پوستی که از شدت شستن و سابیدن رنگ و رویش رفته و به قرمزی گوشت نزدیک شده، دست‌ها و پاهای کرخت و پوست پوست شده و حمام‌ رفتن‌های چند ساعته، چهاربار شستن هر ظرف و روزی شش بار جارو کردن خانه؛ این چیزهایی است که با گفتن کلمه «وسواس» در ذهن بیشتر ما نقش می‌بندد. همه ما زنانی با این ویژگی‌های رفتاری را دیده‌ایم که به آنها می‌گویند وسواسی. اما آیا وسواس فقط مختص زنان است؟ وسواس فقط در شستن چندباره بدن و ظروف خلاصه می‌شود؟

اصلا وسواس چیست؟ از کجا می‌آید و اگر بیماری است درمان دارد؟ بلی، وسواس یک بیماری است، بیماری که تنها یکی از انواع مختلفش وسواس آلودگی و شست‌وشو است و مختص زنان، اما بسیاری از آقایان و حتی کودکان هم به این بیماری مبتلا هستند.بیماری وسواس یک بیماری مخرب و ناتوان‌کننده‌ای است که تمام فعالیت‌های روزمره، اجتماعی، اقتصادی خانواده را مختل می‌کند. غالبا بیمار وسواسی به خاطر رفتارهایش در جامعه منزوی می‌شود. ارتباطات خانوادگی و اجتماعیش قطع می‌شود و بیمار احساس سرگردانی و درماندگی می‌کند. وسواس یک فعالیت ذهنی بیهوده، مخرب و مزاحم است که عود می‌کند و تکرار می‌شود و به تدریج به یک احساس، تفکر و حتی عقیده درمی‌آید و به صحنه زندگی و عمل کشیده می‌شود. همان‌طور که گفته شد، وسواس بیماری مردانه یا زنانه ای نیست، اما گاهی در میان زنان شایع‌تر است. البته برخی معتقدند نقش هورمون‌های زنانه چون پروژسترون و استروژن در زنان را نمی‌توان در بروز این بیماری نادیده گرفت. مطابق آمار جهانی، بین 5 تا 8 درصد افراد هر جامعه به گونه‌ای از وسواس مبتلا هستند. آمار کشور ما هم تفاوت چندانی با آمار بین المللی ندارد. همین آمارها نشان می‌دهند بیش از 100 میلیون نفر در جهان به بیماری وسواس مبتلا هستند. ممکن است فردی مدت‌ها وسواس داشته باشد و از آن خبر نداشته باشد تا بیماری به مراحل پیشرفته و خطرناک برسد، پس مطالب این ویژه نامه وسواس را بخوانید تا همه چیز را درباره این بیماری بدانید.




وسواس از همه رنگ
وسواس‌هایى که تمام فکر و اندیشه افراد را تحت تاثیر قرار داده و احاطه‏شان مى‏کند معمولا به چند شکل پدیدار می‌شوند. وسواس فکری، عملی، و فکری- عملی سه دسته اصلی وسواس هستند. اما گاهی این بیماری به شکل وسواس ترس و الزام هم خود را نشان می‌دهد. هر کدام از این نوع ها در شرایط خاص و با عوارض خاصی بیمار را
درگیر می‌کنند.
وسواس فکرى
این وسواس به صورت‌هاى مختلف خود را نشان مى‏دهد که برخى از نمونه‏هاى آن به این شرح است.
اندیشه درباره بدن: بدین گونه که بخشى مهم از اشتغالات ذهنى و فکرى بیمار متوجه بدن اوست. او دائما به پزشک مراجعه مى‏کند و در صدد به‏دست آوردن دارویى جدید براى سلامت‏بدن است.
رفتار حال یا گذشته: مثلا در این رابطه مى‏اندیشد که چرا در گذشته چنین و چنان کرده؟ آیا حق داشته است فلان کار را انجام دهد یا نه؟ و یا آیا امروز که مرتکب فلان عملى مى‏شود آیا درست مى‏اندیشد یا نه؟ تصمیمات او رواست‏یا ناروا؟
درباره اعتقادات: زمانى فکر وسواسى زمینه را براى تضادها و مغایرت‏هاى اعتقادى فراهم مى‏سازد. مسائلى در زمینه حیات و ممات، خیر و شر و ... ذهن او را بخود مشغول مى‏دارد.
اندیشه افراطى: زمانى وسواس در مورد امرى به‌صورت افراط در قبول یا رد آن است‏با اینکه بیمار خلاف آن را در نظر دارد، ولى به‌صورتى است که گویى اندیشه مزاحمى بر او مسلط است که او را ناگزیر به دفاع از یک اندیشه غلط مى‏سازد، از آن دفاع یا آن را طرد مى‏کند بدون اینکه آن مساله کوچک‌ترین ارتباطى با زندگى او داشته باشد؛ مثلا در رابطه با دارویى عقیده‏اى افراطى پیدا مى‏کند به‌گونه‏اى که طول عمر، بقاى زندگى و رشد خود را در گرو مصرف آن دارو مى‏داند، اگرچه در اثر مصرف به چنان نتیجه‏اى
دست نیابد.
وسواس عملی
وسواس عملى به شکل‌هاى گوناگون خود را بروز مى‏دهد که به نمونه‏هایی از آن اشاره مى‏کنیم.
شست‌وشوى مکرر: مردم بر حسب عادت تنها همین امر را وسواس مى‏دانند و این بیمارى در نزد زنان رایجتر است. رفتار منحرفانه: جلوه آن در مواردى به صورت دزدى است و این امر حتى در افرادى دیده مى‏شود که هیچ‏گونه نیاز مادى ندارند.
دقت وسواسى: نمونه‏اش را در منظم کردن دکمه لباس و… مى‏بینیم و وضعیت فرد به گونه‏اى است که گویى از این امر احساس آرامش مى‏کند.
شمردن: شمردن و شمارش‏ها در مواردى مى‏تواند از همین قبیل به حساب آید مثل شمردن نرده‏ها با اصرار بر این که اشتباهى در این امر صورت نگیرد.
راه رفتن: گاهى وسواس‏ها به صورت راه رفتن اجبارى است. شخص از این سو به آن سو راه مى‏رود و اصرار دارد که تعداد قدم‌ها معین و طبق ضابطه باشد. مثلا فاصله بین دو نقطه از ده قدم تجاوز نکند و هم از آن کمتر نباشد.
وسواس فکری-عملی


اختلال وسواسی فکری - عملی نوعی اختلال اضطرابی مزمن است که با اشتغال ذهنی مفرط در مورد نظم و ترتیب و امور جزئی و همچنین کمال‌طلبی همراه است، تا حدی که به از دست دادن انعطاف‌پذیری، صراحت و کارآیی می‌انجامد.
در اختلال وسواسی فکری - عملی افکار وسواس‌گونه و اضطراب‌آور با وسواس‌های عملی همراه می‌شود. این وسواس‌های عملی کارهایی وسواس‌گونه هستند که شخص برای کوشش در راه کاهش وسواس‌های فکری خود انجام می‌دهد. این کردارها تکراری و کلیشه‌ای و تا اندازه‌ای غیرارادی هستند.
فرد مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی برای کاهش اضطراب خود که ناشی از فکر مزاحم، دست به انجام عملی می‌زند که اضطراب او را کاهش دهد که این خود می‌تواند به شدت اختلال کمک کند.
وسواس ترس
صورت‌هاى ترس وسواسى عبارت است از: ترس از آلودگى - ترس از مرگ - ترس از دفع - ترس از محیط محدود - ترس از امرى خلاف اخلاق - ترس از تحقق آرزو.
وسواس الزام
فرد در این نوع وسواس نمى‏تواند خود را از انجام عمل و یا فکرى بیرون آورد و در صورت رهایى از آن فکر و خوددارى از آن عمل موجبات تنش در او پدید خواهد آمد. وسواس در چه کسانی بروز می‌کند؟


من وسواس دارم؟
کدام رفتارهای ما می‌توانند نشانه ای از این باشند که دچار وسواس شده‌ایم؟ پزشکان اتفاق نظر دارند که اضطراب ریشه اصلی بیماری وسواس است. فرد وسواسی تقریبا هیچ وقت آرامش فکری ندارد، چون می‌داند کارهایی که می‌کند درست نیست، اما مجبور است آنها را انجام دهد. برخی نشانه هایی که می‌توانند از علایم بیماری وسواس باشند در ادامه می‌آیند، اما فراموش نکنید داشتن یکی از این علایم در رفتار روزمره به این معنا نیست که شما به این بیماری دچار شده‌اید.
ترس: فرد وسواسی همواره می‌ترسد که دچار حادثه ناگوار شود (اگر از خیابان عبور کنم، تصادف خواهم کرد) بیمار حتی گاهی برای رهایی از ترس خود که البته کاملا بی دلیل است دست به کارهای خطرناک می‌زند.
اجبار و لزوم: فرد در خود احساس الزام به انجام عملی دارد و ناچار است اعمال و رفتاری را به صورت اجباری انجام دهد، به طوری که فرد با وجود آگاهی از بیماری اش خود را مجبور به انجام رفتارهای تکراری می‌داند.
احساس ناتوانی: در مواجهه با مشکل، احساس ناتوانی و درماندگی می‌کند و قادر به کنترل آن نیست.
دقت و نظم افراطی: فرد در تکرار رفتارهای وسواسی دقیقا از نظم و ترتیب خاصی پیروی می‌کند که موجب آزار اعضای خانواده می‌شود.
پرخاشگری: گاهی برای انجام رفتارهای وسواسی دست به کارهایی می‌زند که با پرخاشگری و عصبانیت و حتی خودآزاری همراه است.
وارسی کردن: شخص وسواسی وقتی کاری می‌کند از انجام آن اطمینان ندارد. مثلا موقع خروج از منزل دچار تردید می‌شود: «آیا در را قفل کرده‌ام؟» «آیا گاز را خاموش کرده‌ام؟» و ...
تکرار: فرد عملی را بارها انجام می‌دهد، مثلا دست خود را بارها و بارها می‌شوید تا شاید آرام بگیرد.
آداب و رفتار خرافی: چنانچه فردی به این نوع وسواس مبتلا شده با شد به برخی از اشیاء خاص حساسیت نشان می‌دهد.