۱۰ نکته برای خرید
مژده جعفری
خرید کردن هم مثل هر فعالیت اقتصادی دیگری نیاز به رعایت اصول و قوانین خاص خود دارد تا هزینه‌های صرف شده بهتر در جهت خواست شما انجام شود. در اینجا بعضی نکات ضروری که در خرید کردن به شما کمک می‌کند، معرفی شده است:

1 انتخاب زمان مناسب برای خرید
وقتی گرسنه هستید خرید نکنید. هنگامی که شما وارد سوپر مارکت می‌شوید، اگر گرسنه باشید، تمایل بیشتری به خریدن اجناس اضافی که نیازی به آنها ندارید، پیدا می‌کنید. البته این به این معنی نیست که هر بار قبل از رفتن به سوپر مارکت غذای مفصلی بخورید. اندکی غذا بخورید و سپس خرید کنید. این مساله در خصوص سایر خریدها نیز صادق است، وقتی در وضعیت اضطرار قرار گرفته اید، خرید خوبی انجام نخواهید داد، برای خرید کردن زمانی را انتخاب کنید که در آن نه کاملا نیازمند به محصول هستید و نه کاملا بی‌نیاز از آن. اگر در صورتی که به کالایی نیاز ندارید، اما پیش‌بینی می‌کنید در آینده دور به آن نیاز پیدا خواهید کرد، به خرید آن اقدام کنید، با نوعی بی‌تفاوتی به خرید خواهید پرداخت. در این حالت ممکن است نسبت به قیمت یا کیفیت کالا بی‌تفاوت باشید و پولتان را هدر دهید، این مساله در مورد وقتی که به کالایی به شدت نیاز دارید نیز به این نحو است، در این شرایط حاضرید پول بیشتری را برای جنس کم ارزش‌تری بپردازید. به عنوان مثال تصور کنید در یک روز بارانی قصد دارید برای اجتناب شدن از خیس شدن چتر بخرید، در این وضعیت ذهن شما فقط از شما می‌خواهد عجله کنید و هرچه زودتر موقعیت نامطلوب ر از بین ببرید؛ بنابراین توقعی نداشته باشید که اقتصادی عمل کنید.

2 داشتن برنامه‌ریزی برای خرید
قبل از رفتن به سوپرمارکت یا هر فروشگاه دیگری فهرستی از وسایل مورد نیاز و وسایلی که قصد خرید آنها را دارید، تهیه کنید. به هیچ عنوان موادی را که در فهرستتان ننوشته‌اید، نخرید. حتی اگر چیزی را دیده‌اید که به نظرتان خیلی مناسب یا زیباست از خرید آن پرهیز کنید چون اگر واقعا به آن نیاز داشتید، قبل از رفتن به خرید در لیست خرید‌تان نامش را نوشته بودید.

۳ اجتناب از حقه‌های ذهنی
خودتان را گول نزنید. ممکن است شما به فروشگاه یا مرکز خریدی بروید و با کالایی مواجه شوید که به خاطر علاقه قصد خریدش را پیدا کنید، در حالی که از قبل قصد خرید آن را نداشتید. در چنین حالتی ممکن است با خودتان بگویید: من به این نیاز دارم ولی فراموش کردم آن را در لیست خریدم بنویسم. این یک حقه است که ذهن شما می‌زند، اگر واقعا به چیزی نیاز داشته باشید لازم نیست حتما ظاهر فریبنده‌اش را ببینید تا حافظه‌تان نیازتان را به یاد آورد. نیاز چیزی نیست که فراموش شود. گاهی ممکن است جنسی را بخرید که نه چندان از آن خوشتان آمده و نه به آن نیاز دارید و برای توجیه خودتان بگویید: عیبی ندارد، اگر آن را نخواستم به کسی هدیه می‌دهم. این هم یک حقه ذهنی است که تنها می‌خواهد میل بیمار‌گونه خریدن را توجیه کند.

4 پرهیز از خریدهای ارزان بدون دلیل
هرگز جنسی را فقط به این دلیل که ارزان است نخرید، به عنوان مثال در طول یک ماه گذشته یک کیف پول زیبا خریده‌اید و قصد دارید که برای مدت‌ها از آن استفاده کنید، اما در یک فروشگاه با کیف پول دیگری مواجه می‌شوید که چندان زیبا یا مناسب نیست، اما قیمتش به طرز باورنکردنی با توجه به جنس، یا مارک یا ظاهرش کم است، در چنین شرایطی فقط به دلیل ارزان بودن خرید نکنید. خریدهای این چنینی اغلب در گوشه کمدها خاک خواهند خورد.

۵ پرهیز از خرید‌های خرد
برای خرید محصولات غذایی و سایر محصولاتی که مصارف روزانه دارند، از سوپر مارکت‌ها و مراکز عمده فروش، خرید کنید. مغازه‌های کوچکی که در همسایگی شما هستند، عموما قیمت‌های بالاتری از سوپرمارکت‌ها و مراکز بزرگ خرید دارند. مراکز خرید از آنجا که اجناس را به صورت عمده می‌خرند، اغلب قیمت‌های مناسبی نسبت به سایر فروشگاه‌ها دارند.

6 دقت در تفاوت‌ها
برای خرید محصولات غذایی به میزان کالری‌ای که هر یک از مواد غذایی دارند، دقت کنید. برای مثال ممکن است دو نوع سوپ در بازار با یک قیمت موجود باشند، اما با نگاه کردن به بسته و دیدن مواد تشکیل دهنده و میزان کالری موجود در هر دو نوع سوپ، می‌توانید تشخیص دهید که کدام سوپ کالری بیشتری دارد و خریدش به‌صرفه‌تر است. در خرید هر دو محصول به تفاوت‌های آنها دقت کنید، با خود مرور کنید که برای شما چه چیزی اساسی‌تر یا مهم‌تر است و محصولی را بخرید که دارای مزیت‌های مورد نظر شماست.


7 اجتناب از فریب‌های تبلیغاتی
فریب تبلیغات بازرگانی را نخورید. بسیاری از ما تصور می‌کنیم که فریب تبلیغات را نمی‌خوریم، اما اگر یک بار با دقت به بسته خرید خود نگاه کنید، می‌توانید تشخیص دهید که چه برندها و محصولاتی را صرفا به خاطر تبلیغات و نه کیفیتی که از آن تجربه کرده‌اید، خریده‌اید.


8 خرید محصولات غذایی
در خرید مواد غذایی محصولات با حجم زیاد‌تر را انتخاب کنید. مثلا از میان رب گوجه فرنگی نیم کیلویی و یک کیلویی، رب گوجه فرنگی یک کیلویی را انتخاب کنید. یا به جای خرید آب معدنی‌های کوچک، بطری‌های بزرگ آب معدنی بخرید. این کار بسیار به‌صرفه است. در خرید گوشت، توجه کنید که گوشت مرغ هم پروتئین بیشتری از گوشت قرمز دارد وهم چربی کمتری؛ بنابراین استفاده از گوشت سفید مثل مرغ، هم به‌صرفه‌تر است و هم برای سلامتی شما مفید تر. همچنین به جای خرید گوشت قرمز می‌توانید از محصولات جایگزینی مانند همبرگر استفاده کنید. البته حتما به کیفیت و استاندارد بودن همبرگری که می‌خرید، توجه کنید.


9 پیشگیری و مراقبت
در خرید محصولات آرایشی سعی کنید محصولاتی را خریداری کنید که دارای تاییدیه‌های بهداشتی هستند، ممکن است در ظاهر به نظر برسد که با صرف هزینه بیشتر برای خرید محصولات گران‌تر ضرر کرده‌اید، اما آسیبی که محصولات ارزان و غیر‌مجاز در دراز مدت به پوستتان می‌زند سبب می‌شود در آینده مبالغ هنگفتی را صرف هزینه‌ای درمانی و مراجعه به دکتر پوست کنید. همین طور تلاش کنید با مراقبت از کالاها از خریدهای غیر‌ضروری و مکرر اجتناب کنید. مثلا اگر یک کیف یا کفش چرمی خریداری کرده‌اید با استفاده از واکس مخصوص محصولات چرمی از فرسایش زودرس کالا جلوگیری کنید تا مجبور نشوید خرید خود را پس از مدت کوتاهی دوباره تکرار کنید. این مساله در مورد پوستتان هم صادق است، اگر به صورت مرتب ضدآفتاب استفاده کنید نیازی به خرید کرم ضد لک نخواهید داشت.

۱۰ داشتن سبک شخصی خود
در خرید کردن از بقیه افراد الگو نگیرید. هر شخصی با توجه به وضعیت زندگی خود نیازهایی دارد که ممکن است بقیه افراد نداشته باشند. چیزهایی را بخرید که برای تداوم سبک دلخواه زندگی شما ضروری هستند. سبد خرید هر شخصی با دیگری متفاوت است. خریدهای انبوه شما از یک کالا یا محصول خاص ممکن است در نظر دیگران افراطی یا غلط بیاید، اما در نهایت تنها این شما هستید که می‌توانید به درستی قضاوت کنید این خریدها برای سبک دلخواه زندگی شما ضروری یا غیر‌ضروری بوده‌اند.