. هرگز فراموش نکنید که کسب‌وکار فرزند شما باید مبتنی بر برنامه‌ریزی مالی باشد و هر برنامه‌ریزی مالی موفقی چند عنصر ضروری نیاز دارد. بنابراین از فرزندتان بخواهید همیشه این سوالات را در ابتدای کسب‌وکارش از خود بپرسد:
آن کسب‌وکار قرار است چه نیاز‌هایی را برطرف کند؟ یا بازار مصرف آن کسب‌وکار چگونه است؟ دوم آنکه سهم او از این بازار چقدر می‌تواند باشد؟ و نهایتا اینکه او چگونه می‌تواند این سهم را از آن خود کند؟ هرگز توقع نداشته باشید که فرزندتان با یک سرمایه محدود بتواند در زمینه‌هایی مالی که رقبای زیادی در آن وجود دارد، حرفی برای گفتن داشته باشد.