بخش بین‌المللی بیست‌وهشتمین جشنواره موسیقی فجر هم امسال شاهد اجرای 4 گروه است که سه گروه از حضور موزیسین‌های مشهور استفاده می‌کند. این بخش بی‌تردید می‌تواند باعث اعتبار جشنواره باشد، چرا که حضور چهره‌های بین‌المللی باعث می‌شود علاقه‌‌مندان جدی موسیقی در دنیا نیم‌نگاهی حتی گذرا به مهم‌ترین رویداد موسیقی ایران بیندازند.

جشنواره امسال با حضور چهره‌های بین المللی موسیقی جهان فارغ از تمامی کاستی‌ها اعتبار و جایگا‌ه متفاوتی پیدا کرده است. اگرچه این‌بخش کوچک و جمع‌و‌جور است اما کیفیت گروه‌های شرکت کننده بی‌تردید می‌تواند مخاطبان خاص موسیقی را راضی نگه دارد. در این بخش تنها به معرفی سه گروه مشهور پرداخته‌ایم و اطلاعات گروه چهارم که هندی‌است در جدول اجرای زنده درج شده است


رنو گارسیا فونس فرانسوی


رنو گارسیا فونس پسر نقاش مشهور پیر گارسیا فونس است، شهرت او در دنیا به ساز کنترباس ۵ سیمش مربوط می‌شود که خود طراحی کرده و شیوه نوازندگی منحصر به فردی را می‌طلبد. او در اوایل دهه ۸۰ میلادی وارد کنسرواتوار موسیقی پاریس شد و زیر نظر فرانسوا رابات با فنون نوازندگی آرکو (ترکیبی از ملودی‌نوازی توسط آرشه و پیتزیکاتو) آشنا شد. از سال ۱۹۸۷ با گروه ترومپت‌نواز مشهور فرانسوی روژه گرین به نوازندگی پرداخت و سپس به عضویت اکستر بزرگ کنترباس نوازان فرانسه و ارکستر ملی جز فرانسه درآمد. او علاوه‌بر انتشار بیش از ۱۰ آلبوم مستقل که آهنگسازی هایش از موسیقی کلاسیک، فولکلور، جز، فلامنکو و موزت وام می‌گیرد، با هنرمندان مطرح دیگری چون ژان لویی متینیه، میشل ریسلز، ان گوین له، میشل گودار، ژراردو نونز، ظافر یوسف، شب مامی و کودزی ارگونر نیز همکاری داشته است. این نوازنده فرانسوی که در این دوره از جشنواره به تکنوازی قطعاتی از موسیقی کلاسیک خواهد پرداخت، ۳۰ بهمن ساعت ۲۱ در تالار وحدت روی صحنه می‌رود.


پیانیست هلندی هم آمد


رالف فان رات پیانیست هلندی، نوازندگی را با اساتید برجسته هلند «تون هارتسوئیک» و «ویلم برونس» در کنسرواتوار آمستردام به پایان رساند و از دانشگاه آمستردام نیز در رشته موزیکولوژی فارغ‌التحصیل شد. او همچنین دوره‌های تخصصی نوازندگی را در فنلاند، آمریکا، فرانسه و آلمان زیر نظر اساتیدی چون «لیسا پویولا»، «اورسولا اوپنز»، «کلود هلفر» و «پیرلوران آیمار» گذارند. رالف فان رات، ده‌ها جایزه ملی و بین‌المللی در حوزه نوازندگی پیانو به‌دست آورده و در کنار ارکسترهای بزرگی چون ارکستر فیلارمونیک روتردام، ارکستر لندن، اکستر فیلارمونیک رادیو هلند، ارکستر سمفونیک رادیو فرانکفورت، ارکستر سمفونیک آرهوس، ارکستر فیلارمونییک دورتموند به رهبری نامدارانی همچون «جو آن فاله تا»، «والری گرجیف»، «اتو تاوسک» و «دیوید رابرتسون» تکنوازی کرده است. این پیانیست هلندی در این کنسرت، آثاری از سباستین باخ، آروو پرت، فیلیپ دبوسی و علیرضا مشایخی را اجرا خواهد کرد و بخش مهم برنامه او نیز به مجموعه «ساعات ایرانی» اثر آهنگساز شهیر فرانسه «شارل کوچلن» اختصاص دارد. او در روزهای ۲۶ و ۲۷ بهمن ماه در سالن رودکی به صحنه می‌رود.

گروه کوارتت تارکوفسکی


اعضای کوراتت تارکوفسکی که یکی از معتبرترین گروه‌های موسیقی در جهان به‌شمار می‌رود هم در این دوره از جشنواره حضور دارند. در گروه کوارتت تارکوفسکی، فرانسوا کوتوریه پیانو می‌نوازد، «آنیا لخنر» نوازنده ویلنسل است، «ژان‌لویی متینیه» آکوردئون‌نواز است و «ژان مارک لارش» ساکسوفون سوپرانو می‌نوازد. این گروه که متشکل از هنرمندان صاحب‌نام فرانسوی و آلمانی است، آثار خود را ملهم از فیلم‌های تاثیرگذار کارگردان بزرگ سینمای جهان، آندره تارکوفسکی، می‌سازد. کوتوریه علاوه بر حضور در تریوی انور براهم، آلبوم‌های «نوستالژیا- نغمه‌هایی برای تارکوفسکی (۲۰۰۶- با همکاری لخنر، متینیه، لارش)» و «یک روز سپید (۲۰۰۹، تکنوازی پیانو)» را توسط شرکت «ای‌سی‌ام» منتشر کرد که هر دو به کارگردان فقید روس تقدیم شده‌اند. آوازه جهانی این دو آلبوم، او را به فکر تشکیل رسمی کوارتت تارکوفسکی سوق داد این گروه روزهای ۲۸ و ۲۹ بهمن ماه در تالار وحدت به اجرای برنامه خواهند پرداخت.